🌞 Kesän lisähaku kokoaa yhteen haussa olevia koulutuksia. Nappaa opiskelupaikka syksyksi 👉

Näyttää 1-20 koulutusta 282 tuloksesta
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
  • = Mukana kevään yhteishaussa
Näyttää 1-20 koulutusta 282 tuloksesta
1
2
3
4
...
15

Tietotekniikan koulutus

Tietotekniikka tarkoittaa tietokoneiden ja digitaalisen tietoliikenteen avulla tehtävää tietojen muokkaamista, siirtoa, tallennusta ja hakua. Suomenkielisissäkin yhteyksissä tietotekniikkaan viitataan usein englanninkielisillä lyhenteillä IT (information technology) tai ICT (information and communications technology, suomeksi tieto- ja viestintäteknologia).

Aihepiiri on erittäin laaja ja käsittää oikeastaan kaiken tietokoneisiin ja tietoliikenteeseen liittyvän toiminnan. Tietotekniikka vaikuttaa laajalti ihmisten ja erilaisten yhteisöjen työhön ja arkeen, elinkeinoelämään ja yhteiskuntaan. Alan koulutuksia tarjotaan kaikilla eri opintotasoilla aina ammatillisista opinnoista yliopistokoulutuksiin.

Tietotekniikkakoulutus sisältää hyvin erityyppisiä osa-alueita ja opinnoissa on lukuisia suuntautumisvaihtoehtoja. Tietotekniikkaa opiskelleet muun muassa suunnittelevat ja ylläpitävät laitteita, ohjelmistoja ja tietoliikenneverkkoja tai työskentelevät tuotekehityksessä, projektijohdossa, markkinoinnissa tai tutkijana. Alaa opiskellut voi työskennellä esimerkiksi yrityksen tietojohtajana, käyttöliittymäsuunnittelijana tai mediatuotannossa.

Tietotekniikan koulutus – yliopistoon, ammattikorkeakouluun vai ammattikouluun?

Yliopistoissa voi tietotekniikan alalla opiskella tietojenkäsittelytiedettä, jolloin valmistutaan luonnontieteiden maisteriksi. Aalto yliopistossa voi myös opiskella teknistieteellisessä kandidaatiohjelmassa, josta valmistuu diplomi-insinöörejä maisteriopintojen jälkeen. Yliopisto-opinnot kestävät keskimäärin viisi vuotta tutkintonimikkeestä riippumatta. Tietojenkäsittelytieteiden tutkinto-ohjelmassa voit tulla asiantuntijaksi tietokoneohjelmistojen kehittämisessä tai suuntautua ohjaamaan informaatioteknologian hyödyntämistä ihmisten arjessa ja organisaatioissa.

Ammattikorkeakouluissa voi opiskella esimerkiksi 3,5 vuoden pituisen tietojenkäsittelyn koulutusohjelman, josta valmistuu tradenomeja. Eri ammattikorkeakouluissa voi suuntautua esimerkiksi ohjelmisto- tai pelituotantoon sekä digimediatuotantoon sisältäen lisätyn ja virtuaalisen todellisuuden. IT-tradenomi voi myös erikoistua pilvipalveluihin ja tietoliikenteeseen tai tekoälyyn ja data-analytiikkaan sekä liiketoimintaan ja yrittäjyyteen. Ammattinimikkeitä voivat olla esimerkiksi sovellus-, ohjelmisto- tai pelisuunnittelija, web designer, järjestelmäasiantuntija, analyytikko, tietohallinto- tai projektipäällikkö tai it-tukihenkilö.

Ammattikorkeakouluissa voi opiskella myös 3,5 vuoden pituisessa tieto- ja viestintätekniikan koulutusohjelmassa, josta valmistuu insinöörejä. Opiskelija saa hyvät tieto- ja viestintätekniikan yleistaidot sekä alansa perustaidot, esimerkiksi elektroniikassa, ohjelmistokehityksessä, tieto- ja viestintätekniikassa, tietoliikenteessä ja yritystoiminnassa. Ammattinimikkeitä voivat olla esimerkiksi ohjelmoija, ohjelmistosuunnittelija, testaussuunnittelija, testausinsinööri, mobiilikehittäjä, Frontend tai Backend Developer.

Ammatillisissa oppilaitoksissa voi opiskella esimerkiksi kolmevuotisen tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon, josta voi valmistua suuntauksesta riippuen elektroniikka-asentajaksi, ohjelmistokehittäjäksi, IT-tukihenkilöksi tai tietoverkkoasentajaksi. Perustutkinnon suorittaneet rakentavat ja pitävät kunnossa tietojärjestelmiä, toimivat tietotekniikan kouluttajina, myyvät ja markkinoivat alan tuotteita sekä laativat verkkosivuja. Tutkinto antaa valmiudet myös ohjelmoinnin perustaitoihin.

Tietotekniikkakoulutus ulkomailla

Monet haluavat myös opiskella ulkomailla, jolloin yleisin tapa on opiskelijavaihto. Vaihtoon voi päästä opiskelijavaihto-ohjelmien kautta tai hankkimalla vaihto-opiskelupaikkansa itse. Suomalaiset oppilaitokset osallistuvat moniin erilaisiin vaihto-ohjelmiin, joiden lisäksi niillä saattaa olla omia vaihtosopimuksia. Jos taas olet kiinnostunut suorittamaan koko tietotekniikan alan tutkinnon ulkomailla, kannattaa sinun ottaa yhteyttä suoraan kiinnostuksesi kohteena olevaan kouluun saadaksesi kaikki tarvittavat tiedot.

Palaa sivun alkuun


Lähteet: Ammattinetti.fi, opintopolku.fi, oulu.fi

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
Vertaile koulutuksia
Työ & palkka

Mitä eri ammatteja on olemassa, ja mitä niissä voi tienata? Entä miten eri aloille voi kouluttautua? 

Tutustu osioon!