Sivuston käyttötapa: Mobiili
Pääsykokeet ja todistusvalinta

Pääsykokeet ja todistusvalinta

Korkeakouluihin voi päästä opiskelemaan todistusvalinnassa tai valintakokeiden kautta. Keväästä 2020 lähtien valtaosa opiskelijoista valitaan todistuksen perusteella, mutta osa pääsee opiskelemaan nimenomaan valintakoemenestyksen perusteella.

Pääsykokeisiin valmistautuminen on monille ensimmäinen askel kohti opiskelijaelämää. Olet ehkä kuullut kauhutarinoita unettomista öistä ja valtavasta lukutaakasta, mutta ei hätää!

Täältä löydät kootusti tietoja  yliopisto- ja ammattikorkeakoulujen todistusvalinnasta ja valintakokeista.


Yliopistojen pääsykokeet ja todistusvalinta


Ammattikorkeakoulujen pääsykokeet ja todistusvalinta


Yliopistoihin pyrkiminen

Valtaosa opiskelijoista valitaan keväästä 2020 lähtien todistusvalinnassa eli ylioppilastutkintotodistuksen perusteella. Loput opiskelijat valitana valintakokeen tai todistuksen ja valintakokeen perusteella. Jos sinulla ei ole yo-todistusta, voit tulla valituksi valintakokeen perusteella.

Valintaperusteet voivat vaihdella eri yliopistojen ja koulutusten välillä. Todistusvalinnassa painotetaan eri aineita eri aloille pyrkiessä. 

Ammattikorkeakouluihin pyrkiminen

Ammattikorkeakouluun voi tulla hyväksytyksi kahdella eri valintatavalla:

  • todistusvalinnassa
  • AMK-valintakokeella

Hakiessasi sinun ei tarvitse ilmoittaa, kummalla hakutavalla olet hakemassa. Hakuajan päätyttyä tehdään ensin todistusvalinta toisen asteen todistusten perusteella.

Seuraavassa vaiheessa lähetetään kutsu AMK-valintakokeeseen. Jos sinut valitaan suoraan todistusvalinnassa, saat tiedon siitä ennen valintakoetta. Voit ottaa paikan heti vastaan, eikä sinun tarvitse osallistua valintakokeeseen.

Suurin osa koulutuksista on mukana AMK-valintakokeessa. AMK-valintakoe ei edellytä ennakkovalmistautumista.

Ilmoittaudu hakuaikana valitsemalla sinulle sopivin aika ja paikka tarjotuista vaihtoehdoista. Voit valita eri paikkakunnan kuin sen, johon olet hakemassa. Jokaisella paikkakunnalla on kuitenkin vain rajattu määrä suorituspaikkoja.

Joillain aloilla järjestetään lisäksi soveltuvuuskoe. Tarkista myös etukäteen, onko koulutukseen hakemiseen määritelty ennalta ennakkotehtävä tai erillinen valintakoe, johon pitää valmistautua.

Viimeksi päivitetty: 13 maalis 2020

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Viimeksi päivitetty 4.4.2019

Miten haen opiskelemaan ulkomaille?

Haluatko ulkomaille opiskelemaan? Keräsimme yhteen 10 vinkkiä avuksesi.

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 30.9.2019

TOP 10 säästövinkit opiskelijalle

Uusia ihmisiä, paljon tapahtumia, menoja ja rientoja. Ehkä elämäni paras jakso alkamassa. Mutta pärjäänkö opintotuella? Keräsimme kymmenen parasta säästövinkkiä, joilla voit helpottaa hieman taloudellista ahdinkoa.

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 3.5.2018

Pukeudu oikein työhaastatteluun

Työhaastattelu… Mitä laittaa päälle? Syvä huokaus ja vilkaisu vaatekaappiin. Älä murehdi liikaa! Keräsimme viisi vinkkiä, jotka auttavat pukeutumaan oikein työhaastatteluun.

Lue lisää
Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi