Sivuston käyttötapa: Mobiili

Kesän lisähaku on nyt käynnissä! Tutustu haussa oleviin koulutuksiin täällä!

Humanistisen alan pääsykoe ja todistusvalinta

Humanistisen alan pääsykoe ja todistusvalinta

Huomaathan, että kevään 2020 osalta valintakokeisiin ja -perusteisiin on tullut koronaviruksen myötä muutoksia. Katso täältä ajankohtaiset tiedot!

Humanistisissa tiedekunnissa voi opiskella muun muassa kieliä, historiaa ja filosofiaa. Suomessa humanistinen tiedekunta löytyy kahdeksasta yliopistosta, joilla kaikilla on omat valintakriteerinsä ja pääsykokeensa. Opiskelijat valitaan todistusvalinnalla tai pääsykokeen perusteella. 

Humanistisen alan todistusvalinta

51–60 % humanistisen alan opiskelijoista valitaan opiskelemaan todistusvalinnalla. Todistusvalinnan pisteytys vaihtelee hakukohteen mukaan ja todistusvalinnassa pisteytetään yleensä 4–5 ainetta. Hakukohteesta riippumatta, todistusvalinnassa saa pisteitä äidinkielestä. Kielten hakukohteissa pisteitä saa yleensä ainakin hakukohteen kielestä.

Kielten pääsykoe

Kieliä voi opiskella useissa eri yliopistoissa, ja niillä kaikilla on omat valintakriteerinsä. Joissain kielten koulutusohjelmissa painotetaan kielen kääntämistä ja tulkkausta, kun taas toisissa kiinnitetään enemmän huomiota kielen rakenteeseen, kirjallisuuteen ja kulttuuriin.

Pääsykokeet koostuvat usein monesta eri osiosta, joissa testataan luetun ymmärtämistä, kieliopin hallintaa sekä pääsykoekirjallisuudessa käsitellyn tiedon sisäistämistä. Luonteeltaan tehtävät voivat olla monivalintoja, esseitä tai väittämiä.

Esimerkki: Vuonna 2019 Helsingin yliopiston englannin kielen, kulttuurin ja kääntämisen tutkinto-ohjelmaan pyrki 653 hakijaa, joista 290 osallistui pääsykokeeseen. Heistä 75 (25,9 %) hyväksyttiin opiskelemaan.

Historian pääsykoe

Historiaa voi opiskella muun muassa Helsingin, Turun, Tampereen ja Oulun yliopistoissa. Lukion historian kurssien hallinta antaa hyvät lähtökohdat kokeisiin valmistautumiselle, mutta tämän lisäksi joissain ylipistoissa on hallittava myös pääsykoekirjallisuus. 

Koekysymyksissä testataan usein hakijoiden tietämystä taloudesta, yhteiskunnasta sekä sotien historiasta.

Esimerkki: Vuonna 2019 Helsingin yliopiston historian koulutusohjelmaan pyrki 722 hakijaa, joista 391 osallistui pääsykokeeseen. Heistä 32 (8,2 % kokeeseen osallistuneista) hyväksyttiin opiskelemaan.

Historian opiskelijavalinnoissa ei ole käytössä yhteisvalintaa, vaan jokainen yliopisto järjestää oman pääsykokeensa omana päivänään. 

Filosofian pääsykoe

Useat eri yliopistot tarjoavat filosofian opintoja, ja jokaiseen koulutusohjelmaan on oma pääsykokeensa. Lukion filosofian kurssien hallinta antaa hyvät lähtökohdat pääsykokeeseen valmistautumiselle, mutta pääsykoekysymykset liittyvät vahvasti pääsykoekirjallisuuteen. Kokeessa testataan hakijan kykyä ymmärtää lukemaansa ja valmiuksia soveltaa oppimaansa laajojen asiakokonaisuuksien hahmottamiseksi.

Esimerkki: Vuonna 2019 Helsingin yliopiston filosofian tutkinto-ohjelmaan pyrki 423 hakijaa, joista 169 osallistui kokeeseen. Heistä 27 (16,0 % kokeeseen osallistuneista) hyväksyttiin opiskelemaan.

Filosofian opiskelijavalinnoissa ei ole käytössä yhteisvalintaa, vaan jokainen yliopisto järjestää oman pääsykokeensa omana päivänään. 

Lähteet: opintopolku.fi, helsinki.fi

Viimeksi päivitetty: 07 touko 2020

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Viimeksi päivitetty 7.5.2020

Humanistisen ja kasvatusalan valintakokeet ja todistusvalinta

Humanistisen ja kasvatusalan koulutuksista osa käyttää ammattikorkeakoulujen yhteistä valintakoetta, ja osalla koulutuksista on omat pääsykokeensa.

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 7.5.2020

Oikeustieteellisen pääsykoe ja todistusvalinta

Oikeustieteellinen ala vaatii opiskelijalta tiukkaa päättäväisyyttä ja pitkäjänteistä omistautumista. Syvällinen lakien ja asetusten tuntemus on juristina toimimisen edellytys, ja lakipykälien viidakkoon tutustuminen alkaa jo pääsykoevaiheessa.

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 7.5.2020

Teologian pääsykoe ja todistusvalinta

Teologiaa voi Suomessa opiskella kolmessa eri yliopistossa. Helsingin yliopistossa ja Åbo Akademissa on omat teologiset tiedekuntansa, kun taas Itä-Suomen yliopistossa teologian laitos on osa filosofista tiedekuntaa.

Lue lisää
Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi