🌞 Kesän lisähaku kokoaa yhteen haussa olevia koulutuksia »

Suodata
Muotoilu / Käsityö
Koulutustyyppi
Toteutustapa
Paikka
Näytä kaikki suodattimet
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
Näyttää 1-20 koulutusta 252 tuloksesta
1
2
3
4
...
13
Mainokset

Lisää samankaltaisia koulutusaloja

Suositut sijainnit

Opiskelijoiden kokemuksia alalla Muotoilu / Käsityö

Alkio-opisto oli mukana vuoden 2020–21 Studentum Roadshow'lla. Videolla Alkiolla opiskelleet Jenna Front ja Maari Kytöharju kertovat omista opinnoistaan ja yhteisestä Alkio-hengestä.

Muotoilun koulutukset valmistavat luovalle alalle

Oletko taitava käsistäsi? Haluaistiko työskennellä luovalla alalla? Muotoilun koulutus tai käsityön koulutus voisivat olla sinulle sopiva valinta.

Alalla voi työskennellä muun muassa sisustus- ja kalustussuunnitelun, tekstiilimuotoilun, teollisen suunnittelun tai keramiikka- ja lasimuotoilun tehtävissä. Käsityötiede on ala, jolla toimiminen vaatii luovuutta ja kykyä innovatiiviseen ajatteluun. Käsityöalan koulutus antaa yleensä työnimikkeen artesaani.

Muotoilun koulutus oppilaitoksissa

Muotoilun ja käsityön yliopistokoulutusta järjestetään Taideteollisessa korkeakoulussa ja Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa. Tutkinto on Taiteen kandidaatti tai Taiteen maisteri. Kulttuurialan ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneen tutkintonimike on jokin näistä: artenomi (AMK), muotoilija (AMK), medianomi (AMK) tai vestonomi (AMK).

Kulttuurialan toisen asteen tutkintoja ovat mm. käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto, artesaani sekä kuvallisen ilmaisun perustutkinto eli kuva-artesaani. Tutkintokoulutusten lisäksi voit opiskella lyhyempiä kurssikokonaisuuksia esimerkiksi kansanopistossa, joissa järjestetään laajasti muotoilun ja käsityön koulutusta.

Sisustus- ja kalustesuunnittelu

Sisustussuunnittelun koulutus ja kalustesuunnittelun koulutus perehdyttää opiskelijan julkisten ja yksityisten liike- ja toimitilojen sekä asuntojen kokonaisvaltaiseen tila- ja kalustesuunnitteluun. Tila- ja kalustemuotoilija toteuttaa jo opintojensa aikana erilaisia tilasuunnitelmia, konsepteja sekä piirtää irto- ja kiintokalusteita. Sisustusarkkitehtitoimistot ovat pääsääntöisesti pieniä.

Sisustusarkkitehti toimii yhteistyössä toimeksiantajan, tilan käyttäjien, arkkitehtien, urakoitsijoiden ja erikoissuunnittelijoiden sekä kaluste-, valaisin ja materiaalitoimittajien kanssa.

Tekstiilimuotoilu

Tekstiilialan suunnittelijat suunnittelevat tekstiilituotteita tai painokankaita vaatetus- ja sisustustekstiileiksi.

Opinnot antavat tietoa eri tekstiilimateriaaleista, sommittelusta ja väriopista. Opiskeltavia valmistustekniikoita ovat mm. kankaanpainanta, värjäys, kudonta, huovutus, kirjansidonta, punonnat ja nahkatekniikat.

Teollinen muotoilu

Teollinen muotoilu on suunnitteluala, jonka tarkoituksena on parantaa tuotteiden ja palvelujen käytettävyyttä. Teollinen muotoilija kehittää tuoteideasta markkinoitavan kaupallisen tuotteen, jonka valmistus on mahdollista käytettävissä olevilla resursseilla.

Suunnitellut tuotteet voivat olla esimerkiksi autoja, työkaluja, liikennevälineitä, elektronisia laitteita, puhelimia, tietokoneohjelmistoja, apuvälineitä, teollisuudessa käytettävät koneita ja laitteita, rakennusosia tai lasten leikkitelineitä.

Keramiikka- ja lasimuotoilu

Keramiikka- ja lasimuotoilun opinnot antavat valmiudet toimia muotoilun ammattilaisena, joka vaikuttaa ihmisten elämän laatuun parantaen tuotteiden ja tilojen toimivuutta, esteettisyyttä ja viihtyisyyttä.

Opintojen aikana tuotekehitys- ja muotoilutyön kohteina ovat eri materiaaleista valmistettavat esineet ja astiat, saniteetti-, pesutila- ja kylpyläympäristöihin sijoitettavat tuotteet, sisustusesineet, julkisten tilojen teokset sekä taidekäsityötuotteet.

Opintojen painopisteitä ovat kuvallinen ilmaisutaito, tuotesuunnitteluosaaminen, materiaaliteknologia sekä käsityömäisten ja teollisten muodonantomenetelmien hallinta.

Työllistyminen

Muotoilutyö ja käsityötiede on suhdanteille herkkää. Muotoilijan ammattitaitoa käytetään tulevaisuudessa laajemmin tuotantosuunnittelussa ja markkinoinnin suunnittelussa. Kestävän kehityksen huomioiminen on tuotteiden elinkaaren ja raaka-ainevalintojen kautta sekä alan arvo että kilpailuvaltti. Muotoilija auttaa yrityksiä uusien toimintatapojen löytämisessä esimerkiksi logistisissa ongelmissa.

Suunnittelijakunta työllistyy joko yrittäjinä tai muotoilu-, sisustusarkkitehti-, insinööri- ja konsulttitoimistoissa sekä yritysten ja teollisuuden palveluksessa. Heitä toimii myös muotoilujohtamisen asiantuntijatyössä, kaupan ja viestinnän aloilla sekä opetustehtävissä.

Palaa sivun alkuun

Lähteet:  Metropuoli, HAMK, Aalto-yliopisto