Sivuston käyttötapa: Mobiili

Ammattikorkeakoulut

Täällä voit lukea kysymyksiä ja vastauksia opiskelun eri aloilta. Toivomme, että osiosta muodostuu arvokas tietopohja sinulle, jolla on kysymyksiä tai muita ajatuksia peruskoulun jälkeiseen kouluttautumiseen liittyen!


EtsiViimeisimmät kysymykset aiheesta: Ammattikorkeakoulut


13 kesä 2019
Ensihoitajan ja sairaanhoitajan eroavaisuudet
Moi,

Haluaisin ensihoitajakoulutukseen, ja sitä koskeekin toinen kysymyksistäni: Mitä eroa on ensihoitajalla ja ensihoitoon erikoistuneella sairaanhoitajalla?

Entä onko valmiille ensi-/sairaanhoitajalle mitään "oikopolkua" lääkikseen?

Kiitos!

Vastaus

Hei :)

Kiitos kysymyksestä!

Ensihoitajakouluksen ja sairaanhoitajakoulutuksen erona on ensinnäkin koulutuksen kesto: Ensihoitajan koulutus kestää 4 vuotta / 240 opintopistettä, sairaanhoitajan koulutus puolestaan 3,5 vuotta / 210 opintopistettä.

Ensihoitajaksi valmistuttuaan saa kerralla kaksi tutkintonimikettä, ensihoitaja (AMK) ja sairaanhoitaja (AMK). Sairaanhoitaja taas voi toimia ensihoidossa hoitotasolla suoritettuaan vähintään 30 op laajuisen opintokokonaisuuden ammattikorkeakoulussa, jossa on ensihoidon koulutusohjelma. Sairaanhoitajalla pitäisi olla myös työkokemusta ensihoidosta ennen maksulliseen täydennyskoulutukseen hakeutumista. 

Mikäli toiveena on päästä juuri ensihoitajan hommiin, lienee ensihoitajan tutkinto kätevin reitti.


Valitettavasti oikopolkua sairaanhoitajasta lääkäriksi ei ole, vaan lääkäriksi pyrkivän sairaanhoitajan (samoin kuin ensihoitajankin) on käytävä läpi samanlainen haku- ja valintaprosessi kuin muidenkin hakijoiden.

Paljon tsemppiä tuleviin opintoihin!

Ystävällisin terveisin,

Marija, Studentum.fi

03 touko 2019
Tradenomin tutkinnon jälkeen kauppatieteiden maisteriksi
Opiskelen tradenomiksi (tietojenkäsittely). Olen myös miettinyt jatko-opintoja ammattikorkean jälkeen. Pystyykö millä tahansa tradenomin tutkinnolla hakea siis kauppatieteen maisterivaiheeseen ja mihinkä tahansa pääaineeseen, kunhan vaan tutkintona on amk:sta tradenomi?

Vastaus

Hei ja kiitos kysymyksestä!

Esimerkiksi Oulun yliopiston laskentatoimen maisteriohjelman vuoden 2019 kevään valintaperusteissa mainittiin, että suoritetun tradenomitutkinnon pitäisi olla laskentatoimen tai taloushallinnon alalta. Toisissa (eri yliopistojen) maisteriohjelmissa taas kriteerinä mainittiin usein tradenomitutkinto, joka on soveltuva suhteessa haettavaan maisteriopintosuuntaan (soveltuvalla korkeakoulututkinnolla tarkoitetaan sellaista tutkintoa, joka on samalta tai läheiseltä alalta kuin haettu pääaine ja sen opinnot yhdessä täydentävien opintojen kanssa antavat riittävät edellytykset maisteritutkinnon suorittamiseen). Lähde: Opintopolku

Kannattaa vielä tarkistaa vaatimukset juuri sinua kiinnostavan oppilaitoksen/hakukohteen sivuilta tai Opintopolusta. Koulutuksen kuvauksen lisäksi siellä on usein listattuna kyseisen koulutuksen valintaperusteita.

Mikäli kiinnostuksen kohteena on nimenomaan kauppatieteen maisterin tutkinto (tietojenkäsittelyn alalta voi yliopistosta valmistua myös filosofian maisteriksi), seuraavat ohjelmat voisivat sopia tietojenkäsittelyalan tradenomille:

  • Tietojärjestelmätieteen maisteriohjelma, kauppatieteiden maisteri (Jyväskylän yliopisto)
  • Tietojärjestelmätiede, kauppatieteiden maisteri (Vaasan yliopisto)

Toivottavasti vastauksesta oli edes hieman apua. Onnea opintoihin, nykyisiin ja tuleviin! 

Ystävällisin terveisin,

Marija, Studentum.fi

30 huhti 2019
Ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opinnot rinnakkain?
Hei!
Opiskelen tällä hetkellä yliopistossa ensimmäistä vuotta (IT-ala) luokiopohjalla (otin paikan vastaan keväällä 2018). Nyt kuitenkin kiinnostaisi AMKissa aivan toisenlainen ala (sosiaaliala, kiinnostanut jo pidemään eikä siis mikään äkillinen päähänpisto). Kyseistä AMK alaa on syksyn haussa vain monimuotona haluamassani koulussa (en siis halua/voi muuttaa opiskelujen perässä muualle).

1. Onhan minun mahdollista hakea kyseiseen koulutukseen vaikka se onkin monimuotona (ymmärtääkseni kyllä)?
2. Jos nyt syksyllä hakisin ja pääsisin AMKiin, olisiko minun kuitenkin mahdollista olla myös yliopistolla kirjoilla ja suorittaa yksittäisiä kursseja yliopistolla samalla kun opiskelisin AMKissa?
3. Jos kohta 2 onnistuu, millaisia maksuja pitää opiskelusta maksaa (kun esimerkiksi yliopistolla pitää maksaa ylioppilaskunnan jäsenmaksu)? Tai onko pelkässä AMKissa ylipäätään mitään vastaavia maksuja kuin ylioppilaskunnan jäsenmaksu?
4. Jos pääsisin AMKin monimuotoon, olisiko jossain vaiheessa mitään mahdollisuutta siirtyä päiväopintoihin (päiväopintojen aikaan tuskin suorittelisin yliopistolla mitään)?

Kiitos jo etukäteen! :)

Vastaus

Hei!

Kiitos kysymyksestä :)

Voit hakea ja vastaanottaa paikan, kunhan yhden korkeakoulupaikan säännös toteutuu, eli voit ottaa vastaan samana lukukautena alkavasta koulutuksesta vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan. 

"Sinulla voi olla useampi tutkinnonsuoritusoikeus eli paikka tutkintoon johtavassa koulutuksessa, mutta opiskelupaikat pitää ottaa vastaan eri lukukausina." (Lähde: Opintopolku)

Vastauksena 3. kysymykseen: ammattikorkeakoulussa on opiskelijakunta, mutta samanlaista pakollista jäsenmaksua kuin yliopistolla ei ammattikorkeakoulussa ole. 

Monimuotototeutuksesta päiväopintoihin siirtymisestä kannattaa kysyä esimerkiksi koulutuspäälliköltä tai koulutusvastaavalta, he osaavat parhaiten kertoa, mitä siirto vaatii.

Toivottavasti vastauksesta oli hyötyä. Onnea nykyisiin ja tuleviin opintoihin!

Ystävällisin terveisin,

Marija, Studentum.fi


Tilaa uutiskirje
Tilaa kuukausittain ilmestyvä uutiskirjeemme, niin saat ajankohtaista tietoa koulutusmaailmasta ja hakuajoista.
Koulutus.fi