Haastattelu: Milla Paloniemi

(Kuvaaja Antti Hintsa, 2011)

  

Haastattelussa Milla Paloniemi,

Kiroilevan siilin piirtäjä 

Milla Paloniemi on ammatiltaan sarjakuvataiteilija, kuvittaja
ja graafinen suunnittelija (medianomi amk, 2007).

Opiskeluaikani ja opintolinjani Kauhajoen opistossa

Graafisen suunnittelun linja, syksy 2002 – kevät 2003.

Opiskeluvuoden parhaimmat ja haastavimmat puolet

Parasta: eri tekniikoiden kokeilu, logosuunnittelu, ideointi ylipäänsä.

Haastavinta: Tietokoneohjelmat, ennakkotehtävien vääntäminen (joskin se oli myös palkitsevaa).

Opiston opiskelijaelämää

En asunut opistolla, vaan läheisellä entisellä koululla vuokrakämpässä ystäväni Heidin kanssa, joka opiskeli kuvataidelinjalla. Aloin vasta loppuvuodesta pääsemään yli ujoudestani ja tutustumaan luokkatovereihini, joista osa on edelleen ainakin facebook-kavereina. Luokalla oli taitavaa ja mukavaa jengiä, mieluusti niiden kanssa olis useemmankin vuoden opiskellut.

Vuoden linjalla tajusin oikeastaan mitä graafinen suunnittelu pitää sisällään ja innostuin alan monipuolisuudesta. Ilman linjaa en olisi varmaankaan päässyt jatko-opiskelemaan EVTEK muotoiluinstituuttiin Vantaalle (nyk. Metropolia).

Kiroileva siili ja oman urasi synty sarjakuvataitelijana

Sarjakuvien piirtäminen on aivan pikkulapsesta saakka ollut rakas harrastus ja on sellainen edelleen. Kiroileva siili -hahmo syntyi muutettuani Vantaalle ja aloitettuani siellä graafisen suunnittelun opinnot syksyllä 2003. Julkaisin sitä aluksi netissä, jossa julkaisin myös Tassutellen-kissakoirasarjakuvaa, joka syntyi Kauhajoen opistolla ennakkotehtävien lomassa. Siili alkoi saavuttaa suosiota ensin netissä, sitten omakustannelehdissä ja 2007 alkaen kirjoissa sekä oheistuotteissa. Perustin toiminimen 2006 ja teen sen alla nykyisin Siilin lisäksi muitakin sarjakuvia eri lehtiin (esimerkiksi Lemmikkiin "Veera & minä" -sarjakuvaa), kuvituksia ja jonkin verran myös logoja ja pieniä taittoja.

Työkseni teen siis pääosin sarjakuvia lehtiin ja omiin sarjakuvakirjoihini, joita on julkaistu nyt 10 kpltta Sammakko -kustantamon kautta (niistä 5 on Siilikirjoja). Lisäksi teen sarjiksia nettiin, sarjakuvablogiini "En vaan osaa!" (samannimiset albumit julkaistu 2008 ja 2010), sekä satunnaisille tahoille tarvittaessa (esimerkiksi Luontoliitolle, Greenpeacelle, Animalialle...). Työstän myös välillä isompia yksittäisiä teoksia näyttelyitä varten (esimerkiksi syksyllä 2010 järjestetty "REMONTTI" -näyttely, jonne tein tauluja remontista ylijääneestä roskasta).

Taiteilijaelämää ja tulevaisuuden haaveet

Toivon voivani jatkaa sarjakuvapiirtäjänä jatkossakin. Piirtämistä tuskin koskaan lopetan, vaikka rahantulo lakkaisikin. Siili on menossa ulkomaille ainakin Venäjälle ja mahdollisesti muuallekin, mutta en laske mitään sen varaan. Kokeilen jatkuvasti uusia tekniikoita ja kerrontatyylejä, kehittelen uusia hahmoja, ideoin uusia kirjoja jne. Olen alkanut myös jonkun verran vetämään työpajoja pääasiassa lapsille.

Tulevaisuudessa kiinnostaisi kokeilla enemmän eri taiteiden rajojen rikkomista ja sarjakuvan yhdistämistä esimerkiksi teatteriin ja musiikkiin. Tällaisissakin projekteissa olen ollut mukana, esimerkiksi livepiirtämässä lastenbändi Soiva Siili:n kanssa heidän keikallaan Oulussa tänä keväänä.

Kiroileva siili: http://www.kiroilevasiili.fi/

Blogi: http://norpatti.sarjakuvablogit.com/

Ota yhteyttä


Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää oppilaitoksesta Kauhajoen opisto? Täytä yhteystietosi, niin oppilaitos ottaa sinuun yhteyttä.

reCAPTCHA logo Tämä sivusto on suojattu reCAPTCHA:lla, ja Googlen tietosuojakäytäntö ja käyttöehdot ovat voimassa.