Yhteishaku 2024

Yhteishakuja on vuoden aikana neljä; keväällä kolme ja syksyllä yksi. Yhteishaussa voit hakea toisen asteen oppilaitoksiin tai korkeakouluihin. Katso hakuajat!

Valtakunnallinen yhteishaku

Mikä yhteishaku?

Valtakunnallinen yhteishaku on hakujärjestelmä, jossa voit hakea yhdellä hakulomakkeella useampaan eri oppilaitokseen. Yhteishakuja on vuodessa neljä – kolme keväällä ja yksi syksyllä. 

Kevään ensimmäisessä yhteishaussa haetaan pääasiassa korkeakoulujen vieraskielisiin koulutusohjelmiin, toisessa haussa toisen asteen oppilaitoksiin (ammattikoulut ja lukiot) ja kolmannessa korkeakoulujen syksyllä alkaviin koulutuksiin. Syksyn yhteishaussa haetaan korkeakoulujen tammikuussa alkaviin koulutuksiin. Hakulomake löytyy hakuaikoina Opintopolusta (opintopolku.fi).

Yhteishakujen hakuajat 2024

Korkeakoulujen kevään 1. yhteishaku 3.1. klo 8 − 17.1.2024 klo 15

Toisen asteen yhteishaku (amikset ja lukiot): 20.2. klo 8 − 19.3.2024 klo 15

Korkeakoulujen kevään 2. yhteishaku 13.3. klo 8 − 27.3.2024 klo 15

Korkeakoulujen syksyn yhteishaku 28.8.2024 klo 8 – 11.9.2024 klo 15

TOISEN ASTEEN YHTEISHAKU

Ammatilliset oppilaitokset ja lukiokoulutus

Toisen asteen yhteishaku pidetään keväisin, ja siinä haetaan syksyllä alkaviin ammatillisiin koulutuksiin ja lukiokoulutuksiin yhdellä hakulomakkeella.

Yhteishaku on tarkoitettu pääasiassa peruskoulun päättäneille ja ilman tutkintoa oleville. Ammatilliseen koulutukseen voi hakea jatkuvan haun kautta, jos on jo suorittanut ylioppilastutkinnon, ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon.

Alta löydät tarkempaa tietoa toisen asteen yhteishausta ja hakulomakkeen täyttämisestä.

Hakuaika 20.2. klo 8.00 – 19.3.2024 klo 15.00

 • Mahdolliset pääsykokeet huhti-toukokuussa
 • tieto valinnoista aikaisintaan 13.6.2024
 • opiskelupaikka otettava vastaan viimeistään 27.6.2024
 • haku osoitteessa www.opintopolku.fi

Haku ammatillisiin koulutuksiin

Ammatillisessa oppilaitoksessa voit opiskella tehokkaasti ja nopeasti käytännönläheiseen työhön. Tutkinto antaa myös yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin tai yliopistoihin.

Suurimpaan osaan perustutkinnoista haetaan yhteishaussa. Samassa haussa voi hakea myös tutkintokoulutukseen valmentavaan koulutukseen (TUVA), työhön ja itsenäiseen elämään valmentavaan koulutukseen (TELMA) sekä kansanopistoissa järjestettävään oppivelvollisille suunnattuun koulutukseen (Opistovuosi oppivelvollisille).

Keväällä järjestetään myös haku perusopetuksen jälkeisiin valmistaviin koulutuksiin (kymppiluokka ja LUVA). Näihin haetaan erillisellä lomakkeella.

Lattialla istuva tyttö / by Mariana Gonzalez Vega

kymppiluokka = perusopetuksen lisäopetus (kymppiluokan voi suorittaa peruskoulussa tai kansanopistossa), TUVA = tutkintokoulutukseen valmentava koulutus (korvaa 1.8.2022 VALMAN, ammatilliseen koulutukseen valmentavan koulutuksen), TELMA = ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus, LUVA = maahanmuuttajien ja vieraskielisten lukiokoulutukseen valmistava koulutus

Jos olet jo suorittanut ylioppilastutkinnon, jonkin ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon, voit hakea ammatilliseen oppilaitokseen jatkuvassa haussa. Jatkuvasta hausta voit lukea lisää täällä.

Haku lukiokoulutuksiin

Lukiokoulutus on yleissivistävää koulutusta, josta voi jatkaa eteenpäin yliopisto- tai ammattikorkeakouluopintoihin tai ammatillisen koulutuksen lukio- ja ylioppilaspohjaisiin opintoihin. Lukio-opinnot voi suorittaa niin nuorena kuin aikuisenakin.

Lukiot järjestävät omia hakuja kevään yhteishaussa vapaiksi jääneille opiskelupaikoille. Tällä lisähaulla ei ole varsinaista päättymispäivää, vaan haku on avoinna niin kauan kuin paikkoja on avoinna. Lue lisää lukioiden lisähausta.

Miten yhteishaun hakulomake täytetään?

 1. Hakulomake löytyy hakuaikana Opintopolusta.
 2. Täytä hakulomake mieluiten kannettavalla tai pöytäkoneella. Tarvitset toimivan internet-yhteyden.
 3. Aloita valitsemalla koulutukset, joihin haluat hakea. Hakulomakkeelle voi lisätä enintään seitsemän koulutusta.
 4. Täytä hakulomake vaihe vaiheelta. Tähdellä merkityt (*) tiedot ovat pakollisia.
 5. Täytä koulutukset siinä järjestyksessä, että ylimpänä on ensisijainen hakutoiveesi. Voit tulla valituksi vain siihen ylimpään koulutukseen, johon pisteesi riittävät. Alempana listalla olevat hakutoiveet peruuntuvat. 
 6. Lähetä oppilaitoksille mahdolliset liitteet, jos niitä pyydetään hakulomakkeella.
 7. Tarkista lomakkeen tiedot ja lähetä se.
 8. Saat hakulomakkeella ilmoittamaasi sähköpostiin vahvistusviestin.

HUOM. Selaimella on sallittava evästeiden (cookies) ja JavaScriptin käyttö. Suositellut selaimet ovat Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari ja Microsoft Edge (käytä tuoreimpia versioita).

Muutosten tekeminen hakuaikana

Saamasi vahvistusviestin mukana tulee muokkauslinkki, jolla pääset halutessasi muokkaamaan hakutoiveitasi hakuajan ollessa vielä käynnissä. Voit lisätä tai poistaa hakutoiveita tai muuttaa niiden järjestystä, mutta et enää päivittää muita täyttämäsi tietoja. Muutoksia voit tehdä myös Oma Opintopolku -palvelun kautta, jos sinulla on verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenne tai sähköinen henkilökortti. Hakuajan päätyttyä et voi enää tehdä muutoksia!

Mitä tapahtuu yhteishaun päätyttyä?

Joihinkin hakukohteisiin kuuluu pääsy- tai soveltuvuuskoe. Jos saat kutsun erilliseen pääsy- tai soveltuvuuskokeeseen, sinun tulee osallistua siihen. Jos et osallistu kokeeseen, et voi tulla valituksi koulutukseen. Jos hakukohteeseesi ei vaadita koetta, voit jäädä oloittamaan haun tuloksia.

Yhteishaun tulokset tulevat kesäkuussa. Saat tiedon oppilaitokselta, jos olet tullut valituksi. Saat tiedon myös siitä, jos et ole saanut opiskelupaikkaa. Tällöin saat jälkiohjauskirjeen, jossa kerrotaan pistemääräsi ja sijoittumisesi varasijoille.

Jos jäät yhteishaussa ilman opiskelupaikkaa, voit hakea yhteishaussa vapaaksi jääneille paikoille.

Opiskelupaikan ottaminen vastaan

Sinun tulee ottaa opiskelupaikka virallisesti vastaan. Voit tehdä sen sähköpostiisi saamasi linkin kautta tai Oma Opintopolku -palvelussa. Saamassasi valintakirjeessä kerrotaan, jos sinun tulee ottaa opiskelupaikka vastaan kirjallisesti tai paikan päällä ilmoittautumalla.

KORKEAKOULUJEN YHTEISHAKU

Ammattikorkeakoulut ja yliopistot

Korkeakoulujen yhteishaussa haetaan ammattikorkeakoulujen sekä yliopistojen tutkinto-ohjelmiin. Koulutuksiin haetaan yhdellä hakulomakkeella ja haussa voi saada yhden opiskelupaikan.

Yhteishaku järjestetään kolme kertaa vuodessa, kaksi kertaa keväällä sekä kerran syksyllä. Kevään ensimmäisessä yhteishaussa haetaan vieraskielisiin koulutuksiin, Taideyliopiston koulutuksiin sekä Tampereen yliopiston teatterityön koulutukseen. Toisessa yhteishaussa haetaan syksyllä alkaviin suomen- ja ruotsinkielisiin koulutuksiin. Syksyn yhteishaussa haetaan tammikuussa alkaviin koulutuksiin.

Alta löydät tarkempaa korkeakoulujen yhteishausta ja hakulomakkeen täyttämisestä.

Hakuajat:

 • Kevään 1. yhteishaku: 3.1. klo 8.00 − 17.1.2024 klo 15.00
 • Kevään 2. yhteishaku: 13.3. klo 8.00 − 27.3.2024 klo 15.00
 • Syksyn yhteishaku: 28.8.2024 klo 8.00 – 11.9.2024 klo 15.00.

Korkeakoulujen kevään yhteishaut

Kevään ensimmäisessä yhteishaussa haetaan vieraskielisiin koulutuksiin, Taideyliopiston koulutuksiin sekä Tampereen yliopiston teatterityön koulutukseen. Toisessa yhteishaussa haetaan syksyllä alkaviin suomen- ja ruotsinkielisiin koulutuksiin. Voit hakea molemmissa kevään yhteishauissa.

Tyttö istuu lennokin päällä / by Mariana Gonzalez Vega

Ensimmäinen yhteishaku

Voit hakea hakulomakkeella enintään kuuteen koulutukseen. Hakukohteiden järjestyksellä ei ole väliä, ja hakijalle voidaan tarjota useampaa opiskelupaikkaa. Hakija voi vastaanottaa vain yhden paikan.

 • Mahdolliset valintakokeet järjestetään kevään ja alkukesän aikana
 • Tulokset ilmoitetaan viimeistään 31.5.2024
 • Opiskelupaikka tulee vastaanottaa viimeistään 11.7.2024 klo 15.00 
 • Varasijoilta hyväksyminen päättyy 30.7.2024 klo 15.00
 • Korkeakoulut voivat järjestää lisähakuja korkeakouluhauissa vapaaksi jääneille paikoille vapaasti.
 • Opinnot alkavat syksyllä 2024

📚 Kevään toinen yhteishaku

Voit hakea enintään kuuteen koulutukseen. Koulutukset tulee asettaa hakulomakkeella mieluisuusjärjestykseen. Hakijalle tarjotaan vain yhtä opiskelupaikkaa. Hakija voi vastaanottaa vain yhden paikan samana lukukautena alkavista koulutuksista.

 • Mahdolliset valintakokeet järjestetään kevään ja alkukesän aikana
 • Todistusvalintojen osalta tulokset ilmoitetaan viimeistään 27.5.2024
 • Muiden kuin todistusvalintojen tulokset ilmoitetaan viimeistään 4.7.2024
 • Opiskelupaikka tulee vastaanottaa viimeistään 11.7.2024 klo 15.00
 • Varasijoilta hyväksyminen päättyy 6.8.2024 klo 15.00
 • Korkeakoulut voivat järjestää lisähakuja korkeakouluhauissa vapaaksi jääneille paikoille vapaasti.
 • Opinnot alkavat syksyllä 2024

Korkeakoulujen syksyn yhteishaku

Syksyn yhteishaussa on mukana vähemmän hakukohteita kuin kevään haussa. Voit hakea enintään kuuteen koulutukseen. Koulutukset tulee asettaa hakulomakkeella mieluisuusjärjestykseen. Hakijalle tarjotaan pääasiassa vain yhtä opiskelupaikkaa. Hakija voi vastaanottaa vain yhden paikan samana lukukautena alkavista koulutuksista.

