Sivuston käyttötapa: Mobiili

Kysymyksiä ja vastauksia

Kysymyksiä ja vastauksia

Täällä voit lukea kysymyksiä ja vastauksia opiskelun eri aloilta. Toivomme, että osiosta muodostuu arvokas tietopohja sinulle, jolla on kysymyksiä tai muita ajatuksia peruskoulun jälkeiseen kouluttautumiseen liittyen!


EtsiViimeisimmät kysymykset ja vastaukset


22 helmi 2019
Ruotsin korkeakoulujen hakuväylät
Hei!
Unelmani olisi opiskella psykologiaa ruotsissa, mutta hakeminen on muodostunut suureksi ongelmaksi, sillä paperini ja ka (LLEMC ja 8,7) eivät ihan riitä. Luin jostain että korottamia/valmistumisen jälkeisiä ylioppilastutkinnon arvosanoja ei oteta huomioon, mutta toisessa paikassa luki, että otetaan mutta hakeminen siirtyy eri kiintiöön, jonka kautta vaikeampi päästä? Toinen ongelma on se, että kävin taidelukion jossa saa hyväksiluettua kursseja enkä ole käynyt kaikkia pakollisia kursseja esim. historiasta. Voiko niitä suorittaa esim aikuislukiossa? Toinen vaihtoehtohan olisi tietenkin högskolprovet mutta tuntuu ihan mahdottomalta päästä sen kautta kun kilpailee natiivien kanssa. Kiitos paljon!

Vastaus

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi.

Opetushallituksen Maailmalle.net- sivustolta löytyy kattavasti tietoa opiskelusta Ruotsissa ja hakuprosessista kerrotaan seuraavasti:

  • Voit hakea Ruotsin korkeakouluihin todistusten perusteella (betygsurval), mutta valmistumisen jälkeen korotettuja arvosanoja ei valitettavasti huomioida haussa.
  • Voit tulla valituksi myös valintakokeen perusteella (provurval), jos sinulla on voimassa oleva tulos högskoleprov-kokeesta ja täytät muut koulutusohjelman tai -kurssin pääsyvaatimukset.

Suorittamalla högskoleprov-kokeen voit kilpailla opiskelupaikoista kahdessa kiintiössä (betygsurval ja provurval). Högskoleprov-koetta suositellaan myös siinä tapauksessa, jos opiskeluala on kovin suosittu ja kilpailu opiskelupaikasta on kovaa (psykologia lukeutuu näihin suosittuihin aloihin). Högskoleprov-kokeen suorittamisesta Suomessa voi tiedustella esimerkiksi Ålands Lyceum -lukiosta.

Pakollisten kurssien suorittamisesta kerrotaan, että voit täydentää puuttuvia kursseja esimerkiksi suomalaisessa aikuislukiossa. Jos haluat korottaa kurssien arvosanoja ja siten yrittää vaikuttaa vertailulukuusi (meritvärde), voit suorittaa kursseja ruotsalaisissa komvux-oppilaitoksissa.

Lisätietoja löytyy myös sivuilta: antagning.se sekä studera.nu (tuolta löytyy mm. nopea testi, jonka avulla saat käsityksen högskoleprovetin sisällöstä).

Toivottavasti vastauksesta oli hyötyä ja löydät mielesesi opiskelupaikan!

Ystävällisin terveisin,

Marija, Studentum.fi

21 helmi 2019
Kriminologian ja kriminaalipsykologian eroista ja opiskelusta
Moikka! Osaatteko vastata, miten kriminologin ja kriminaalipsykologin työnkuva tai ammatti ylipäätään eroavat toisistaan? Olen kiinnostunut hakemaan tämän tyyppiseen koulutukseen ja haluaisin joko opiskella kriminologiaa pääaineena (jota ei ilmeisesti Suomessa voi tehdä, mutta olen valmis muuttamaan ulkomaille) ja valmistua kriminologiksi, tai sitten haluan opiskella psykologiaa ja kriminologiaa siinä sivussa, jolloin ilmeisesti valmistuisin kriminaalipsykologiksi (?) Korjatkaa, jos oon ihan väärässä, mutta niin, minkälaiset työnkuvat ja työllistymismahdollisuudet?

Vastaus

Hei! 

Kiitos viestistäsi.

Kriminologian tausta on sosiaalitieteissä ja rikollisuutta tutkitaan yhteiskunnallisena ilmiönä. Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa voi hakea lukemaan sosiaalitieteitä ja sitten sosiaalitieteiden maisteriopinnoissa voi valita kriminologian opintosuunnan. Helsingin yliopistossa voi myös osana oikeustieteellistä tiedekuntaa opiskella pääaineena rikosoikeutta.

Desistanssi ry:n (Helsingin yliopiston kriminologian opiskelijoiden järjestö) sivuilla kuvaillaan kriminologien toimintakenttää monipuoliseksi. Kriminologit voivat työskennellä niin valtiolla kuin yksityissektorillakin ja työssään he pyrkivät selittämään rikollisuuden syitä sekä reaktioita rikollisuuteen. Kriminologien asiantuntijuutta voi soveltaa monelle eri alalle.

Kriminaalipsykologia on puolestaan sovelletun psykologian osa-alue. Esimerkiksi Itä-Suomen yliopiston filosofisessa tiedekunnassa voi opiskella psykologiaa ja suorittaa oikeuspsykologian perusopintokokonaisuus / opiskella oikeuspsykologiaa sivuaineena.

Toivottavasti tästä vastauksesta oli apua ja löydät juuri sinulle sopivan koulutuksen!

Ystävällisin terveisin,

Marija, Studentum.fi

14 helmi 2019
Suomeksi opiskelu Ruotsissa?
Hei, olen muutama vuosi sitte muuttanut Ruotsiin ja ruotsin kieleni ei ole hyvä. Olisiko mahdollista lukea ammatti suomen kielellä tai saada jonkin laista apua opiskella "huonolla" ruotsilla?

Vastaus

Hei,

Kiitos viestistäsi.

En osaa sanoa, millaisia mahdollisuuksia Ruotsissa on opiskella ammatti suomeksi. Suosittelen ottamaan selvää oman alueesi oppilaitoksista ja kouluttajista, ja katsoa, millaisia vaihtoehtoja heillä on. Ruotsissa on varmasti myös erilaisia koulutuksia ulkomaalaisille Ruotsiin muuttaneille.

Kannattaa tutustua eri mahdollisuuksiin opiskella etänä Ruotsista käsin ja keskustella asioista eri oppilaitosten kanssa Suomessa.

Voit tietysti myös kehittää ruotsin kielen taitoasi myös itsenäisesti. Olemme kirjoittaneet jutun, johon olemme keränneet viisi vinkkiä uuden kielen opiskeluun.

Terveisin,

Aino, Studentum.fi


Tilaa uutiskirje
Tilaa kuukausittain ilmestyvä uutiskirjeemme, niin saat ajankohtaista tietoa koulutusmaailmasta ja hakuajoista.