Sivuston käyttötapa: Mobiili

Kysymyksiä ja vastauksia - Sivu: 1

Kysymyksiä ja vastauksia

Täällä voit lukea kysymyksiä ja vastauksia opiskelun eri aloilta. Toivomme, että osiosta muodostuu arvokas tietopohja sinulle, jolla on kysymyksiä tai muita ajatuksia peruskoulun jälkeiseen kouluttautumiseen liittyen!


EtsiViimeisimmät kysymykset ja vastaukset


12 heinä 2017
Hammaslääketieteen opinnot Ruotsissa
Hei!

Olen harkitsemassa Ruotsiin muuttoa ja hammaslääkikseen hakemista. Olen hakenut nyt Suomessa kerran ja opiskelupaikka jäi. Olen 2013 vuonna aloittanut biolääketieteen opinnot Itä-suomen yliopistossa ja olen suorittanut Suomen lääkiksessä hyväksiluettavia aineita, esim: histologiaa, embryologiaa, endokrinologiaa, fysiikkaa, biokemiaa jne… Olen taustaltani kaksoitutkinnon suorittaja eli hammashoitaja+yo. Kirjoitin ABCM eli en kovinkaan hyvin, yliopistoon pääsin pääsykokeen avulla. Mitenkä minun mahdollisuuteni? Vaikuttavatko yliopisto-opintoni positiivisesti hakuprosessiin? Entä onko Ruotsissa englanninkielistä hammaslääketieteen linjaa? Ja ylipäätään milloin voi hakea? Ja missä kaupungeissa hammaslääketiedettä voi opiskella?

Ystävällisesti,
Iida

Vastaus

Hei Iida,

Kiitos viestistäsi. Suomalaisilla todistuksilla haettaessa UHR (Universitets- och högskolerådet) laskee todistustesi perusteella niin sanotun vertailupistemäärän, jonka perusteella kilpailet opiskelupaikoista. Vertailupisteytyksen skaala on 10,00–20,00. Käsittääkseni Suomessa suorittamasi yliopisto-opinnot eivät vaikuta ruotsalaiseen hakuprosessiin.

Ruotsalaisiin yliopistoihin ei pääsääntöisesti järjestetä pääsykokeita vaan koulutuksiin haetaan suoraan joko ylioppilastutkintotodistuksella sekä lukion päättötodistuksella, tai niin sanotulla högskoleprovetilla. Högskoleprovet on korkeakouluvalmiutta mittaava sopivuustesti, jonka voi suorittaa kahdesti vuodessa. Koe ei ole pakollinen, mutta sen suorittaminen voi parantaa sisäänpääsymahdollisuuksiasi.

Olet suorittanut kaksoistutkinnon, eli ammatillisten perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon. Kolmivuotisen ammatillisen tutkinnon suorittaneena voit hakea ruotsalaisiin korkeakouluihin, mikäli täytät ruotsin kielelle asetetut vaatimukset. Ruotsin korkeakoulukelpoisuuden täyttyminen vaatii, että olet suorittanut vähintään kolmen vuoden lukio-opinnot ruotsin kielessä (vähintään 5 kurssia) tai näitä vastaavat opinnot.

Hakeminen tapahtuu Antagning.se-sivuston kautta.

Haku ruotsinkielisiin koulutusohjelmiin järjestetään kaksi kertaa vuodessa, keväisin ja syksyisin. 
Kevään yhteishaku järjestetään maalis-huhtikuussa, ja syksyn yhteishaku syys-lokakuussa.

Ruotsissa hammaslääketiedettä voi opiskella seuraavissa korkeakouluissa:

  • Malmön korkeakoulu
  • Göteborgin yliopisto
  • Umeån yliopisto
  • Karoliininen instituutti Tukholmassa.

Valitettavasti 5-vuotista hammaslääkärikoulutusta järjestetään näissä korkeakouluissa vain ruotsiksi.

Hammaslääkäriopinnot muualla Euroopassa

Mikäli haluat suorittaa hammaslääketieteen opintosi englanniksi, löytyy sivustoltamme siihen muutama vaihtoehto:

Veridium Education ja Study for a Better Future ovat ns. agentteja, jotka auttavat hakemaan ulkomaisiin yliopistoihin. Ole siis rohkeasti yhteydessä heihin, mikäli kiinnostuit hammaslääketieteen opinnoista Unkarissa tai Espanjassa.

Paljon onnea opintoihisi ja aurinkoista kesää!

Terveisin,
Studentum.fi

12 heinä 2017
Hukkunut tutkintotodistus
Hei! Olen hukannut merkonomin tutkintotodistukseni ja valmistuin 1999. Mietin, että voisinkohan saada enää mistään edes kopiota siitä, koska olen pian aloittamassa uudet opinnot ja haluaisin esittää todistuksen koulussa.

Vastaus

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi. Harmi juttu, että tutkintotodistuksesi on päässyt hukkumaan. Uutta tutkintotodistusta tai kopiota sinun kannattaa kysellä siitä oppilaitoksesta, josta olet todistuksen aikoinaan saanut. Se saattaa löytyä heidän arkistoistaan.

Pidämme peukut pystyssä ja toivotamme sinulle tsemppiä uusiin opintoihisi!

Terveisin,
Studentum.fi

09 kesä 2017
Opiskelupaikan vastaanottamatta jättäminen
Hei,

Olen hakenut kahteen eri amk-koulutukseen. Olen vakituisessa työssä ja rahatilanteen vuoksi tarkoitukseni oli lykätä opintoja (jos siis pääsen) kahdella vuodella, jotta voisin laittaa rahaa säästöön opintoja varten. Nyt törmäsin kaksi vuotta sitten tulleeseen lakimuutokseen, jonka mukaan en voikaan siirtää opintoja kuin tietyistä syistä, jotka eivät koske minua.

Nyt jäin pohtimaan, että jos saan opiskelupaikan, enkä ota sitä vastaan, saanko enää hakea siihen samaan seuraavissa yhteishauissa?

Kiitos.

Vastaus

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi. Opiskelupaikan vastaanottamatta jättäminen ei vaikuta seuraaviin hakuihin, joten voit hakea koulutuksiin uudelleen seuraavissa yhteishauissa.

Onnea opintoihisi ja aurinkoista kesää!

Terveisin,
Studentum.fi