Sivuston käyttötapa: Mobiili

Etkö oikein tiedä, mitä lähtisit opiskelemaan?🎓📚 Tule mukaan digitaalisille koulutusmessuille 17.-18.11. ja ota selvää!✨ Lue lisää tästä!

Kysymyksiä ja vastauksia

Täällä voit lukea kysymyksiä ja vastauksia opiskelun eri aloilta. Toivomme, että osiosta muodostuu arvokas tietopohja sinulle, jolla on kysymyksiä tai muita ajatuksia peruskoulun jälkeiseen kouluttautumiseen liittyen!


EtsiViimeisimmät kysymykset ja vastaukset


20 loka 2020
Lukion vaihtaminen kesken lukuvuoden
Hei!
Käyn parhaillani lukion toista vuotta erityislinjalla (musiikkilinjalla) toisella paikkakunnalla, haluaisin kuitenkin vaihtaa lähilukiooni, sillä alun alkujaan nykyinen lukioni tuntui väärältä, mutta ulkopuolisesta painostuksesta otin paikan vastaan. Kysymykseni on siis onko mahdollista vaihtaa lukiota normilukioon kesken lukuvuoden ottaen huomioon sen, että olen erityislinjalla?
Kiitos vastauksesta!

Vastaus

Hei,

kiitos kysymyksestäsi. Lukion vaihto kesken lukuvuoden pitäisi olla mahdollista, vaikka oletkin erityislinjalla. Jos haluat vaihtaa kesken lukuvuoden toiseen lukioon, sinun tulee olla yhteydessä siihen lukioon, johon haluat vaihtaa. Uusi lukio sitten päättää, miten se lukee hyväksesi ne opinnot, jotka ehdit jo suorittaa aikaisemmassa oppilaitoksessa.

Suosittelen juttelemaan lukion vaihdosta vielä nykyisen tai uuden lukiosi opon kanssa, joka osaa paremmin neuvoa käytännön järjestelyissä. :)

Tsemppiä lukion vaihtoon!

Terveisin,

studentum.fi

09 loka 2020
Ulkomaisen tutkinnon soveltuminen Kavaku-hakuun
Hei!
Olen kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista niin politiikan, konfliktien kuin rauhan tasolla. Haaveenani on valtio-opin opinnot ja mahdollinen diplomaatin ura. Haluaisin kuitenkin opiskella ulkomailla ja mietinkin, onko mahdollista suorittaa tutkinto ulkomailla ja palata sen jälkeen Suomeen ja hakea diplomaatin uralle kavaku haussa, vai onko vaatimuksensa Suomessa suoritettu tutkinto?

Vastaus

Hei,

kiitos kysymyksestäsi. Hienoa, että olet löytänyt oman kutsumuksesi! Diplomaattiuran muodolliset kelpoisuusehdot on määritelty asetuksessa ulkoasiainhallinnosta (256/2000). Kavakulle päästäkseen hakijan on täytettävä seuraavat ehdot:

  • Suomen kansalaisuus
  • Ylempi korkeakoulututkinto 
  • Säädetty kotimaisen kielen taito (erinomainen suomen kielen taito ja vähintään tyydyttävä ruotsin kielen taito)
  • Hyvä taito käyttää suullisesti ja kirjallisesti yhtä, ja lisäksi tyydyttävä taito käyttää suullisesti ja kirjallisesti toista seuraavista kielistä: arabia, englanti, espanja, japani, kiina, portugali, ranska, saksa, venäjä.

Tämän perusteella siis ulkomainen korkeakoulututkinto soveltuu Kavaku-hakuun, kunhan osoitat toisen kotimaisen kielen tarvittavan osaamisen esimerkiksi virallisella kielitutkinnolla. Ulkomaisesta tutkinnosta tulee myös esittää Opetushallituksen myöntämä rinnastustodistus Kavakuun hakiessa.

Lisätietoa vaatimuksista ja Kavaku-hausta voit lukea Ulkoministeriön sivuilta.

Hyvää syksyä!

Terveisin,

studentum.fi

08 loka 2020
Luonnonsuojelua tukevat opinnot
Hei!

Haluaisin tehdä työtä luonnon parissa. Kuitenkaan luonnon hyötykäyttö varsinkaan teollisuuden merkeissä ja luonnon tuhoaminen ei kiinnosta. Päinvastoin - mitä kouluja minun tulisi käydä, jotta voisin toimia luontoa hoitavissa tehtävissä? #luonnonsuojelu

Keitä ovat ne ihmiset, ketkä puhdistavat luontoa, korjaavat jo tehtyjä luontopolkuja ja lintutorneja, pitävät huolta luonnon monimuotoisuudesta? Ketkä istuttavat puita ja muut kssvillisuutta, siivoavat ihmisen roskia pois metsistä ja meristä, hoitavat rantoja?

Olen käynyt amiksessa hotelli ja ravintola - alan sekä AMK:ssa fysioterapeutin tutkinnon. Nyt kuitenkin tiedän mitä haluan. Mihin täytyy hakea? Käydä ensin aikuislukio ja opiskella mantsa, bilsa, kemia, fysiikka ja matematiikka? Vai voinko suoraan hakea yliopistoon, mitä lukemaan? Vai onko ammattikorkeakoulututkinto tai ammattitutkintoa.. Haluaisin tietää kaikki mahdolliset väylät ja mahdollisuudet, myös oppisopimuspaikat kiinnostavat. :)

Kiitos!

Vastaus

Hei,

hienoa kuulla, että oma kiinnostuksen kohde on löytynyt! Sinä itse tiedät parhaiten kiinnostaako yliopisto ja siihen johtavat aikuislukion opinnot vai kenties uusi ammatti- tai ammattikorkeakoulututkinto. Muutamia sinulle sopivia koulutusaloja voisivat olla:

Luonnon parissa työskentelystä haaveilevalle on kuitenkin monia alavaihtoehtoja näiden kolmen lisäksi. Studentum.fi:n koulutushaun kautta voit lähteä selvittämään, mikä koulutus tuntuu parhaalta juuri sinulle.

Tsemppiä koulutuksen löytämiseen!

Terveisin,

studentum.fi


Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi