Näyttää 1-1 koulutusta 1 tuloksesta
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
Näyttää 1-1 koulutusta 1 tuloksesta

Metrojunankuljettajan koulutus

Metrojunankuljettajan ammatti on harvinainen, sillä Suomessa metrojunankuljettajia on reilu 100 kappaletta. Tämä ainutlaatuinen tehtävä onkin hyvin tunnusomainen Helsingille ja kuljettajat arvostavat työtään korkealle.

Metrojunankuljettaja säätelee junan nopeutta radanvarsilla olevien opasteiden perusteella. Kuljettaja toimii turvallisuussääntöjen mukaisesti ja tarkkailee metrojunan kuntoa. Tiukoissa aikatauluissa pysyminen edellyttää täsmällisyyttä ja stressinsietokykyä.

Hakeutuminen metrojunankuljettajan koulutukseen

Helsingin kaupungin liikennelaitos (HKL) kouluttaa yhdessä Stadin ammatti- ja aikuisopiston kanssa metrojunankuljettajia. Koulutukseen hakeutuminen edellyttää:

  • Vähintään B-luokan lopullista ajokorttia
  • Vähintään 21 vuoden ikää
  • Kuljettajan työhön sopivaa terveyttä
  • Hakijan menneisyydessä ei ole vakavia liikennerikkomuksia
  • Turvallinen liikennöinti ja täsmällinen viestintä edellyttävät erinomaista suomen kielen taitoa

Metrojunankuljettajakoulutus

Metrojunankuljettajan koulutus toteutetaan puolen vuoden mittaisena oppisopimuskoulutuksena. Oppisopimuskoulutukseen sisältyy kahden kuukauden mittainen lähiopetusjakso ja neljän kuukauden mittainen työssäoppimisjakso. 

Lähiopetusjaksolla metrojunankuljettaja oppii turvallisen ja itsenäisen ajotavan. Opetus painottuu iltoihin ja viikonloppuihin. Lähiopetusjakson päätteeksi opiskelija saa metrojunan ajoluvan.

Työssäoppimisjaksolla järjestetään muutamia oppitunteja, mutta jakso muodostuu pääasiassa metrojunan itsenäisestä kuljettamisesta. Oppisopimusjaksolla opiskelu on kokopäiväistä. Työvuorot ovat metrojunankuljettajien normaaleja työvuoroja, jotka voivat sijoittua niin aamuihin, iltoihin kuin ruuhkavuoroihinkin.

Oppisopimuksena toteutettava metrojunankuljettajan koulutus tarkoittaa sitä, että opiskelija on määräaikaisessa työsuhteessa, josta hänelle maksetaan oppisopimuskoulutuksen mukaista 90 % metrojunankuljettajan palkkaa.

Metrojunankuljettajan koulutuksen suorittaneet valmistuvat metrojunankuljettajiksi HKL:n palvelukseen vakinaiseen työsuhteeseen.

Metrojunankuljettaja työelämässä

Metrojunankuljettajat työllistyvät pääkaupunkiseudulle, sillä Suomen ainoa metroverkosto löytyy Helsingin ja Espoon alueilta. Metrojunankuljettaja ohjaa metrojunaa ja saattaa matkustajat turvallisesti kaupungin osasta toiseen.

Metrojunankuljettaja seuraa metroradan varrella olevia opasteita ja säätää junan nopeutta niiden perusteella. Metrokartassa suoralta näyttävä metrolinja sisältää todellisuudessa paljon mutkia ja mäkiä, mikä edellyttää ajotaitoa. Metrojunankuljettajan työtä ohjaa turvallisuussäädökset.

Metro on pääkaupunkiseudun nopein ja tiheimmin kulkeva julkinen liikenneväline. Metro kulkee joka päivä aamusta iltaan, joten työvuorot voivat osua niin arkeen kuin viikonloppuunkin. Kuljettajat voivat työskennellä aamu-, ilta- ja ruuhkavuoroissa. 

Kuljettajan työ on pääasiassa itsenäistä puuhaa. Metrojunan ohjaamossa on tyypillisesti vai yksi kuski kerrallaan. Työkavereita pääsee tapaamaan lounas- ja kahvitauoilla.


Palaa sivun alkuun

Lähteet: hel.fi, koulutus.fi

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
Vertaile koulutuksia
Työ & palkka

Mitä eri ammatteja on olemassa, ja mitä niissä voi tienata? Entä miten eri aloille voi kouluttautua? 

Tutustu osioon!