Sivuston käyttötapa: Mobiili

Ensikertalaiskiintiö hämmentää hakijoita

Ensikertalaiskiintiö tarkoittaa sitä, että osa korkeakoulujen opiskelupaikoista on varattu ensikertalaisille ja osa muille hakijoille. Loput opiskelupaikat täytetään kaikkien hakeneiden joukosta paremmuusjärjestyksessä. Myös ei-ensikertalaiset voivat siis hakea yhteishaussa korkeakouluihin.

Laissa on määrätty, ettei ensikertalaiskiintiö saa merkittävästi heikentää muiden hakijoiden mahdollisuuksia tulla hyväksytyksi koulutukseen. Jokainen korkeakoulu ilmoittaa erikseen kiintiönsä ensikertalaisista ja muista hakijoista.

Valintakoe ja ylioppilastutkinnon pisteytys ovat samat ensikertalaisille ja ei-ensikertalaisille. Ensikertalaishakijat kilpailevat keskenään heille varatuista opiskelupaikoista, mutta myös heidän tulee täyttää koulutuksen haku- ja pääsyvaatimukset.

Ammatillisissa oppilaitoksissa tai lukioissa ensikertalaiskiintiötä ei ole, vaan kiintiö koskee ainoastaan korkeakouluja eli ammattikorkeakouluja ja yliopistoja. Jos olet hakemassa muualle kuin korkeakouluun, ensikertalaiskiintiöstä ei tarvitse huolehtia.

Olet ensikertalainen, jos...

  • et ole suorittanut Suomen korkeakoulujärjestelmän mukaista korkeakoulututkintoa
  • et ole vastaanottanut korkeakoulupaikkaa koulutuksesta, joka on alkanut syksyllä 2014 tai sen jälkeen

Jos siis haet korkeakoulupaikkaa ensimmäisen kerran lukion tai ammatillisen koulutuksen jälkeen, olet ensikertalainen. Olet ensikertalainen myös silloin, jos haet korkeakoulupaikkaa useampaa kertaa peräkkäin lukion tai ammatillisen koulutuksen jälkeen, mutta et ole vastaanottanut tai saanut paikkaa aiemmilla hakukerroilla. Vaikka olisit joskus aiemmilla kerroilla saanut opiskelupaikan, mutta et ole vastaanottanut sitä, olet siis edelleen ensikertalainen.

Ensikertalaisiksi katsotaan myös ne hakijat, jotka ovat vastaanottaneet korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan opintoihin ennen vuotta 2014, mutta eivät ole suorittaneet tutkintoaan valmiiksi.

Avoimessa korkeakoulussa opiskelu ei vaikuta ensikertalaiskiintiöön. Ulkomailla suoritettu korkeakoulututkinto ei myöskään vaikuta ensikertalaisuuteen, vaan siihen vaikuttaa ainoastaan suomalainen tutkinto.

Etsi korkeakoulututkintoja

Et ole ensikertalainen, jos...

  • olet jo suorittanut Suomen korkeakoulujärjestelmän mukaisen korkeakoulututkinnon
  • olet vastaanottanut korkeakoulupaikan syksyllä 2014 tai sen jälkeen alkaneesta suomalaisesta korkeakoulusta (koskee myös siirtohakuja)

Jos olet saanut opiskelupaikan aiemmalla hakukerralla ja vastaanottanut paikan vuoden 2014 syksyn jälkeen, et ole ensikertalainen, vaikka luopuisit opinto-oikeudesta etkä olisi suorittanut opintoja loppuun. Jos sinulla on jo jokin suomalainen korkeakoulututkinto suoritettuna, et ole enää ensikertalainen.

Löydä koulutuksesi!

Lähteet: Opintopolku, Helsingin yliopisto 

Viimeksi päivitetty: 24 kesä 2019

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Viimeksi päivitetty 5.8.2019

Koulutussanasto

Koulutusmaailman sanasto yhteenkoottuna. 

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 25.6.2018

TOEFL - Test of English as a Foreign Language

Haluatko opiskella ulkomailla? Suurin osa englanninkielisistä yliopistoista ja korkeakouluista vaatii, että ulkomailla koulunsa käynyt hakija on suorittanut englannin kielen testin.

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 29.8.2018

Välivuosi

Kaikki eivät välivuotta vietä, eikä se kaikille sovi. Siinä missä yksi valitsee välivuoden vapaaehtoisesti, toinen päätyy viettämään sitä pakon sanelemana. Mitä välivuodesta voi saada irti?

Lue lisää
Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi