Sivuston käyttötapa: Mobiili

Opiskelijaedut

Opiskelijoille on tarjolla monia erilaisia etuja.

Opiskelijaedut

Yksi opiskelijana olon parhaita puolia ovat erilaiset edut ja alennukset ja Suomessa monet paikat tarjoavatkin näitä opiskelijoille voimassaolevalla opiskelijakortilla. Etuja ja alennuksia saa esimerkiksi kulttuuri- ja liikuntapalveluista, erilaisista matkustusmuodoista sekä joistain myymälöistä. Edut määräytyvät yleensä opiskelijajärjestön tai -liiton mukaan, mutta kaikille opiskelijoille yhteisiä valtakunnallisia etujakin löytyy.

Lukiolaiset

Lukiolaisille kattavimmat opiskelijaedut tarjoaa Suomen Lukiolaisten Liitto, SLL, joka on lukiolaisten valtakunnallinen etu-, palvelu- ja harrastusjärjestö. Sen tehtävänä on aktivoida opiskelijakuntatoimintaa sekä edistää ja valvoa lukiolaisten etuja. Liittymällä liittoon saa käyttöönsä opiskelijakortin, jolla saa erilaisia etuja ympäri Suomen. Tämän lisäksi jäsenet saavat lukiolaisten aikakauslehden Improbaturin ja neuvontapalvelua opiskeluun liittyvissä kysymyksissä.

SLL:n toimintaan voi myös osallistua eri tavoin. Mukana voi olla esimerkiksi liittymällä yhteen 11:sta liiton piirijärjestöstä. Tällä tavalla pääsee vaikuttamaan lukiolaisten arkeen ja ideoimaan esimerkiksi erilaisia tapahtumia.

» Lue lisää lukiossa opiskelusta

Ammattikoululaiset

Ammattikouluopiskelijoiden eduista vastaa Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto, SAKKI, joka on ammatillista koulutusta suorittavien oma edunvalvontajärjestö. Järjestön tehtävänä on huolehtia ammattikouluopiskelijoiden arjen sujuvuudesta, puolustaa heidän etujaan sekä turvata heidän tulevaisuudennäkymänsä. SAKKIn jäsenenä saa esimerkiksi erilaisia opiskelija-alennuksia ympäri Suomen sekä ilmaisen sisäänpääsyn Next Step -messuille. Lisäksi jäsenet saavat Ubik-lehden kotiin kannettuna neljä kertaa vuodessa.

SAKKIn ylin päättävä elin on liittokokous, joka kokoontuu aina kahden vuoden välein. Kokoukseen osallistuu ammattiin opiskelevia ympäri Suomen.

» Lue lisää ammattikoulussa opiskelusta

Ammattikorkeakouluopiskelijat

Ammattikorkekouluopiskelijoiden eduista huolehtii Suomen opiskelijakuntien liitto, SAMOK, joka on ammattikorkeakoulujen itsenäisesti hallitsema valtakunnallinen edunvalvonta- ja palvelujärjestö. SAMOKiin liitytään liittymällä opiskelijakuntaan, joka kuuluu liittoon. Liiton jäsenenä saa opiskelijakortin, joka oikeuttaa erilaisiin etuihin, mutta myös opiskelijakuntakohtaisia etuja ammattikorkeakoululaisille löytyy.

» Lue lisää ammattikorkeakoulussa opiskelusta

Yliopisto-opiskelijat

Yliopisto-opiskelijoiden edunvalvonnasta vastaa Suomen ylioppilaskuntien liitto, SYL, jonka jäseninä ovat Suomen kaikkien yliopistojen ylioppilaskunnat. SYL:n jäsenenä pääsee hyödyntämään erilaisia valtakunnallisia etuja, kuten Ylioppilaiden Terveydenhoitosäätiön, YTHS:n, palveluita, sekä mahdollisuuden osallistua oman ylioppilaskuntansa toimintaan. Yliopistossa vaikuttamaan pääsee myös osallistumalla oman ainejärjestönsä toimintaan, jolloin pääsee järjestämään esimerkiksi erilaisia tapahtumia ja osallistumaan päätöksentekoon.

» Lue lisää yliopistossa opiskelusta

Valtakunnalliset opiskelijaedut

Vaikka osa opiskelijaeduista on oppilaitos- tai opiskelijakuntakohtaisia, on kaikille opiskelijoille yhteisiä valtakunnallisia etujakin olemassa. Näitä ovat esimerkiksi noin 50% alennus sekä VR:n että matkahuollon matkalipuista, sekä tuntuvat opiskelija-alennukset useimmista kuntosaleista, uimahalleista ja teattereista. Lisäksi kaikki korkeakouluopiskelijat ovat oikeutettuja KELAn ateriakorvaukseen opiskelijaravintoloissa. Kannattaa myös muistaa, että myymälä- ja yrityskohtaisia opiskelija-alennuksia löytyy ja opiskelijakorttia näyttämällä voikin saada alennusta yllättävistäkin paikoista.

Opiskelijatapahtumat

Lähteet: sakkinet.fi, lukio.fi, samok.fi, myfrank.fi

Viimeksi päivitetty: 11 huhti 2017

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Energia-ala

Viimeksi päivitetty 7.5.2018

Energia-alalla tuotetaan energiaa, joka on välttämätön voimavara yhteiskunnalle sähkön ja lämmön muodossa. Tutustu energia-alan työhön, työllisyyteen ja siihen, mitä alalle haluavan kannattaa opiskella!

Teemat: Opiskelu , Työelämä
Lue lisää

Luonnontieteellinen ala

Viimeksi päivitetty 7.5.2018

Luonnontieteellistä työtä tehdään useilla aloilla, joita ovat muun muassa kemia, fysiikka ja biologia. Tutustu luonnontieteellisen alan työhön, työllisyyteen ja siihen, mitä alalle haluavan kannattaa opiskella!

Teemat: Opiskelu , Työelämä
Lue lisää

Opiskelijakämppä, joka sopii sinulle?

Viimeksi päivitetty 25.4.2018

Opiskelijakämpän löytäminen saattaa olla melkoinen prosessi, mutta onneksi asumisvaihtoehtoja on useita.

Teemat: Opiskelu , Vinkit
Lue lisää

Kommentteja: