Näyttää 1-20 koulutusta 26 tuloksesta
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
  • = Mukana kevään yhteishaussa
  • = Mukana 2. asteen yhteishaussa
Näyttää 1-20 koulutusta 26 tuloksesta
1
2

Muusikon koulutus

Muusikko esittää työkseen musiikkia. Muusikko soittaa yhtä tai useampaa instrumenttia, esimerkiksi pianoa, kitaraa, bassoa, rumpuja tai saksofonia. Laulaja puolestaan käyttää omaa kehoaan instrumenttina.

Ammattiin sisältyy musikaalisuuden lisäksi vuorovaikutustaitoja, esiintymistä ja sopeutumista epäsäännöllisiin työaikoihin. Kyseessä on ennen kaikkea kutsumusammatti ja kaikkein menestyneimmät muusikot ovat tehneet alallansa historiaa.

Muusikon opinnot

Monet aloittavat musiikin opiskelun jo nuorena harrastuksen kautta erilaisilla soitto- ja laulutunneilla. Musiikin opiskelussa valitaan usein toinen kahdesta koulukunnasta: klassinen musiikki tai rytmimusiikki. Muusikko voi olla myös täysin itseoppinut, mutta omaa ammatillista osaamistaan voi kehittää edelleen suorittamalla alan tutkinnon.

Musiikkikonservatorioissa ja toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi opiskella musiikkialan perustutkinnon, muusikko. Toisen asteen opintojen suorittaminen antaa kelpoisuuden syventää opintoja ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa.

Ammattikorkeakoulussa voi opiskella kulttuurialan ammattikorkeakoulututkinnon, muusikko (AMK) tai musiikkipedagogi (AMK). Muusikon opintolinja suuntautuu musiikin esittämiseen ja tuottamiseen. Musiikkipedagogian linjalla suuntaudutaan musiikin opettamiseen.

Alan korkeinta koulutusta Suomessa tarjoaa Taideyliopiston Sibelius-Akatemia, joka kouluttaa itsenäiseen taiteelliseen työhön kykeneviä taiteilijoita, pedagogeja ja musiikin asiantuntijoita.

Muusikko työelämässä

Muusikko laulaa tai säestää solistia soittamalla yhtä tai useampaa insturemttia erilaisissa kokoonpanoissa. Musiikin tyylilaji vaihtelee yleisön ja tilaisuuden mukaan. Muusikko voi esittää omia kappaleitaan tai toisten yhteiden kappaleita eli covereita. Artistin onkin osattava lukea yleisöä ja ottaa huomioon heidän toiveensa ja vallitseva ilmapiiri.

Treenikämpän ja levytysstudion lisäksi työpaikat ovat monipuolisia. Tyypillisiä ympäristöjä ovat ravintolat, tanssipaikat, yksityistilaisuudet, laivat, klubit ja erilaiset ulkoilmatapahtumat.

Konsertit ovat suurempia tapahtumia, joissa esiintyy tyypillisesti musiikkialan tunnetuimmat nimet. Konserteissa korostuu musiikillisten taitojen lisäksi lavakarisma ja esiintyminen. Keikkojen ja konserttien lisäksi tunnetut artistit esiintyvät televisiossa ja radiossa, jolloin toimenkuva saattaa sisältää haastattelujen antamista.

Muusikon työyhteisöön kuuluu bändin tai orkesterin jäsenten lisäksi muun muassa roudarit, miksaajat sekä ääni- ja valomiehet. Pienemmät artistit saattavat osallistua myös itse esimerkiksi roudaamiseen. 

Muusikot työllistyvät usein ohjelmatoimistoihin. Työskentely keikkatyölaisenä tai itsenäisenä ammatinharjoittajana freelance-verokortilla on tyypillistä. Töiden määrä vaihtelee tilausten mukaan ja työtunnit osuvat usein iltoihin ja viikonloppuihin. Kilpailu alalla on kovaa, mutta intohimo musiikkiin auttaa jaksamaan. Ammatti voi viedä esiintymään ympäri maailmaa.


Palaa sivun alkuun

Lähteet: ammattinetti.fi, metropolia.fi, uniarts.fi, wikipedia.fi

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
Vertaile koulutuksia
Työ & palkka

Mitä eri ammatteja on olemassa, ja mitä niissä voi tienata? Entä miten eri aloille voi kouluttautua? 

Tutustu osioon!