Sivuston käyttötapa: Mobiili

Akateemiset opinnot

Kysymyksiä ja vastauksia

Täällä voit lukea kysymyksiä ja vastauksia opiskelun eri aloilta. Toivomme, että osiosta muodostuu arvokas tietopohja sinulle, jolla on kysymyksiä tai muita ajatuksia peruskoulun jälkeiseen kouluttautumiseen liittyen!


EtsiViimeisimmät kysymykset aiheesta: Akateemiset opinnot


14 maalis 2019
Vaatiiko lääketieteelliseen pääsy pitkän matematiikan, fysiikan ja kemian opintoja?
Haluaisin todella paljon olla tulevaisuudessa lääkäri, mutta pääseekö lääkikseen, jos lukiossa on opiskellut lyhyen matematikkan, fysiikan ja kemian?

Vastaus

Hei ja kiitos kysymyksestä! Mahtavaa, että olet löytänyt oman unelma-ammatin.

Esimerkiksi kevään 2019 valintakoe perustuu lukion opetussuunnitelman mukaisiin biologian, fysiikan ja kemian pakollisiin ja syventäviin kursseihin, joten lyhyen matematiikan ei pitäisi olla esteenä lääketieteen opiskelulle. Matematiikan osaamista tarvitaan toki fysiikan ja kemian laskujen laskemiseen. 

Jos tuntuu, että luonnontieteiden osaamistaan täytyy päivittää valintakokeita varten, voi lukiokursseja suorittaa aikuislukiossa. Lisäksi eri opistot tarjoavat opintolinjoja, joilla kerrataan ja syvennetään lukion biologian, fysiikan ja kemian oppimääriä. 

Muutamia opistovaihtoehtoja:

Toivottavasti tämä vastaus selvensi hiukan asiaa, tsemppiä tuleviin opintoihin!

Ystävällisin terveisin,

Marija, Studentum.fi

05 maalis 2019
Otin vastaan korkeakoulupaikan, voinko silti hakea toiseen paikkaan?
Moikka!

Sain kevään 2018 haussa paikan ruotsinkielisestä kauppakorkeakoulusta ja otin paikan vastaan. Erinäisistä syistä johtuen jouduin kuitenkin lykkäämään opintoja ja aloittaisin ne nyt ensi syksynä 2019. Ajattelin kuitenkin, että voisin kokeilla vielä saanko suomenkielisen kauppakorkeakoulupaikan. Kysyisin siis, että onko minun edes mahdollista hakea ja saada nyt kevään yhteishaussa uusi kauppispaikka, vaikka olen jo vastaanottanut paikan toisesta korkeakoulusta? Ja jos haen enkä pääse niin onko minulla silti vielä varma paikka ensi syksylle? Olen ymmärtänyt että en ole ainakaan ensikertalainen enää. Ja jos käy niin hyvin, että saisin paikan nyt keväällä niin miten pystyn perumaan paikkani jonka olen jo vastaanottanut?

Vastaus

Heippa!

Kiitos kysymyksestäsi. Sinun on mahdollista hakea uutta opiskelupaikkaa menettämättä nykyistä paikkaasi. Et enää lukeudu ensikertalaisiin hakijoihin, mutta lain mukaan aloituspaikkojen varaaminen ensikertalaisille ei saa kohtuuttomasti heikentää muiden kuin ensikertalaisten mahdollisuuksia päästä opiskelemaan. Lisätietoja valintaperusteista saat sinua kiinnostavan oppilaitoksen sivuilta.

Jos saat uuden paikan, kannattaa sinun tarkistaa eroamiskäytännöt (opinto-oikeuden lakkauttamisilmoitus ja sen lähetys) nykyisen oppilaitoksen sivuilta. 

Onnea pääsykokeisiin ja opintoihin!

Ystävällisin terveisin,

Marija, Studentum.fi

01 maalis 2019
Psykologian maisteriksi Tarton yliopistossa?
Hei. Valmistun pian ammattikorkeakoulusta sosionomiksi aika hyvin arvosanoin. Haluaisin jatkaa kuitenkin psykologian maisteriksi. Suomessa psykologiaa on vaikea päästä lukemaan, joten ajattelin yrittää Viron Tarttoa. Millaisia arvosanoja ulkomaille yleensä vaaditaan? Olen huolissani koska minun ylioppilastodistuksessa on kaksi m:ää, kaksi b:tä ja yksi c. Pitäisikö arvosanat ensin korottaa ja vasta sitten yrittää yliopistoon?

Vastaus

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi, Tarton yliopistossa psykologian kandidaatin ja maisterin tutkinnon pääasiallinen opetuskieli on viro, eivätkä he tällä hetkellä tarjoa englanninkielistä maisterin tutkintoa. Opiskelupaikoista siis kilpaillaan paikallisten hakijoiden rinnalla. Mikäli hakija hyväksytään, suosituksena on noin vuoden mittainen viron kielen opiskelujakso, jonka jälkeen hakija voisi opiskella viroksi (Lähde: psychology.ut.ee/en/studies). 

Pääsyvaatimukset voivat vaihdella maasta, alasta ja yliopistosta riippuen. Maisteriohjelmien tarkat pääsyvaatimukset kannattaa selvittää suoraan sinua kiinnostavan opinahjon verkkosivuilta. 

Opetushallituksen Maailmalle.netistä löytyy lisätietoa eri maiden hakukäytännöistä ja -vaatimuksista. 

Toivottavasti löydät sinua kiinnostavan oppilaitoksen!

Ystävällisin terveisin,

Marija, Studentum.fi


Tilaa uutiskirje
Tilaa kuukausittain ilmestyvä uutiskirjeemme, niin saat ajankohtaista tietoa koulutusmaailmasta ja hakuajoista.