Sivuston käyttötapa: Mobiili

Kesän lisähaku on nyt käynnissä! Tutustu haussa oleviin koulutuksiin täällä!

Tekniikan alan pääsykoe ja todistusvalinta

Tekniikan alan pääsykoe ja todistusvalinta

Huomaathan, että kevään 2020 osalta valintakokeisiin ja -perusteisiin on tullut koronaviruksen myötä muutoksia. Katso täältä ajankohtaiset tiedot!

Tekniikka-alaa voi Suomessa opiskella seitsemässä eri yliopistossa; Aalto-yliopistossa, Tampereen yliopistossa, LUT-yliopistossa, Oulun yliopistossa, Åbo Akademissa, Turun yliopistossa ja Vaasan yliopistossa.

Tekniikan alan koulutuksiin haetaan DIA-yhteisvalinnassa (diplomi-insinööri ja arkkitehtuuri ja maisema-arkkitehtuuri). Hakija voi siis hakea kaikkiin yliopistoihin samalla kertaa. Opiskelemaan voi päästä todistusvalinnalla, eli ylioppilastutkinnon arvosanoilla, tai pääsykokeella. 

Hakijat ja sisäänottoprosentti

Alla olevasta taulukosta käyvät ilmi tekniikka-alan hakijamäärät ja sisäänpäässeiden osuus vuoden 2018 yhteisvalinnassa.

 Hakijat   Hyväksytyt

Aalto-yo 7729 1085
LUT* - -
Oulun yo 2578 501
Tampereen yo 7735 846
Turun yo 588 89
Vaasan yo 183 58
Åbo Akademi 209 52

* LUT = Lappeenrannan teknillinen yliopisto

Mukaan on laskettu hakijat kaikkiin eri aineisiin, joten sama hakija voi olla tilastoissa useamman kerran.

Valintamenettely

Itse hakeminen tapahtuu valtakunnallisessa yhteisvalinnassa. Sähköinen hakulomake täytetään osoitteessa opintopolku.fi, ja hakija voi listata yhteensä kuuteen eri hakukohdetta ensisijaisuusjärjestyksessä.

Koulutukset järjestetään mieluisuusjärjestykseen hakulomakkeella. Opiskelupaikkaa tarjotaan koulutuksesta, jonka priorisoi korkeimmalle ja johon valintamenestys riittää. Yhteisvalinnan on mahdollista saada vain yksi opiskelupaikka.

Todistusvalinta

Vuonna 2020 diplomi-insinööriopiskelijoita valitaan 60–80 % todistusvalinnalla. Opiskelemaan voi siis päästä pelkän ylioppilastodistuksen arvosanoilla. 

Tekniikan alan DIA-yhteisvalinnassa hakija voi saada pisteitä kolmesta aineesta: äidinkielestä, pitkästä matematiikasta sekä fysiikasta tai kemiasta (hakijalle parhaat pisteet tuottava aine). Alla olevasta taulukosta käy ilmi ylioppilastodistuksesta saatavat pisteet, jos hakija tulee valituksi todistusvalinnassa:

L E M C B A 
Äidinkieli 33,0 27,5 22,0 16,5 11,0 5,5
Matematiikka 39,7 33,1 26,4 19,8 13,2 6,6
Fysiikka 32,3 26,9 21,5 16,2 10,8 5,4
Kemia 32,3 26,9 21,5 16,2 10,8 5,4

Ainoastaan pitkä matematiikka huomioidaan.

Diplomi-insinöörikoulutuksen todistusvalinnassa on määritelty kynnysehto: todistusvalinnassa huomioidaan vain hakijat, jotka ovat suorittaneet pitkän matematiikan hyväksytysti ylioppilaskirjoituksissa. Hakijaa ei huomioida todistusvalinnassa, jollei kynnysehtoja täytä. Opiskelemaan voi silti päästä pääsykoemenestyksellä.

Pääsykoe (28.5.2020)

Samalla kokeella voi hakea kaikkiin diplomi-insinöörikoulutuksiin, jotka ovat osa DIA-yhteisvalintaa. Diplomi-insinöörin valintakoe koostuu pakollisestä sekä valinnaisesta osiosta. Pakollinen osa sisältää matematiikan kokeen, jossa kaikkiin kysymyksiin on vastattava. Valinnainen osio koostuu fysiikan, kemian ja tekniikan alan luovan ongelmanratkaisukyvyn kysymyksistä. Jokaisesta aiheesta on kaksi kysymystä, ja hakija valitsee näistä kolme kysymystä ja vastaa niihin. Kokeiden tehtävät perustuvat hyvin pitkälti lukion pitkän oppimäärän tietoihin kemiasta, matematiikasta ja fysiikasta. 

Arkkitehtipuolella hakijoiden on ensin suoriuduttava ennakkotehtävistä. Seuraava vaihe hakuprosessissa on matematiikan koe, johon kutsutaan ainoastaan ne hakijat, jotka ovat läpäisseet ennakkotehtävät. Matematiikan kokeesta hyväksytysti suoriutuneet puolestaan kutsutaan piirustus- ja suunnittelukokeisiin, joiden perusteella tehdään lopulliset opiskelijavalinnat.

Lähteet: dia.fi, yliopistojen www-sivut ja hakuoppaat

Viimeksi päivitetty: 07 touko 2020

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Viimeksi päivitetty 17.4.2020

Vinkit psykan pääsykokeisiin

Psykologiaa ei ole ihan helppoa päästä opiskelemaan. Lue viidennellä yrittämällä psykologian opintoihin päässeen Sannin vinkit pääsykokeisiin!

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 7.5.2020

Sotilasalan pääsykoe

Sotatieteiden maisterin tutkinnon voi suorittaa Maanpuolustuskorkeakoulussa Helsingissä, josta valmistuu upseereja Puolustusvoimien palvelukseen.

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 24.6.2020

Valintaperusteet ja valintakokeet keväällä 2020

Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen valintaperusteet ja valintakokeet keväällä 2020 järjestetään suurelta osin etänä vallitsevan poikkeustilan takia. Lue lisää!

Lue lisää
Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi