Sivuston käyttötapa: Mobiili

Kysymyksiä ja vastauksia - Sivu: 1

Kysymyksiä ja vastauksia

Täällä voit lukea kysymyksiä ja vastauksia opiskelun eri aloilta. Toivomme, että osiosta muodostuu arvokas tietopohja sinulle, jolla on kysymyksiä tai muita ajatuksia peruskoulun jälkeiseen kouluttautumiseen liittyen!


EtsiViimeisimmät kysymykset ja vastaukset


05 syys 2018
Hakemin AMK:hon vaikka ammattiopinnot kesken?
Hei!
Suoritan ammattikoulua viimeistä vuotta, valmistun siis keväällä 2019. Haen syksyn haussa jo ammattikorkeakouluun, ja mikäli saan paikan, voinko vastaanottaa sen, vaikka ammattikoulu vaatii läsnäoloa päivittäin? Pystyykö aloittamista lykätä puolella vuodella, jotta ehtisi valmistua ammattikoulusta ennen AMK:n aloitusta? Jos ei, niin mitä tapahtuu jos vain otan paikan vastaan, mutta en puoleen vuoteen käy ammattikorkean tunneilla, voinko sitten syksyllä siirtyä uusien aloittavien mukaan?

Vastaus

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi.

Et kerro, oletko jo aiemmin suorittanut loppuun jonkun ammatillisen tutkinnon tai lukio-opinnot. Oletan, että näin on, koska muuten AMK:hon haku ei onnistuisi tai sinun tulisi toimittaa heille tutkintotodistus valmistuttuasi. Tämän voisit tehdä vasta ensi keväänä, jolloin haku nyt syksyllä ei siis vielä onnistuisi.

Voit vastaanottaa AMK-paikan, vaikka ammattitutkintosi olisivat vielä kesken. Mikään ei estä kahden eri tutkinnon samanaikaista suorittamista. Ammattikoulun vaatima läsnäolo ei vaikuta siihen, voitko saada opiskelupaikan AMK:sta vai et.

Ammattikorkeakoululain mukaan ensimmäisenä lukuvuonna voi ilmoittautua poissaolevaksi ainoastaan näistä syistä:

  • suoritat asevelvollisuuslain (1438/2007), siviilipalveluslain (1446/2007) tai naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta annetun lain (194/1995) mukaista palvelua;
  • olet äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaalla; tai
  • olet sairautesi tai vammasi vuoksi kykenemätön aloittamaan opintojasi.

Voit tietysti tehdä niin, että otat paikan vastaan, mutta et käy tunnilla. Sinulla on kuitenkin tietty määräaika, jossa AMK:sta on valmistuttava ja opiskeluaikasi "juoksee", vaikka et kursseilla kävisikään. Näin ollen tuhlaat turhaa opiskeluoikeuttasi AMK:ssa.

Ammattikorkeakoulussa kursseja voi suorittaa joustavasti. Jos saat opiskelupaikan AMK:sta, mutta haluat suorittaa rauhassa ammattiopintosi loppuun, voit selvittää mahdollisuutta käydä joitain AMK:n kursseja etänä tai vaikka iltaopintoina. 

Jos saat opiskelupaikan, suosittelen sinua ottamaan pikimmiten yhteyttä kyseisen ammattikorkeakoulun hakijapalveluihin. Voitte yhdessä suunnitella parhaimman tavan suorittaa opinnot.

Ystävällisin terveisin,

Aino, Studentum.fi

31 elo 2018
Ammatillinen perustutkinto ja AMK-tutkinto samanaikaisesti?
Onko mitään käytännön estettä suorittaa ammatillinen perustukinto monimuoto-opiskeluina ja tutkinto ammattikorkeakoulussa samanaikaisesti?

Vastaus

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi!

Mitään käytännön estettä kahden eri asteen tutkinnon samanaikaiselle suorittamiselle ei ole. Jos haluat saada opintotukea opintojesi aikana, sinun on valittava toinen tutkinto päätoimiseksi, josta saat sitten opintotukea. Kahteen eri tutkintoon ei voi tukia samanaikaisesti saada.

Tsemppiä opintoihin!

Ystävällisin terveisin,

Aino, Studentum.fi

31 elo 2018
Verkko-opinnot ulkomaisessa yliopistossa ja opintotuki?
Hei! Olen ajatellut suorittaa tutkinnon Yhdysvaltojen yliopistossa, mutta verkkokurssina. Eli opiskelisin Suomesta käsin. Onko tämä kanditutkinto Suomessa pätevä ja onko sellaiseen saatavissa opintotukea?
Kiitos!

Vastaus

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi. 

Jos opinnot suoritetaan kokonaan etäopintoina ulkomaisessa oppilaitoksessa, opintotukea ei voida myöntää. Opintotuki voidaan myöntää siinä tapauksessa, jos opintoihin liittyy myös lähiopiskelua ja jos oppilaitos on julkisen valvonnan alainen. 

Opintotukiasioissa kannattaa aina kääntyä Kelan puoleen, sillä he osaavat neuvoa parhaiten eri tilanteissa. Heillä on paljon tietoa opintotuesta ulkomailla opiskellessa.

Tutkinnon pätevyydestä en osaa sanoa, koska se riippuu muun muassa siitä, minkä alan tutkinnosta on kyse.

Ystävällisin terveisin,

Aino, Studentum.fi


Tilaa uutiskirje
Tilaa kuukausittain ilmestyvä uutiskirjeemme, niin saat ajankohtaista tietoa koulutusmaailmasta ja hakuajoista.