Näyttää 1-20 koulutusta 50 tuloksesta
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
Näyttää 1-20 koulutusta 50 tuloksesta
1
2
3

Tekstiilialan koulutus

Perinteinen tekstiiliteollisuus on Suomesta hävinnyt lähes kokonaan. Alan yritykset ovat pieniä, pääasiassa alle viiden hengen yrityksiä, joissa kudotaan mattoja, ryijyjä ja sisustustekstiilejä. Tuotteet tehdään uniikkitöinä tai pieninä sarjoina.

Tekstiilialan koulutus

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinnon. Tutkintonimike on artesaani. Opinnoissa voi erikoistua tekstiilialaan ja vaatetusalaan.

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa myös tekstiili- ja vaatetusalan perustutkinnon tai verhoilu- ja sisustusalan perustutkinnon. Tällöin tutkintonimike on artesaani tai esimerkiksi verhoilija, tekstiiliartesaani, vaatetusalan artesaani, sisustustekstiilien valmistaja tai designtekstiilien valmistaja.

Opelijaksi voi opiskella suorittamalla tekstiili- ja vaatetusaln perustutkinnon ja suuntautumisena tulee olla vaatetus. Tutkintonimike on modisti, sisustusompelija, vaatetusompelija tai vaatturi. Ompelija valmistaa ja korjaa vaatteita sekä muita tekstiilejä. Työpaikka voi löytyä tekstiiliteollisuudesta tai pienemmistä yrityksistä, joissa tekstiilejä suunnitellaan ja valmistetaan yksittäiskappaleina. Myös vaate- ja kangasliikkeet ovat ompelijan työpaikkoja.

Perustutkinnot voi suorittaa myös näyttötutkintona, joka on erityisesti aikuisille suunniteltu joustava tutkinnon suorittamistapa. Näyttötutkintoina voidaan suorittaa myös saamenkäsityökisällin, sisustusalan, tekstiilialan, vaatetusalan ja verhoilijan ammattitutkinnot. Myös oppisopimuskoulutus tarjoaa mahdollisuuden kouluttautua alalle.

Ammattikorkeakouluissa voi opiskella muotoilua. Opinnoissa voi suuntautua esimerkiksi tuote-, kaluste-, tekstiili- tai vaatemuotoiluun sekä nahka-, neule-, tekstiili- ja vaatetussuunnitteluun. Tutkintonimike on kulttuurialan ammattikorkeakoulututkinto artenomi (AMK) tai muotoilija (AMK).

Yliopistojen taideteollisella alalla voi opiskella muun muassa tekstiilitaidetta, vaatetussuunnittelua ja pukutaidetta. Alempi korkeakoulututkinto on taiteen kandidaatti. Ylempi korkeakoulututkinto on taiteen maisteri.

Tekstiiliala työelämässä

Tekstiilialan ammattilaiset työskentelevät pääasiassa käsityöalan yrittäjinä, useimmat omissa toiminimiyrityksissään ammatinharjoittajina. Käsityötuotteiden valmistuksen lisäksi alan yritysten palveluihin kuuluvat usein esimerkiksi tuotteiden korjaus ja suunnittelu, käsityön ohjaus ja opetus sekä käsityöhön liittyviä elämyspalveluita kuten työnäytteitä matkailuun liittyen. Käsityöläiset tekevät toisinaan ammatinharjoittamisen ohessa muuta työtä.

Tekstiiliala on pienyritysvaltainen toimiala. Suurin osa alan yrityksistä työllistää yhdestä kahteen ammattilaista, palkattua henkilökuntaa on vain suurimmilla yrityksillä. Alalla toimii myös sivutoimisia ja osa-aikaisia yrittäjiä. 

Tekstiilialan ammattilainen joutuu pitkälti itse luomaan oman työpaikkansa. Työllistymiseen vaikuttavat ammattitaito sekä kyky myydä omia tuotteita ja palveluja. Menestystekijöitä ovat korkea laatu, yrittäjän oma persoona ja yrityksen kyky erottautua kilpailijoista sekä kestävät materiaalit, toimitusvarmuus, tuote- ja palvelukehitys ja muotoiluosaaminen. Toiminnan kannattavuuteen ja työllisyyteen vaikuttavat kuluttajien ostokäyttäytyminen ja verotus.

Tekstiilialan yritykset toimivat tyypillisesti erilaisissa verkostoissa tehden yhteistyötä joko keskenään tai muiden toimialojen kanssa.

Palaa sivun alkuun

Lähteet: ammattinetti.fi

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
Vertaile koulutuksia
Työ & palkka

Mitä eri ammatteja on olemassa, ja mitä niissä voi tienata? Entä miten eri aloille voi kouluttautua? 

Tutustu osioon!