🌞 Kesän lisähaku kokoaa yhteen haussa olevia koulutuksia »

Työelämä

Täällä voit lukea kysymyksiä ja vastauksia opiskelun eri aloilta. Toivomme, että osiosta muodostuu arvokas tietopohja sinulle, jolla on kysymyksiä tai muita ajatuksia peruskoulun jälkeiseen kouluttautumiseen liittyen!

Etsi

Viimeisimmät kysymykset aiheesta: Työelämä

Erikoisammattitutkinto ja opintovapaa
Opiskelen työn ohessa erikoisammattitutkintoa. Olen hakenut ja saanut yksittäisiä opintovapaapäiviä lähiopetuksen ajaksi. Nyt edessä on sekä tutkinnonosaan liittyviä näyttöjä ja työelämäyhteistyössä tehtäviä itsenäisiä tehtäviä. Olenko oikeutettu opintovapaaseen sellaisille ajankohdille, jotka eivät koske lähiopetusta? koskeeko erikoisammattitutkintoa samat periaatteet opintovapaata ajatellen kuin muitakin tutkintokoulutuksia?

Esihenkilön näkemys oli, että opintovapaata ei erikoisammattitutkinnon suorittamiseen voisi saada kuin lähiopetukseen liittyen, mutta itse en tällaista tietoa ole löytänyt ja epäilen nyt, että esihenkilö on väärässä...
Vastaus

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Erikoisammattitutkinto kuuluu samalla tavalla opintovapaan piiriin, kuin muutkin tutkinnot. Työ- ja elinkeinoministeriön sivuilla lukee selkeästi näin: 

Opintovapaan perusteeksi hyväksyttävä koulutus tai opiskelu voi sisältää

  • opetuksen seuraamista
  • opetussuunnitelman mukaista ohjattua käytännön harjoittelua
  • tutkinnon tai opinnäytteen suorittamiseen valmistautumista, kuitenkin enintään kymmenen työpäivää välittömästi ennen kunkin tutkinnon tai opinnäytteen suorittamista
  • päätoimista ohjattua itseopiskelua tutkinnon tai opinnäytteen suorittamiseksi
  • koetilaisuuteen osallistumista.

Kuvailemasi tehtävien perusteella ne sopivat ylläolevaan kuvaukseen opintojen sisällöstä. Opintovapaa on kuitenkin työsuhdeasia, joten suosittelen sinua ottamaan yhteyttä työpaikkasi HR:ään neuvoa kysyäksesi. Myös mahdollinen ammattiliitto tai luottamusmies voisivat auttaa sinua tässä asiassa.

Menestystä opiskeluun!

Ystävällisin terveisin,

Vilma, studentum.fi

Lossin kuljettaja
Kiinnostais lossi kuljettajan ammatti mitä ja miten?
Olen 55v mies ja 1tyypin diabeetikko.
Vastaus

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi.

Tietoa lossin kuljettajan paikoista saat suoraan työnantajalta, kuten FinFerries:ltä. Varsinaista järjestettyä koulutusta ei ammattiin ole, vaan siihen yleisesti vaaditaan lääkärintodistus ja perehdytys. Tämän takia sinun kannattaakin oottaa suoraan yhteyttä lossikuljetusta järjestäviin tahoihin.

Ystävällisin terveisin,

Vilma, studentum.fi

Erityisopettajakoulutus työn ohessa
Olen toiminut aineenopettajana ja rehtorina yli 20 vuotta.
Haluaisin opiskella ja pätevöityä erityisluokanopettajaksi, niin nopealla aikataululla kuin vain on mahdollista. Työni ohella siis.
Kiitos vastauksesta
Vastaus

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Yliopistot järjestävät erillisiä erityisopettajan opintoja (60 op), jotka voisivat olla juuri sinulle sopiva vaihtoehto.

Esimerkiksi täältä Helsingin yliopiston sivuilta löydät lisätietoa opiskelusta (seuraava haku todennäköisesti tammikuussa 2024.)

Täällä lisätietoa Jyväskylän yliopiston toteutuksesta.

Kannattaa olla suoraan yhteydessä yliopistojen hakupalveluihin ja kysyä sinulle sopivaa toteutusta. Sieltä osataan varmasti antaa tilanteeseesi oikeat neuvot. :)

Mukavaa alkavaa syksyä ja tsemppiä uusiin opintoihin!

Ystävällisin terveisin,

Emma, studentum.fi

Opiskelemaan meribiologiksi
Moi!
Mitä aineita kannattaa kirjoittaa, jos haluaa meribiologiksi?
Vastaus

Moi!

