Näyttää 1-8 koulutusta 8 tuloksesta
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
Näyttää 1-8 koulutusta 8 tuloksesta

Palkanlaskijan koulutus

Palkanlaskijana voi työskennellä muutaman eri koulutuksen pohjalta eikä palkanlaskijan koulutus ole siis kaikille samanlaista. Liiketalouden perustutkinnosta valmistuu merkonomiksi, jonka jälkeen voi suorittaa taloushallinnon ammatti- tai erikoisammattitutkinnon. Ammattikorkeakoulussa voi suorittaa liiketalouden AMK-tutkinnon ja valmistua tradenomiksi, jolloin voi työskennellä muun muassa palkanlaskijana.

Jo työelämässä olevien on mahdollista syventää osaamistaan suorittamalla lyhytkestoinen ja ammattitaitoa kehittävä palkanlaskijan koulutus.

Palkanlaskija työelämässä

Palkanlaskijan työtehtäviin kuuluu vastaaminen palkkojen maksusta ajallaan ja oikein. Palkanlaskija tekee tilityksiä ja kirjoittaa palkkahallintoon liittyviä asiakirjoja ja tilastoja. Jotkin työtehtävät toistuvat kuukausittain, toiset vuosittain.

Palkanlaskijan koulutus antaa hyvät valmiudet toimia palkanlaskijan tehtävissä. Palkanlaskija tekee palkoista lakisääteiset vähennykset, joita ovat muun muassa ennakkopidätykset, eläkevakuutusmaksut ja työttömyyskassamaksut. Myös luontaisedut ja henkilökuntaedut ja niiden maksaminen on palkanlaskijan vastuulla. Palkanlaskija laskee myös matkakorvaukset, vuosilomarahapalkat, lomakorvaukset ja lomarahat.

Palkanlaskijan työ on toimistotyötä, johon kuuluu paljon päätetyöskentelyä. Palkkojen maksussa käytetään erilaisia tietokoneohjelmistoja. Palkanlaskijan koulutus ei aina opeta kaikkien ohjelmistojen käyttämistä.

Palkanlaskijan koulutus mahdollistaa työllistymisen erilaisten yritysten, yhteisöjen ja laitosten palvelukseen. Yleisiä työpaikkoja ovat muun muassa tilitoimistot.

Työn vaatimukset

Palkanlaskijan työssä on oltava tarkka ja huolellinen. Palkanlaskijan koulutus opettaa soveltamaan palkkoihin liittyviä työlainsäädäntöjä ja työ- ja virkaehtosopimuksia. Hyvä muisti ja järjestelmällisyys ovat ominaisuuksia, joista ei palkanlaskijalle ole ainakaan haittaa.

Töissä saattaa usein olla kiire, sillä työ on sidottu määräaikoihin. Työt on siis tehtävä nopeasti ja luotettavasti. Pienissä yrityksissä yksi palkanlaskija saattaa vastata koko yrityksen palkoista, jolloin ei saa pelätä vastuuta.


Palaa sivun alkuun

Lähteet: ammattinetti.fi, Suomen Yrittäjäopisto

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
Vertaile koulutuksia
Työ & palkka

Mitä eri ammatteja on olemassa, ja mitä niissä voi tienata? Entä miten eri aloille voi kouluttautua? 

Tutustu osioon!