Sivuston käyttötapa: Mobiili
Voit etsiä itsellesi sopivaa TET-paikkaa

TET-jakso on nuorille suunnattu työelämään tutustumisjakso

TET-jakso on työelämään tutustumisjakso, joka on suunnattu kasiluokkalaisille, ysiluokkalaisille ja lukiolaisille. TET-jakso on mahdollisuus tutustua kiinnostavaan alaan, ammattiin, yritykseen tai työelämään.

Kauanko TET-jakso kestää?

Kasiluokkalaisten TET-jakso on viikon mittainen ja ysiluokkalaisten 1–2 viikkoa. Lukiolaisten TET-viikko vaihtelee eri koulujen välillä. Viikossa ehtii oppia yllättävän paljon uusia asioita!

Kuka valitsee TET-paikan?

Sinä itse. Voit hakea valitsemaasi paikkaa. Kannattaa miettiä paikkaa valitessa, mitä haluaisit oppia jakson aikana ja mikä ala kiinnostaa sinua. Monenlaisesta työkokemuksesta on hyötyä jatkossa, mutta mikset valitsisi juuri sinua kiinnostavaa alaa, ammattia tai yritystä? Jos et tiedä, mikä ala sinua voisi kiinnostaa, voit tehdä vaikkapa sivuiltamme löytyvän ammatinvalintatestin.

Mistä voi hakea TET-paikkaa?

TET-paikkaa voit hakea oikeastaan mistä tahansa. Kysele aikuisilta ja tutuilta ja ole rohkeasti itse yhteydessä sinua kiinnostaviin yrityksiin ja työnantajiin. Suora yhteydenotto on merkki siitä, että olet oikeasti kiinnostunut työskentelemään juuri tietyssä työpaikassa.  Kannattaa olla ajoissa liikenteessä, niin sinulla on paremmat mahdollisuudet saada haluamasi paikka.

Miten TET-paikkaa voi hakea?

Voit mennä yritykseen suoraan paikan päälle ja kysyä työpaikkaa. Voit myös lähestyä sähköpostitse ja puhelimitse – soitto antaa aina vahvan signaalin siitä, että olet oma-aloitteinen ja aidosti kiinnostunut paikasta. Liitä sähköpostisi mukaan lyhyt kuvaus itsestäsi ja osaamisestasi (Positiivinen CV, eli PCV).

Voit myös tehdä lyhyen minuutin tai parin esittelyvideon, jossa kerrot itsestäsi ja osaamisestasi. Videossa persoonasi pääsee eri tavalla esiin kuin vaikkapa sähköpostissa.

Jos hyvin käy, sinut kutsutaan haastatteluun. Valmistaudu siihen huolella ja ilmesty paikalle ajoissa! Joskus TET-paikan voi saada myös ilman erillistä haastattelua.

Solmitaanko TET-jaksoa varten työsopimus?

Kyllä, työnantaja solmii kanssasi sopimuksen, jonka te molemmat allekirjoitatte. Yleensä sopimuksia tehdään kaksi, yksi työnantajalle ja yksi sinulle. Muista säästää työtodistus tulevaisuutta varten ja toimittaa opinto-ohjaajalle siitä kopio.

Muista samalla antaa työnantajalle vanhempiesi tai muiden lähiomaistesi sekä koulusi yhteystiedot. Näin heihin saa helposti yhteyden, jos TET-jakson aikana sattuu jotakin.

Mitä TET-jakson aikana oikeastaan tehdään?

Jakson aikana tutustutaan työpaikan työtehtäviin ohjaajan opastuksella. Voit sopia jakson sisällöstä työnantajan kanssa ennen jakson alkua ja esittää toiveita työtehtävistä.

Jakson päätteeksi on hyvä pitää työnantajan kanssa palautekeskustelu, jossa saat kuulla, miten olet suoriutunut työtehtävistäsi. Kerro myös puolestasi työnantajalle, mikä TET-jaksossa oli mielestäsi parasta ja millaisia asioita opit. Kerro myös, jos huomasit jotain, missä olisi parannettavaa.

Miten TET-työpaikalla toimitaan?

Toimi kuten kuka tahansa työntekijä, ole reipas, oma-aloitteinen ja asiallinen. Tule ajoissa töihin ja hoida sinulle annetut työtehtävät. Muista olla rehellinen ja myöntää, jos et vaikkapa osaa jotakin. Jos et ymmärtänyt ohjeistusta tai jokin asia mietityttää, kysy ohjeistusta reippaasti uudestaan.

Millaista hyötyä TET-jaksosta on sinulle?

Saat työkokemusta ja katsauksen siihen, millaista on olla työelämässä. Opit oikeita konkreettisia työtehtäviä ja huomaat samalla, millaista osaamista sinulla jo on. Kenties huomaat, että jotkin asiat ovat vahvuuksiasi ja joissain on vielä petrattavaa. TET-jakson aikana voit myös luoda kullanarvoisia kontakteja, joiden kautta voit saada myöhemmin kesätöitä tai vinkkejä avoimista työpaikoista.

Millaista hyötyä TET-jaksolaisesta on työnantajalle?

Työpaikka vaikuttaa siihen, millaisia töitä pääset tekemään. Hyvin todennäköisesti pääset tekemään niitä ”ihan oikeita” töitä ja olemaan hyödyksi. Teet kuitenkin työtä ohjaajan valvonnan alla, ja hänellä on lopullinen vastuu tehdystä työstä.

Työnantajalle on myös kannattavaa tarjota hyviä TET-paikkoja – toiminta saattaa kantaa hedelmää ja TET-jaksolaiset saattavat haluta palata samaan paikkaan töihin vuosienkin päästä. Onnistunut TET-jakso on molemmille osapuolille hyvä juttu.

Saako TET-jaksosta työtodistuksen?

Kyllä saa, ja sinun tulee muistaa sitä vaatia. Todistuksessa kerrotaan lyhyesti, millaisesta työstä ja työtehtävistä on kyse ja miten olet niistä suoriutunut. Todistuksesta on hyötyä myöhemmin kesätöitä ja muita töitä hakiessa.

Muista myös varmistaa opinto-ohjaajaltasi, tuleeko sinun kirjoittaa raportti TET-jaksostasi ja oppimistasi asioista.

Tutustu eri aloihin

Viimeksi päivitetty: 19 syys 2019

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Viimeksi päivitetty 11.3.2019

Vinkkejä opiskelupaikan valintaan

Etkö tiedä, mitä lähtisit opiskelemaan? Roadshow-lähettiläämme Sanna keräsi yhteen kuusi kullanarvoista vinkkiä.

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 29.6.2018

Toimistoassistenttina opetusalan järjestössä

Tania Tuomisalo oli työharjoittelussa lasten ja nuorten hyvinvointia tukevassa järjestössä. Harjoittelussa oppi käytännön taitojen lisäksi paljon myös itsestä työntekijänä. 

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 7.6.2018

Ammattilaisen haastattelu: Visualisti

Iida Alkio, 22, opiskeli markkinointiviestinnän ammattitutkinnon Raision seudun koulutuskuntayhtymän Rasekon aikuisopistossa ja työskentelee visualistina.

Lue lisää
Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
Koulutus.fi