Ammatilliset perustutkinnot

Vakthavande styrman (för unga)

Axxell, paikassa Turku
Opiskelukieli
ruotsi
Seuraava aloitus
Toteutustapa
Lähiopetus
Opiskelukieli
ruotsi
Seuraava aloitus
Toteutustapa
Lähiopetus
Kaipaatko lisätietoja? Kysy lisää 👍

Vakthavande styrman (för unga)

Som vakthavande styrman arbetar du som styrman på ett handelsfartyg i internationell trafik eller som befälhavare på mindre fartyg i östersjötrafik. Efter avlagd grundexamen kan du söka till en yrkeshögskola med sjöfart på programmet för fortsatta studier till sjökapten.

Vaktstyrmansexamen gäller över hela världen och följer det internationella STCW-avtalet (Standards of Training, Certification and Watchkeeping).

Utbildningen

Utbildningen omfattar 180 kompetenspoäng vilka avläggs på ca 3 år, av vilka 1 år består av handledd sjöpraktik. Observera att studietiden kan förlängas utöver tre år beroende på tillgången till praktikplatser. Har du tidigare däcksbehörighet av lägre rang (t.ex. vaktman) förkortas studietiden med ca 1 år.

Studierna växlar mellan teoretiska studier, fartygssimulatorövningar och inlärning i arbete ombord på fartyg i trafik. Fartygspraktiken kan till största delen utföras som anställd ombord med normala löneförmåner.

Åbo är en livlig studiestad med mycket att erbjuda. Sjöfartsutbildningen i Åbo har långa anor, Navigationsskolan grundades som Finlands första yrkesskola år 1813.Behörighet

Vakstyrmans utbildningen beräknas ta ca. 3 år. Observera att studietiden kan förlängas utöver tre år beroende på tillgången till praktikplatser. Tillgodoräkning av tidigare studier sker efter antagning, stort antal tillgodoräknade kurser kan förkorta studietiden. För att avlägga vaktstyrmans examen krävs det att den studerande har avlagt en utbildning bestående av 180 kompetenspoäng, i vilka det ingår godkänd arbetspraktik. För erhållandet av vaktstyrmans behörighetsbrev krävs minst 360 dagar godkänd handledd arbetspraktik.

Examensgrunderna hittar du här.

Praktik

Handledd praktik och lärande i arbete

Handledd praktik och lärande i arbete innebär att den studerande lär sig en del av innehållet på arbetsplatser. Utförandet av uppgifterna bestyrks delvis på fartyget.

Den handledda praktiken uppföljs på fartyget med hjälp av en praktikbok. I fall de så önskar, uppföljer läroanstalten eller enheten inlärningen förutom med hjälp av praktikboken också med hjälp av en inlärningsdagbok och övningsuppgifter. Ansvarspersonen för den handledda praktiken handleder den studerande och ger information om referensmaterial.

Målet med den handledda praktiken är att studerande skall bli förtrogna med uppgifterna som hör till vaktman och vaktchef motsvarande de teoretiska och praktiska färdigheterna definierade i verksamhetsområdena i konventionen.

I den handledda praktiken betonas den studerandes förmåga att ta egna initiativ. Initiativförmåga innebär dock under inga omständigheter att fartygets säkerhet eller besättningens och studerandes arbetssäkerhet får äventyras. Yrkeshögskola och läroanstalt eller del av dessa förser rederiet och fartyget med läroanstaltsspecifika instruktioner över den handledda praktiken. Instruktionerna kompletterar utbildningskommissionens rekommendation. Dessutom medför studerande, som utför handledd praktik, yrkeshögskolans eller läroanstaltens instruktion för praktiken, antingen som en bilaga till praktikboken eller separat.

Förordningsgrunder

I sjöfartsbranschen grundar sig den handledda praktiken på den reviderade konventionen för sjöfolks utbildning, certifiering och vakthållning och förordningen om fartygsbemanning, besättningens behörighet och vakthållning. Den reviderade konventionen förutsätter för erhållande av vaktstyrmans behörighetsbrev en i utbildningsprogrammet eller läroplanen ingående och i praktikbok dokumenterad ettårig praktikperiod eller alternativt tre års sjötjänst. I konventionen ingår också motsvarande bestämmelser angående handledd praktik för vaktmaskinmästare och vaktman.

Enligt förordningen om fartygsbemanning, besättningens behörighet och vakthållning bör följande krav uppfyllas för beviljandet av behörighetsbrev:

  • minimiålder
  • utbildning
  • kravet på sjötjänst, dvs. godkänd handledd praktik, arbetserfarenhet eller en kombination av utbildning och arbetserfarenhet.
Intresserad av att studera utomlands?

Axxell har ett brett samarbete med många olika internationella samarbetsparter. Läs mera här.

Fortsatta studier på tredje stadiet

Alla studerande som får en grundexamen har, precis som studenterna som kommer från gymnasiet, rätt och behörighet att söka till yrkeshögskola och universitet.

Axxells studerande har möjlighet att genast från början av sina studier välja en väg som stärker deras möjligheter och förutsättningar att efter avslutade grundexamensstudier studera på tredje stadiet.

Varje grundexamen har ca 4-6 examensdelar och en av dem kan du byta ut till studier inom Öppna Yrkeshögskolan. Axxell har ett mycket nära samarbete med Yrkeshögskolan Novia kring detta utbyte.

Inom de gemensamma ämnena (modersmål, matematik mm.) finns möjligheter att välja en grupp där alla har siktet inställt på högskolestudier och där de valbara delarna satsas på ämnen som stärker dina möjligheter att fortsätta studera efter din grundexamen.

 

Kiinnostuitko koulutuksesta?

Jos haluat lisätietoa aiheesta Vakthavande styrman (för unga), voit täyttää alta löytyvän yhteydenottolomakkeen. Kysymyksesi lähetetään suoraan oppilaitokselle.

Seuraavat toteutukset

Tulossa 1 toteutus

elokuu 2024

  • Lähiopetus
  • Turku
  • ruotsi

Kustannukset

Undervisningen är kostnadsfri för den studerande. Utgifter tillkommer dock för möjliga arbetskläder och arbetsredskap, studiematerial, övrigt material och eventuella kort. Varje bransch informerar skilt om de kostnader som det kan handla om. Läs mera om avgifter här.

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää koulutuksesta Vakthavande styrman (för unga)? Täytä yhteystietosi, niin oppilaitos ottaa sinuun yhteyttä.

reCAPTCHA logo Tämä sivusto on suojattu reCAPTCHA:lla, ja Googlen tietosuojakäytäntö ja käyttöehdot ovat voimassa.
Axxell
Ratakatu 75
10300 Karjaa

Axxellerera dina framtidsutsikter – vi har utbildningar både på svenska och på finska

Du kan bli kock, närvårdare, barnledare, husbyggare, merkonom, djurskötare, rörmontör... Möjligheterna är många! Utveckla din yrkeskunskap på ett flexibelt sätt vid Axxell! Axxell har ett mångsidigt utbud av yrkesutbildningar både för unga och vuxna. Utbildningarna som i första hand är...

Lue lisää oppilaitoksesta Axxell ja katso koulutustarjonta täältä

Sponsoroitu