Urheilijan ammatillinen koulutus
-
Helsinki
-
Lähiopetus
Tutkintokoulutukseen valmentava koulutus, TUVA
-
Useita (6)
-
Lähiopetus
-
Syksy
Tutkintoon valmentava koulutus (TUVA) – aikuisille
-
Jyväskylä
-
Lähiopetus
TUVA - Tutkintokoulutukseen valmentava koulutus
-
Porvoo
-
Lähiopetus
Tutkintoon valmentava koulutus (TUVA) – Kasvun paikka
-
Jyväskylä
-
Lähiopetus
-
Syksy
Liikunnanohjauksen perustutkinto
-
Savonlinna
-
Lähiopetus
-
Syksy
Puutarha-alan ammattitutkinto | viheraluerakentaja
-
Kempele
-
Monimuotototeutus, Oppisopimuskoulutus
Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto
-
Vantaa
-
Lähiopetus, Oppisopimuskoulutus
-
Syksy
Media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinto
-
Turku
-
Lähiopetus
-
Syksy
Liikunnanohjauksen perustutkinto | liikuntaneuvoja
-
Rovaniemi
-
Lähiopetus
-
Syksy
Eläintenhoidon ammattitutkinto | eläinhoitola tai eläinten trimmaaminen
-
Muhos
-
Monimuotototeutus, Oppisopimuskoulutus, Lähiopetus
Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen 5 osp
-
Kempele
-
Lähiopetus, Oppisopimuskoulutus
Puutarha-alan ammattitutkinto | floristi
-
Kempele
-
Lähiopetus, Oppisopimuskoulutus, Monimuotototeutus
-
14.10.2024
Liikunnan ja valmennuksen ammattitutkinto | valmentaja (AT)
-
Oulu
-
Monimuotototeutus
TUVA -koulutus
-
Helsinki
-
Lähiopetus
-
Syksy
Mielenterveys- ja päihdetyön erikoisammattitutkinto
-
Oulainen
-
Monimuotototeutus
Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto | varhaiskasvatuksen ja perhetoiminnan osaamisala
-
Turku
-
Lähiopetus
-
Syksy
Kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinto | ohjauksen osaamisala 150 osp
-
Karstula
-
Oppisopimuskoulutus, Monimuotototeutus
Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto | varhaiskasvatuksen ja perhetoiminnan osaamisala | lastenohjaaja
-
Jyväskylä
-
Lähiopetus, Monimuotototeutus
-
Syksy
Kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinto
-
Eurajoki
-
Lähiopetus
-
7.1.2025
Ammatillinen koulutus
Ammatilliseen koulutukseen haetaan joko yhteishaulla tai suoraan oppilaitokseen. Kevään yhteishaussa haetaan opiskelupaikkaa syksyllä alkavaan koulutukseen ja syksyn yhteishaussa tammikuussa alkavaan koulutukseen. Osa oppilaitoksista järjestää pääsykokeita.
Yleensä opiskelijalta edellytetään perusopetuksen oppimäärän tai vastaavan oppimäärän suorittaminen, mutta opiskelijaksi voidaan hyväksyä myös peruskoulun suorittamaton, jos hänellä on riittävät edellytykset opiskeluun. Valintaperusteina toimivat yleensä yleinen koulumenestys, alakohtaisesti painotettavat todistuksen arvosanat, työkokemus sekä erilaiset pääsy- tai soveltuvuuskokeet.
Opiskele ammattiin ammatillisessa koulutuksessa
Ammatillinen peruskoulutus on ammatilliseen perustutkintoon johtavaa koulutusta antaen ammattitaidon kannalta tarpeellisia tietoja ja taitoja. Myös ylioppilaat voivat suorittaa ammatillisia tutkintoja (opiskeluaika 2-2,5 vuotta). Ammatillisen perustutkinnon suorittaneet voivat jatkaa opiskelua ammatillisessa lisäkoulutuksessa, ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa.
Oppisopimuskoulutus
Oppisopimuskoulutuksella tarkoitetaan määräaikaisia ja kirjalliseen työsopimukseen perustuvia työpaikalla käytännön työtehtävien yhteydessä järjestettäviä opintoja, joita täydennetään tietopuolisilla opinnoilla. Oppisopimuskoulutuksella nuoret ja aikuiset voivat suorittaa ammatillisia perustutkintoja opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti. Lisäksi oppisopimuskoulutus voi olla valmistavaa koulutusta näyttötutkintona suoritettaviin ammatillisiin perustutkintoihin tai ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin.
Näyttötutkinnot
Ammattiosaamisen näytössä opiskelija osoittaa käytännön työtehtävissä, miten hyvin hän on saavuttanut työelämän edellyttämän ammattitaidon. Näyttöjen tavoitteet ja arviointiperusteet määritellään opetussuunnitelman perusteissa. Näytön suorittamisesta saa erillisen todistuksen tutkintotodistuksen lisäksi.
Ammatilliset oppilaitokset
Ammatillisesta koulutuksesta voi valmistua yli sataan eri ammattiin. Ammatit tunnetaan ammatillisessa koulutuksessa termillä tutkintonimike. Esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan perustutkinto on tutkintonimikkeeltään lähihoitaja.
Ammatilliseen perustutkintoon johtavat koulutuslinjat jaetaan kahdeksaan pääalaan:
- Humanistinen ja kasvatusala
- Kulttuuriala
- Yhteiskuntatieteiden, liiketalouden ja hallinnon ala
- Luonnontieteiden ala
- Tekniikan ja liikenteen ala
- Luonnonvara- ja ympäristöala
- Sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala
- Matkailu-, ravitsemis- ja talousala
Ammatilliset tutkinnot
Ammatillisen perustutkinnon voi suorittaa:
- Ammatillisena peruskoulutuksena
- Näyttötutkintona
- Oppisopimuskoulutuksena
Ammatillinen peruskoulutus on tarkoitettu sekä nuorille että aikuisille. Niin sanottu nuorisoasteen koulutus tarkoittaa kolmivuotista ammatillista koulutusta ammatillisessa oppilaitoksessa. Aikuisille suunnattu koulutus on sen sijaan tutkintoon valmentavaa aikuiskoulutusta. Näyttötutkinto, jossa ammattitaito osoitetaan näyttöjen avulla, on tarkoitettu lähinnä aikuisille. Oppisopimuskoulutukseen voivat hakeutua kaikki 15-vuotta täyttäneet henkilöt.
Tutkinnon kesto on pääsääntöisesti kolme vuotta, mutta aikaisemmat opinnot ja työkokemus voivat lyhentää opiskeluaikaa varsinkin näyttötutkintojen kohdalla. Esimerkiksi lukio-opinnot suorittaneiden opiskeluaika on noin vuotta lyhyempi kuin peruskoulusta tulleiden.
Ammatilliseen tutkintojärjestelmään kuuluu myös ammatti- ja erikoisammattitutkintoja, jotka tehdään aina näyttötutkintoina, mikä tarkoittaa että taidot osoitetaan opiskeltavan alan työtehtävissä. Ammattitutkinnon suoritus kertoo tietyn alan ammattityöntekijän taidoista. Erikoisammattitutkinto taas osoittaa haastavampien työtehtävien hallinnan.
Pääsyvaatimukset ja hakeminen
Ammatilliseen koulutukseen voi hakea, jos on suorittanut hyväksytysti perusopetuksen tai sitä vastaavat opinnot. Ylioppilaille suunnattuun ammatilliseen koulutukseen haetaan lukion päättötodistuksella.
Ammatilliseen peruskoulutukseen haetaan yleensä toisen asteen yhteisvalinnassa osoitteessa opintopolku.fi. Hakuaika on kaksi kertaa vuodessa, helmi-maaliskuun ja syys-lokakuun vaihteessa. Muista tarkistaa päivämäärät hyvissä ajoin.
Jos olet suorittanut ammatillisen tutkinnon tai muun tutkinnon, voit hakea oppilaitokseen jatkuvassa haussa.
Maksaako opiskelu?
Opetus perustutkintoon valmistavissa ammatillisissa koulutuksissa on maksutonta. Myös ruokailu on maksutonta. Osan opiskelun aiheuttamista kustannuksista, kuten oppikirjat, opiskelija maksaa itse. Usein ammatilliseen koulutukseen kuuluu myös näyttötutkinnon suorittaminen. Ammatilliseen opiskeluun on mahdollista saada tukea Kelalta.
Jatko-opiskelu
Ammatilliset opinnot ovat tehokas ja nopea väylä päästä käytännönläheiseen työhön. Ammatillinen perustutkinto antaa myös yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin.
Aikuisiällä opiskelemaan – aikuiskoulutus
Noin 1,7 miljoonaa suomalaista osallistuu vuosittain aikuiskoulutukseen. Aikuisille järjestetään muun muassa tutkintoon valmistavaa tai johtavaa koulutusta, kuten koulutusta perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkintoon, ammattikorkeakoulututkintoon, yliopistotutkintoon sekä perus- ja lukiokoulutusta. Erilaista koulutusta järjestetään yli tuhannessa oppilaitoksessa.
Aikuisena opiskeleminen on motivoivaa ja haastavaa. Aikuisopiskelijan tavoitteet ovat usein selkeämmät – hän tietää miksi opiskelee ja mitä haluaa saavuttaa. Silti kynnys ryhtyä opiskelemaan voi olla korkea. Opiskelun aloittamiseen saattaa liittyä suuria elämänmuutoksia, kuten muutto uudelle paikkakunnalle, tulotason tippuminen tai työyhteisön vaihtuminen opiskelijayhteisöksi. Opiskelua aloittaessaan aikuisilla on kuitenkin jo elämänkokemusta ja monipuolisia työkokemuksia takanaan, mikä helpottaa osaltaan aikuisopiskelun aloittamista.
Missä järjestetään aikuiskoulutusta?
Aikuiskoulutusta järjestetään muun muassa yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa, ammatillisissa oppilaitoksissa, ammatillisissa aikuiskoulutuskeskuksissa ja ammatillisissa erikoisoppilaitoksissa, kansalais- ja työväenopistoissa, kansanopistoissa ja kesäyliopistoissa, aikuislukioissa, opintokeskuksissa, liikunnan koulutuskeskuksissa ja musiikkioppilaitoksissa.
Ammatilliset perustutkinnot, ammattitutkinnot ja erikoisammattitutkinnot voi suorittaa näyttökokeissa, joihin valmistavaa koulutusta järjestetään eri oppilaitoksissa. Mikäli aikuisille ei ole tarjolla sopivaa perustutkintoon valmistavaa aikuiskoulutuslinjaa, voi aikuinen hakeutua myös nuorten koulutukseen, joka tosin järjestetään pääsääntöisesti päiväopiskeluna.
Miten aikuiskoulutukseen voi hakea?
Aikuiskoulutukseen hakijan kannattaa tarkistaa huolellisesti kyseisen koulutuksen pääsyvaatimukset, hakutavat ja -ajat sekä koulutuksen toteutuksen järjestelyt kyseisen oppilaitoksen nettisivuilta. Aikuiskoulutukseen haetaan yleensä suoraan koulutuksen järjestävän oppilaitoksen kautta. Ammattikorkeakoulujen tutkintoon johtaviin koulutuksiin haetaan yhteishaun kautta.
Monipuolinen aikuiskoulutustarjonta
Suuri osa aikuiskoulutusta on ammattitaitoa uudistavaa, laajentavaa ja syventävää lisä- ja täydennyskoulutusta. Vaikka aikuiskoulutus liittyy usein työelämän tarpeisiin, kaikki aikuiskoulutus ei ole suoraan työhön valmistavaa. Aikuiskoulutuksissa on tarjolla myös runsaasti kansalaistaitoihin valmentavia ja yhteiskunnallisia opintoja.
Aikuisopiskelu voi olla puhtaasti harrastus tai omien mielenkiinnonkohteiden tietojen kartuttamista. Myös oppisopimuskoulutus, jossa ammatti opitaan työtä tekemällä, on yksi vaihtoehtoinen opiskelumuoto. Työpaikkakoulutuksena järjestetään myös eripituisia yksittäisiä kursseja ja koulutusohjelmia.
Miksi aikuiskoulutus kannattaa?
Jatko- ja täydennyskouluttautumisen tarve kasvaa koko ajan. Työelämä ja työmarkkinat muuttuvat nopeasti ja työtehtävien vaatimukset kasvavat. Väestön ikääntyminen ja nuorten ammattitaitoisten työntekijöiden väheneminen vaativat, että jo työelämässä olevien taidoista ja heidän ammattitaitonsa kehittämisestä huolehditaan. Samalla kilpailu uusimmat taidot hallitsevasta uudesta työvoimasta kasvaa. Oman ammattitaidon kehittäminen tukee työntekijöitä jatkamaan työelämässä aina eläkeikään saakka.
Nykyään työura harvoin tehdään samassa työpaikassa ja alanvaihto on yleistä. Maailma muuttuu – vanhat ammatit katoavat ja uusia syntyy tilalle.
Joustavat opiskelujärjestelyt
Aikuisopiskelija voi opiskella niin päätoimisesti kuin osa-aikaisesti, koska monia aikuiskoulutuksia järjestetään sekä iltaisin että päivällä. Valtaosa aikuisista opiskeleekin työn ohessa. Aikuisten on mahdollista opiskella tehokkaasti itse- ja etäopiskelua hyödyntämällä. Lähiopetusta annetaan usein iltaisin ja viikonloppuisin tai tiiviinä intensiivijaksoina.
Aikuisten opiskelua on helpotettu poistamalla muodolliset esteet opiskelulta. Aikaisemmat opintosuoritukset voidaan lukea hyväksi, mikä nopeuttaa valmistumista ja lyhentää opiskeluaikaa.
Maksaako aikuiskoulutus?
Aikuiskoulutus on useimmiten maksullista. Opintoihin saatava rahallinen tuki riippuu muun muassa opiskelumuodosta ja koulutuksen kestosta.
Aikuiskoulutustuki on Koulutusrahaston myöntämä taloudellinen tuki, jota annetaan omaehtoiseen ammatilliseen koulutukseen joko työ- tai virkasuhteessa olevalle tai yrittäjälle. Aikuiskoulutustuen saaminen edellyttää, että henkilöllä on takana kahdeksan vuotta työelämässä ja että hän on ollut nykyisen työnantajan palveluksessa tai toiminut yrittäjänä vähintään yhden vuoden.
Aikuiskoulutustukea saavat voivat jäädä palkattomalle opintovapaalle vähintään kahdeksi kuukaudeksi tai opiskella osa-aikaisesti tai lyhyillä opintojaksoilla vähintään 43 päivän ajan. Aikuiskoulutustukea maksetaan enintään 19 kuukauden ajan.
Lähteet: Wikipedia, Opetusministeriö