Sivuston käyttötapa: Mobiili

Kysymyksiä ja vastauksia - Sivu: 1

Kysymyksiä ja vastauksia

Täällä voit lukea kysymyksiä ja vastauksia opiskelun eri aloilta. Toivomme, että osiosta muodostuu arvokas tietopohja sinulle, jolla on kysymyksiä tai muita ajatuksia peruskoulun jälkeiseen kouluttautumiseen liittyen!


EtsiViimeisimmät kysymykset ja vastaukset


27 elo 2017
Haku Pelastusalan päällystötutkintoon (AMK) ja Ensihoitajan AMK-tutkintoon
Hei, aion lukion jälkeen hakea opiskelemaan palomieheksi, pelastusalanpäällystö tutkinto (AMK), tai ensihoitajaksi (AMK). Minkälaisista ainevalinnoista lukiossa olisi hyötyä (esim. kielet ja reaaliaineet), ja kannattaako valita pitkä- vai lyhyt matematiikka?

Vastaus

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi. Hienoa, että tiedät jo mitä haluat tehdä lukion jälkeen ja pohdit jatkokoulutuspaikan vaatimuksia.

Ensihoitaja (AMK) -tutkintoon haettaessa ylioppilastodistus pisteytetetään seuraavasti:

Äidinkieli: L/E: 10 pistettä M: 9 pistettä C: 8 pistettä B: 7 pistettä A: 6 pistettä

Paras kieli (vieraat kielet ja toinen kotimainen):
pitkä (lyhyt/keskipitkä): L/E: 10 (9) M: 9 (8) C: 8 (7) B: 7 (6) A: 6 (5)

Matematiikka (lyhyt tai pitkä)
tai paras reaaliaineiden kokeista: L/E: 10 M: 9 C: 8 B: 7 A: 6

Lähde: opintopolku.fi

Lisäksi valintakoe vaikuttaa opiskelijavalintaan. Todistuksella on mahdollista saada max. 30 pistettä ja valintakokeesta max. 70 pistettä. Osa koulutuspaikoista voidaan myös täyttää pelkästään valintakokeen pistemäärää käyttäen.

Ensihoitajan tämänhetkistä opiskelijavalintaa ajatellen äidinkieleen, pitkään kieleen (yleensä englanti) sekä joko matematiikkaan tai yhteen reaaliaineeseen kannattaa erityisesti panostaa.

Pitkästä matematiikasta ei valinnassa ole ainakaan tällä hetkellä erityistä hyötyä. Pitkästä matematiikasta voi kuitenkin olla hyötyä ensihoitajan opintoihin liittyvän matematiikan, esimerkiksi lääkelaskujen, opettelussa. Ensihoitajan opintoja ja työtä ajatellen erityisen hyödyllisiä reaaliaineita voisivat olla biologia (varsinkin ihmisen biologia), terveystieto sekä mahdollisesti myös kemia ja fysiikka. Lisäksi ruotsin kielen hallinnasta on varmasti hyötyä ensihoitajan työssä.

Lisätietoa sosiaali- ja terveysalan AMK-tutkintoihin hakemisesta löydät täältä

Pelastusalan päällystötutkinnossa todistusta ei pisteytetä lainkaan, vaan opiskelijavalinta tehdään valintakokeen ja työkokemuksen perusteella. Lukio antaa kuitenkin yleisen hakukelpoisuuden korkeakouluihin, ja hyödyllisiä aineita pelastusalan päällystötutkintoa ajatellen ovat varmasti aika lailla samat aineet kuin ensihoitajakoulutuksenkin yhteydessä: äidinkieli, matematiikka ja kielet sekä reaaliaineista erityisesti biologia, terveystieto, kemia ja fysiikka.

Pelastusalan päällystötutkintoon haettaessa valintakokeesta voi saada enintään 85 pistettä ja pelastusalan työkokemuksesta 15 pistettä. Lisäksi pääsyvaatimuksena koulutukseen on B-ajokortti. Lisätietoa Pelastusopistoon hakemisesta ja pääsykokeista löydät täältä.

Hurjasti tsemppiä opintoihisi!

Terveisin, Studentum.fi

22 elo 2017
Jatkokouluttautuminen liikunnanopettajaksi
Hei,

Olen lastentarhanopettaja, kasvatustieteen maisteri ja olen suorittanut myös opettajan pedagogiset opinnot. Liikunnanopettajan työ kiinnostaa, mutta en ole halukas opiskelemaan uutta maisterintutkintoa. Mikä olisi minulle paras väylä liikunnanopettajan tehtäviin? Voinko saada liikunnanopettajan pätevyyden liikunnanohjaajan koulutuksen (amk) kautta? Vai onko ainoa mahdollisuus Jyväskylän liikuntatieteellinen?

Vastaus

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi, kiva kuulla että olet löytänyt itseäsi kiinnostavan ammatin! Aineenopettajan kelpoisuusvaatimusten mukaan aineenopettajaksi (tässä tapauksessa liikunnanopettajaksi) soveltuu henkilö, joka on suorittanut:

1) ylemmän korkeakoulututkinnon;

2) kussakin opetettavassa aineessa vähintään 60 opintopisteen laajuiset aineenopettajan koulutukseen kuuluvat opetettavan aineen opinnot, jotka ovat oppiaineen tai siihen rinnastettavan kokonaisuuden perusopinnot ja aineopinnot; sekä

3) vähintään 60 opintopisteen tai vähintään 35 opintoviikon laajuiset opettajan pedagogiset opinnot.

Lähde: finlex.fi

Yllä olevista olet suorittanut jo ylemmän korkeakoulututkinnon sekä opettajan pedagogiset opinnot, joten puuttuva osio pätevyysvaatimusten mukaan on 60 opintopisteen laajuiset liikunnan aineenopettajan opinnot. Liikunnan sivuainekokonaisuuden  (60 op) voi suorittaa joko Jyväskylän yliopistossa tai Turun yliopistossa (Turku tai Rauma). Vaasan yliopistossa kokonaisuuden voi suorittaa ruotsin kielellä. 

Käsittääkseni muuta vaihtoehtoa liikunnanopettajan pätevyyden hankkimiseksi sinulla ei ole, AMK-tasoiset koulutukset, esimerkiksi Liikunnanohjaaja (AMK) eivät anna riittävää pätevyyttä liikunnanopettajana toimimiseen. Kokonaan uutta maisterintutkintoa sinun ei kuitenkaan onneksi tarviste suorittaa, vaan liikunnan sivuainekokonaisuus täydentää jo olemassa olevia tutkintojasi.

Haku sivuainekokonaisuuteen aukeaa 8.1.2018, ja hakuun sisältyy pääsykoe. Lisätietoa pääsykokeesta, valintaperusteista ja pääsykokeen materiaalista saat täältä.

Oikein paljon tsemppiä tielle unelmiesi ammattiin!

Terveisin Studentum.fi

25 elo 2017
Opiskelemani ala ei kiinnosta
Aloitin juuri kolmannen eli viimeisen vuoden hotelli-, ravintola- ja catering-alalla ammattikoulussa.

Ensimmäisestä vuodesta lähtien tai oikeastaan pienestä pitäen on "haaveenani" ollut sähkö- tai datanomihommat, mutta niihin en päässyt peruskoulun jälkeisessä yhteishaussa liian matalan keskiarvon takia. Toisin sanoen kokkihommissa en itseäni näe tulevaisuudessa ainakaan mielellään, sillä viimeinenkin kiinnostus alaa kohden on hiipunut pois.

Siis vinkkejä kaivataan kävisinkö kenties kokkikoulun loppuun ja hakisin ammattikorkeakouluun vaikka sähköpuolelle? Vai kävisinkö koulun loppuun ja hakisin uudestaan ammattikouluun aikuiskoulutuksen kautta sähkö- tai datanomipuolelle?

Vastaus

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi. Harmi juttu, että tällä hetkellä opiskelemasi ala ei ole sinun juttusi. Toisaalta hienoa on kuitenkin se, että tiedät mikä sinua kiinnostaa: sähköalan tai datanomin opinnot ja työt.

Minun vinkkini sinulle on, että suorita kokkiopintosi kuitenkin loppuun, vaikka et kokin töitä tulevaisuudessa haluaisikaan tehdä. Olet kuitenkin jo sen verran pitkällä opinnoissasi, että mielestäni sinun kannattaa vielä tsempata tämä viimeinen vuosi.

Voit sitten keväällä hakea heti ammattikorkeakouluun esimerkiksi sähköinsinöörin opintoihin, kun saat kokkikoulutuksen myötä hakukelpoisuuden AMK:hon.

Toki toinen vaihtoehto on myös hakea, kuten itsekin sanoit, vaikka aikuispuolelle opiskelemaan sähköasentajan tai datanomin opintoihin. Niissä opinnoissa saatat saada myös joitakin kursseja hyväksiluettua, koska sinulla on jo taskussasi yksi ammatillinen perustutkinto. 

Paljon tsemppiä alkaneelle lukuvuodelle ja tuleviin opintoihisi unelmiesi alalla!

Terveisin,
Maija Studentumilta