Tutkintojen vertailua pyritään helpottamaan Euroopassa

20.08.2009

Tutkintojen vertailua pyritään helpottamaan Euroopassa

Tavoitteena yhtenäiset tutkintotodistukset Euroopassa

Opetusministeriön työryhmä esittää että vuoteen 2012 mennessä jokaiseen tutkintotodistukseen tulee sisällyttää maininta tutkinnon eurooppalaisesta tasosta, jota kuvataan numerolla. Muutoksen tarkoituksena on edistää opiskelijoiden ja työntekijöiden liikkuvuutta Euroopassa ja kotimaassa. Luokituksen – tai kansallisen viitekehyksen, kuten työryhmä sitä kutsuu – avulla pyritään helpottamaan tutkintojen ja myös varsinaisen osaamisen kansallista ja kansainvälistä vertailtavuutta. Myös tutkintojen läpinäkyvyyttä ja aiemmin hankitun osaamisen tunnustamista halutaan lisätä.

Esimerkiksi tohtorin tutkinto sijoittuu ylimmälle vaativuustasolle kahdeksan, ylempi korkeakoulututkinto ja ylempi ammattikorkeakoulututkinto tasolle seitsemän ja alempi korkeakoulututkinto (kandidaatti) ja ammattikorkeakoulututkinto tasolle kuusi. Ammattikoulu eli ammatillinen perustutkinto ja ylioppilastutkinto toisivat tason neljä ja peruskoulun oppimäärä tason kaksi.

Suomalaisen tasoluokituksen taustalla on eurooppalainen European Qualifications Framework (EQF). Keväällä 2008 hyväksyttyä suositusta valmisteltiin Euroopan unionissa vuosia.

Euroopan maat eivät kuitenkaan ole vielä aikatalussa samassa tahdissa tutkintotodistusten muuttamisessa. Esimerkiksi Irlanti, Ranska, Malta ja Britannia ovat jo laatineet omat luokituksensa.

Lähde: HS.fi (20/08/09)

Selaa ulkomailla suoritettavia koulutuksia

Viimeksi päivitetty: 25 kesä 2018

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi