Akateemiset opinnot

Täällä voit lukea kysymyksiä ja vastauksia opiskelun eri aloilta. Toivomme, että osiosta muodostuu arvokas tietopohja sinulle, jolla on kysymyksiä tai muita ajatuksia peruskoulun jälkeiseen kouluttautumiseen liittyen!


EtsiViimeisimmät kysymykset aiheesta: Akateemiset opinnot


26 tammi 2023
Psykologian opsikelu
Onko mahdollista päästä opiskelemaan yliopistoon psykologiaa(tutkinto ohjelma),kun taustalla on lähihoitajan perustutkinnon paperit?

Vastaus

Hei,

Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen korkeakoulukelpoisuuden, joten voit hyvin hakea opiskelemaan psykologiaa yliopistoon. Olet tällöin mukana valintakoevalinnassa.

Psykologia on erittäin suosittu koulutusala ja tällä hetkellä eräs vaikeimmista aloista päästä sisälle; yliopistosta riippuen noin 1,2 %–4,5 % kaikista hakijoista saa opiskelupaikan.

Aina kannattaa kuitenkin hakea, siinä et menetä mitään! 

Onnea hakemiseen!

Ystävällisin terveisin,

studentum.fi

27 tammi 2023
Sosionomin jatko-opinnot
Olen valmistunut sosionomiksi 2015 ja siitä lähtien olen työskennellyt päiväkodissa varhaiskasvatuksen opettajana. Minua kiinnostaisi kouluttautua lisää, jotta saisin uralleni etenemismahdollisuuksia, uusia haasteita ja mahdollisesti myös kovempaa palkkaa. Olen kuitenkin vaihtoehtojen ja vaatimusten viidakossa aivan sekaisin. Minua kiinnostaisi niin varhaiserityisopettajan työ, päiväkodin johtaminen, sosiaalityöntekijän ammatti, erilaiset asiantuntijaroolit sekä muutenkin lasten, nuorten ja perheiden auttaminen. Pitäisin niin toimistotyöstä, kuin lasten kanssa touhuilustakin.

Osa töistä vaatisi kuitenkin yliopistokoulutuksen. Millaisia vaihtoehtoja siellä on, mikäli kiinnostaisi kouluttautua mieluiten työn ohessa? Mihin kaikkeen sosionomin koulutuksella saa hyväksi luettua osan opinnoista? Mihin oikeastaan valmistuu ylemmän AMK:n käyvä sosionomi?

Kiitos jo etukäteen vastauksesta.

Vastaus

Hei,

Työn ohessa ainakin ammattikorkeakoulussa voit suorittaa sosiaalialan ylemmän AMK-tutkinnon monimuoto-opintoina. Monimuoto-opiskelu on suunniteltu siten, että töissä käyminen onnistuu samanaikaisesti. Monimuoto-opiskelu koostuu yleensä pääsääntöisesti  ilta- ja verkko-opinnoista.

Sosiaalialan ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneet voivat työskennellä hyvin erilaisissa työtehtävissä, kuten sosiaalialan eri palvelualojen erityisasiantuntijoina, suunnittelijoina, projektipäälliköinä tai esihenkilöinä. Lisäksi koska olet valmistunut vuonna 2015, ei pitäisi olla mitään estettä pystyä hyväksilukemaan ainakin osa perusopinnoista YAMK-tutkintoon. Opintokokonaisuudet ja mahdollisuus hyväksilukea opintoja voivat kuitenkin vaihdella eri oppilaitosten välillä. Kannattaakin olla suoraan yhteydessä sinua kiinnostavien hakukohteiden hakijapalveluihin, jotta saat tarkat tiedot.

Myös yliopistoissa on mahdollista suorittaa joitakin varhaiskasvatuksen tutkintoja monimuoto-opiskeluna. Esimerkiksi Tampereen yliopistolla on tähän mahdollisuus. Mikäli haluaisit suorittaa koko yliopistotutkinnon (kandi ja maisteri), esimerkiksi sosiaalityön koulutuksen (yhteiskuntatieteiden kandidaatti ja maisteri), voi suorittaa joustavasti myös esimerkiksi Tampereen yliopiopistossa.Tutkinnon suorittaneilla on asiakastyön lisäksi valmiudet toimia erilaisissa johtamis-, hallinto-, kehittamis-, opetus-, ja tutkimustehtävissä ja muissa sosiaalialan tuntemusta vaativissa asiantuntijatehtävissä. Työn ohessa tutkinnon suorittamisesta kannattaa kysyä oppilaitoksen hakijapalveluilta lisätietoa. 

Mikäli maisteriohjemat kiinnostavat, esimerkiksi Helsingin yliopiston kasvatustieteiden maisteriohjelmaan voit tulla valituksi, jos olet suorittanut 60 opintopisteen laajuiset yliopistotasoiset kasvatustieteen tai kasvatustieteiden perus- ja aineopinnot. Avoimen yliopiston kautta voi myös suorittaa perusopinnot työn ohella. 

Toivottavasti tästä oli jotain apua pohdintoihisi!

Ystävällisin terveisin,

studentum.fi

16 tammi 2023
Yhden korkeakoulupaikan säännös
Jos olen ottanut vastaan opiskelupaikan keväällä 2023 alkavaan koulutukseen. Voinko hakea keväällä 2023 syksyllä alkavaan koulutukseen?

Vastaus

Hei,

Yhden korkeakoulupaikan säännös tarkoittaa, että voit ottaa vastaan samana lukukautena alkavasta koulutuksesta vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan. Näin ollen voit hakea ja ottaa vastaan paikan syksyllä 2023 alkavaan koulutukseen, sillä olet ottanut nykyisen opiskelupaikkasi vastaan eri lukukautena. 

Onnea hakuprosessiin ja opintoihisi!

Ystävällisin terveisin,

studentum.fi


Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi