Etsi koulutusta 👉

UKK – Yliopistot

Täältä löydät sivustomme muiden käyttäjien lähettämiä yliopisto-opintoihin liittyviä kysymyksiä, joihin olemme parhaamme mukaan vastanneet. Jos et löydä vastausta sinua askarruttavaan pulmaan, voit lähettää meille uuden kysymyksen.

 

Etsi

Viimeisimmät kysymykset aiheesta: UKK – Yliopistot

Ulkomaisen AMK-tutkinnon hyödyntäminen Suomessa yliopistoon hakiessa
Hei,
Olen suorittanut ammattikorkeakoulututkinnon ulkomailla (ensihoitajaksi) ja olen kiinnostunut ensi vuonna opiskelemaan Suomessa yliopistossa. Onko mahdollista hyödyntää AMK tutkintoa hakuvaiheessa?
Vastaus

Hei,

Kiitos kysymyksestä! 😊

Voit hyödyntää korkeakoulututkintoasi, kun haet yliopistoon Suomessa. Tutkinto voi antaa sinulle hakukelpoisuuden tiettyihin ohjelmiin, etenkin terveysalan tai sosiaalialan koulutukset voivat olla AMK-tutkinnollesi soveltuvia. Saatat kuitenkin tarvita tutkinnon tunnustamispäätöksen, jotta voit hakea opiskelemaan yliopistoon Suomessa. Tutkinnon tunnustamisesta voit lukea tarkemmin opetushallituksen sivuilta!

Yliopistojen hakukriteerit vaihtelevat eri tutkinto-ohjelmissa, joten kannattaa tarkistaa sen alan vaatimukset, jolle haet. Monilla yliopistoilla on lisäksi tarjolla esimerkiksi täydentäviä opintoja, jotka valmistavat yliopisto-opintoja varten. Kannattaa olla myös yhteydessä yliopistojen hakijapalveluihin, jotka voivat antaa tarkkaa tietoa sekä tarkat ohjeet tilanteeseesi! 😊

Ystävällisin terveisin

Linda, studentum.fi

Hakeminen lääketieteelliseen lähihoitajan opintojen jälkeen
Moi. Minä haluaisin tietää, että voinko hakea lähihoitajaksi ja sitten lääkäriksi yliopistossa?
Vastaus

Hei,

Kiitos kysymyksestä! 😊

Voit hakea opiskelemaan lähihoitajaksi ja sen jälkeen hakea opiskelemaan yliopistoon lääkäriksi. Toisen asteen tutkinto, eli sinun tapauksessasi lähihoitajan opinnot, tulee kuitenkin olla täysin suoritettu ennen yliopistoon hakemista! Yliopistoon haetaan sekä ylioppilastodistuksella että pääsykokeilla, eli halutessasi voit lähihoitajan opintojen ohella suorittaa esimerkiksi kaksoistutkinnon ja pyrkiä näin sisään ylioppilastodistuksella tai vaihtoehtoisesti lähteä lähihoitajan opintojen jälkeen hakemaan pääsykokeilla lääketieteelliseen. 😊

Ystävällisin terveisin

Linda, studentum.fi

Biologian opiskelu yliopistossa
Hei!

Haluaisin opiskella yliopistossa biologiaa, onko se mahdollista, jos kirjoittaa lyhyen matikan? Minkälaisia vaatimuksia on siihen, että pääsee sisään?
Vastaus

Hei,

Kiitos kysymyksestä! 😊

Sinun ei ole pakko kirjoittaa pitkää matematiikkaa ylioppilaskirjoituksissa, jos haluat yliopistossa opiskella biologiaa. Jos haet opiskelemaan todistuksella, todistuspisteet lasketaan kaikkien ylioppilastutkintojesi arvosanojen perusteella. Pitkästä matematiikasta saa paremmat pisteet kuin lyhyestä, mutta tosiaan sen kirjoittaminen ei ole pakollista ja lyhyt matematiikka käy aivan yhtä hyvin. 😊

Todistusvalinnan pisteytyksessä voit saada pisteitä enintään viidestä aineesta, jotka ovat äidinkieli, biologia, matematiikka (pitkä tai lyhyt) sekä kaksi sinulle parhaimmat pisteet tuottanutta ainetta. Helsingin yliopistossa biologian opiskelulle kynnyehtona on biologian suorittaminen vähintään arvosanalla C ja kemia tulee olla suoritettuna hyväksytysti. Muuten näitä kynnysehtoja ei ole. Voit täältä tarkastella esimerkiksi pistetaulukkoja!

