UKK – Usein kysytyt kysymykset
Etsi
Aihealue
Kysymyksiä
Viimeisimmät kysymykset ja vastaukset
jos hakee ensihoitajaksi, onko reaaliaineissa mitään väliä, että minkä kirjoittaa? Saako jostain reaaliaineista enemmän pisteitä todistusvalinnassa, esimerkiksi fysiikasta?
Hei,
Kiitos kysymyksestäsi! 😊 AMK-tutkintoon, esimerkiksi ensihoitaja, todistusvalinnalla hakiessa ei ole väliä sillä, minkä reaaliaineen kirjoittaa. Ylioppilastutkinnon pisteytyksessä kaikista ainereaaleista saa nimittäin samat pisteet.
Ystävällisin terveisin
Linda, studentum.fi
Valmistun vuoden päästä ensihoitajaksi ja hain nyt yhteishaussa opiskelemaan kätilöksi, sillä haluan opiskella ensihoitajaopintojen jälkeen kätilöksi.
Mikäli saan opiskelupaikan kätilöksi, voinko ottaa paikan vastaan, vaikka en suorittaisi opintoja ensimmäisenä lukuvuonna tai voinko siirtää opintojen alotusta vuodella? Tai onko muita vaihtoehtoja opiskella loput opinnot ensihoidosta ja ottaa myös kätilön opiskelupaikka vastaan, mikäli se tarjolle tulee. Molemmat opinnot samassa korkeakoulussa.
Hei,
Kiitos kysymyksestäsi! 😊 Voit ottaa opiskelupaikan vastaan, jos sinut hyväksytään kätilön opintoihin ja aloittaa kätilön opinnot, vaikka sinulla on vielä ensihoitajan opinnot kesken. Sinulla voi nimittäin olla opiskeluoikeus samanaikaisesti kahteen tutkintoon, kunhan opiskelupaikat vastaanotetaan eri lukukaisna. Sinun ei siis tarvitse olla ottamatta opiskelupaikkaa vastaan tai yrittää siirtää opintojen aloitusta. Lisäksi opintojen siirtämiseen sinulla tulisi myös olla hyväksyttävä lakisääteinen syy poissaoloilmoittautumiseen, esimerkiksi ase- tai siviilipalvelus tai lasten hoitoon tarvittava vapaa.
Suosittelen sinua kuitenkin olemaan yhteydessä korkeakouluusi, jotta voit kysyä suoraan heidän käytännöistään etenkin opintojen yhtäaikaiseen suorittamiseen liittyen.
Onnea hakuprosessiin ja opintojen jatkoon! 😊
Ystävällisin terveisin
Linda, stduentum.fi
Voinko tehdä eri oppilaitoksista kahta liiketoiminnan ammattitutkintoa yhtä aikaa? Olen tammikuussa aloittanut yrittäjyyden liiketoimintatutkinnon eräässä opppilaitoksessa. Tutkinnon suoritusaika 12-15kk. Nyt aukesi haku todella mielenkiintoiseen toisen oppilaitoksessa, (Digitaalinen markkinointi
Liiketoiminnan ammattitutkinto | Myynnin ja markkinointiviestinnän osaamisala). Voinko hakeutua tähän koulutukseen vaikka toinen ammattitutkinto on vielä kesken?
Hei,
kiitos kysymyksestäsi! :) Ammatillisten tutkintojen osalta en valitettavasti onnistunut löytämään tarkkaa tietoa siitä, voiko opiskelijalla olla samanaikaisesti opiskeluoikeus kahteen eri tutkintoon. Tämä kuitenkin ilmeisesti riippuu pitkälti siitä, mitä tutkintoja aikoo suorittaa.
Suosittelisin sinua olemaan yhteydessä sinua kiinnostavan oppilaitoksen hakijapalveluihin ja tiedustelemaan heiltä, onko kahden ammatillisen tutkinnon opiskelu samanaikaisesti mahdollista.
Tsemppiä opintoihin!
Ystävällisin terveisin
Linda, studentum.fi
Moikka,
Kiitos kysymyksestäsi! 😊 Psykologian yhteisvalinnassa mukana oleviin hakukohteisiin valitaan uudet opiskelijat kahdella eri valintatavalla: todistusvalinnassa ja valintakokeen perusteella. Tämä tarkoittaa sitä, että et voi saada ns. yhteispisteitä molemmista valintatavoista. Voit kyllä hakea kummallakin, mutta valinta tapahtuu joko kokeen tai yo-todistuksen perusteella. Valintakokeella hakiessa yo-todistuksesta ei siis ole erityistä hyötyä, eikä siitä voi saada esimerkiksi lisäpisteitä.
Tsemppiä hakuun! 😊
Ystävällisin terveisin
Linda, studentum.fi
Olen pitkään ollut todella kiinnostunut psykologiasta ja haluaisin lukion jälkeen lähteä yliopistoon opiskelemaan psykologiksi. En kuitenkaan ole hyvä matematiikassa enkä kirjoitta sitä yo-kokeissa. Onko minun silti mahdollista päästä opiskelemaan psykologiaa?
Haluaisin myös kysyä, että jos lähden opiskelemaan psykologiaa, mihin kaikkeen voin suuntautua, työllistyä ja mitä sivuaineita voisin opiskella. Psykologian lisäksi minua kiinnostaa oikeustieteet ja kriminaalipsykologia, miten voisin yhdistää näitä psykologian opintoihini?
Hei,
Kiitos kysymyksestäsi! 😊 Sinut huomioidaan myös todistusvalinnassa, vaikka et olisi kirjoittanut matematiikkaa. Tällöin et vain saa pisteitä matematiikasta. Lisäksi voit hakea opiskelemaan psykologiaa valintakokeella, jolloin matematiikan kirjoittamatta jättämisellä ei ole väliä. Sinun on siis mahdollista päästä opiskelemaan psykologiaa, vaikka et kirjoittaisi matematiikkaa.
Psykologian opinnot yliopistossa johtavat useimmiten psykologin ammattiin, joka on laillistettu terveydenhuollon ammatti. Peruspolku johtaa muun muassa:
- terveydenhuollon psykologi: esim. työskentely sairaaloissa, terveyskeskuksissa, mielenterveyspalveluissa
- neuropsykologi (jatkokoulutuksella)
- psykoterapeutti (erillinen lisäkoulutus)
- tutkija tai opettaja yliopistolla.
Usein sivuaineilla ja omilla kiinnostuksen kohteilla voi vaikuttaa juuri opintojen suuntaan ja tulevaisuuden ammattiin. Yliopistojen välillä voi olla vaihtelua siinä, mitä valinnaisia opintoja voit suorittaa tutkinnossasi, joten nämä kannattaa ehdottomasti tarkistaa oppilaitosten omilta sivuilta. 😊 Esimerkiksi Tampereella on mahdollista suorittaa kriminologian opintoja valinnaisina opintoina.
Toivottavasti tästä on apua!
Ystävällisin terveisin
Linda, studentum.fi
Hei,
kiitos kysymyksestäsi! :) Valintakokeella haetaan kaikkiin kyseisessä valintatavassa mukana oleviin koulutuksiin. Haet siis automaattisesti kaikkiin psykologian koulutuksiin yhdellä samalla valintakokeella.
Tsemppiä valintakokeeseen ja hakuun! :)
Ystävällisin terveisin
Linda, studentum.fi
Olisiko ulkomailla suoritetulla criminal justice bachelor opinnoilla mitään hyötyä Suomessa?
Löytyisikö töitä mistään tai onko minkäänlaisia jatko-opinto mahdollisuuksia esim. masterin opinnot?
Hei,
Kiitos kysymyksestäsi! 😊 Criminal Justice -bachelorin tutkinnolla voi olla useita eri mahdollisuuksia Suomessa, mutta nämä toki riippuvat paljolti siitä, mihin haluat tulevaisuudessa urallasi tähdätä ja millainen itse koulutuksen laajuus ja sisältö ovat.
Töitä voi löytyä esimerkiksi erilaisista julkisista tai yksityisistä organisaatioista/yrityksistä, joissa keskitytään muun muassa rikosoikeudelliseen ehkäisyyn. Myös erilaiset asiantuntijatehtävät ovat mahdollisia. Jatko-opintoja ajatellen vaihtoehtoja löytyy monia, voit esimerkiksi jatkaa kriminologian parissa Helsingissä tai Tampereella kriminologiaan suuntautuvissa maisteriohjelmissa tai vaikka ylipäätänsä sosiaalitieteisiin. Myös YAMK:in puolelta voi löytyä rikosseuraamusalan opintoja, mutta on hyvä pitää mielessä, että YAMK opintoihin vaaditaan parin vuoden työkokemusta opiskeltavalta alalta.
Kannattaa jatko-opintoja ajatellen tarkistaa, kuinka kyseinen tutkinto (Bachelor of Criminal Justice) hyväksiluetaan Suomessa ja täyttääkö se jatko-opintoihin vaadittavat kriteerit. Valintaperusteet löytyvät usein kunkin koulutuksen ja oppilaitoksen omilta sivuilta tai esimerkiksi Opintopolusta.
Toivottavasti tästä oli sinulle apua! Tsemppiä opintoihin. 😊
Ystävällisin terveisin
Linda, studentum.fi
Hei,
Kiitos kysymyksestä! :)
Ylioppilaslautakunnan ohjeistuksessa sanotaan, että uusinta tulisi tehdä siinä lukiossa, jossa on aikoinaan tutkinnon suorittanut tai asuinpaikkaasi lähimpänä olevassa lukiossa. Voit siis tehdä kokeen toisessa lukiossa nykyisellä asuinpaikkakunnallasi.
Lisätietoja kannattaakin kysellä asuinpaikkakuntasi lukioista ja tiedustella heiltä, miten ilmoittaudut kokeisiin korottamista varten. Mahdollisten lisäkysymysten kanssa kannattaa myös olla yhteydessä Ylioppilaslautakuntaan! :)
Ystävällisin terveisin
Linda, studentum.fi
Olen hakenut kevään 1. yhteishaussa yhteen maisteritutkintoon ja 2. yhteishaussa myös yhteen maisteritutkintoon. 1. yhteishaun tulos tuli että sain opiskelupaikan ja paikka täytyisi vastaanottaa viimeistään 30.4 tai muuten menetän paikan. En kuitenkaan usko saavani 2. yhteishaun tuloksia tietoon 30.4 ennen, joten täytyykö minun tosiaan tehdä valinta ilman, että tiedän edes pääsinkö 2. yhteishaun maisteriohjelmaan vai en?
Hei,
kiitos kysymyksestä! :) Jos olet hakenut kevään ensimmäisessä ja toisessa yhteishaussa, tulee sinun ottaa paikka vastaan 10.7.2025 klo 15 mennessä. Tällöin sinulla on myös mahdollisuus odottaa kevään toisen haun tuloksia. Kannattanee siis olla yhteydessä sen korkeakoulun hakijapalveluihin, josta olet paikan saanut, ja kysyä heiltä suoraan asiasta.
Ystävällisin terveisin
Linda, studentum.fi
Hei,
Kiitos kysymyksestäsi! 😊 Ymmärtääkseni aikuislukiossa korotetuista kurssiarvosanoista saa oman todistuksensa. Päättötodistuksesi pysyy siis samana, mutta sen lisäksi saat erillisen todistuksen niistä kursseista, joiden arvosanoja olet korottanut.
Ystävällisin terveisin
Linda, studentum.fi