Sivuston käyttötapa: Mobiili

Kysymyksiä ja vastauksia

Täällä voit lukea kysymyksiä ja vastauksia opiskelun eri aloilta. Toivomme, että osiosta muodostuu arvokas tietopohja sinulle, jolla on kysymyksiä tai muita ajatuksia peruskoulun jälkeiseen kouluttautumiseen liittyen!


EtsiViimeisimmät kysymykset ja vastaukset


30 marras 2022
Ensihoidon muuntokoulutus
Moi!
Haluaisin kovasti päästä opiskelemaan jo ja sain paikan vastaan sairaanhoitajana. Ykkösvaihtoehtoni oli kuitenkin ensihoito. Kannattaako ottaa silti sairaanhoitajan paikka vastaan jotta pääsisi jo tutustumaan alaan ja myöhemmin muuntokouluttautua vai onko muuntokoulutukseen pääsy vaikeaa?

Vastaus

Hei,

Jos otat sairaanhoitajan paikan vastaan, menetät ensikertalaisuutesi. Ensikertalaiskiintiö tarkoittaa sitä, että osa korkeakoulujen opiskelupaikoista on varattu ensikertalaisille ja osa muille hakijoille. Jos päätät ottaa paikan vastaan ja opiskella sairaanhoitajaksi, voit kuitenkin valmistuttuasi hakea mainitsemaasi ensihoitajan muuntokoulutukseen sairaanhoitajile.

Ensihoidon muuntokoulutus on laajudeltaan 60 op ja kestoltaan noin 1,5 vuotta. Koulutus on mahdollista suorittaa myös työn ohessa. Ensihoitajan AMK-tutkinto antaa pätevyyden työskennellä hoitotason ensihoitoyksikössä ja tehtävänimike on hoitotason ensihoitaja. Opiskelijat valitaan muuntokoulutukseen valtakunnallisen AMK-valintakokeen perusteella, eli samoin menettelyin, kuin muissakin AMK-tutkinnoissa. Voit lukea muuntokoulutuksesta lisää esimerkiksi täältä

Toinen vaihtoehto – mikäli haluat ottaa sairaanhoitajan paikan vastaan – on suorittaa sairaanhoitajan opintoja ja hakea seuraavassa yhteishaussa ensihoitajan koulutukseen. Vaikka et heti pääsisikään sisään, voit hakea uudestaan jokaisessa yhteishaussa ja suorittaa samalla sairaanhoitajan opintoja, joista ainakin osa voidaan hyväksilukea ensihoitajan koulutuksessa. Tarkempien tietojen osalta kannattaa myös olla yhteydessä hakukohteinasi olevien oppilaitosten hakijapalveluihin.

Onnea tuleviin opintoihisi!

Ystävällisin terveisin, 

studentum.fi

25 marras 2022
Ylioppilaskirjoitusten uusiminen
Minulla on vähän vaikeuksia yo-kokeiden ilmoittautumisessa. Haluaisin valmistua keväällä ja täydentää syksyllä. Olen kirjoittanut tänä syksynä biologiaa ja englantia, mutta haluaisin uusia ne molemmat. Nyt en tiedä mitä kannattaisi kirjoittaa keväällä ja mitä syksyllä. Jos haluan valmistua keväällä, niin pitää kirjoittaa joko 5 ainetta tai kirjoittaa fysiikka ja biologia ja kemia syksyllä. Ajattelin ensin kirjoittaa pitkän matematiikan, englannin, S2 ja kemian keväällä, mutta biologia ja fysiikka menevät sitten päällekkäin. Tarvitsen vähän neuvoja😅

Vastaus

Hei,

Keväällä 2023 fysiikka ja biologia kirjoitetaan tosiaan samana päivänä, joten biologian uusiminen menee ainakin ensi syksylle. Jos olet saanut hyväksytyn arvosanan biologian ja englannin ylioppilaskokeista, voit kuitenkin valmistua jo keväällä, ja uusia sitten kokeet syksyllä. Englannin voit toki uusia jo keväälläkin, mutta voi olla järkevämpää keskittyä lukemaan muutamaan kokeeseen kerrallaan, jotta sinulla on paremmat mahdollisuudet valmistua keväällä. Mikäli sinulla herää lisäkysymyksiä ylioppilaskirjoituksiin liittyen, kannattaa ensisijaisesti olla yhteydessä oman lukiosi opinto-ohjaajaan.

Onnea ylioppilaskirjoituksiin!

Ystävällisin terveisin,

studentum.fi

25 marras 2022
Tietojenkäsittelyn maisteriohjelmat
Opiskelen tietojenkäsittelyä amkissa. Kiinnostaisi tämän jälkeen maisteriopinnot, mutta en tiedä mitkä kaikki voisi olla soveltuvia tämän tutkinnon jälkeen. Maantiede kiinnostaisi, mutta en tiedä miten sen voisi yhdistää tietojenkäsittelyyn

Vastaus

Hei,

Eri maisteriohjelmissa on tietyt valintakriteerit ja vaatimukset soveltuville korkeakoulututkinnoille. Soveltuvalla korkeakoulututkinnolla tarkoitetaan sellaista tutkintoa, joka on samalta tai läheiseltä alalta kuin haettu pääaine ja sen opinnot yhdessä täydentävien opintojen kanssa antavat riittävät edellytykset maisteritutkinnon suorittamiseen.

Tietojenkäsittelyn tradenomeille soveltuvia maisteriohjelmia ovat ainakin Tietojärjestelmätiede, kauppatieteiden maisteri sekä Tietojenkäsittelytieteet, filosofian maisteri. Kannattaa vielä tarkistaa valintaperusteet sinua kiinnostavan oppilaitoksen sivuilta tai Opintopolusta. Epäselvissä tapauksissa voit olla suoraan yhteydessä kyseisen oppilaitoksen hakijapalveluihin, sieltä saat varmasti tarkimman vastauksen. 

Onnea nykysisiin ja tuleviin opintoihisi!

Ystävällisin terveisin,

studentum.fi


Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi