Sivuston käyttötapa: Mobiili

Kysymyksiä ja vastauksia

Täällä voit lukea kysymyksiä ja vastauksia opiskelun eri aloilta. Toivomme, että osiosta muodostuu arvokas tietopohja sinulle, jolla on kysymyksiä tai muita ajatuksia peruskoulun jälkeiseen kouluttautumiseen liittyen!


EtsiViimeisimmät kysymykset ja vastaukset


25 syys 2021
Uuden opiskelupaikan hakeminen
Hei, sain viime kevään yhteishausta opiskelupaikan Tampereen yliopistista jonka otin vastaan. Lykkäsin opintojen alkua vuodella asepalveluksen takia. Nyt kuutenkin haluaisin mahdollisesti vaihtaa opiskelupaikkaani. Voinko hakea ensi kevään yhteishaussa uutta paikkaa ilman, että menetän nykyisen opiskelupaikkan?

Vastaus

Hei,

Kiitos viestistäsi.

Voit hakea kevään yhteishaussa toiseen koulutukseen ilman mitään esteitä. Korkeakoulupaikoista on olemassa niin kutsuttu yhden korkeakoulupaikan säännös, mikä tarkoittaa, että samana lukukautena alkavista koulutuksista voi ottaa vastaan vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan paikan.

Et myöskään menetä jo saamaasi korkeakoulupaikkaa, vaikka hakisit toiseen koulutukseen kevään yhteishaussa. Voit ottaa uuden paikan vastaan mikäli pääset sisään, etkä siltikään automaattisesti menetä nykyistä opiskelupaikkaasi.

Ainoa asia, mihin vastaanottamasi opiskelupaikka vaikuttaa on se, ettet ole enää ensikertalainen korkeakouluhaussa. Korkeakoulut voivat varata osan aloituspaikoistaan ensikertalaisille eli niille, jotka eivät ole suorittaneet korkeakoulututkintoa eivätkä ottaneet vastaan korkeakoulupaikkaa vuoden 2014 jälkeen.

Ystävällisin terveisin,

Studentum.fi

24 syys 2021
Peruskoulun arvosanojen korottaminen
Moi
Minun keskiarvoni oli parista numerosta kiinni, että olisin pääsyt lukioon. Onko se mahdollista että nostaisin ne arvosanat ja vaihtaa lukioon joulun jälkeen?

Vastaus

Hei ja kiitos viestistäsi.

Peruskoulun arvosanoja voi korottaa aikuislukioissa ja kansanopistoissa. Ota suoraan yhteyttä näihin tahoihin ja kerro heille tavoitteestasi korottaa peruskoulun arvosanojasi.

Tsemppiä tulevaisuuteen.

Ystävällisin terveisin,

Studentum.fi

24 syys 2021
Yliopistoon ammattikoulun kautta?
Olen nyt 9lk ja erityisluokalla ja olen haaveillut asianajajan työstä, mutta en halua mennä lukioon. Voinko käydä ammattikoulun ja opiskella esim. kokiksi tai joksikin vaikka, en halua siihen työhön ja sitten hakea yliopistoon tai ammattikorkeaan? Ja yliopistoon, onko toi vaikeampi reitti vai helpompi vaikka ei sillä nyt oo niin väliä mutta en halua lukioon koska pelkään että siitä ei tuu mitään koska oon ollut melkeen koko peruskoulun ollut erityisluokalla. Mulla ei ole kauhean haastavaa koulunkäynti ja sen takia mulla on melkein kaikki kirjat normaaleja niinkuin muulla normiluokalla paitsi matikassa, enkä halua luopua mun unelma-ammatista lukion takia.

Vastaus

Hei ja kiitos viestistäsi.

Yliopistoon on mahdollista hakea pääsykokeen kautta, riippumatta opiskelutaustasta.  Suosittelen tutustumaan valintakriteereihin ja pääsykokeisiin jonkin kiinnostavan yliopiston kohdalla. Mikäli haet ammattikouluun, yritä löytää kiinnostava ala, jotta jaksat opiskella. Kannattaa kuitenkin keskustalla opinto-ohjaajan kanssa tilanteestasi, ja miettiä sopiva suunnitelma. 

Paljon tsemppiä,

Studentum.fi


Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi