Sivuston käyttötapa: Mobiili

Pukeudu oikein työhaastatteluun

Voinko vain kääriytyä vilttiin, jos sopivaa päällepantavaa ei löydy?

Työhaastattelu edessä, mitä päälle? 5 vinkkiä

Työhaastattelu… Mitä laittaa päälle? Syvä huokaus ja vilkaisu vaatekaappiin. Ei mitään sopivaa. Miten työhaastatteluun tulisi pukeutua? Miten paljon vaatteilla on väliä ja mikä on liikaa?  Mitä kaikkea tulee ottaa huomioon? Älä murehdi liikaa! Keräsimme viisi vinkkiä, jotka auttavat pukeutumaan oikein työhaastatteluun.

Aina ei ole helppoa tietää, miten työhaastatteluun tulisi pukeutua. Jos olet pukeutunut siististi ja kyseiseen työpaikkaan sopivalla tavalla, mahdollisuutesi saada työpaikka kasvavat.

Älä huoli – sinun täytyy pukeutua todella kummallisesti, jotta joutuisit hylätyksi pelkästään asusi perusteella. Jos et hae sirkukseen, älä mene työhaastatteluun klovniksi pukeutuneena. Opiskelijahaalareita ei myöskään kannata vetää päälle. Ne paikat ovat harvassa, joiden haastatteluun pukeutuessa kannattaa revitellä. Oma itsesi saat toki olla.

1. Pukeudu hakemasi paikan mukaan

Tämä on kuultu aiemminkin, mutta sanotaanpa se taas. Jos olet hakemassa työharjoitteluun suureen lakifirmaan, on huono idea erottua pukumiesten ja -naisten joukosta kuluneissa farkuissa ja Thaimaan matkalta tuodussa hassunhauskassa norsupaidassa. Sama periaate pätee myös toisin päin. Älä pue työhaastatteluun pikkumekkoa ja korkokenkiä, jos olet hakemassa vaikkapa puutarhurin työtä. 

Pukeutuminen ei ole rakettitiedettä. Pukeudu työhaastatteluun niin kuin pukeutuisit ensimmäisenä päivänä töihin, ja pärjäät kyllä.

2. Huolehdi hygieniasta

Tätä ei voi korostaa tarpeeksi. Jos työnantaja pohtii sinun ja toisen kandidaatin välillä ja sinä olit se, joka haisi hieltä, niin kumman luulet hänen valitsevan? Kukaan ei halua työskennellä hajuhemmon kanssa. Sinun ei kannata myöskään lemahtaa Stockmannin parfyymiosastolta – mene haastatteluun suihkunraikkaana ja huoliteltuna.

Siisti kyntesi, leikkaa nenäkarvat ja huomioi myös muut yleissiisteyteen vaikuttavat pikkujutut. Muista pestä hiukset, mutta älä mene paikalle märissä hiuksissa. Muista myös putsata kissan- ja koirankarvat vaatteistasi, sillä joku saattaa hyvinkin olla allerginen.

On ymmärrettävää, että ennen työhaastattelua hermostuttaa, mutta älä polta tupakkaa juuri ennen haastattelua. Työnantaja ei välttämättä arvosta sitä, että haiset kuin korsteeni. Syö joka tapauksessa pala purkkaa tai raikastava pastilli ennen työhaastattelua. Nappaa myös mukaan varmuudeksi nenäliina, ettei vuotava nenä pääse yllättämään.

3. Harkitse tatuointien piilottamista

Tatuoinnit ovat trendikkäitä, sopivat monen tyyliin ja kertovat persoonallisuudestasi. Täytyy kuitenkin muistaa, millaiseen työpaikkaan on hakemassa. Vaikka tatuointeja ja lävistyksiä kohtaan ollaan nykyään avoimempia kuin ehkä 20 vuotta sitten, kaikki yritykset eivät siltikään ole täysin ok tatuointien suhteen.

Jos et tiedä, mikä politiikka työpaikassa on tatuointien tai lävistysten suhteen, kannattaa peittää ainakin osa tatuoinneista ja ehkä ottaa näkyvimmät lävistykset pois. Muutenkaan ei kannata pukeutua paljastavasti, joten osa tatuoinneista on todennäköisesti joka tapauksessa piilossa.

Voit myös kysyä suoraan työpaikalta, mikä käytäntö heillä on asiassa. Mikäli et halua peittää tatuointejasi ja työpaikka sitä vaatii, paikka ei todennäköisesti ole sinua varten.

4. Ajattomat ja perinteiset asuvalinnat toimivat aina

Onko sinulla vanha 90-luvulla ostettu puku, joka ei ole ollut pitkään aikaan päällä, sillä säästät sitä erityisiin tilanteisiin? Jos et ole pitänyt pukua vuosiin, tuskin tulet sitä enää pitämäänkään. Puku ei välttämättä mahdu enää edes päällesi ja voi muutenkin näyttää hassulta – ja vanhalta. Sama pätee liian moderneihin vaatteisiin. Jätä Lady Gagan tyylistä inspiroituneet asukokonaisuudet toiseen kertaan.

Oikeanlainen pukeutuminen osoittaa, että olet perehtynyt yritykseen ja kiinnostunut työpaikasta sekä valmis sopeutumaan työpaikan käytäntöihin. Työpaikan luonne vaikuttaa paljon pukeutumiseen, joten kannattaa käyttää maalaisjärkeä valitessaan vaatteita työhaastatteluun. Ajattomat ja klassiset asuvalinnat ovat oikea valinta etenkin silloin, kun pukeutuminen mietityttää.

5. Älä hutiloi yksityiskohdissa

Jos olet jo siisti ja puhdas, mutta sinulla on jalassasi vanhat ja likaiset lenkkarit, näytät kaikesta huolimatta epäsiistiltä. Varmista, että sinulla on kenkäpari niihin tilanteisiin, jolloin täytyy näyttää siistiltä päästä varpaisiin.

Älä laita päällesi vaatteita, jotka eivät sovi sinulle tai vastaa lainkaan tyyliäsi. Jos sinun on vaikea valita sopivia vaatteita, kannattaa pyytää kaveria auttamaan vaatevalinnoissa tai katsoa netistä neuvoa.

Vilkaise vielä peiliin ennen haastattelua. Katso, että paitasi napit ja housujen vetoketju on kiinni eikä paitasi repsota housunkauluksesta. Muistathan vielä hymyillä peilikuvallesi! Samalla tietysti tarkastat, ettei hampaiden väliin ole jäänyt lounassalaattia.

Tärkeintä on loppujen lopuksi, että sinulla on hyvä ja itsevarma olo vaatteissa, jotka laitat päällesi. Mene omana itsenäsi työhaastatteluun. 

Lue lisää työhaastatteluun valmistautumisesta

Viimeksi päivitetty: 03 touko 2018

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Viimeksi päivitetty 4.4.2019

Toteuta unelmasi ulkomailla opiskelusta

Listasimme kymmenen myyttiä, joiden ei kannata antaa asettua sinun ja unelmiesi väliin!

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 7.5.2018

Kiinteistöala

Kiinteistöalalla toimivat yritykset tuottavat monipuolisia kiinteistöpalveluja, joihin kuuluvat mm. kiinteistönhoito ja siivouspalvelut. Tutustu kiinteistöalan työhön, työllisyyteen ja siihen, mitä alalle haluavan kannattaa opiskella!

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 4.4.2019

Miten pitää yhteyttä läheisiin ulkomailla opiskellessa?

Hyvällä suunnittelulla ja teknologian avustuksella kuulumisten vaihto kotiväen kanssa on yllättävä helppoa.

Lue lisää
Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi