Sivuston käyttötapa: Mobiili

Ammattikorkeakoulut

Kysymyksiä ja vastauksia

Täällä voit lukea kysymyksiä ja vastauksia opiskelun eri aloilta. Toivomme, että osiosta muodostuu arvokas tietopohja sinulle, jolla on kysymyksiä tai muita ajatuksia peruskoulun jälkeiseen kouluttautumiseen liittyen!


EtsiViimeisimmät kysymykset aiheesta: Ammattikorkeakoulut


17 tammi 2019
Psykologian opintoihin pyrkiminen
Hyvää iltaa,

Asun Italiassa. Olen puoliksi italialainen ja puoliksi suomalainen, eli minulla on kaksoiskansalaisuus. Olen 19 vuotias ja viime vuonna lopetin lukion. Nyt tahtoisin tulla Suomeen opiskelemaan psykologiaa.

Haluaisin tietää onko Suomessa jotain etua kaksoiskansalaisuuden omaaville jotka haluavat pyrkiä opiskelemaan sinne yliopistoon? Mihin aineisiin vaaditaan suomenkielitesti?

Minulle ei ole selvää onko pakollista osallistua VAKAVA-testiin. Vai kuinka minun pitaisi toimia täälta Italiasta käsiin osallistuakseni psykologian pääsykokeeseen?

Mistä voisin loytä edellisvuosien testikysymyksiä?

Vastaus

Hei,

Kiitos viestistäsi. Suomessa ei ole kaksoiskansalaisille erityistä etua yliopiston pääsykokeissa, vaan kaksoiskansalaisuuden omaavaa henkilöä kohdellaan Suomessa Suomen kansalaisena. Yliopistoon haettaessa tärkeintä on, että tietyt pohjakoulutus- ja kielitaitovaatimukset täyttyvät. Tämä tarkoittaa juuri lukio-opintoja tai kolmivuotista ammatillista opiskelua vastaavia opintoja tai osaamista. Yliopistot päättävät aina viime kädessä itse opiskelijavalinnoista, ja suosittelenkin sinua tarkistamaan ajantasaiset valintakriteerit aina yliopiston omilta sivuilta tai Opintopolku-sivustolta. Yliopistojen hakupalveluihin kannattaa ottaa myös suoraan yhteyttä, mikäli hakuasiat tai esimerkiksi kielitaitosi riittävyys askarruttavat. 

Sinun ei tarvitse tehdä VAKAVA- koetta sillä se on tarkoitettu kasvatusaloille hakeutuville, eikä psykologia ole tässä listauksessa mukana. Psykologian tutkinto-ohjelmaan haetaan kevään yhteishaussa, ja hakuun kuuluu pääsykokeeseen osallistuminen tiettynä valintakoepäivänä Suomessa. Psykologian edellisvuoden koekysymykset löydät esimerkiksi Helsingin yliopiston sivuilta. 

Toivottavasti tästä on apua, ja onnea tuleviin opintoihisi!

Ystävällisin terveisin,

Aurea, Studentum.fi

05 syys 2018
Hakemin AMK:hon vaikka ammattiopinnot kesken?
Hei!
Suoritan ammattikoulua viimeistä vuotta, valmistun siis keväällä 2019. Haen syksyn haussa jo ammattikorkeakouluun, ja mikäli saan paikan, voinko vastaanottaa sen, vaikka ammattikoulu vaatii läsnäoloa päivittäin? Pystyykö aloittamista lykätä puolella vuodella, jotta ehtisi valmistua ammattikoulusta ennen AMK:n aloitusta? Jos ei, niin mitä tapahtuu jos vain otan paikan vastaan, mutta en puoleen vuoteen käy ammattikorkean tunneilla, voinko sitten syksyllä siirtyä uusien aloittavien mukaan?

Vastaus

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi.

Et kerro, oletko jo aiemmin suorittanut loppuun jonkun ammatillisen tutkinnon tai lukio-opinnot. Oletan, että näin on, koska muuten AMK:hon haku ei onnistuisi tai sinun tulisi toimittaa heille tutkintotodistus valmistuttuasi. Tämän voisit tehdä vasta ensi keväänä, jolloin haku nyt syksyllä ei siis vielä onnistuisi.

Voit vastaanottaa AMK-paikan, vaikka ammattitutkintosi olisivat vielä kesken. Mikään ei estä kahden eri tutkinnon samanaikaista suorittamista. Ammattikoulun vaatima läsnäolo ei vaikuta siihen, voitko saada opiskelupaikan AMK:sta vai et.

Ammattikorkeakoululain mukaan ensimmäisenä lukuvuonna voi ilmoittautua poissaolevaksi ainoastaan näistä syistä:

  • suoritat asevelvollisuuslain (1438/2007), siviilipalveluslain (1446/2007) tai naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta annetun lain (194/1995) mukaista palvelua;
  • olet äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaalla; tai
  • olet sairautesi tai vammasi vuoksi kykenemätön aloittamaan opintojasi.

Voit tietysti tehdä niin, että otat paikan vastaan, mutta et käy tunnilla. Sinulla on kuitenkin tietty määräaika, jossa AMK:sta on valmistuttava ja opiskeluaikasi "juoksee", vaikka et kursseilla kävisikään. Näin ollen tuhlaat turhaa opiskeluoikeuttasi AMK:ssa.

Ammattikorkeakoulussa kursseja voi suorittaa joustavasti. Jos saat opiskelupaikan AMK:sta, mutta haluat suorittaa rauhassa ammattiopintosi loppuun, voit selvittää mahdollisuutta käydä joitain AMK:n kursseja etänä tai vaikka iltaopintoina. 

Jos saat opiskelupaikan, suosittelen sinua ottamaan pikimmiten yhteyttä kyseisen ammattikorkeakoulun hakijapalveluihin. Voitte yhdessä suunnitella parhaimman tavan suorittaa opinnot.

Ystävällisin terveisin,

Aino, Studentum.fi

31 elo 2018
Ammatillinen perustutkinto ja AMK-tutkinto samanaikaisesti?
Onko mitään käytännön estettä suorittaa ammatillinen perustukinto monimuoto-opiskeluina ja tutkinto ammattikorkeakoulussa samanaikaisesti?

Vastaus

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi!

Mitään käytännön estettä kahden eri asteen tutkinnon samanaikaiselle suorittamiselle ei ole. Jos haluat saada opintotukea opintojesi aikana, sinun on valittava toinen tutkinto päätoimiseksi, josta saat sitten opintotukea. Kahteen eri tutkintoon ei voi tukia samanaikaisesti saada.

Tsemppiä opintoihin!

Ystävällisin terveisin,

Aino, Studentum.fi


Tilaa uutiskirje
Tilaa kuukausittain ilmestyvä uutiskirjeemme, niin saat ajankohtaista tietoa koulutusmaailmasta ja hakuajoista.