 • Tulokset ilmoitetaan viimeistään 21.11.2024
 • Opiskelupaikka tulee vastaanottaa viimeistään 28.11.2024 klo 15
 • Varasijoilta hyväksyminen päättyy 18.12.2024 klo 15.00
 • Korkeakoulut voivat järjestää lisähakuja korkeakouluhauissa vapaaksi jääneille paikoille vapaasti.
 • Opinnot alkavat keväällä 2025

Miten korkeakoulujen yhteishaun hakulomake täytetään?

 1. Hakulomake löytyy hakuaikana Opintopolusta.
 2. Täytä hakulomake mieluiten kannettavalla tai pöytäkoneella. Tarvitset toimivan internet-yhteyden.
 3. Aloita valitsemalla koulutukset, joihin haluat hakea. Hakulomakkeelle voi lisätä enintään kuusi koulutusta.
 4. Tarkista, että olet hakukelpoinen valitsemiisi hakukohteisiin.
 5. Täytä hakulomake vaihe vaiheelta. Tähdellä merkityt (*) tiedot ovat pakollisia. Sinulla tulee olla sähköpostiosoite, jotta voit täyttää lomakkeen.
 6. Täytä koulutukset kevään toisessa yhteishaussa ja syksyn yhteishaussa siinä järjestyksessä, että ylimpänä on ensisijainen hakutoiveesi. Voit tulla valituksi vain siihen ylimpään koulutukseen, johon pisteesi riittävät. Alempana listalla olevat hakutoiveet peruuntuvat. Kevään ensimmäisessä yhteishaussa koulutusten järjestyksellä ei ole väliä, ja voit tulla valituksi useampaan koulutukseen.
 7. Tarkista lomakkeen tiedot ja lähetä se. Yhteishaun hakulomakkeen voi täyttää vain kerran samalla henkilötunnuksella ja sähköpostiosoitteella.
 8. Saat hakulomakkeella ilmoittamaasi sähköpostiin vahvistusviestin.

HUOM. Selaimella on sallittava evästeiden (cookies) ja JavaScriptin käyttö. Suositellut selaimet ovat Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari ja Microsoft Edge (käytä tuoreimpia versioita).

Muutosten tekeminen hakuaikana

Saamasi vahvistusviestin mukana tulee muokkauslinkki, jolla pääset halutessasi muokkaamaan hakutoiveitasi hakuajan ollessa vielä käynnissä. Voit lisätä tai poistaa hakutoiveita tai muuttaa niiden järjestystä. Voit myös lisätä hakemukselle liitteitä niiden omien määräaikojen puutteissa. Et voi enää muokata henkilötietojasi (nimi, henkilötunnus, äidinkieli). Hakemuksen muokkauslinkki on voimassa yhden muokkauskerran tai korkeintaan 14 päivää. Voit tilata uuden muokkauslinkin klikkaamalla alkuperäisen vahvistusviestin muokkauslinkkiä.

Muutoksia voit tehdä myös Oma Opintopolku -palvelun kautta, jos sinulla on verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenne tai sähköinen henkilökortti. Hakuajan päätyttyä et voi enää lisätä tai poistaa hakukohteita tai vaihtaa niiden mieluisuusjärjestystä!

Mitä tapahtuu yhteishaun päätyttyä?

Ota selvää etukäteen, sisältyykö valitsemiesi koulutusten hakuprosessiin ennakkotehtäviä tai valintakokeita. Kokeisiin ei yleensä lähetetä erillistä kutsua. Voit lukea lisää korkeakoulujen valintakokeista täältä.

Tutustu myös ensikertalaiskiintiöön, yhden paikan säännökseen sekä opiskelijaksi ottamisen rajoituksiin.

Yhteishaun tulokset ovat nähtävissä Oma Opintopolku -palvelussa ilmoitetun aikataulun mukaisesti.

Opiskelupaikan ottaminen vastaan

Sinun tulee ottaa opiskelupaikka virallisesti vastaan. Voit tehdä sen Oma Opintopolku -palvelussa. Opiskelupaikan vastaanottamisen lisäksi sinun tulee ilmoittautua siihen korkeakouluun, johon tulet valituksi.


Yhteishaku ammattikorkeakouluihin

Yhteishaussa ovat mukana ammattikorkeakouluista:

 • suomen- ja ruotsinkieliset amk-tutkintoon johtavat koulutukset
 • vieraskieliset amk-/Bachelor-tutkintoon johtavat koulutukset
 • suomen- ja ruotsinkieliset ylempään amk-tutkintoon johtavat koulutukset.

Yhteishaku järjestetään kaksi kertaa vuodessa, keväisin ja syksyisin. Osa koulutuksista on haussa vain kevään yhteishaussa, sillä syksyn haussa koulutuksia on tarjolla vähemmän. Yhteishaun ulkopuolella olevien koulutusten suorahauista saa tietoa korkeakoulujen kotisivuilta.

Ammattikorkeakouluopinnot suunnitellaan työelämän tarpeiden mukaan ja siten ammattikorkeakouluopiskelu onkin käytännönläheinen vaihtoehto. Opiskelu on yleisesti koulumaisempaa kuin yliopistossa ja siihen sisältyy työharjoittelua viiden kuukauden verran.

Yhteishaku yliopistoihin ja muihin korkeakouluihin

Tavallisesti yliopistoon haetaan korkeakoulujen yhteishaussa, joka järjestetään keväisin ja syksyisin. Valtaosaan yliopistokoulutuksista voi hakea vain kevään yhteishaussa. Syksyn haussa koulutuksia on tarjolla huomattavasti vähemmän.

Yhteishaun ulkopuolella oleviin koulutuksiin (esimerkiksi jotkin maisteriohjelmat ja vieraskieliset koulutukset) haetaan erillisvalinnan kautta.

Tyttö istuu tietokonepöydän äärellä / by Irene Falgueras

Yliopisto-opinnoissa lähtökohtana on tieteellinen tai taiteellinen tutkimus. Yliopisto-opiskelu kehittää opiskelijan kykyä tieteelliseen ajatteluun ja opiskelija voi yleensä suunnitella opintojaan pitkälti itsenäisesti. Poikkeuksia kuitenkin löytyy, sillä esimerkiksi lääketieteen opinnot yliopistossa ovat selkeästi ammattipainotteisia.


Katso myös nämä:

Erillishaku | Jatkuva haku | Lisähaku

Usein kysyttyä

 • Yhteishaku on valtakunnallinen haku, jossa haetaan moniin eri oppilaitoksiin samassa haussa. Yhteishaku tehdään opintopolku.fi-palvelussa.

 • Toisen asteen yhteishaku järjestetään vuosittain helmi-maaliskuussa.

  Vuonna 2024 hakuaika on 20.2. klo 8 − 19.3.2024 klo 15.

 • Korkeakoulujen yhteishaku järjestetään vuosittain kolmessa osassa.

  Vuonna 2024 hakuajat ovat:

  • Kevään 1. yhteishaku 3.1. klo 8 − 17.1.2024 klo 15
  • Kevään 2. yhteishaku 13.3. klo 8 − 27.3.2024 klo 15
  • Syksyn yhteishaku 28.8. klo 8 – 11.9.2024 klo 15
 • Yhteishaussa haetaan hakuaikana sähköisellä hakulomakkeella opintopolku.fi-palvelussa.

 • Yhteishaussa voi hakea monenlaisiin koulutuksiin eri koulutusasteilla.

  Suomessa yhteishakuun osallistuvat korkeakoulut (yliopistot ja ammattikorkeakoulut) sekä toisen asteen oppilaitokset (lukiot, ammatilliset oppilaitokset).

  Eri yhteishaut järjestetään eri ajanjaksoina.


Mainokset