UKK – Yliopistot
Etsi
Aihealue
Kysymyksiä
Viimeisimmät kysymykset aiheesta: UKK – Yliopistot
Olen sosionomi (Sosiaalikasvattaja 1997), täten pätevä varhaiskasvatuksen opettaja. Jos haluan maisteritutkinnon, niin kandi ennen maisteriopintoja?
Hei,
kiitos kysymyksestä. 😊 Koska olet valmistunut sosionomiksi vuonna 1997 (sosiaalikasvattaja), tilanne riippuu hieman siitä, mikä sinun tutkintosi taso virallisesti on (esim. ammattikorkeakoulututkinto / vanhempi opistoasteen tutkinto) ja mihin maisteriohjelmaan haluaisit hakea.
Jos kyseessä on vanha opistotasoinen tutkinto, se ei suoraan vastaa nykyistä kandidaatin tutkintoa (AMK tai yliopisto). Jos taas tutkintosi on AMK-sosionomi (210 op), niin sinulla on kandidaattitasoinen tutkinto, ja voit hakea joihinkin maisteriohjelmiin suoraan.
Suosittelen sinua siis selvittämään, mikä nykyisessä tutkintorekisterissä sinun tutkintosi virallinen taso on. Jos tutkintosi ei ole AMK-tasoinen, tulee sinun opiskella kandidaatin tutkinto ennen maisteria. Jos tutkinto taas vastaa AMK-tasoa, voit hakea esimerkiksi sosiaalitieteiden tai kasvatustieteiden maisteriohjelmiin. Jos haluat hakea jonkin toisen tason tutkintoon Kannattaa kuitenkin tarkistaa kunkin ohjelman tarkemmat valintaperusteet. 😊
Ystävällisin terveisin
Linda, studentum.fi
Olen suorittanut kasvatustieteen maisterin tutkinnon varhaiskasvatuksen suuntauksella. Jos suoritan erilliset varhaiskasvatuksen erityisopettajan opinnot, saanko pätevyyden toimia laaja-alaisena erityisopettajana myös peruskoulussa?
Hei,
kiitos kysymyksestäsi! 😊
Kasvatustieteen maisterin tutkinnon varhaiskasvatuksen suuntautumisella olet saanut pätevyyden toimia varhaiskasvatuksen opettajana ja mahdollisesti myös esiopetuksessa. Jos nyt suoritat erilliset varhaiskasvatuksen erityisopettajan opinnot, saat pätevyyden toimia varhaiskasvatuksen erityisopettajana, mutta et automaattisesti pätevyyttä toimia peruskoulun laaja-alaisena erityisopettajana.
Erityisopettajan pätevyyteen perusopetuksessa (alakoulu ja yläkoulu) vaaditaan:
- Luokanopettajan tai aineenopettajan kelpoisuus JA
- Erityisopettajan opinnot, joissa on riittävä laajuus ja sisältö perusopetuksen erityisopetukseen.
Koska kasvatustieteen maisterin tutkintosi on suuntautunut varhaiskasvatukseen, sinulla ei todennäköisesti ole luokanopettajan kelpoisuutta (ellei sinulla ole suoritettuna myös esimerkiksi luokanopettajan opintoja). Jos siis haluat työskennellä erityisopettajana myös peruskoulussa, voit harkita ylemmän korkeakoulututkintosi täydentämistä erikseen määritellyillä luokanopettajan kelpoisuuden antavilla erillisillä opintokokonaisuuksilla.
Ystävällisin terveisin
Linda, studentum.fi
Moikka,
Kiitos kysymyksestäsi! 😊 Psykologian yhteisvalinnassa mukana oleviin hakukohteisiin valitaan uudet opiskelijat kahdella eri valintatavalla: todistusvalinnassa ja valintakokeen perusteella. Tämä tarkoittaa sitä, että et voi saada ns. yhteispisteitä molemmista valintatavoista. Voit kyllä hakea kummallakin, mutta valinta tapahtuu joko kokeen tai yo-todistuksen perusteella. Valintakokeella hakiessa yo-todistuksesta ei siis ole erityistä hyötyä, eikä siitä voi saada esimerkiksi lisäpisteitä.
Tsemppiä hakuun! 😊
Ystävällisin terveisin
Linda, studentum.fi
Olen pitkään ollut todella kiinnostunut psykologiasta ja haluaisin lukion jälkeen lähteä yliopistoon opiskelemaan psykologiksi. En kuitenkaan ole hyvä matematiikassa enkä kirjoitta sitä yo-kokeissa. Onko minun silti mahdollista päästä opiskelemaan psykologiaa?
Haluaisin myös kysyä, että jos lähden opiskelemaan psykologiaa, mihin kaikkeen voin suuntautua, työllistyä ja mitä sivuaineita voisin opiskella. Psykologian lisäksi minua kiinnostaa oikeustieteet ja kriminaalipsykologia, miten voisin yhdistää näitä psykologian opintoihini?
Hei,
Kiitos kysymyksestäsi! 😊 Sinut huomioidaan myös todistusvalinnassa, vaikka et olisi kirjoittanut matematiikkaa. Tällöin et vain saa pisteitä matematiikasta. Lisäksi voit hakea opiskelemaan psykologiaa valintakokeella, jolloin matematiikan kirjoittamatta jättämisellä ei ole väliä. Sinun on siis mahdollista päästä opiskelemaan psykologiaa, vaikka et kirjoittaisi matematiikkaa.
Psykologian opinnot yliopistossa johtavat useimmiten psykologin ammattiin, joka on laillistettu terveydenhuollon ammatti. Peruspolku johtaa muun muassa:
- terveydenhuollon psykologi: esim. työskentely sairaaloissa, terveyskeskuksissa, mielenterveyspalveluissa
- neuropsykologi (jatkokoulutuksella)
- psykoterapeutti (erillinen lisäkoulutus)
- tutkija tai opettaja yliopistolla.
Usein sivuaineilla ja omilla kiinnostuksen kohteilla voi vaikuttaa juuri opintojen suuntaan ja tulevaisuuden ammattiin. Yliopistojen välillä voi olla vaihtelua siinä, mitä valinnaisia opintoja voit suorittaa tutkinnossasi, joten nämä kannattaa ehdottomasti tarkistaa oppilaitosten omilta sivuilta. 😊 Esimerkiksi Tampereella on mahdollista suorittaa kriminologian opintoja valinnaisina opintoina.
Toivottavasti tästä on apua!
Ystävällisin terveisin
Linda, studentum.fi
Hei,
kiitos kysymyksestäsi! :) Valintakokeella haetaan kaikkiin kyseisessä valintatavassa mukana oleviin koulutuksiin. Haet siis automaattisesti kaikkiin psykologian koulutuksiin yhdellä samalla valintakokeella.
Tsemppiä valintakokeeseen ja hakuun! :)
Ystävällisin terveisin
Linda, studentum.fi
Olen hakenut kevään 1. yhteishaussa yhteen maisteritutkintoon ja 2. yhteishaussa myös yhteen maisteritutkintoon. 1. yhteishaun tulos tuli että sain opiskelupaikan ja paikka täytyisi vastaanottaa viimeistään 30.4 tai muuten menetän paikan. En kuitenkaan usko saavani 2. yhteishaun tuloksia tietoon 30.4 ennen, joten täytyykö minun tosiaan tehdä valinta ilman, että tiedän edes pääsinkö 2. yhteishaun maisteriohjelmaan vai en?
Hei,
kiitos kysymyksestä! :) Jos olet hakenut kevään ensimmäisessä ja toisessa yhteishaussa, tulee sinun ottaa paikka vastaan 10.7.2025 klo 15 mennessä. Tällöin sinulla on myös mahdollisuus odottaa kevään toisen haun tuloksia. Kannattanee siis olla yhteydessä sen korkeakoulun hakijapalveluihin, josta olet paikan saanut, ja kysyä heiltä suoraan asiasta.
Ystävällisin terveisin
Linda, studentum.fi
Hei,
Kiitos kysymyksestäsi! 😊 Tulevat jatko-opinnot riippuvat paljolti siitä, mikä loppujen lopuksi sinua itseäsi kiinnostaa. Voit esimerkiksi hakeutua IT-alan opintoihin ja näin karruttaa osaamista tietoturvallisuuden alalta tai opiskella pelastusalalle pelastustehtäviin tai turvallisuusalan muihin erikoistehtäviin. Suosittelenkin sinua tutustumaan näiden alojen opintoja tarjoaviin oppilaitoksiin sekä mahdollisten tutkintojen sisältöihin. Voit etsiä esimerkiksi turvallisuus/pelastusalan koulutuksia sekä tietoteknillisiä koulutuksia ja tutustua eri opintojen sisältöihin. Kannattaa rohkeasti myös käydä läpi muiden alojen koulutuksia ja opintojen sisältöjä. Näin saat itse parhaiten käsityksen siitä, mikä voisi olla juuri se sinun juttusi. 😊
Ystävällisin terveisin
Linda, studentum.fi
Hi,
Thank you for the question! 😊 In Finland, degrees earned outside of the EU are often evaluated to determine whether they meet the standards of Finnish qualifications. For your Bachelor of Science in Criminology from the Philippines, you would need to have it assessed by the Finnish National Agency for Education (Opetushallitus) to see if it's recognized for work or further education in Finland. If you want to continue working in criminology in Finland, there are several fields you might explore, such as law enforcement, correctional services, social work, or probation services. Depending on your qualifications, you may need additional training or certifications in Finnish law or the criminal justice system to work in these areas.
There are also universities in Finland that offer programmes related to criminology, criminal justice, and social work. For example, University of Tampere and University of Helsinki offer master's programmes in criminology. So, it's possible to pursue further studies in criminology or related fields, but I would suggest that you check the specific programmes to see whether they accept international students with your background and if there are any prerequisites.
Hope you find this helpful! 😊
Best regards
Linda, studentum.fi
Hei,
Kiitos kysymyksestäsi! 😊 Itä-Suomen yliopistossa voit suorittaa opettajan pedagogiset opinnot, jos olet suorittanut yliopistossa ylemmän korkeakoulututkinnon tai opiskelet seuraavia aineita: matematiikka, fysiikka ja kemia; äidinkieli (suomi) ja kirjallisuus; tai ruotsi, saksa ja venäjä. Voisit siis opiskella Joensuussa aineenopettajan pedagogiset opinnot sen jälkeen, kun olet valmistunut psykologian tutkinto-ohjelmasta maisteriksi ja näin saada pätevyyden psykologian opettajaksi.
Ystävällisin terveisin
Linda, studentum.fi
Hei,
kiitos kysymyksestä! :) Voit hakea toiseen kandiohjelmaan, eikä sinun tarvitse luopua nykyisen tutkinnon opiskeluoikeudesta. Voit myös vastaanottaa uudesta ohjelmasta paikan sekä suorittaa tutkintoja samanaikaisesti niin halutessasi.
Tsemppiä opintoihin!
Ystävällisin terveisin
Linda, studentum.fi