UKK – Usein kysytyt kysymykset
Etsi
Aihealue
Kysymyksiä
Viimeisimmät kysymykset ja vastaukset
Hei,
Kiitos kysymyksestä! 😊 Kriminologiaa voi opiskella Tampereen sekä Helsingin yliopistoissa. Helsingissä kriminologian suunta on osa sosiaalitieteiden maisterohjelmaa. Suoraan ylempään korkeakoulututkintoon voi hakea, jos on suorittanut tutkintoon soveltuvan alemman korkeakoulututkinnon, eli kandidaatin tai soveltuvan ammattikorkeakoulututkinnon. Sosionomin opinnot suoritettuasi AMK:ssa voit siis hakea kriminologian maisteriohjelmaan. Voit löytää tarkemmat tiedot kunkin ohjelman valintaperusteista täältä: Helsingin yliopisto, sosiaalitieteiden maisteriohjelma sekä Tampereen yliopisto, kriminologia ja kriminaalipolitiikka.
Tutkinnon suoritettuasi pystyt toimimaan monentyyppisissä ja erilaisissa työtehtävissä. Kriminologi voi työllistyä muun muassa keskusrikospoliisille, suojelupoliisille, sisä- ja oikeusministeriöön sekä rikosseuraamuslaitokselle. Opinnot antavat valmiudet asiantuntija- ja johtotehtäviin, jotka liittyvät turvallisuuden kehittämiseen ja rikoksentorjuntaan.
Ystävällisin terveisin
Linda, studentum.fi
Valmistuin nyt syksyllä lukiosta ja vuoden sisään olisi tarkoitus hakea yliopistoon. Haluaisin kuitenkin suorittaa aikuisopiskelijana sähköasentajan perustutkinnon. Sähköasentajan koulutus alkaisi tammikuussa 2025 ja yliopisto-opinnot alkaisivat syksyllä 2025. Onko mahdollista opiskella samanaikaisesti ammattikoulussa ja yliopistossa?
Hei,
kiitos kysymyksestä! Kyllä, voit opiskella samanaikaisesti sekä ammattikoulussa että yliopistossa. 😊
Tsemppiä opintoihin!
Ystävällisin terveisin
Linda, studentum.fi
Hei,
Kiitos kysymyksestä! 😊 En näe syytä sille, miksi et voisi siirtyä kaksoistutkintoon. Koska kuitenknin olet jo aikuislukiossa, sinun täytyy mahdollisesti siirtyä ammatilliseen oppilaitokseen, sillä kahden tutkinnon opiskelijaksi haetaan aina ammatillisen oppilaitoksen kautta. Suosittelisin sinua olemaan yhteydessä aikuislukiosi opinto-ohjaajaan tai muuhun henkilökuntaan, sillä he voivat antaa sinulle tarkempia ohjeita prosessiin liittyen. 😊
Tsemppiä opiskeluihin!
Ystävällisin terveisin
Linda, studentum.fi
Hei,
Kiitos kysymyksestä!
Kyllä, on mahdollista opiskella ammattikorkeakoulussa ja hakea samanaikaisesti yliopistoon. Jos pääset yliopistoon, voit lopettaa AMK-opinnot, mutta sinun ei tosiaan tarvitse keskeyttää niitä heti, vaan voit tehdä päätöksen vasta sitten, kun tiedät, pääsetkö opiskelemaan yliopistoon.
Tsemppiä hakuun!😊
Ystävällisin terveisin
Linda, studentum.fi
Hei,
Kiitos kysymyksestä! 😊 Jotta voit työskennellä aineenopettajana, sinun tulee suorittaa vähintään 60 opintopisteen laajuiset opettajan pedagogiset opinnot sekä opetettavasta aineesta vähintään 60 opintopisteen laajuiset aineopinnot. Sinun tilanteessassi siis psykologian perusopinnot ja aineopinnot.
Opiskeltuasi soveltavan psykologian tutkinto-ohjelmassa ja käytyäsi lisäksi opettajan pedagogiset opinnot voit siis työskennellä psykologian opettajana.
Ystävällisin terveisin
Linda, studentum.fi
Hei,
Kiitos kysymyksestä! 😊 Jos olet oikeutettu oppivelvollisuuslain mukaiseen maksutomaan koulutukseen, voit suorittaa ylioppilastutkinnon kokeita ilman maksua. Tällöin voit kuitenkin tosiaan suorittaa maksuttomasti vain viisi ensimmäistä koetta, eli viidennen kokeen jälkeen sinun tulee maksaa kunkin ylimääräisen kokeen kohdalla koekohtainen maksu, joka on 38€/koe. Oikeus maksuttomiin kokeisiin päättyy kuitenkin viimeistään sen kalenterivuoden lopussa, jolloin täytät 20 vuotta. Tämän jälkeen kaikkiin kokeisiin tulee koekohtainen maksu (eli 38€/koe).
Jos sinulla on kysymyksiä maksuttomuuteen tai maksullisuuteen liittyen, voit olla asian tiimoilta yhteydessä omaan lukioosi. 😊 Myös ylioppilastutkintolautakunnan sivuilta löytyy kattavasti lisää tietoa aiheesta.
Tsemppiä opiskeluihin!
Ystävällisin terveisin
Linda, studentum.fi
Olen 31v nuorimies, merkonomitutkinto ja oppisopimuksella ravintolakokiksi, jota työtä teen parhaillaan. ( aikaisemmin myyntityössä ) Nyt haluaisin laivoihin kokiksi, miten minun pitäisi toimia, jotta toive toteutuisi?
Hei,
Kiitos kysymyksestä! 😊 Jos sinulla on jo kokemusta kokin työstä ja kaikki kokkina työskentelyyn tarvittavat todistukset kunnossa, voit ryhtyä etsimään vapaita työpaikkoja eri laivayhtiöiltä. Rekrytointeja tehdään säännöllisesti, mutta jos tällä hetkellä ei esimerkiksi ole avoimia rekrytointeja haluamaasi tehtävään, voit useimmiten jättää avoimen hakemuksen, jossa kerrot haluavasi työskennellä yhtiöllä laivakokkina. Tärkeintä on olla työnhaussa aktiivinen ja olla valmis hyppäämään mukaan erilaisiin työympäristöihin. 😊 Kannattaa siis aktiivisesti seurata laivayhtiöiden omia sivuja, joilla työpaikoista ilmoitetaan!
Työhaastatteluun kannattaa valmistautua myös hyvin, esimerkiksi tutustumalla kyseessä olevaan laivayhtiöön jo ennalta sekä tuomalla omat vahvuutesi kokkina esille.
Tsemppiä hakuun!
Ystävällisin terveisin
Linda, studentum.fi
Hei,
Kiitos kysymyksestä, mukavaa, että olet löytänyt sinua kiinnostavan alan!😊 Tosiaan, taide- ja taitoaineiden opettajilta vaaditaan yleisesti aina ylempää korkeakoulututkintoa. Tutkintoon on sisällyttävä sekä opetettavan aineen opinnot (tässä tapauksessa kuvataide) sekä opettajan pedagogiset opinnot. Nämä voidaan suorittaa myös erikseen.
Kuvataiteen opettajaksi on mahdollista opiskella eri reittejä pitkin. On siis esimerkiksi mahdollista, että kävisit opettajan opinnot erikseen ja sen jälkeen täydentäisit omaa osaamistasi käymällä kuvataiteen opintoja joko mahdollisesti Tampereella tai toisessa kaupungissa. Lisäksi, esimerkiksi Aalto-yliopisto tarjoaa kuvataidekasvatuksen tutkinto-ohjelmaa (taiteiden kandidaatti + maisteri sekä itsenäinen maisteriohjelma), josta valmistuttua voi toimia kuvataiteen opettajana. Kyseisessä koulutuksessa opiskellaan pedagogiset opinnot sekä kuvataiteen opintoja.
Sinun ei siis tarvitse lähteä Ouluun tai Lappiin, jos haluat opiskella kuvataiteen opettajaksi!
Tsemppiä hakuun ja opintoihin. 😊
Ystävällisin terveisin
Linda, studentum.fi
Onko yliopistossa mahdollista suorittaa kahta tutkintoa. Esim. kielten kandin ja lääkärin kandin samanaikaisesti?
Hei,
Kiitos kysymyksestä! 😊 Sinulla voi olla useampi tutkinnonsuoritusoikeus eli paikka tutkintoon johtavassa koulutuksessa, kunhan opiskelupaikat on otettu vastaan eri lukukausina. Jos siis suoritat jo jompaa kumpaa tutkintoa, voit seuraavassa yhteishaussa hakea opiskelemaan myös toiseen tutkintoon, sillä tällöin vastaanotat paikat eri lukukausina.
Huomaathan kuitenkin, että nykyinen hallitus esittää muutosta lakiin. Jatkossa lakimuutoksen myötä opiskelupaikan vastaanottaminen edellyttää muista saman tai alemman tasoisista korkeakoulututkintoon johtavista opiskeluoikeuksista luopumista, jolloin ei enää ole mahdollista opiskella samanaikaisesti kahta eri korkeakoulututkintoa.
En valitettavasti osaa sanoa, milloin kyseinen yhden paikan sääntö mahdollisesti tulisi voimaan. Ajankohdasta ei käsittääkseni ole ollut vielä tarkempaa puhetta, joten suosittelen seuraamaan hallituksen tiedotusta aiheeseen liittyen.
Ystävällisin terveisin
Linda, studentum.fi
Hei,
Kiitos kysymyksestä! 😊 IB-linja voi tarjota hyviä valmiuksia yliopisto-opintoihin, erityisesti kansainvälisesti suuntautuneisiin ohjelmiin, kuten lääketieteeseen. IB-linja ei kuitenkaan välttämättä se paras vaihtoehto. IB-ohjelma tarjoaa laajan ja kansainvälisesti arvostetun koulutuksen, joka voi valmistaa sinua hyvin yliopisto-opintoihin, mutta toisaalta myös normaali lukio valmistaa sinua lääketieteen opintoihin, erityisesti jos valitset sopivia kursseja, kuten biologiaa, kemiaa ja matematiikkaa.
Vaihtomahdollisuudet riippuvat kuitenkin koulustasi ja sen käytännöistä. Suosittelenkin keskustelemaan asiasta esimerkiksi opinto-ohjaajasi kanssa, jotta saat tarkkaa tietoa siitä, onko vaihto mahdollista ja mitä mahdollisia vaatimuksia siihen liittyy.
IB-linja ei siis välttämättä ole parempi vaihtoehto kuin tavallinen lukio, mutta jos tavoitteesi on esimerkiksi kansainväliset opinnot tai lääketieteen opiskelu ulkomailla, voi IB-linja tukea näitä hieman enemmän.
Tsemppiä opiskeluihin! 😊
Ystävällisin terveisin
Linda, studentum.fi