Wearable Intelligence | Master of Engineering | multiform studies
-
Hämeenlinna
-
Monimuotototeutus
-
Syksy 2025
AMK tekniikan alan valmennuskurssi
-
Useita (2)
-
Lähiopetus, Etätoteutus
Arkkitehtuuri, tekniikka ja muotoilu
-
Jyväskylä
-
Lähiopetus
Lääketieteen tekniikka
-
Oulu
-
Lähiopetus
-
Syksy 2025
Insinööri (AMK) | tuotantotalous | monimuoto-opinnot
-
Espoo
-
Monimuotototeutus
Lääketieteen tekniikka | Master's in Biomedical Engineering
-
Oulu
-
Lähiopetus
-
Syksy 2025
Energia-alan ammattitutkinto | voimalaitostekniikan osaamisala, voimalaitoksen käyttäjä
-
Oulu
-
Monimuotototeutus, Oppisopimuskoulutus
Rakennusmestari (AMK) | rakennusalan työnjohto, LVI-tekniikka | monimuoto-opinnot
-
Helsinki
-
Monimuotototeutus
Kylmäkoneasentaja︱Talotekniikan perustutkinto, kylmäasennuksen osaamisala
-
Övertorneå
-
Lähiopetus
Energia-alan ammattitutkinto
-
Hämeenlinna
-
Lähiopetus
Insinööri (AMK) | puutekniikka | monimuotototeutus
-
Lahti
-
Monimuotototeutus
-
1.1.2025
Työnjohto monikulttuurisessa työyhteisössä
-
Verkossa
-
Etätoteutus
-
Useita (2)
Sähkö- ja automaatioalan erikoisammattitutkinto | sähköasennusmestari
-
Kaukovainio
-
Monimuotototeutus, Oppisopimuskoulutus
Tekninen eristäjä︱Talotekniikan perus-/ammattitutkinto tai osia
-
Övertorneå
-
Lähiopetus
Rakennuspeltiseppä︱Talotekniikan perus-/ammattitutkinto tai tutkinnon osia
-
Övertorneå
-
Lähiopetus
Energia-alan erikoisammattitutkinto | voimalaitosmestari
-
Kaukovainio
-
Monimuotototeutus
Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto | koneasentaja, koneistaja tai levyseppähitsaaja
-
Kotka
-
Lähiopetus, Oppisopimuskoulutus
-
Syksy
Energia-alan erikoisammattitutkinto | sähköverkkomestari
-
Haukipudas
-
Oppisopimuskoulutus, Monimuotototeutus
Autoalan koulutus | YAMK
-
Verkossa
-
Etätoteutus
-
Syksy
Insinööri (AMK) | sähkö- ja automaatiotekniikka | päivätoteutus
-
Mikkeli
-
Lähiopetus
-
Syksy 2025
Insinööri (AMK) | rakennus- ja yhdyskuntatekniikka | päivätoteutus
-
Oulu
-
Lähiopetus
-
Syksy
Tekniikan alan koulutus
Etsitkö alaa, jossa voit hyödyntää luonnontieteellistä ja matemaattista osaamistasi, mutta käyttää myös luovuutta ja opiskella esimerkiksi johtamista? Haluatko alalle, jossa on hyvä työllisyystilanne ja useita erilaisia työpaikkoja niin kotimaassa kuin ulkomaillakin? Lue lisää tekniikan alasta, alan vaatimuksista, opiskelusta ja työelämästä.
Helpottaaksesi koulutuksesi etsintää, on seuraavat tekniikan osa-alueet jaettu omiksi alakategorioikseen: Elektroniikka, Koneet / Teollisuus, Logistiikka sekä Sähkö / Energia.
Tekniikan ala
Tekniikan ala on monipuolinen ja työllistää lukemattoman määrän erilaisia osaajia. Teknologiateollisuus on yksi Suomen merkittävimmistä elinkeinoista ja työtehtäviä löytyy esimerkiksi kone- ja metallitekniikan, sähkötekniikan sekä tietotekniikan osaajille. Työpaikkoja on runsaasti sekä julkisella ja yksityisellä sektorilla, niin kotimaassa kuin kansainvälisissä tehtävissä ulkomaillakin.
Tekniikan opiskelu on mahdollista kaikilla koulutusasteilla aina toisen asteen ammatillisista oppilaitoksista korkeakouluihin sekä aikuiskoulutukseen. Tekniikan alan korkeakoulujen tutkintonimikkeet ovat insinööri (AMK) ja diplomi-insinööri (yliopisto). Ammattiopistoista valmistutaan vaihtelevimmilla nimikkeillä opintoalasta riippuen, esimerkiksi koneistajaksi, laborantiksi tai ICT-asentajaksi.
Teknisiin tieteisiin kuuluvat:
- Arkkitehtuuri ja maisema-arkkitehtuuri
- Automaatiotekniikka
- Biotekniikka ja bioinformaatioteknologia
- Energiatekniikka
- Informaatioverkostot, tietojohtaminen
- Kemiantekniikka
- Konetekniikka
- Maanmittaus
- Materiaalitekniikka
- Prosessitekniikka
- Puunjalostustekniikka
- Rakennustekniikka
- Sähkötekniikka ja elektroniikka
- Tekstiili- ja vaatetustekniikka
- Tietotekniikka ja tietoliikennetekniikka
- Tuotantotalous
- Teknillinen fysiikka ja matematiikka
-
Ympäristötekniikka
Alan vaatimukset
Tekniikan ala vaatii yleisesti luonnontieteellistä ja matemaattista osaamista, mutta myös hyvästä kielitaidosta ja sosiaalisista taidoista on hyötyä alalla. Toisaalta esimerkiksi arkkitehtinä toimiminen vaatii myös luovuutta ja hyvää piirustustaitoa. Tekniikan alan suuntautumisvaihtoehdot sekä työtehtävät ovat niin monipuolisia, että monenlaiselle tietämykselle ja osaamiselle löytyy oma paikkansa. Useisiin tekniikan yliopistotason tutkintoihin on mahdollista päästä todistusvalinnalla ilman pääsykokeita, mikäli ylioppilaskirjoituksissa on saanut riittävät arvosanat.
Tekniikkaopinnot ammatillisissa oppilaitoksissa
Ammattikouluilla on lukuisia eri suuntautumisvaihtoehtoja tekniikan ja liikenteen alalla ammatillisen perustutkinnon muodossa. Ammatillinen perustutkinto on kolmevuotinen kokonaisuus, joka tarjoaa tehokkaan ja nopean väylän käytännönläheiseen työhön. Perustutkintoja tekniikan alan amk opinnoissa ovat esimerkiksi sähköalan, paperiteollisuuden, rakennusalan sekä kone- ja metallialan perustutkinnot.
Tekniikan alan yliopistotason tutkinnot
Diplomi-insinöörin tutkinto on kaksiportainen, jakautuen kandidaatti- ja maisterivaiheeseen. Diplomi-insinöörikoulutus ja arkkitehtikoulutus ovat mukana valtakunnallisessa yhteishaussa. Suomessa diplomi-insinööriksi voi opiskella Aalto-yliopistossa Espoossa ja teknillisissä yliopistoissa Tampereella sekä Lappeenrannassa. Lisäksi Turun yliopistossa ja teknillisissä tiedekunnissa Oulun ja Vaasan yliopistossa sekä Åbo Akademissa on tarjolla joitakin tekniikan alan yliopistotason koulutuksista.
Tekniikan kandidaatti
Tekniikan kandidaatin tutkinto on alempi korkeakoulututkinto, jonka laajuus on 180 opintopistettä ja suoritusaika kolme vuotta. Tutkinto antaa vahvan matemaattis-luonnontieteellisen pohjan ja edellytykset oman koulutusalan ylemmän tutkinnon suorittamiseen. Hakukohteena on ylemmän perustutkinnon tutkinto-ohjelma, jolloin kandidaatin tutkinnosta on tarkoitus jatkaa ylempään diplomi-insinöörin tutkintoon.
Diplomi-insinööri
Diplomi-insinöörin tutkinto koostuu alemmasta (tekniikan kandidaatti) ja ylemmästä (diplomi-insinööri) perustutkinnosta. Kandidaatin tutkinnon 180 opintopisteen lisäksi diplomi-insinöörin tutkintoon vaadittavien opintojen laajuus on 120 op. Tämä vastaa noin kahden vuoden opiskelua alemman korkeakoulututkinnon jälkeen. Tutkinto antaa valmiudet hankitun tiedon soveltamiseen työelämässä alan edellyttämillä työskentelytavoilla.
Arkkitehti ja maisema-arkkitehti
Arkkitehtien ja maisema-arkkitehtien opintoihin sisältyy teknillisten aineiden lisäksi taideopintoja. Koulutusohjelma antaa opiskelijalle valmiudet toimia arkkitehdin ammattialalla, johon kuuluvat fyysisen ympäristön kehittäminen, rakentamisen suunnittelu sekä tähän liittyvät toteuttamis- ja johtamistehtävät. Arkkitehdin tutkinto koostuu alemmasta (tekniikan kandidaatti) ja ylemmästä (arkkitehti) perustutkinnosta.
Tekniikkaopinnot ammattikorkeakoulussa
Ammattikorkeakoulujen tekniikan alan koulutuksista valmistuu insinöörejä. AMK on oiva vaihtoehto, jos haluaa suorittaa ammatillispainotteisen ja käytännönläheisen korkeakoulututkinnon. Koulutusohjelmia on muun muassa automaatiotekniikassa, energiatekniikassa, kemiantekniikassa, kone- ja tuotantotekniikassa, logistiikassa, paperikoneteknologiassa ja sähkötekniikassa. Koulutuksen kesto on noin neljä vuotta.
Tekniikkaopinnot aikuiskoulutuksena
Myös aikuiskoulutuskeskukset tarjoavat tekniikan opintoja. Aikuiskoulutuksena voit opiskella kaikkea yksittäisistä kursseista kokonaisiin tutkintoihin, haluatpa sitten siirtyä uuteen ammattiin tai päivittää osaamistasi. Tekniikan alan ammattitutkinnot ovat jo alan ammattitaidon omaavien henkilöiden tutkintokoulutuksia, joissa voi vahvistaa ja osoittaa osaamisensa.
Tekniikkaopinnot etänä tai verkossa
Etä- ja verkko-opinnot voivat olla hyvä vaihtoehto sinulle joka pidät itsenäisestä työskentelystä ja haluat opiskella kotona tai työpaikalla, asut kaukana opiskelupaikkakunnasta, tai vaikka ulkomailla. Perusedellytyksenä on, että voit käyttää säännöllisesti tietokonetta, jossa on toimiva Internet-yhteys. Etä- ja verkko-opintoja tarjotaan nykyään kaikilla opintotasoilla. Tekniikan alan tutkintokoulutuksiin saattaa sisältyä verkossa suoritettavia osia. Mahdollista voi olla myös suorittaa kokonaisia opintokokonaisuuksia verkossa, esim. robotiikan opinnot.
Työelämässä
Tekniikan osaajilla riittää työelämässä kysyntää. Alalta valmistuneet voivat työskennellä esimerkiksi tuotannossa, tuotekehityksessä, suunnittelussa ja markkinoinnissa. Työpaikkoja on muun muassa teollisuuslaitoksissa, rakennusalalla, tietotekniikkayrityksissä ja suunnittelutoimistoissa. Valmistuneita tekniikan alan osaajia työskentelee myös opetustehtävissä tekniikan alan oppilaitoksissa, jonka lisäksi myös valtio ja kunnat työllistävät tekniikkaa opiskelleita.
Lähteet: Teekkariksi, TEK, Koulutusnetti.fi