Unelma omasta Bed & Breakfastistä

Julkaistu kesäkuussa 2014

OPISKELIJAHAASTATTELUOpiskelijahaastattelu: matkailuvirkailija Sofia Salminen (Axxell)

Haastattelussa: Sofia Salminen, 26

Oppilaitos: Axxell

Koulutusohjelma: Matkailualan perustutkinto

Unelma omasta Bed & Breakfastistä


26-vuotias Sofia Salminen suoritti matkailualan perustutkinnon Axxellissa kahdessa vuodessa. Uudet opinnot uudella opiskelukielellä olivat haaste, jonka ottaminen kannatti. Tällä hetkellä Tallink Siljalla työskentelevä Sofia uskoo nyt löytäneensä oman alansa ja haaveilee oman kahvilan, majatalon tai B&B:n avaamisesta.

Uusia tuulia ja haasteita matkailualalta

Ennen matkailualan opintojaan Sofia Salminen suoritti graafisen alan tutkinnon ja ehti olla muutaman vuoden työelämässä. Matkailusta ja vieraista kulttuureista kiinnostunut Sofia kaipasi kuitenkin pian uusia tuulia.

– Pari vuotta työelämässä oltuani huomasin olevani alalla, joka ei tuntunut täysin omalta. Hain aluksi Turun ammattikorkeakouluun opiskelemaan matkailualaa, mutta en kuitenkaan tulloin tullut valituksi.

Heinäkuussa 2009 Sofia sai postissa kirjeen, joka muutti hänen syksyn suunnitelmansa täysin. Kirje oli lähetetty Axxell nimisestä oppilaitoksesta Paraisilta.

– En ollut koskaan aikaisemmin kuullut Axxellista, joten kävinkin heti katsomassa heidän kotisivunsa. Innostuin todella paljon uudesta matkailualan koulutuksesta. Opinnot vaikuttivat mielenkiintoisilta ja oppilaitoksen sijainti tuntui täydelliseltä.

Kyse oli Axxellissa tuolloin ensimmäistä kertaa järjestettävästä kaksivuotisesta matkailualan koulutuksesta, joka on tarkoitettu joko lukion tai ammattikoulun käyneille aikuisille. Enempää miettimättä Sofia täytti hakulomakkeen oppilaitoksen kotisivuilla.

– Jo pari viikkoa hakemisen jälkeen sain kotiini kirjeen, jossa ilmoitettiin, että minut on valittu mukaan opintoihin. Minulle se tarkoitti opintoja uudessa kaupungissa ja täysin vieraalla opetuskielellä, mutta minä olin innoissani ja valmis ottamaan haasteen vastaan. Vaikka ruotsi on aina ollut toinen kotikieleni, en ollut koskaan aikaisemmin opiskellut ruotsiksi, joten opiskelu toisella kielellä jännitti.

Ruotsin kielellä toteutettava matkailuvirkailijan koulutus valmistaa matkailualan perustutkintoon aikaisemmista opinnoista riippuen 2–3 vuodessa. Myös suomenkieliset opiskelijat ovat tervetulleita koulutukseen. Matkailuvirkailijan koulutus antaa valmiuksia useisiin eri työtehtäviin, kuten työhön matkatoimistoissa tai matkailu- ja majoituspalvelujen parissa.

Käytännönläheisiä opintoja kansainvälisessä ympäristössä

Sofian opinnot Axxellissa pyörähtivät käyntiin vauhdilla. Loistava yhteishenki ja opintojen käytännönläheisyys veivät mukanaan. Sofian mukaan koulutus sopii erityisesti heille, jotka pitävät teorian ja käytännön yhdistämisestä ja ryhmätyöskentelystä.

– Ensimmäinen vuosi Axxellissa vierähti ihanasti. Luokallamme oli kuusi tyttöä, joiden kanssa yhteishenki syntyikin nopeasti erilaisten ryhmätöiden ja juhlajärjestelyjen merkeissä. Meillä oli hauskaa ja nautimme projekteista, joita opettajat antoivat meille toinen toisensa perään. Vietimme paljon aikaa myös luonnossa esimerkiksi kanootilla meloen, talvella pulkkaillen ja keväällä opasharjoituksia tehden. Pidämme opiskelijakavereideni kanssa edelleen paljon yhteyttä.