Jos haet valintakokeella, ei ylioppilastodistuksen arvosanoilla ja niistä muotoutuvilla pisteillä ole väliä, kunhan olet valmistunut toiselta asteelta. Opintopolussa kerrotaan valintakokeen perustuvan lukion opetussuunnitelman mukaisiin biologian pakollisiin opintoihin ja valtakunnallisiin opintoihin. Opintopolusta voit myös lukaista enemmän valintakokeista sekä valintaperusteista.

Tsemppiä hakuihin! 😊

Ystävällisin terveisin

Linda, studentum.fi

Yhden opiskelupaikan sääntö
Hei,

Nyt kun tuosta yhden opiskelupaikan säännöstä on tullut se tieto, että aikaisimmillaan tulisi voimaan 2026 yhteishakuun. Miten toimii jos nyt sitten ottaisin toisen opiskelupaikan 2025 2. yhteishausta mutta joutuisin olemaan ensimmäiset 2 lukukautta poissaolevana varusmiespalveluksen vuoksi ja näin ollen aloittaisin toisen tutkinnon opinnot hypoteettisesti vasta tämän muutoksen jälkeen, ei kai ole mahdollista, että tässä tilanteessa minun jo vastaanotettu toisen tutkinnon opinto-oikeus evättäisiinkin sen vuoksi, että opintoja ei ole aloitettu vielä vaikka paikka onkin jo otettu?
Vastaus

Hei,

Kiitos kysymyksestä! 😊

Yleisesti ottaen, jos olet saanut opiskelupaikan, vastaanottanut sen ja ilmoittautunut siten myös opiskelijaksi, opinto-oikeutesi ei pitäisi päättyä vain siksi, että et ole heti opintoja aloittanut. Tarkastaisin kuitenkin oppilaitoskohtaisesti säännöt ja käytännöt tähän liittyen, sillä niissä voi olla joitain tiettyjä ehtoja poissaololle. Suosittelisin siis tilanteessasi jo ennestään olemaan yhteydessä mahdollisesti hakemiisi oppilaitoksiin ja tarkastamaan heidän käytäntönsä.

Jos nuo sääntömuutokset tosiaan tulevat voimaan vuonna 2026, ei niiden pitäisi koskea jo myönnettyjä opiskelupaikkoja. Suosittelen silti kuitenkin keskustelemaan asiasta suoraan oppilaitoksen kanssa, joko näin etukäteen tai viimeistään silloin, kun opiskelupaikat julkaistaan. 😊

Ystävällisin terveisin

Linda, studentum.fi

Meribiologian opiskelu
Hei, olen pian valmistumassa toisen asteen koulutuksesta maatalousalalta ja jatkoa ajatellen olisin kiinnostunut meribiologiasta. Suomessa ei pysty suoraan opiskella meribiologiaa, joten aloin miettiä, että missä maissa meribiologian opiskelu on mahdollista? Mitenkäs alan opiskelu muualla kuin Suomen tai Ruotsin alueilla?
Vastaus

Hei,

Kiitos viestistä! 😊 Tosiaan, Suomessa ei suoraan voi opiskella meribiologiaa, mutta esimerkiksi Åbo Akademi järjestää ympäristö- ja meribiologian opintoja. Helsingin yliopistossa, Itä-Suomen yliopistossa sekä Jyväskylän yliopistossa on mahdollista opiskella ympäristötieteitä, biologiaa tai biotieteitä. Lisätietoa löydät täältä. Kannattaa myös tutustua opintojen sisältöihin, sillä yksittäisiä meribiologiaa käsitteleviä kursseja voi olla. Suosittelen myös ottamaan suoraan yhteyttä yliopistoihin mahdollisten lisäkysymysten kanssa!

Meribiologiaa voi opiskella ulkomailla, muun muassa Iso-Britanniassa, Yhdysvalloissa, Australiassa ja Espanjassa. Täältä voit löytää lisää informaatiota meribiologian opinnoista ulkomailla. Nämä ovat lähtökohtaisesti kandidaatintutkintoja. Maisterin tutkinnon meribiologiasta voi opiskella juuri esimerkiksi Ruotsissa tai Hollannissa. Näistäkin löytyy lisää tietoa täältä! Voit esimerkiksi opiskella kandidaatin Suomessa vastaavalta alalta ja jatkaa sitten ulkomaille maisteriohjelmaan, tai hakea alusta asti ulkomaille opiskelemaan meribiologiaa. 

Tsemppiä opintojen loppuun! 😊

Ystävällisin terveisin

Linda, studentum.fi

Kriminologian opiskelu
Hei! Kyselisin, että missä voisi opiskella kriminologiaa? Millaisiin työtehtäviin valmistuu, mitä he tekevät ja millainen palkkataso? Millaiset jatkokoulutus mahdollisuudet tällä alalla on? Onko miten vaikea päästä opiskelemaan? Kauanko opinnot kestänee?
Vastaus

Hei,

Kiitos kysymyksestä! :) 

Suomessa kriminologiaa voi opiskella Tampereen, Itä-Suomen, Helsingin sekä Turun yliopistoissa. Tampereella kriminologialle ja kriminaalipolitiikalle on oma maisteriohjelmansa, Helsingissä kriminologian opinnot ovat yksi sosiaalitieteiden maisteriohjelman opintosuunnista. Itä-Suomessa kriminologian perusopintoja on mahdollista opiskella avoimen yliopiston kautta ja Turussa kriminolgoian opinnot ovat osana oikeustieteitä. Opinnoista voit lukea lisää esimerkiksi täältä

Kriminologi on sosiaalitieteiden ammattilainen, joka voi työskennellä niin valtiolla kuin yksityisellä sektorilla. Kriminologia tutkii rikollisuutta ja siihen kohdistuvia reaktioita. Kriminologian opinnot antavat valmiudet asiantuntija– ja johtotehtäviin, jotka liittyvät turvallisuuden kehittämiseen ja rikoksentorjuntaan julkisella ja yksityisellä sektorilla sekä järjestöissä – paikallisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti.  Kriminologi voi työllistyä muun muassa keskusrikospoliisille, suojelupoliisille, sisä- ja oikeusministeriöön sekä rikosseuraamuslaitokselle. Kriminologian opiskelua voi jatkaa esimerkiksi Helsingin yliopiston sosiaalitieteiden tohtoriohjelmassa.

Tampereella maisteriohjelmaan valitaan enintään 2 opiskelijaa, Helsingissä kriminologian opintosuuntaan valitaan enintään 3 uutta opiskelijaa. Pohjalla tulee olla suoritettuna pohjakoulutus, esimerkiksi alempi korkeakoulututkinto tai ammattikorkeakoulututkinto. Lisäksi suoritettuna tulee olla tietty määrä tieteenalan opintoja. Tarkemmista hakukriteereistä voit lukea esimerkiksi opintopolusta tai Kriminologian opiskelijoiden ainejärjestön sivuilta. Tutkinto kestää 2 vuotta. :) 

Ystävällisin terveisin

Linda, studentum.fi 

Yhden opiskelupaikan sääntö korkeakoulutuksessa
Hei!
Jos tuo yhden korkeakoulupaikan säännös tulee voimaan jo ensi vuonna tarkoittaako se sitä, että henkilöt joilla on jo korkeakoulupaikka pystyisivät silti hakemaan kevään yhteishaussa?
Vastaus

Hei,
kiitos kysymyksestä! Vaikka hallituksen kaavailema säädös koskien yhtä opiskelupaikkaa tulisi ensi vuonna voimaan, henkilö, jolla on jo korkeakoulupaikka voisi silti hakea kevään yhteishaussa. Lakimuutoksen myötä itse hakeminen ei muutu, vaan itse opiskelupaikan vastaanottaminen vaatii muista saman tai alemman tasoisista korkeakoulututkintoon johtavista opiskeluoikeuksista luopumista. Voisit siis hakea kevään yhteishaussa toiseen koulutukseen, mutta jos säädös olisi voimassa, opiskelupaikan vastaanottaminen tarkoittaisi, että joudut luopumaan aiemmasta tutkinnostasi.

Ei kuitenkaan ole varmaa, milloin säädös astuu voimaan. Lisää aiheesta voi lukea muun muassa Valtioneuvoston sivuilta. :) 

Tsemppiä opintoihin!

Ystävällisin terveisin
Linda, studentum.fi

Psykologian opinnot: kouluttautuminen kriisi- ja traumatyöt
Hei!
Kiinnostukseni on jo pidempään ollut psykologiassa ja ennen kaikkea trauma- ja kriisityössä. Haluaisin hakeutua kriisi- ja traumaterapia koulutukseen mahdollisimman pian, ja mietin tosiaan mikä koulutuspolku olisi järkevin itselleni (kliininen hoitotyö ei ole itselleni mahdollinen, esim. sairaanhoitaja, työterveyshoitaja, kätilö, psykofyysinen fysioterapia yms.). Mietin myös, kannattaisiko minun hakea opiskelemaan psykologiaa maisterin tutkintona yliopistoon ja nyt tänä vuonna aloittaa jo avoimessa yliopistossa psykologian perusopinnot?

Onko teillä tietoa pystyykö nämä hyväksi lukemaan, jos psykologian maisterin tutkintopaikan saisin? Onko jotain tiettyä avointa yliopistoa, jossa voisin opiskella mahdollisimman pitkään ja samalla hakea yliopistolle esim. Helsinkiin? Voinko jotenkin täyttää työssäolo kelpoisuus vaatimusta (kriisi- ja traumaterapeutiksi) opiskeluaikana vai vasta masteriksi valmistumisen jälkeen ja millaista työtä tämä vaatisi?

Ja riittääkö psykologian kandi vai vasta maisteri kriisi- ja traumaterapeutti hakuvaatimuksiin? Tai tuleeko teille jotain muuta ajatusta miten minun kannattaisi edetä kohti trauma- ja kriisiterapeutti työtä ja koulutusta?

Onko teillä tietoa pitääkö psykologian maisteri -koulutus sisällään kliinistä hoitotyötä (esim. itseen pistäminen/koskeminen, toiseen opiskelijaan pistämistä/koskemista)? Itselleni sellainen koulutus ei ole mahdollinen, joten sen takia kyselen :).


Kiitos tuhannesti lisätiedoista asian suhteen!
Vastaus

Hei,

ja kiitos paljon kysymyksistäsi!

Psykologian maisteriohjelmaan hakemisen edellytykset ja tarvittavat vaatimukset löytyvät helpoiten esimerkiksi täältä . Lähtökohtaisesti edellytyksenä kuitenkin on jokin korkeakoulututkinto, eli pelkästään avoimen yliopiston kautta suoritettavilla perusopinnoilla ei psykologian maisteriohjelmaa pääse opiskelemaan. Avoimen yliopiston kautta voi kuitenkin hakea psykologian kandi- ja maisteriohjelmaan, jonka jälkeen jatkokouluttautuminen trauma- ja kriisityöhön on mahdollista esimerkiksi psykoterapeuttikoulutuksen kautta. Muun muassa juuri Helsingin yliopisto tarjoaa avoimen yliopiston opintoja, ja heillä on tarjonnassaan psykologian perusopinnot.

Kouluttautuminen kriisi- ja traumatyöhön psykoterapeuttikoulutuksessa edellyttää myös tiettyjä kriteereitä. Soveltuvan pohjakoulutuksen, esimerkiksi psykologi, lisäksi psykoterapeuttiopiskelijoilta edellytetään työkokemusta alalta ennen koulutukseen hakeutumista. Kriisi- ja traumatyöhön on myös erinäisiä lyhyempiä koulutuksia, ja näiden sisältö sekä vaatimustaso vaihtelee koulutustarjonnan mukaan, mutta pääasiassa nämä ovat lisäkoulutuksia jo olemassa olevan työn ohelle.

Psykologian kandi- ja maisteriohjelmian sisältö voi vaihdella eri koulujen välillä, vaikka perusperiaatteet ovat samat. Pääpainoltaan psykologinan opinnot keskittyvät teoreettisen tiedon omaksumiseen ja loppuvaiheen opinnoissa painotetaan taitoja, joita psykologi asiakastyössä tarvitsee, eli ihmisten erilaisten vaikeuksien arviointia ja niiden kuntouttamista. Kliinisestä työstä ei löytynyt mainintoja, mutta en täysin varmasti osaa sanoa, sisältyykö sitä opintoihin.

Eri korkeakoulujen järjestämiä psykologian kandi- ja maisteriohjelmia, sekä niiden sisältöjä, voit tutkia helposti esimerkiksi sivuiltamme tästä. :) 

Suosittelisin sinua lisäksi olemaan vielä yhteydessä sinua kiinnostavien yliopistojen hakijapalveluihin ja kysymään tarkemmin heillä tarjolla olevista opinnoista, jotta saat varmasti ajantasaiset tiedot. Näin voit myös kysyä suoraan opintojen sisällöstä ja esimerkiksi siitä, sisältyykö opintoihin kliinistä työtä.

Ystävällisin terveisin

Linda, studentum.fi

Kahden tutkinnon suorittaminen samanaikaisest
Hei!
Opiskelen ensimmäistä vuotta oikeustiedettä. Haluaisin hakea kauppikseen ensi kevään (2025) yhteishaussa. Haluaisin kuitenkin myös jakaa oikeustieteen opiskelujani, onko mahdollista opiskella molempia samaan aikaan?
Vastaus

Hei,

kiitos kysymyksestä! Voit hakea opiskelemaan kevään 2025 yhteishaussa kauppatieteitä ja samalla jatkaa myös oikeustieteen opintojasi. Nykyinen yhden korkeakoulupaikan sääntö linjaa vain, että voit ottaa vastaan samana lukukautena alkavasta koulutuksesta ainoastaan yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan. Tämä ei kuitenkaan muodostuisi sinun kohdallasi ongelmaksi, sillä hakisit opiskelemaan kauppatieteitä eri lukukautena. 

Huomaathan kuitenkin, että nykyinen hallitus esittää muutosta  lakiin. Jatkossa lakimuutoksen myötä opiskelupaikan vastaanottaminen edellyttää muista saman tai alemman tasoisista korkeakoulututkintoon johtavista opiskeluoikeuksista luopumista, jolloin ei enää ole mahdollista opiskella samanaikaisesti kahta eri korkeakoulututkintoa.

En valitettavasti osaa sanoa, milloin kyseinen yhden paikan sääntö mahdollisesti tulisi voimaan. Ajankohdasta ei käsittääkseni ole ollut vielä puhetta, joten suosittelen seuraamaan hallituksen tiedotusta aiheeseen liittyen.

Tsemppiä opintoihin! 

Ystävällisin terveisin

Linda / studentum.fi

Jatko-opinto mahdollisuudet ammatillisen tutkinnon jälkeen
Opiskelen tällä hetkellä turvallisuusalan perustutkintoa ja olen kuumeisesti miettinyt, minne haen, kun täytän 18 ja saan tutkinnon valmiiksi.

Minulla on oppimisvaikeuksia matematiikassa ja avaruudellisessa hahmottamisessa. Nuorempana minua kiinnosti kovasti eläinlääkärin työ, mutta matemaattisten vaikeuksien vuoksi en halua edes yrittää sitä vaihtoehtoa. Ruotsistakin minulla on ollut vapautus yläasteelta lähtien, enkä tiedä, miten se rajaa pois uravaihtoehtojani tulevaisuudessa. Syynä vapautukseen oli lukivaikeus, joka on suhteellisen lievä.

Minua on pienestä pitäen kiinnostanut psykologia, rikokset, ihmisten hyvinvointi ja auttaminen. Minua kiinnostavat sekä ammattikorkeakoulu että yliopisto, mutta mikään turvallisuusalan koulutus ei oikein houkuttele.

Haluan työn, jossa pääsen vaikuttamaan, tekemään päätöksiä sekä kohtaamaan ja olemaan vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa, myös moniammatillisessa työympäristössä. Tulen erittäin hyvin toimeen ihmisten kanssa, ja siksi toivonkin ammattia, jossa pääsen olemaan kontaktissa erilaisten ihmisten kanssa.
Vastaus

Hei,

ja kiitos kysymyksestäsi!

Turvallisuusalan perustutkinto on ammatillinen tutkinto, joten sen suoritettua sinulla on mahdollisuus jatkaa opintoja korkea-asteella, yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa. Siispä ehdottaisin tutustumista eri korkeakoulujen opintokokonaisuuksiin. Voit helposti rajata koulutusvalikoimaa omien mielenkiinnon kohteiden ympärille: esimerkiksi etsiä psykologian opintoja tarjoavia kouluja ja lukemalla läpi koulutusten esittelytekstejä. Tämä tapahtuu helposti sivujemme kautta, klikkaa vain tästä! Suodatusten avulla voit rajata haut juuri niiden aihealueiden ympärille, jotka kiinnostavat sinua.

Jos haluat lähestyä opintojen etsimistä hieman erilaisesta näkökulmasta, voit myös esimerkiksi tehdä ammatinvalintatestin. Testin tarkoitus on auttaa sinua löytämään sopiva opiskeluala tai tulevaisuuden urapolku. Se ei välttämättä anna suoraa vastausta siihen, mitä kenestäkin tulee isona, mutta nostaa esille varteenotettavia ehdotuksia ja inspiraatiota matkalla kohti passelia alanvalintaa.

Ruotsin kieleestä mainittakoon vielä sen verran, että töitä voi löytää, vaikka kieltä ei osaisikaan. Töitä hakiessa päättäväisyys ja sinnikkyys lopulta ratkaisee. 😊  

Tsemppiä oman koulutuksen löytämiseen!

Ystävällisin terveisin

Linda, studentum.fi

Näyttää 1-10 kysymystä 421 tuloksesta
1
2
3
4
...
43

Mainokset