Sivuston käyttötapa: Mobiili

Ammattikorkeakoulut

Täällä voit lukea kysymyksiä ja vastauksia opiskelun eri aloilta. Toivomme, että osiosta muodostuu arvokas tietopohja sinulle, jolla on kysymyksiä tai muita ajatuksia peruskoulun jälkeiseen kouluttautumiseen liittyen!


EtsiViimeisimmät kysymykset aiheesta: Ammattikorkeakoulut


14 syys 2022
Kysymys yhden opiskelupaikan säännöstä
Hei!

Otin opiskelupaikan vastaan kevään 2022 yhteishaussa Sairaanhoitaja (AMK) Savonian ammattikorkeakoulusta, mutta lykkäsin opintojani vuodella heinäkuussa alkaneen armeijani vuoksi.

Onko minun yhden opiskelupaikan sääntöön kuuluva kyseessä oleva lukuvuosi siis 2022-23 vai 2023-24?

Tahtoisin kokeilla onneani ja hakea paikkaa Metropolian ammattikorkeasta ensihoidosta, tämän syksyn haussa, mutta en ole varma voinko? Jos en, onko jotain muuta miten voisin anoa vaihtoa?

Sydämeni on aina sykkinyt ensihoidolle, mutta koska se paikka ei tullut tänä vuonna, otin sairaanhoitajan paikan ulkopuolisesta paineesta.

Vastaus

Hei!

Yhden paikan säännös tarkoittaa tosiaan sitä, että voit ottaa vastaan vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan samana lukukautena alkavista koulutuksista.

Huomaathan, että kyse on lukukausista, ei lukuvuosista.

En ole aivan varma, mikä lukukausi lasketaan sairaanhoitajaopintojesi aloitusajankohdaksi tuon lykkäyksen vuoksi. Jos kuitenkin haet nyt syksyn yhteishaussa keväällä 2023 alkavaan ensihoidon koulutukseen, ei alkamislukukausi ole sama kuin lykkäämiesi opintojen (oli se sitten syksy 2022 tai syksy 2023).

Suosittelisin sinua vielä varmistamaan asian Metropolian hakijapalveluista (hakijapalvelut@metropolia.fi), niin saat varmasti ajankohtaisen ja varman tiedon asiasta.

Tsemppiä hakuun ja omien unelmiesi seuraamiseen! :)

Ystävällisin terveisin

Emma, studentum.fi

14 syys 2022
Fysioterapeutin koulutus
Hei,

Mitä fysioterapeutin koulutus vaatii? Mistä lukion aineista on koulutuksessa hyötyä? Millainen pääsykoetilanne on/onko niitä monta? Mitä koulutukseen kuuluu?

Vastaus

Hei!

Fysioterapeutin koulutus vaatii itsenäistä ja aktiivista työotetta, käsillä työskentelemisen taitoa, ongelmanratkaisutaitoja sekä joustavuutta. Ohjaus- ja vuorovaikutustaidot ovat myös tärkeässä roolissa ihmisten parissa työskennellessä sekä eettisen pohdinnan taidot.  Koulutus koostuu teoriasta, käytännön harjoittelusta, ryhmätyöskentelystä sekä työharjoittelusta ja opinnäytetyöstä. Fysioterapeutin koulutuksessa opetellaan tutkimaan asiakkaan vaivoja ja tekemään johtopäätöksiä tutkimustuloksista.

Fysioterapeutiksi voit opiskella ammattikorkeakoulussa. Opiskelijavalinta tehdään ylioppilaiden todistusvalinnan, ammatillisen tutkinnon suorittaneiden todistusvalinnan tai AMK-valintakokeen perusteella. Ylioppilastutkinnon perusteella tehtävässä todistusvalinnassa pisteytetään viisi ainetta. Äidinkieli, matematiikka ja vieras/toinen kotimainen kieli (yleensä englanti/ruotsi) huomioidaan kaikilta nämä aineet kirjoittaneilta. Tämän lisäksi huomioidaan kaksi parasta pisteitä tuottavaa ainetta (reaaliaineet/vieras kieli). Eli todistusvalinnan osalta nämä aineet kannattaa pitää mielessä. Koulutusta miettien lukion aineista ainakin terveystieto, biologia ja matematiikka ovat hyödyllisiä koulutuksen sisältöön nähden. Mikäli pyrit pääsemään sisään todistusvalinnalla, kannattaa reaaliaineet kuitenkin valita oman kiinnostuksen ja taitojen perusteella, sillä vain pisteillä on väliä todistusvalinnassa.

Suurin osa ammattikorkeakouluista järjestää AMK-valintakokeen, eli ammattikorkeakoulujen yhteisen digitaalisen valintakokeen, joka tehdään omalla kannettavalla tietokoneella. AMK-valintakokeeseen ei liity ennakkomateriaalia tai -tehtäviä. AMK-valintakokeessa kaikille yhteisiä osioita ovat päätöksentekotaidot, opetuskieli (suomi tai ruotsi) sekä englannin kieli. Fysioterapeutin koulutus on sosiaali- ja terveysalan tutkinto, joten valintakokeeseen kuuluu lisäksi matemaattiset taidot, eettiset taidot sekä tunneälytaidot. Voit lukea valintakokeesta lisää osoitteesta ammattikorkeakouluun.fi

Onnea opintoihisi ja mukavaa syksyä!

Terveisin,

Studentum.fi

14 syys 2022
Kysymys yhden paikan säännöksestä
Hei,

jos olen aloittanut ammattikorkeakoulussa syksyllä 2022 alkavassa koulutuksessa, onko minun mahdollista hakea syksyn 2022 yhteishaussa toiseen tutkintoon joka alkaisi keväällä 2023?

Vai miten tuo yhden paikan säännös oikein toimii kun tunnu asiasta saavan selvää.

Ei ole olemassa liian tyhmiä kysymyksiä vaikka tämä semmoiselta vaikuttaa! :)

Vastaus

Hei!

Ei tosiaan ole olemassa liian tyhmiä kysymyksiä. :)

Yhden paikan säännös tarkoittaa, että voit ottaa vastaan vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan samana lukukautena alkavista koulutuksista.

Koska olet aloittanut ensimmäisen tutkinnon opinnot syyslukukaudella 2022, ja uuden tutkinnon opinnot alkaisivat keväällä 2023, alkavat ne eri lukukaudella. Täten yhden paikan säännös ei estä uuteen tutkintoon hakemista ja paikan vastaanottamista.

Tsemppiä hakuun ja opintoihin!

Ystävällisin terveisin

Emma, studentum.fi


Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi