Näyttää 1-20 koulutusta 23 tuloksesta
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
Näyttää 1-20 koulutusta 23 tuloksesta
1
2

Pintakäsittelyalan perustutkinto, maalarin koulutus

Rakennusmaalarit työskentelevät maalaustehtävissä niin sisällä kuin ulkona. Maalauskohteita voivat olla uudisrakennukset, erilaiset rakennelmat ja korjausta tai entisöintiä tarvitsevat kohteet. Tehtäviin kuuluvat ammattitaitoa vaativat maalaus-, tapetointi-, pinnoitus- ja laatoitustyöt. Maalari voi suuntautua edelleen tasoitetöihin, julkisivumaalaukseen, entisöintimaalaukseen, korroosionestomaalaukseen tai puuteollisuuden pintakäsittelyyn.

Pintakäsittelyalan perustutkinto valmistaa maalarin työhön perehdyttäen maalaamisen eri osa-alueisiin. Koulutuksen voi suorittaa ammatillisissa oppilaitoksissa. Opiskelu koostuu suurimmaksi osaksi käytännön työskentelystä oppilaitoksessa ja harjoittelupaikassa. Maalarilinjalla opiskellaan esimerkiksi tasoitetöitä, erikoismaalaustöitä, mukailumaalauksia sekä sisä- ja ulkomaalausta. Maalarin koulutuksessa kiinnitetään nykyään enenevissä määrin huomiota ympäristöystävällisyyteen ja maalarin työympäristön parantamiseen.

Pintakäsittelyalan perustutkinto, maalarin koulutus käsittää kaksi pakollista tutkinnon osaa, jotka ovat rakennusten korjausmaalaus ja uudisrakennusmaalaus. Lisäksi valitaan neljä kappaletta valinnaisia tutkinnon osio, joita ovat muun muassa pientalojen ulkomaalaus, tapetointi, rakenteiden korjaus, puupintojen pintakäsittelyt ja yritystoiminnan suunnittelu.

Maalarin ammattitutkinto on jo alalla toimiville suunnattu tutkinto, jonka avulla henkilö voi osoittaa osaamisensa maalarin ammatissa. Ammattitutkintoon valittavilla henkilöillä tulee olla maalausalan työkokemusta. Koulutus toteutetaan yleensä monimuoto-opiskeluna. Maalarin ammattitutkinnolla voit vahvistaa osaamistasi esimerkiksi rakennusmaalauksen, tasoitetöiden tai julkisivumaalauksen alueilla.

Maalarin koulutuksen voi suorittaa myös oppisopimuksella alan työpaikassa.

Muu pintakäsittelyalan koulutus

Pintakäsittelyalan perustutkinnon osaamisaloja ja tutkintonimikkeitä ovat yllä esitellyn maalarin koulutuksen lisäksi:

  • Rakennusten pintakäsittelyjen osaamisala, Lattianpäällystäjä
  • Puutuotteiden pintakäsittelyjen osaamisala, Pintakäsittelijä
  • Metallituotteiden pintakäsittelyjen osaamisala, Pintakäsittelijä

Maalarit ja muut pintakäsittelyalan ammattilaiset työelämässä

Maalarin koulutuksen suorittanut voit toimia maalarina mm. maalaus- ja rakennusliikkeissä, remonttiyrityksissä rakennustyömailla, itsenäisenä yrittäjänä, seinien ja kattojen päällystystöissä, huoneistoremonteissa tai maalausalan liikkeissä asiakaspalvelutehtävissä.

Muita pintakäsittelyalan ammatteja maalarin lisäksi ovat lattianpäällystäjä, laatoittaja sekä matto- ja parkettiasentaja. Laatoittaja pinnoittaa laatoin seiniä, lattioita ja muita laatoitukseen soveltuvia pintoja. Laatoittaminen on yleisintä erilaisissa märkätiloissa, kuten WC-tiloissa tai uimahalleissa. Laatoitustyö on tarkkaa työtä, jossa työn huolellinen jälki ja viimeistely ovat avainasemassa.

Lattianpäällystäjä tekee maalaustöiden lisäksi lattioiden matto- ja parkettiasennuksia sekä seinien ja kattojen päällystystöitä. Hänellä on myös valmiudet laatoitustöiden tekoon. Työpaikat sijaitsevat yleisesti ottaen rakennusliikkeissä ja muissa alan yrityksissä. Lattiapäällysteet ovat pitkäikäisiä ja yleisesti niiden suunnittellaankin kestävän koko rakennuksen käyttöajan. Lattiapäällystäjien ja - asentajien työn on siis oltava paitsi tarkkaa ja laadukasta, myös kestävään tulokseen tähtäävää.

Palaa sivun alkuun

Lähteet: Rakentaja.fi; Salon seudun ammattiopisto; Oph.fi; Eperusteet.fi; Oulun seudun ammattiopisto

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
Vertaile koulutuksia
Työ & palkka

Mitä eri ammatteja on olemassa, ja mitä niissä voi tienata? Entä miten eri aloille voi kouluttautua? 

Tutustu osioon!