Sivuston käyttötapa: Mobiili

Yhteishaku

Yhteishaku

Kevään 2019 yhteishaku


Mikä ala sinua kiinnostaa? Haluatko työhön käytännönläheiselle vai teoreettiselle alalle? Niin ammatillisen koulutuksen kuin lukionkin jälkeen sinulla on mahdollisuus hakeutua ammattikorkeakoulu- tai yliopisto-opintoihin. Jos olet jo suorittanut kandidaatin tutkinnon tai ammattikorkeakoulututkinnon, voit hakea myös suoraan maisterikoulutuksiin tai ylempään ammattikorkeakoulututkintoon.

Lue lisää hakuajoista ja vaihtoehdoista alapuolelta. Jos et vielä tiedä mikä ala sinua kiinnostaa, voit tehdä ammatinvalintatestin.


» Ammatilliset oppilaitokset ja lukiokoulutus

» Ammattikorkeakoulut ja yliopistotAmmatilliset oppilaitokset ja lukiokoulutus

 • Hakuaika 19.2.–12.3.2019 klo 15.00

 • Mahdolliset pääsykokeet järjestetään huhti-toukokuussa
 • Opiskelupaikka on otettava vastaan viimeistään 27.6.2019
 • www.opintopolku.fi


Ammatilliset oppilaitokset

Ammatillisessa oppilaitoksessa voit opiskella tehokkaasti ja nopeasti käytännönläheiseen työhön. Tutkinto antaa myös yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin tai yliopistoihin. Suurimpaan osaan perustutkinnoista haetaan yhteishaussa. Nettihaku ohjaa ja tukee hakemista, tarkistaa syötetyt tiedot sekä antaa neuvoja eri kohdissa.

Tutustu ammatillisten oppilaitosten koulutustarjontaan


Lukiot

Lukiokoulutus on yleissivistävää koulutusta, josta voi jatkaa eteenpäin yliopisto- tai ammattikorkeakouluopintoihin tai ammatillisen koulutuksen lukio- ja ylioppilaspohjaisiin opintoihin. Lukio-opinnot voi suorittaa niin nuorena kuin aikuisenakin.

Tutustu lukioiden koulutustarjontaan


Erillishaku

Erillishaku on oppilaitoksen järjestämä oma haku tiettyihin koulutuksiin, jotka eivät kuulu yhteishaun piiriin. Ammatillisen perustutkinnon erillishaku on tarkoitettu niille hakijoille, jotka eivät ole voineet hakea valtakunnallisessa yhteishaussa: hakijat, joilla on aikaisempi ammatillinen perustutkinto, muu perusopetuksen jälkeen suoritettu ammatillinen tutkinto, ylioppilastutkinto tai lukion oppimäärä tai korkeakoulututkinto. Hakeutuminen erillishaussa tapahtuu suoraan oppilaitokseen.Ammattikorkeakoulut ja yliopistot

 • 1. Hakuaika 9.1. klo 8.00−23.1.2019 klo 15.00
  • Vieraskieliset yliopisto- ja ammattikorkeakoulututkinnot
 • 2. Hakuaika 20.3. klo 8.00−3.4.2019 klo 15.00 
  • Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen koulutukset

 • Mahdolliset valintakokeet järjestetään kevään ja alkukesän aikana
 • Opinnot alkavat syksyllä 2019
 • www.opintopolku.fi


Korkeakoulujen yhteinen yhteishaku

Syksystä 2014 lähtien ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin on haettu yhteisessä korkeakoulujen yhteishaussa Opintopolussa. Koulutuksiin haetaan yhdellä hakulomakkeella ja haussa voi saada yhden opiskelupaikan.


Ammattikorkeakoulut

Yhteishaussa ovat mukana ammattikorkeakouluista:

 • suomen- ja ruotsinkieliset amk-tutkintoon johtavat koulutukset
 • vieraskieliset amk-/Bachelor-tutkintoon johtavat koulutukset
 • suomen- ja ruotsinkieliset ylempään amk-tutkintoon johtavat koulutukset.


Yhteishaku järjestetään kaksi kertaa vuodessa, keväisin ja syksyisin. Osa koulutuksista on haussa vain kevään yhteishaussa, sillä syksyn haussa koulutuksia on tarjolla vähemmän. Yhteishaun ulkopuolella olevien koulutusten suorahauista saa tietoa korkeakoulujen kotisivuilta.

Ammattikorkeakouluopinnot suunnitellaan työelämän tarpeiden mukaan ja siten ammattikorkeakouluopiskelu onkin käytännönläheinen vaihtoehto. Opiskelu on yleisesti koulumaisempaa kuin yliopistossa ja siihen sisältyy työharjoittelua viiden kuukauden verran.

Tutustu ammattikorkeakoulujen koulutustarjotaan

Yliopistot ja korkeakoulut

Tavallisesti yliopistoon haetaan korkeakoulujen yhteishaussa, joka järjestetään keväisin ja syksyisin. Valtaosaan yliopistokoulutuksista voi hakea vain kevään yhteishaussa. Syksyn haussa koulutuksia on tarjolla huomattavasti vähemmän. Yhteishaun ulkopuolella oleviin koulutuksiin (esimerkiksi jotkin maisteriohjelmat ja vieraskieliset koulutukset) haetaan erillisvalinnan kautta.

Yliopisto-opinnoissa lähtökohtana on tieteellinen tai taiteellinen tutkimus. Yliopisto-opiskelu kehittää opiskelijan kykyä tieteelliseen ajatteluun ja opiskelija voi yleensä suunnitella opintojaan pitkälti itsenäisesti. Poikkeuksia kuitenkin löytyy, sillä esimerkiksi lääketieteen opinnot yliopistossa ovat selkeästi ammattipainotteisia.

Tutustu yliopistojen ja korkeakoulujen koulutustarjontaan

» Miten haen ammattikorkeakouluun/yliopistoon?Tutustu myös näihin:

» Lisähaku
» Erillishaku

Yhteishaku uudistuu

Mietityttääkö opiskelijavalintauudistus sinua? Mikä muuttuu ja milloin?

» Lue lisää opiskelijavalintauudistuksesta

» Korkeakoulujen yhteishakuun ja opiskeluoikeuteen muutoksia (uutinen, 31.03.2015)

Viimeksi päivitetty: 17 loka 2018

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Viimeksi päivitetty 31.8.2018

Lisähaku – uusi mahdollisuus!

Jos haluamasi opiskelupaikka jää kevään yhteishaussa saamatta, voi ovi toivomaasi oppilaitokseen aueta lisähaun kautta.

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 29.8.2018

Välivuosi

Kaikki eivät välivuotta vietä, eikä se kaikille sovi. Siinä missä yksi valitsee välivuoden vapaaehtoisesti, toinen päätyy viettämään sitä pakon sanelemana. Mitä välivuodesta voi saada irti?

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 25.6.2018

Tisus - Test i svenska för universitets- och högskolestudier

Ruotsissa opiskelevilta ulkomaisilta opiskelijoilta, joiden äidinkieli ei ole ruotsi, norja tai tanska, edellytetään joko kolmen vuoden lukiotasoisia ruotsin kielen opintoja tai virallista Tisus-kielitestiä.

Lue lisää
Tilaa uutiskirje
Tilaa kuukausittain ilmestyvä uutiskirjeemme, niin saat ajankohtaista tietoa koulutusmaailmasta ja hakuajoista.