Sivuston käyttötapa: Mobiili

Tukea opiskeluun

Kaipaatko tukea tai apua opiskeluusi?

Tukea opiskeluun

Kaipaatko apua tai tukea opiskeluusi? Onko sinulla erityistarpeita, jotka pitäisi ottaa huomioon opiskelutaipaleellasi? Olemme koonneet tietopankin erilaisista opiskelua tukevista palveluista, joista voit lukea alta.

Mitä tehdä peruskoulun jälkeen?

Peruskoulun päättäneille on tarjolla erilaisia tukipalveluita, joissa nuoren on mahdollista selkiyttää tulevaisuuden suunnitelmiaan ja parantaa opiskelutaitojaan ennen ammatilliseen koulutukseen tai lukioon siirtymistä. Niin sanottu 10. luokka on mahdollinen opiskelijalle, joka tarvitsee yhden lukuvuoden kestävää lisäopetusta. Lisäopetus tarjoaa mahdollisuuden korottaa arvosanoja ja kerrata perusopetuksessa käytyjä asioita. Lisäksi opinnot tutustuttavat eri ammatteihin ja työelämään. Lisäopetuksesta voit kysellä lisää oman peruskoulusi opinto-ohjaajalta.

Koulutuskokeilut ovat hyvä vaihtoehto opiskelijalle, joka ei vielä tiedä, mitä ammattia haluaa lähteä lukemaan. Koulutuskokeiluun on mahdollista hakeutua Kelan, vakuutusyhtiön tai te-toimiston kautta. Kokeilun kesto on yleensä yhdestä viikosta muutamaan viikkoon.

Työpajatoiminta soveltuu erityisesti niille opiskelijoille, joiden koulunkäynti uhkaa keskeytyä oppimis- tai sopeutumisvaikeuksien takia. Työpajat ovat osa ammatillista koulutusta ja niissä opitaan käytännön töitä tekemällä. Työpajatoiminta poikkeaa normaalin opiskelun aikatauluista ja etenee henkilökohtaisen opintosuunnitelman mukaan.

Studentum.fi-sivusto pyrkii auttamaan yksilöitä löytämään oman opinahjonsa. Tutustu esimerkiksi ammatinvalintatestiimme tai selvitä kumpi sopii sinulle paremmin, lukio vai ammatillinen oppilaitos? Voit myös lukea täältä, mitä mieltä muut tietyn koulutuksen valinneet henkilöt ovat olleet suuntautumisestaan.

Ammatillisissa opinnoissa mennään opiskelijan ehdoilla

Ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevat tukea tarvitsevat oppilaat pyritään sijoittamaan tavallisiin opetusryhmiin. Opiskelijan kanssa laaditaan henkilökohtainen opintosuunnitelma, joka pitää sisällään muun muassa opiskelijan tarvitsemat erilaiset toteutustavat ja tarvittavat tukipalvelut. Ammatillisen perustutkinnon opintojen kestoa on mahdollista pidentää erityisopetuksellisin perustein. Vastaavasti on mahdollista suorittaa osatutkinto, jonka voi myöhemmin täydentää tutkinnoksi.

Ammatilliset erityisoppilaitokset soveltuvat henkilöille, jotka tarvitsevat huomattavaa tukea opiskeluun, kuten esimerkiksi vaikeasti vammaiset, sairaat tai tunne-elämähäiriöiset. Erityisoppilaitoksissa opiskelijan tukena ovat erityisopettajat, pienet opetusryhmät ja monipuoliset opetusmenetelmät sekä kattava opiskelijahuolto. Eri ammatilliset erityisoppilaitokset ovat erikoistuneet erilaisten opiskelijaryhmien palveluun ja oppilaitoksesta riippuen, niihin haetaan joko erillis- tai yhteishaussa.

» Lue lisää ammatillisista opinnoista

Opiskelijan tukipalvelut

Lukiot auttavat oppimaan paremmin

Lukioissa järjestettävä tuki on tarkoitettu henkilöille, jotka ovat jääneet jälkeen opinnoissaan tai joilla ei ole mahdollisuutta normaaliin opiskeluun esimerkiksi vamman tai oppimisvaikeuksien vuoksi. Lukioiden tukipalvelut keskittyvät yleensä oppimisen pulmiin, oman oppimistyylin löytämiseen ja itsetunnon vahvistamiseen. Tukipalveluina voivat olla erityisopetus, opiskelijahuollon palvelut tai koulun ulkopuoliset palvelut. Ammatillisen koulutuksen lailla opiskelija voi saada lisäaikaa lukio-opintojen suorittamiseen. Erityistukea tarvitsevalla opiskelijalla on myös mahdollisuus erikoisjärjestelyihin ylioppilaskirjoituksissa.

» Lue lisää lukiossa opiskelusta

Korkeakoulut tarjoavat monipuolisia tukipalveluja

Ammattikorkeakouluissa käytännön järjestelyt erityistukea tarvitsevien oppilaiden kesken vaihtelevat sen mukaan millaista tukea tarvitaan. Tukipalveluista kannattaakin kysyä suoraan ammattikorkeakoulusta. Valtaosasta yliopistoista löytyy opas, kuinka erityistukea tarvitsevat opiskelijat on oppilaitoksessa otettu huomioon. Niin yliopistoissa kuin ammattikorkeakouluissakin on mahdollista saada erityisjärjestelyjä valintakokeeseen.

Korkeakoulut pyrkivät auttamaan myös monissa eri elämäntilanteisiin liittyvissä ongelmissa. Tälläisiä tilanteita voivat olla esimerkiksi ihmissuhdekriisit, masentuneisuus, oppimisvaikeus, jännittäminen tai taloudelliset ongelmat. Useissa korkeakouluissa on mahdollista jutella asioista opintokuraattorin, opintopsykologin, opetutoreiden, opiskelijatutoreiden, opinto-ohjaajien, terveydenhoitajien, oppilaspastoreiden ja muiden opiskelijapalveluista vastaavien tahojen kanssa.

» Lue lisää ammattikorkeakoulussa opiskelusta

» Lue lisää yliopistossa opiskelusta

Muut tukea tarjoavat palvelut

Muita opiskelun tukemiseen liittyviä palveluita löytyy useita. Yksi näistä on esimerkiksi Nyyti ry, joka on opiskelijoiden mielenterveyttä edistävä valtakunnallinen ja yleishyödyllinen yhdistys. Tutustu palveluun täällä »

Tukea opiskeluun

Lähteet: Opintoluotsi.fi, Hämeen ammattikorkeakoulu, Koulutuksen tutkimuslaitos/Peda.net, Kela, Nyyti ry

Viimeksi päivitetty: 18 loka 2019

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Viimeksi päivitetty 25.3.2019

Ylioppilaskirjoitukset – mitä kirjoituksiin mukaan?

Mitä ylioppilaskirjoituksiin saa ottaa mukaan? Mitä digitaalisessa yo-kokeessa pitää tehdä? Entä jos tulee nälkä? Mitä jos pitää päästä vessaan kesken kokeen?

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 15.3.2018

Sinustako mestarikirjoittaja?

Onko sinusta vaikeaa kirjoittaa pidempää tekstiä? Etkö tiedä, mistä aloittaisit? Keräsimme yhteen muutaman vinkin, joiden avulla sinusta tulee parempi kynäniekka!

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 3.6.2019

Viherrakentamisen SM-kilpailun voittajan mielestä alalla parasta on oman kädenjäljen näkeminen

Tuore kultamitalisti Wilhelmiina Saarijärvi, 20, kertoo kilpailun jälkeisistä tunnelmista sekä kivialan opinnoista.

Lue lisää
Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi