Sivuston käyttötapa: Mobiili

Yhteishaku

Yhteishaku

Kevään 2018 yhteishaku


Mikä ala sinua kiinnostaa? Haluatko työhön käytännönläheiselle vai teoreettiselle alalle? Niin ammatillisen koulutuksen kuin lukionkin jälkeen sinulla on mahdollisuus hakeutua ammattikorkeakoulu- tai yliopisto-opintoihin. Jos olet jo suorittanut kandidaatin tutkinnon tai ammattikorkeakoulututkinnon, voit hakea myös suoraan maisterikoulutuksiin tai ylempään ammattikorkeakoulututkintoon.

Lue lisää hakuajoista ja vaihtoehdoista alapuolelta. Jos et vielä tiedä mikä ala sinua kiinnostaa, voit tehdä ammatinvalintatestin.


» Ammatilliset oppilaitokset ja lukiokoulutus

» Ammattikorkeakoulut ja yliopistotAmmatilliset oppilaitokset ja lukiokoulutus

 • Hakuaika on 20.2.–13.3.2018
 • Hakuaika päättyy 13.3. klo 15.00
 • Mahdolliset pääsykokeet järjestetään huhti-toukokuussa
 • www.opintopolku.fi


Ammatilliset oppilaitokset

Ammatillisessa oppilaitoksessa voit opiskella tehokkaasti ja nopeasti käytännönläheiseen työhön. Tutkinto antaa myös yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin tai yliopistoihin. Suurimpaan osaan perustutkinnoista haetaan yhteishaussa. Nettihaku ohjaa ja tukee hakemista, tarkistaa syötetyt tiedot sekä antaa neuvoja eri kohdissa.

Tutustu ammatillisten oppilaitosten koulutustarjontaan


Lukiot

Lukiokoulutus on yleissivistävää koulutusta, josta voi jatkaa eteenpäin yliopisto- tai ammattikorkeakouluopintoihin tai ammatillisen koulutuksen lukio- ja ylioppilaspohjaisiin opintoihin. Lukio-opinnot voi suorittaa niin nuorena kuin aikuisenakin.

Tutustu lukioiden koulutustarjontaan


Erillishaku

Erillishaku on oppilaitoksen järjestämä oma haku tiettyihin koulutuksiin, jotka eivät kuulu yhteishaun piiriin. Ammatillisen perustutkinnon erillishaku on tarkoitettu niille hakijoille, jotka eivät ole voineet hakea valtakunnallisessa yhteishaussa: hakijat, joilla on aikaisempi ammatillinen perustutkinto, muu perusopetuksen jälkeen suoritettu ammatillinen tutkinto, ylioppilastutkinto tai lukion oppimäärä tai korkeakoulututkinto. Hakeutuminen erillishaussa tapahtuu suoraan oppilaitokseen.Ammattikorkeakoulut ja yliopistot

 • Hakuaika 1 9.1. klo 8.00−24.1. 2018 klo 15.00
  • Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen vieraskieliset koulutukset, Tampereen yliopiston teatterityön koulutus  ja Taideyliopiston koulutukset
 • Hakuaika 2 14.3. klo 8.00−28.3. 2018 klo 15.00
  • Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen suomen- ja ruotsinkieliset koulutukset
 • Opinnot alkavat elo-syyskuussa 2018
 • www.opintopolku.fi


Korkeakoulujen yhteinen yhteishaku

Syksystä 2014 lähtien ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin on haettu yhteisessä korkeakoulujen yhteishaussa Opintopolussa. Koulutuksiin haetaan yhdellä hakulomakkeella ja haussa voi saada yhden opiskelupaikan.


Ammattikorkeakoulut

Yhteishaussa ovat mukana ammattikorkeakouluista:

 • suomen- ja ruotsinkieliset amk-tutkintoon johtavat koulutukset
 • vieraskieliset amk-/Bachelor-tutkintoon johtavat koulutukset
 • suomen- ja ruotsinkieliset ylempään amk-tutkintoon johtavat koulutukset.


Yhteishaku järjestetään kaksi kertaa vuodessa, keväisin ja syksyisin. Osa koulutuksista on haussa vain kevään yhteishaussa, sillä syksyn haussa koulutuksia on tarjolla vähemmän. Yhteishaun ulkopuolella olevien koulutusten suorahauista saa tietoa korkeakoulujen kotisivuilta.

Ammattikorkeakouluopinnot suunnitellaan työelämän tarpeiden mukaan ja siten ammattikorkeakouluopiskelu onkin käytännönläheinen vaihtoehto. Opiskelu on yleisesti koulumaisempaa kuin yliopistossa ja siihen sisältyy työharjoittelua viiden kuukauden verran.

Tutustu ammattikorkeakoulujen koulutustarjotaan

Yliopistot ja korkeakoulut

Tavallisesti yliopistoon haetaan korkeakoulujen yhteishaussa, joka järjestetään keväisin ja syksyisin. Valtaosaan yliopistokoulutuksista voi hakea vain kevään yhteishaussa. Syksyn haussa koulutuksia on tarjolla huomattavasti vähemmän. Yhteishaun ulkopuolella oleviin koulutuksiin (esimerkiksi jotkin maisteriohjelmat ja vieraskieliset koulutukset) haetaan erillisvalinnan kautta.

Yliopisto-opinnoissa lähtökohtana on tieteellinen tai taiteellinen tutkimus. Yliopisto-opiskelu kehittää opiskelijan kykyä tieteelliseen ajatteluun ja opiskelija voi yleensä suunnitella opintojaan pitkälti itsenäisesti. Poikkeuksia kuitenkin löytyy, sillä esimerkiksi lääketieteen opinnot yliopistossa ovat selkeästi ammattipainotteisia.

Tutustu yliopistojen ja korkeakoulujen koulutustarjontaan

» Miten haen ammattikorkeakouluun/yliopistoon?Tutustu myös näihin:

» Lisähaku
» Erillishaku

Yhteishaku uudistuu

Mietityttääkö opiskelijavalintauudistus sinua? Mikä muuttuu ja milloin?

» Lue lisää opiskelijavalintauudistuksesta

» Korkeakoulujen yhteishakuun ja opiskeluoikeuteen muutoksia (uutinen, 31.03.2015)

Viimeksi päivitetty: 13 marras 2017

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Koulutusvalinnat – nuoren oma päätös?

Viimeksi päivitetty 6.3.2018

Studentum.fi-koulutussivuston tekemän tutkimuksen mukaan vanhemmat haluavat  lastensa tekevän koulutuspäätöksensä itse, oman kiinnostuksensa mukaisesti.

Lue lisää

Vinkkejä opiskelupaikan valintaan

Viimeksi päivitetty 9.8.2018

Etkö tiedä, mitä lähtisit opiskelemaan? Roadshow-lähettiläämme Sanna keräsi yhteen kuusi kullanarvoista vinkkiä.

Lue lisää

Lisähaku – uusi mahdollisuus!

Viimeksi päivitetty 10.8.2018

Jos haluamasi opiskelupaikka jää kevään yhteishaussa saamatta, voi ovi toivomaasi oppilaitokseen aueta lisähaun kautta.

Lue lisää

Kommentteja: