Teknologiateollisuus – haluatko muuttaa maailmaa?

Teknologiateollisuuden yritykset rekrytoivat vuosittain kymmeniä tuhansia uusia osaajia. Heistä noin 60 %:lla on korkeakoulututkinto ja lopuilla ammatillinen tutkinto. Eniten yritykset palkkaavat tekniikan ja digitalisaation osaajia.

 

Teknologiateollisuuden tunnuslukuja

Suomen tärkein vientiala

yli 50 % viennistä

Työntekijöitä alalla

yli 320 000

Koulutustausta

60 % korkeakoulu, 40 % ammatillinen koulutus

1/3  Suomen työntekijöistä saa toimeentulonsa suoraan tai välillisesti Teknologiateollisuuden kautta.


Teknologiassa on tulevaisuus.

Monipuoliset ja merkitykselliset työt. Tule mukaan kehittämään ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjuntaan tai kierrätykseen! Tai ehkä olet mukana tiimissä, joka kehittää energiatehokkaampia laitteita, arkea helpottavia digiratkaisuja tai ihmisten henkiä pelastavaa terveysteknologiaa?

Töitä riittää. Teknologiateollisuus työllistää Suomessa noin 320 000 ihmistä ja kymmenen vuoden aikana alalle tarvitaan jopa 130 000 uutta osaajaa. Teknologia-alan osaajille on siis kysyntää ja työstä saa hyvän korvauksen.

Töitä monenlaisille osaajille. Teknologia-alalle on monta tietä: yrityksiin rekrytoitavista noin 60 prosentilla on korkeakoulututkinto ja lopuilla ammatillinen tutkinto. Yrityksissä kaivataan yhä monipuolisempaa osaamista.

Tiimityö kunniaan. Yritykset nostavat lähivuosien tärkeimmiksi osaamistarpeiksi mm. jatkuvan oppimisen, johtamisen ja asiakaslähtöisyydeen. Myös tiimityötaidot nousevat arvoonsa, sillä töitä tehdään yhä enemmän yhteistyössä erilaisten osaajien kanssa.

Kansainvälinen ala. Teknologiateollisuus on Suomen tärkein vientiala. Monilla yrityksillä on toimipaikkoja ympäri maailman tai vähintään kansainvälistä liiketoimintaa.

Katso alan uravideoita »

Lukion ainevalinnat, amis, korkeakoulut – missä opiskella? Poimi vinkit talteen »Poimi vinkit talteen!

MITÄ AINEITA VALITA LUKIOSSA?

Matemaattisten aineiden, luonnontieteiden ja teknologian osaajia tarvitaan tulevaisuudessa lähes jokaisella alalla. Tarve osaamiselle kasvaa, koska teknologiat ovat työkaluja, jotka mahdollistavat uusia ratkaisuja.

VINKKI! Matematiikan ja luonnontieteellisten aineiden, kuten kemian ja fysiikan, kurssit kannattaa poimia omaan lukujärjestykseen.

Lukion ainevalinnoilla on merkitystä, joten niitä kannataa miettiä tarkkaan. Ei kannata sulkea pois niitäkään mahdollisuuksia, joista vielä et ole innostunut.

Lukiosta voit jatkaa opintoja ammattikorkeakouluun tai yliopistoon.

ALAN OPISKELU AMIKSESSA ON KÄYTÄNNÖNLÄHEISTÄ

Osaaville tekijöille on paljon mahdollisuuksia, puolella teknologiayritysten henkilöstöstä on ammatillinen tutkinto.

Ammatilliseen tutkintoon opiskelu on hyvin käytännönläheistä.

VINKKI! Ammatilliseen koulutukseen voit hakeutua yhteishaussa tai jatkuvan haun kautta joustavasti ympäri vuoden. Saat tietoa tarkemmista hakuajoista, hakumenettelyistä ja valintaperusteista oppilaitoksilta.

Ammatillisen tutkinnon tai tutkinnon osan voit opiskella myös oppisopimuksen kautta. Oppisopimus on määräaikainen työsopimus, jossa työnantaja kouluttaa työntekijän – uuden tai jo töissä olevan.

MITÄ ALOJA VOI OPISKELLA KORKEAKOULUISSA?

Korkeakoulut tarjoavat monia erilaisia mahdollisuuksia teknologia-alalla.

VINKKI! Vaikka et opiskelisikaan tekniikkaa, voit silti työskennellä teknologiateollisuuden yrityksissä. Taustakoulutuksena voi olla esimerkiksi kauppatieteet, hallinto- ja taloustieteet, viestintä, matemaattisluonnontieteet tai bio- ja ympäristötieteet. 

Teknologiayrityksiin vuosittain palkattavista osaajista iso osa on suorittanut teknisen koulutuksen, esimerkiksi terveys- ja hyvinvointiteknologia, energia- ja ympäristötekniikka, informaatioteknologia, lääketieteen tekniikka, arkkitehtuuri ja muotoilu, kone- ja automaatiotekniikka tai tuotantotalous.


Haluaisitko opiskella alaa?

IT / Tietotekniikka

Tekniikan ala

Kauppatieteet

Lääketiede


Katso uravideoita

KONETEKNIIKKA: Neutraali sointi ja kestävä kehitys, kaiutinsuunnittelun periaatteet

Konetekniikan DI Jaakko Nisula suunnittelee Genelecillä aktiivisia tarkkailukaiuttimia. Tavoitteena on luonnonmukainen ääni ja pieni ympäristöjalanjälki - asiakkaiden odotukset ylittävä luotettava ja neutraali äänentoisto.

Konetekniikan koulutukset »

KAUPPATIEDE: Visuaalisuus, tekstit ja tone of voice, töitä yritysviestinnässä

Kauppatieteiden maisteri Milla Parviainen on Cargotecin viestinnässä suunnittelemassa ja toteuttamassa miten Cargotecin viestit parhaiten - mielenkiintoisesti ja selkeästi - kerrotaan eri viestintävälineissä eri kohderyhmille.

Kauppatieteen koulutukset »

TIETOTEKNIIKKA: Softaa audioammattilaisille luonnonmukaiseen äänentoistoon

Tietotekniikan diplomi-insinööri Poorang Vosough suunnittelee Genelecin kaiuttimille ohjelmistoja pilvipalveluihin, jotta audioammattilaiset ympäri maailman voivat helposti hyödyntää Genelecin ainutlaatuista signaalinkäsittelytekniikkaa.

Tietotekniikan koulutukset »

KONE- JA TUOTANTOTEKNIIKKA: Tuulivoimaa tekemässä kädentaidoilla

Koneistaja Satu Lampela tekee The Switchillä mekaanisia asennuksia tuulesta sähköä tuottaviin generaattoreihin. Isojen kokonaisuuksien aikaansaaminen kiinnostaa, samoin kuin energian tuotanto uusiutuvista luonnonvaroista.

Kone- ja tuotantotekniikan koulutukset »Tekniikan ja teknologian koulutusta tarjoavat yliopistot:

Aalto-yliopisto

Helsingin yliopisto

Itä-Suomen yliopisto

Jyväskylän yliopisto

Lappeenrannan teknillinen yliopisto

Oulun yliopisto

Tampereen yliopisto

Turun yliopisto

Vaasan yliopisto

Åbo Akademi


Tekniikan ja teknologian koulutusta tarjoavat ammattikorkeakoulut:

Arcada

Centria-amk

Haaga-Helia

Hämeen amk

Högskolan på Åland

Jyväskylän amk

Xamk

Kajaanin amk

Karelia-amk

LAB-ammattikorkeakoulu

Lapin amk

Laurea-amk

Metropolia amk

Oulun amk

Satakunnan amk

Savonia-amk

Seinäjoen amk

Turun amk

Vaasan amk

Yrkeshögskolan Novia

 

Palaa sivun alkuun

Lisää artikkeleja aiheesta: Teknologiateollisuus – haluatko muuttaa maailmaa?

Näyttää 1-6 artikkelia 6 tuloksesta