Myös uuden opiskelukielen mukanaan tuomista haasteista selvittiin.

– Koska olen aina opiskellut suomeksi, aineiden kirjoitus ja pitkien lakitekstien lukeminen tuntui aluksi haastavalta, mutta tämäkin helpottui ajan kanssa. Opettajat ja muut opiskelijat olivat kaikki todella auttavaisia ja tukivat kaikin tavoin mahdollisissa ongelmatilanteissa.

– Parhaiten mieleeni on jäänyt koulun monikulttuurinen ilmapiiri. Axxellissa oli silloin vielä mahdollista suorittaa myös yhdeksän kuukautta kestävä matkailupalvelujen tuottajan koulutusohjelma, jossa oli opiskelijoita muun muassa Kanadasta, Espanjasta, Pakistanista, Virosta, Venäjältä ja Tansaniasta.

Opintojen sisältöön mahdollista vaikuttaa myös itse

Työharjoittelut olivat Sofian mukaan yksi opintojen antoisimmista puolista. Kiitosta saivat myös opintojen toteutustapa ja mahdollisuus vaikuttaa itse opintojen sisältöön.

– Ensimmäisen harjoitteluni vietin saaristossa terassiravintolassa, jossa huolehdin myös vierasvenesataman palveluista. Viihdyin niin hyvin, että olin töissä harjoittelupaikassani vielä seuraavanakin kesänä. Toisen harjoittelun suoritin Turun Park Hotellissa ja kolmannen liikematkatoimisto Areassa Turussa.

– Vaikka opinnot oli jaettu jaksoihin, pystyimme vaikuttamaan jonkin verran opintosisältöihin myös itse. Opin päättämällä omia projekteja mieltymystemme ja kiinnostuksenkohteidemme mukaan. Varsinkin harjoittelujaksoissa on mahdollista täysin itse valita oman mielenkiinnon kohteiden mukaiset harjoittelupaikat. Ulkomaille on mahdollista lähteä harjoitteluun, kunhan itse hankkii harjoittelupaikan itselleen. Luokaltamme yksi oli Englannissa hotelliharjoittelussa ja viihtyi todella hyvin.

Valmistuminen, työelämä ja tulevaisuuden suunnitelmat

Sofia valmistui keväällä 2011 matkailuvirkailijaksi hyvin arvosanoin, eikä ole päivääkään katunut valintaansa opiskella Axxellissa. Valmistumisensa jälkeisenä syksynä Sofia haki töihin Tallink Siljalle, jossa hän työskentelee edelleen ravintolatyöntekijänä.

– Työtehtäväni vaihtelevat tarpeen mukaan. Useimmiten työskentelen ravintolassa tarjoilijana, mutta olen myös ollut jonkin verran kahviloissa ja vaatekaupoissa. Parhaat puolet laivalla työskentelyssä ovat pitkät vapaat, joustavat työvuorot ja mahtava työilmapiiri. Olen viihtynyt Siljalla todella hyvin. Vakituista työtä en vielä ole saanut, mutta töitä on silti riittänyt vuoden ympäri.

Luulen, että jos en olisi käynyt matkailuvirkailijan tutkintoani, en olisi tässä pisteessä nyt. Tutkinnosta on ollut myös valtavasti hyötyä nykyisessä asiakaspalvelutyössäni. Haluaisin osata enemmän kieliä ja yritän jatkuvasti kartuttaa kieliosaamistani, koska työssäni törmää jatkuvasti moneen eri kansallisuuteen ja haluaisin pystyä palvelemaan heitä heidän omalla äidinkielellään. Syksyllä aloitan espanjan kielen kurssin.

– Tulevaisuus on minulle edelleen suuri kysymysmerkki, mutta nyt uskon sen olevan matkailualalla ja asiakaspalvelun parissa. Haaveena minulla on joskus tulevaisuudessa avata oma kahvila, majatalo tai B&B johonkin ihanaan paikkaan parhaan ystäväni kanssa.

Viimeksi päivitetty: 29 kesä 2018

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi