Sivuston käyttötapa: Mobiili

Ammattilaisen haastattelu: Sairaanhoitaja

Julkaistu: lokakuu 2014

SairaanhoitajaNimi: Ella Niemelä

Ikä: 23

Ammatti: Sairaanhoitaja

Koulutus: Hoitotyön koulutusohjelma

Oppilaitos: Tampereen Ammattikorkeakoulu


Nykyään Vaasan keskussairaalan kirurgian poliklinikalla työskentelevä Ella Niemelä valitsi sairaanhoitajakoulutuksen, koska pitää ihmisten kanssa työskentelystä ja toisten auttamisesta. Hänelle tärkeää on myös mahdollisuus ulkomailla työskentelyyn, sillä suomalainen koulutus on hyvin arvostettua maailmalla.

Ei pääsykoekirjoja

Sairaanhoitajaksi hakiessa ei tarvitse hankkia pääsykoekirjoja, vaan hakijat kutsutaan pääsykokeisiin ylioppilastodistuksen ja hakutoiveiden perusteella. Itse pääsykokeet koostuvat eri vaiheista.

– Pääsykoepäivään sisältyi testejä, matemaattisia laskuja ja erilaisia hahmottamiseen liittyviä tehtäviä. Tämän lisäksi päivään kuului myös ryhmätehtävä ja psykologin haastattelu. Pääsykoepäivän perusteella saatiin pisteitä ja pisteet vaikuttivat siihen, pääsikö opiskelemaan.

Sairaanhoitajakoulutus kestää 3,5 vuotta ja Tampereella kahden vuoden yhteisen opiskelun jälkeen valitaan oma suuntautuminen. Eri suuntautumisvaihtoehtoja on monia, esimerkiksi sisätauti-kirurginen suuntautuminen sekä leikkaussaliin ja vanhusten hoitotyöhön suuntautuminen.

Paremmin oppii, kun asian saa tehdä itse

Sairaanhoitajakoulutus koostuu niin teoriaopinnoista kuin käytännön harjoitteluista. Teoriatunneilla käydään läpi muun muassa hoitotyön asioita, anatomiaa sekä yleisimpiä sairauksia ja niihin liittyviä hoitotoimenpiteitä. Käytännön asioista koulussa harjoitellaan esimerkiksi verenpaineen ja verensokerin mittaamista sekä erilaisten tukisidosten tekemistä.

– Koulussa harjoitellaan paljon kädentaitoja ja miten toimia tietynlaisissa tilanteissa. Aina kuitenkin käytännön harjoittelua koulussa voisi olla enemmän, sillä paremmin oppii, kun asian saa tehdä itse.

– Harjoittelut sairaalassa olivat parhaimpia, sillä silloin pääsi harjoittelemaan käytännön asioita sairaalaympäristössä.

Kokemusta ulkomailta

Sairaanhoitajakoulus sisältää useita harjoitteluja, jotka ovatkin koulutuksen tärkein vaihe. Kotimaan lisäksi harjoittelut on mahdollista suorittaa myös ulkomailla, mikä antaa arvokasta lisäkokemusta.

– Toisena vuonna olin vaihdossa Tukholman Karoliinisessa yliopistosairaalassa, jossa suoritin kaksi harjoittelua: sisätautien harjoittelun sekä kirurgian vuodeosaston harjoittelun. Vaihto ja harjoittelut ulkomailla ovat mieleenpainuvimpia kokemuksia opiskeluajan harjoitteluista.

Työharjoittelujen lisäksi kokemusta voi kartuttaa muun muassa oman alan kesätöissä.

– Yksi unohtumattomista kesätyöpaikoista oli Ahvenanmaalla, Ahvenanmaan sairaalassa syöpätautien poliklinikalla. Siellä kädentaidot kehittyivät valtavasti erilaisten pistosten antamisesta. Samalla ruotsin kielen taito pysyi hyvänä.

Onnistuminen palkitsee

Tällä hetkellä Ella työskentelee gastrokirurgisella puolella, eli kirurgisesti hoidettavien vatsaan ja suolistoon liittyvien sairauksien hoidossa. Siellä hän toimii endoskooppisessa tiimissä ja hänen toimenkuvaansa kuuluu muun muassa laittaa potilaita leikkausjonoon ja varata heille erilaisia tutkimuksia.

– Mielenkiintoisinta töissä ovat tähystykset sekä toimenpiteet. Ne vaativat paljon harjoittelua ja toistoja, mutta kun hankalimmissakin asioissa onnistuu, on se palkitsevaa. Myös potilaiden kanssa työskenteleminen on mielenkiintoista, sillä sairaalassa tapaa todella monia erilaisia persoonia.

Sairaanhoitajalta vaaditaan reipasta ja avuliasta luonnetta. Tärkeää on myös osata tarttua toimeen ja olla helposti lähestyttävä.

– Sairaanhoitajan ammatti on vaativa, mutta myös palkitseva. Sairaalassa työskenteleminen on aivan oma maailmansa. Koulun kautta voit saada elinikäisiä ystäviä, joita yhdistävät opiskeluaikana yhdessä koetut asiat.

Tutustu sairaanhoitajan koulutuksiin

Tutustu myös muiden ammattilaisten haastatteluihin

Viimeksi päivitetty: 08 kesä 2018

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Viimeksi päivitetty 7.5.2018

Teknologia-ala

Teknologia-ala muodostuu toisiinsa kytkeytyvistä teknisistä ja tietoteknisistä toimialoista. Tutustu teknologia-alan työhön, työllisyyteen ja siihen, mitä alalle haluavan kannattaa opiskella!

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 17.1.2019

Maisemia ja maalausta – taidekorkeakouluun Ruotsiin

Ulkomaille muuttaminen opiskelemaan taidetta on hyppy tuntemattomaan, joka saa monen polvet lyömään loukkua. Haasteeseen vastaaminen ei kuulunut taidemaalari Henriikka Harisen alkuperäiseen suunnitelmaan, mutta maailma ja maalaus veivät mennessään.

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 8.6.2018

Ammattilaisen haastattelu: Upseeri

Jaakko Mussaari opiskeli upseeriksi Maanpuolustuskorkeakoulussa ja työskentelee tällä hetkellä Porin prikaatin esikunnassa huolto-osastolla sektorinjohtajana viiden alaisen esimiehenä.

Lue lisää
Tilaa uutiskirje
Tilaa kuukausittain ilmestyvä uutiskirjeemme, niin saat ajankohtaista tietoa koulutusmaailmasta ja hakuajoista.
Koulutus.fi