Sivuston käyttötapa: Mobiili

Katso täältä tietoa yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen kevään 2020 valintaperusteista ja valintakokeista!

Pääsykokeet ja todistusvalinta

Pääsykokeet ja todistusvalinta

Huomaathan, että kevään 2020 osalta valintakokeisiin ja -perusteisiin on tullut koronaviruksen myötä muutoksia. Katso täältä ajankohtaiset tiedot!

Korkeakouluihin voi päästä opiskelemaan todistusvalinnassa tai valintakokeiden kautta. Keväästä 2020 lähtien valtaosa opiskelijoista valitaan todistuksen perusteella, mutta osa pääsee opiskelemaan nimenomaan valintakoemenestyksen perusteella.

Pääsykokeisiin valmistautuminen on monille ensimmäinen askel kohti opiskelijaelämää. Olet ehkä kuullut kauhutarinoita unettomista öistä ja valtavasta lukutaakasta, mutta ei hätää!

Täältä löydät kootusti tietoja  yliopisto- ja ammattikorkeakoulujen todistusvalinnasta ja valintakokeista.


Yliopistojen pääsykokeet ja todistusvalinta


Ammattikorkeakoulujen pääsykokeet ja todistusvalinta


Yliopistoihin pyrkiminen

Valtaosa opiskelijoista valitaan keväästä 2020 lähtien todistusvalinnassa eli ylioppilastutkintotodistuksen perusteella. Loput opiskelijat valitana valintakokeen tai todistuksen ja valintakokeen perusteella. Jos sinulla ei ole yo-todistusta, voit tulla valituksi valintakokeen perusteella.

Valintaperusteet voivat vaihdella eri yliopistojen ja koulutusten välillä. Todistusvalinnassa painotetaan eri aineita eri aloille pyrkiessä. 

Ammattikorkeakouluihin pyrkiminen

Ammattikorkeakouluun voi tulla hyväksytyksi kahdella eri valintatavalla:

  • todistusvalinnassa
  • AMK-valintakokeella

Hakiessasi sinun ei tarvitse ilmoittaa, kummalla hakutavalla olet hakemassa. Hakuajan päätyttyä tehdään ensin todistusvalinta toisen asteen todistusten perusteella.

Seuraavassa vaiheessa lähetetään kutsu AMK-valintakokeeseen. Jos sinut valitaan suoraan todistusvalinnassa, saat tiedon siitä ennen valintakoetta. Voit ottaa paikan heti vastaan, eikä sinun tarvitse osallistua valintakokeeseen.

Suurin osa koulutuksista on mukana AMK-valintakokeessa. AMK-valintakoe ei edellytä ennakkovalmistautumista.

Ilmoittaudu hakuaikana valitsemalla sinulle sopivin aika ja paikka tarjotuista vaihtoehdoista. Voit valita eri paikkakunnan kuin sen, johon olet hakemassa. Jokaisella paikkakunnalla on kuitenkin vain rajattu määrä suorituspaikkoja.

Joillain aloilla järjestetään lisäksi soveltuvuuskoe. Tarkista myös etukäteen, onko koulutukseen hakemiseen määritelty ennalta ennakkotehtävä tai erillinen valintakoe, johon pitää valmistautua.

Viimeksi päivitetty: 07 touko 2020

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Viimeksi päivitetty 7.5.2020

Sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan pääsykokeet ja todistusvalinta

Sosiaali-, terveys- ja liikunta-alalta voi valmistua neljään eri tutkintoon: kauneudenhoitoalan, sosiaalialan, terveysalan tai liikunta-alan ammattikorkeakoulututkintoon.

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 7.5.2020

Hammaslääketieteellisen pääsykoe ja todistusvalinta

Hammaslääketiedettä voi Suomessa opiskella neljässä eri yliopistossa. Hakijat valitaan opiskelemaan joko pääsykokeen perusteella tai todistusvalinnalla.

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 7.5.2020

Teatteri- ja tanssialan pääsykoe

Yliopistotasolla teatteri- ja tanssialaa voi opiskella Teatterikorkeakoulussa Helsingissä sekä Tampereen yliopiston teatterityön koulutusohjelmassa. Teatterikorkeakouluun järjestetään haku joka vuosi, mutta Tampereelle ei ole hakua joka vuosi.

Lue lisää