Sivuston käyttötapa: Mobiili

Hallinnollinen ala

Hallinnollinen ala

Hallinnollinen ala

Työn kuvaus

Hallinnollisen alan työtä tehdään kaikissa organisaatioissa julkishallinnon virastoista ja laitoksista yrityksiin ja järjestöihin. Hallinnon avulla johdetaan ja ohjataan organisaation toimintaa, jotta tehtävät kyettäisiin hoitamaan ja tavoitteet saavutettaisiin. Hallinto huolehtii siitä, että käytössä on riittävästi voimavaroja, kuten osaavaa henkilöstöä, rahaa, työvälineitä, tietoa jne.

Hallinnollisen alan osa-alueita ovat mm. organisaatioiden johtaminen, henkilöstöhallinto, taloushallinto ja tietohallinto. Johtotason hallintotyöt ovat vaativia ja vastuullisia asiantuntijatehtäviä, joissa on hallittava laajoja asiakokonaisuuksia. Tehtävissä on keskeistä toiminnan johtaminen, suunnittelu, seuranta ja kehittäminen koko organisaatiossa tai jollakin sen vastuualueella.

Henkilöstöhallinto vastaa erilaisista henkilöstöön liittyvistä käytännön tehtävistä ja lakisääteisistä asioista sekä pitää yllä hyvää työilmapiiriä ja parantaa koulutuksin henkilöstön osaamista. Taloushallinto huolehtii taloudellisten resurssien hallinnoinnista ja tuottaa johdolle talouteen liittyvää tietoa päätöksentekoa ja toiminnan ohjausta varten. Toimistoissa hoidetaan toiminnan kannalta keskeisiä käytännön tehtäviä ja asiakaspalvelua.

Työllisyys

Hallinnollinen ala työllistää eri toimialojen yrityksissä sekä valtion, kuntien ja seurakuntien virastoissa ja monenlaisissa järjestöissä. Taloushallintoala työllistää noin 13 000 henkilöä tilitoimistoissa (v. 2017), mutta määrä ei kerro taloushallinnon tai hallinnollisen työn ammattilaisten kokonaismäärästä paljoakaan. Henkilöstöhallinnon, taloushallinnon ja toimistotöiden tehtäviä on lähes kaikissa työpaikoissa, ja ne ovat myös monesti päällekkäisiä tai ristikkäisiä, minkä vuoksi henkilöstöhallinnon tehtävissä työskentelevien kokonaismäärän selvittäminen on vaikeaa. Henkilöstöhallinto-, taloushallinto- ja toimistopalveluja on lisäksi ulkoistettu henkilöstöpalvelu- ja konsulttiyrityksiin.

Hallinto on vakaa työllistäjä. Työllisyyttä ylläpitää tehtävien hoidon tärkeys yrityksen tai organisaation käytännön toiminnan kannalta sekä henkilöstöön liittyvien asioiden lakisääteisyys. Esimerkiksi hyvällä henkilöstöhallinnolla voidaan myös hankkia sopivia työntekijöitä eri tehtäviin, parantaa koulutuksin osaamistasoa sekä lisätä työhyvinvointia ja työssä jaksamista sekä edistää innovatiivisuutta, mikä luo kysyntää alan ammattilaisille.

Mm. tilitoimistoissa on jatkuva tarve ammattitaitoisille, alan tutkinnon suorittaneille työntekijöille. Osaavista taloushallinnon työntekijöistä, erityisesti kirjanpitäjistä ja palkanlaskijoista on pulaa. Tulevaisuudessa yhä suurempi osa taloushallinto- ja toimistopalvelujen työntekijöistä työskentelee tilitoimistoissa, koska yritykset ja julkishallinnon organisaatiot ulkoistavat taloushallintonsa. Taloushallinnon työtehtävät muuttuvat digitalisoinnin myötä yhä enemmän asiantuntijapalvelun, konsultoinnin ja liiketoiminnan strategioiden kehittämisen suuntaan.

Missä voi opiskella?

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaaliiketalouden perustutkinnon ja valmistua merkonomiksi. Tutkinnossa voi suuntautua asiakaspalveluun ja myyntiin, talous- ja toimistopalveluihin sekä tieto- ja kirjastopalveluihin.

Perustutkinnon voi suorittaa myös näyttötutkintona, joka on erityisesti aikuisille suunniteltu joustava tutkinnon suorittamistapa. Näyttötutkintoina voidaan suorittaa myös mm. taloushallinnon ja sihteerin ammattitutkinnot sekä taloushallinnon ja johtamisen erikoisammattitutkinnot. Myös oppisopimuskoulutus tarjoaa mahdollisuuden kouluttautua alalle.

Ammattikorkeakouluissa voi opiskella liiketaloutta ja suuntautua esim. rahoitus- ja talousasiantuntijaksi. Tutkintonimike on liiketalouden ammattikorkeakoulututkinto tradenomi (AMK).

Yliopistoissa voi opiskella hallintotieteitä ja suorittaa hallintotieteiden tai yhteiskuntatieteiden kandidaatin sekä hallintotieteiden tai yhteiskuntatieteiden maisterin tutkinnon. Myös kauppatieteiden opiskelu antaa hyvät valmiudet hallinnolliseen työhön. Opinnoissa kannattaa suuntautua esimerkiksi johtamiseen, organisaatioihin, taloushallintoon tai laskentatoimeen. Kauppatieteistä valmistuu kauppatieteen kandidaatiksi ja maisteriksi.

Muita koulutusnimikkeitä henkilöstöhallinnon parissa työskentevillä ovat mm. psykologian maisteri, filosofian maisteri, kasvatustieteen maisteri, oikeustieteen maisteri ja diplomi-insinööri.

» Tutustu hallinnollisen alan koulutuksiin
» Lue lisää muista ammattialoista

Lähteet: Ammattinetti.fi

Viimeksi päivitetty: 07 touko 2018

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Viimeksi päivitetty 8.6.2018

Ammattilaisen haastattelu: Lähihoitaja

Aikaisemmin taksinkuljettajana ja vartijana työskennellyt Sari Aartama otti uuden suunnan urallaan ja opiskeli lähihoitajaksi.

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 7.3.2018

Näin saat kesätyöpaikan!

Kesäisin useat nuoret tekevät töitä saadakseen rahaa ja kerätäkseen tärkeää työkokemusta. Monilla yrityksillä on vuoden ensimmäisinä kuukausina kesätyöhaku käynnissä. Tiedätkö, miten saisit kesätyöpaikan?

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 10.5.2019

Taitaja2019: Ammattitaidon SM-kilpailut

Taitaja2019 järjestetään Joensuu Areenalla Joensuussa 21.– 23.5.2019. Nuoret tulevaisuuden huippuosaajat ja ammattilaiset kilpailevat ammattitaitokilpailun SM-mitaleista 43 lajissa yli neljänsadan kilpailijan voimin.

Lue lisää
Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi