Sivuston käyttötapa: Mobiili
Humanistisen alan pääsykoe ja todistusvalinta

Humanistisen alan pääsykoe ja todistusvalinta

Humanistisissa tiedekunnissa voi opiskella muun muassa kieliä, historiaa ja filosofiaa. Suomessa humanistinen tiedekunta löytyy kahdeksasta yliopistosta, joilla kaikilla on omat valintakriteerinsä ja pääsykokeensa. Opiskelijat valitaan todistusvalinnalla tai pääsykokeen perusteella. 

Humanistisen alan todistusvalinta

51–60 % humanistisen alan opiskelijoista valitaan opiskelemaan todistusvalinnalla. Todistusvalinnan pisteytys vaihtelee hakukohteen mukaan ja todistusvalinnassa pisteytetään yleensä 4–5 ainetta. Hakukohteesta riippumatta, todistusvalinnassa saa pisteitä äidinkielestä. Kielten hakukohteissa pisteitä saa yleensä ainakin hakukohteen kielestä.

Kielten pääsykoe

Kieliä voi opiskella useissa eri yliopistoissa, ja niillä kaikilla on omat valintakriteerinsä. Joissain kielten koulutusohjelmissa painotetaan kielen kääntämistä ja tulkkausta, kun taas toisissa kiinnitetään enemmän huomiota kielen rakenteeseen, kirjallisuuteen ja kulttuuriin.

Pääsykokeet koostuvat usein monesta eri osiosta, joissa testataan luetun ymmärtämistä, kieliopin hallintaa sekä pääsykoekirjallisuudessa käsitellyn tiedon sisäistämistä. Luonteeltaan tehtävät voivat olla monivalintoja, esseitä tai väittämiä.

Esimerkki: Vuonna 2020 Helsingin yliopiston englannin kielen, kulttuurin ja kääntämisen tutkinto-ohjelmaan pyrki 844 hakijaa, joista 465 osallistui pääsykokeeseen. Heistä 66 (10,0 %) hyväksyttiin opiskelemaan.

Historian pääsykoe

Historiaa voi opiskella muun muassa Helsingin, Turun, Tampereen ja Oulun yliopistoissa. Lukion historian kurssien hallinta antaa hyvät lähtökohdat kokeisiin valmistautumiselle, mutta tämän lisäksi joissain ylipistoissa on hallittava myös pääsykoekirjallisuus. 

Koekysymyksissä testataan usein hakijoiden tietämystä taloudesta, yhteiskunnasta sekä sotien historiasta.

Esimerkki: Vuonna 2020 Helsingin yliopiston historian koulutusohjelmaan pyrki 843 hakijaa, joista 354 osallistui pääsykokeeseen. Heistä 48 (13,6 % kokeeseen osallistuneista) hyväksyttiin opiskelemaan.

Historian opiskelijavalinnoissa ei ole käytössä yhteisvalintaa, vaan jokainen yliopisto järjestää oman pääsykokeensa omana päivänään. 

Filosofian pääsykoe

Useat eri yliopistot tarjoavat filosofian opintoja, ja jokaiseen koulutusohjelmaan on oma pääsykokeensa. Lukion filosofian kurssien hallinta antaa hyvät lähtökohdat pääsykokeeseen valmistautumiselle, mutta pääsykoekysymykset liittyvät vahvasti pääsykoekirjallisuuteen. Kokeessa testataan hakijan kykyä ymmärtää lukemaansa ja valmiuksia soveltaa oppimaansa laajojen asiakokonaisuuksien hahmottamiseksi.

Esimerkki: Vuonna 2020 Helsingin yliopiston filosofian tutkinto-ohjelmaan pyrki 676 hakijaa, joista 305 osallistui kokeeseen. Heistä 34 (11,2% kokeeseen osallistuneista) hyväksyttiin opiskelemaan.

Filosofian opiskelijavalinnoissa ei ole käytössä yhteisvalintaa, vaan jokainen yliopisto järjestää oman pääsykokeensa omana päivänään. 

Lähteet: opintopolku.fi, helsinki.fi

Viimeksi päivitetty: 22 loka 2020

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Viimeksi päivitetty 22.10.2020

Hammaslääketieteellisen pääsykoe ja todistusvalinta

Hammaslääketiedettä voi Suomessa opiskella neljässä eri yliopistossa. Hakijat valitaan opiskelemaan joko pääsykokeen perusteella tai todistusvalinnalla.

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 24.6.2020

Valintaperusteet ja valintakokeet keväällä 2020

Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen valintaperusteet ja valintakokeet keväällä 2020 järjestetään suurelta osin etänä vallitsevan poikkeustilan takia. Lue lisää!

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 22.10.2020

Liikuntatieteellisen pääsykoe ja todistusvalinta

Jyväskylän yliopistossa on Suomen ainoa liikuntatieteellinen tiedekunta. Mahdollisia suuntautumisvaihtoehtoja on kolme.

Lue lisää
Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi