Sivuston käyttötapa: Mobiili

Kysymyksiä ja vastauksia - Sivu: 1

Kysymyksiä ja vastauksia

Täällä voit lukea kysymyksiä ja vastauksia opiskelun eri aloilta. Toivomme, että osiosta muodostuu arvokas tietopohja sinulle, jolla on kysymyksiä tai muita ajatuksia peruskoulun jälkeiseen kouluttautumiseen liittyen!


EtsiViimeisimmät kysymykset ja vastaukset


19 kesä 2018
Onnistuuko alan vaihto ensikertalaiskiintiön vuoksi?
Alan vaihtoa harkitsen. Olisin kiinnostunut toisaalta logistiikka-alasta, toisaalta sähkö- ja automaatioalasta.

Mutta minulla onnettomalla on paitsi ylempi korkeakoulututkinto myös jo yksi ammatillinen perustutkinto.

Onko mitään mahdollisuutta päästä enää koulunpenkille?

Vastaus

Hei ja kiitos paljon kysymyksestäsi!

On totta, että aiemmin suoritetut tutkinnot "hankaloittavat" hakua jatkokoulutuksiin ja sitä kautta vaikeuttavat alan vaihtoa. Ei kannata kuitenkaan lannistua, vaikka ensikertalaiskiintiö vaikuttaakin hakemiseen. 

Osa aloituspaikoista on varattu ensikertalaisille, mutta osa täytetään vain valintaperusteiden mukaan paremmuusjärjestyksessä ensikertalaishakijoiden ja muiden hakijoiden joukosta. Valintaperusteet vaihtelevat koulutusaloittain.

Ei-ensikertalaiset voivat yhtälailla hakea yhteishaussa. Laissa on määrätty, että aloituspaikkojen varaaminen ensikertalaisille ei saa liikaa heikentää muiden kuin ensikertalaisten mahdollisuuksia päästä opiskelemaan.

Kannattaa siis rohkeasti hakea! Molempia mainitsemiasi aloja voi opiskella ammattiopistossa sekä myös korkeakouluissa. Ammattiopistoihin voi nykyään hakea ympäri vuoden jatkuvassa haussa. Korkeakouluihin haetaan edelleen yhteishaussa.

Studentum.fi:stä löytyy pitkä lista niin logistiikan kuin sähkö- ja automaatioalankin koulutuksia, nyt vain etsimään sitä omaa vaihtoehtoa!

Ystävällisin terveisin,

Aino, Studentum.fi

28 touko 2018
Kaksoistutkinnon vaihtaminen pelkkään lukioon
Hain yhteishauissa kaksoistutkinnolla alalle, jota nyt myöhemmin olen alkanut katua. Olen melko varma, että saan paikan, ja aloinkin miettiä, olisikohan mahdollista ennen koulujen alkua vaihtaa kaksoistutkinto pelkkään lukioon? Tai esimerkiksi vaihtaa kaksoistutkinnon alaa tmv.? Olen myös harkinnut Valmaa tai kymppiluokkaa, mutta minun päälle ysin keskiarvolla tuntuisi turhalta mennä sinne.

Vastaus

Moikka ja kiitos kysymyksestä!

Sinun ei tietenkään ole pakko vastaanottaa opiskelupaikkaa, mutta se ei välttämättä ole parhain vaihtoehto. Kaksoistutkinnon voi myös jättää kesken ja siirtyä suorittamaan vain toisen tutkinnoista kokonaisuudessaan. Lukioon siirtyminen lienee osaltasi helppoa, koska sinulla on noinkin hyvä keskiarvo.

Kaksoistutkinnon alaa voi olla melko hankala vaihtaa nyt, kun yhteishaku on jo ohi ja päätökset opiskelupaikoistakin tulevat kohta. Voit tietysti ottaa opiskelupaikan vastaan, ja pohtia sitten syksyllä vaihtoehtoja uuden koulusi opon kanssa yhdessä.

Vapaita paikkoja niin lukioon kuin kymppiluokalle tai Valmaan voi etsiä yhteishaun jälkeen lisähaun alkaessa Opintopolusta tai oppilaitosten omilta sivuilta. Nämä paikat on käytännössä tarkoitettu niille, jotka jäivät varsinaisessa yhteishaussa ilman opiskelupaikkaa.

Suosittelen kuitenkin juttelemaan nykyisen koulusi opon kanssa asiasta, sillä hän osaa varmasti auttaa parhaiten tilanteessasi.

Ystävällisin terveisin,

Aino, Studentum.fi

24 touko 2018
Sähköasentajaksi työn ohella
Hei!

Olen toiminut työelämässä tietojärjestelmäasiantuntijana sekä kopiokone-huoltoteknikkona kymmenisen vuotta, mutta olen viimevuosina kiinnostunut yhä enemmän sähköasentamisesta. Olen yrittänyt etsiä koulutusta sähköasentajaksi, jota voisin suorittaa nykyisen työni ohessa.
Mahtaako tämä olla edes mahdollista?

Kiitos!

Vastaus

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi. Sähköasentajaksi voi opiskella useimmissa ammatillisissa oppilaitoksissa. Opinnot on mahdollista suorittaa monimuotoisesti ja opinnot räätälöidään jo hankitun osaamisen perusteella. Työn ohella suoritetettavat opinnot ovat toki mahdollisia, mutta aikataulujen sovittaminen voi olla hiukan hankalaa, jos opinnot on suoritettava päiväopintoina. Iltaopinnot voivat sopia paremmin työn ohella suoritettaviksi. Mahdollisuuksista opiskella työn ohella kannattaa kysellä myös koulutusta järjestäviltä oppilaitoksilta.

Oppisopimuskoulutus on tietysti kohdallasi mahdollinen. Jos nykyisellä työnantajallasi ei ole mahdollista suorittaa oppisopimuskoulutusta, voi sopivan oppisopimuspaikan löytyessä hankkia sähköasentajan ammattipätevyyden tekemällä jo alan töitä.

Toivottavasti löydät itsellesi sopivan koulutuksen!

Ystävällisin terveisin,

Aino 

Studentum.fi