Kiitos kysymyksestäsi. Meribiologiksi voi päästä opiskelemalla bio- ja ympäristötieteitä yliopistossa. Voit saada pisteitä enintään viidestä aineesta, jotka ovat:

  • äidinkieli
  • biologia
  • matematiikka (pitkä tai lyhyt)
  • kaksi parhaiten kirjoittamaasi ainetta

Kahdesta muusta kirjoitettavasta aineesta eniten pisteitä voi saada fysiikasta sekä pitkästä kielestä tai toiseksi eniten kemiasta sekä keskipitkästä kielestä.

Lisätietoa biologian ja ympäristötieteiden valintakokeista löytyy eximian sivuilta.

Aurinkoista loppukevättä!

Ystävällisin terveisin

studentum.fi

Pääseekö AMK:sta liikunnanopettajaksi?
Hei,

Onko mahdollista päästä liikunnanopettajaksi amk:n kautta, käymättä yliopistoa?
Vastaus

Moi,

Kiitos kysymyksestäsi. Liikunnanopettajaksi tähtäävän on opiskeltava liikuntapedagogiikkaa Jyväskylän yliopistossa. Opiskelijan on otettava pakkollisena sivuaineena opettajan pedagogiset opinnot. Liikunnanopettajana voi työskennellä peruskoulussa, lukiossa, toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa tai ammattikorkeakoulussa.

Jos haluaa opiskella AMK:ssa ja työskennellä liikunnanopettajana on haettava AMK:n jälkeen yliopistoon suorittamaan liikuntapedagogiikan maisteriohjelmaa. On siis mahdollista opiskella AMK:ssa, mutta tämän jälkeen tulisi jatkokouluttautua yliopistossa. Liikuntapedagogiikan maisteriohjelman tutkinnolla opiskelija saa liikunnan aineenopettajan kelpoisuuden.

Ystävällisin terveisin

studentum.fi

Erityisopettajaksi peruskouluun
Hei,

Onko teillä tietoa siitä, voisiko näillä koulutuksilla toimia erityisopettajana kouluissa eli saisiko myös koulutasoisen pätevyyden: ylempi korkeakoulututkinto toiselta alalta, lisäksi varhaiskasvatuksen opettajan tutkinto (kanditasoinen) minkä lisäksi 60op VEO erilliset erityisopettajan opinnot varhaiskasvatukseen tarkoitettuna. Kiitos paljon, jos osaatte auttaa.
Vastaus

Moi!

Kiitos kysymyksestäsi. Erityisopettajaksi peruskouluun voi päästä työskentelemään, kun on suorittanut erityispedagogiikan kandidaatti- ja maisteriohjelman. Erityisopettajan tehtäviin voi myös päästä suorittamalla erilliset erityisopettajan opinnot (60 op), jos on kasvatustieteiden maisteri suoritettuna.

Erilliset varhaiskasvatuksen erityisopettajan opinnot suorittanut saa ammatilliset valmiudet ja kelpoisuuden pohjakoulutuksesta riippuen varhaiskasvatukseen ja/tai esiopetukseen. Eli sinun tulisi suorittaa maisteri sekä erilliset erityisopettajan opinnot, jotta saat kelpoisuuden työskennellä peruskoulussa erityisopettajana.

Mukavaa kevättä!

Ystävällisin terveisin

studentum.fi

Seksuaalineuvojaksi kouluttautuminen
Hei! Seksuaalineuvojaksi vaaditaan kokemusta sosiaali-, terveys -, kasvatus- tai muulta soveltuvalta alalta. Voiko esimerkiksi aineenopettajan, joka ei kuitenkaan ole kasvatustieteiden vaan filosofian maisteri, koulutus lukeutua noiden soveltuvien alojen joukkoon?
Vastaus

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi.

Seksuaalineuvojan koulutus on ammatillista lisäkoulutusta, joka valmistaa mm. seksuaalineuvojan työtehtäviin.

Uskoisin, että kuvailemasi taustakoulutus voi soveltua työhön - kannustaisin sinua kuitenkin olemaan erikseen yhteydessä seksuaalineuvojan koulutusta tarjoavaan ja sinua kiinnostavaan oppilaitokseen ja kysymään tarkemmin koulutukseen hakeutumisesta. Näin saat varmasti omaa tilannettasi vastaavat tiedot.

Mukavaa helmikuun jatkoa ja pian alkavaa kevättä! :)

Ystävällisin terveisin

Emma, studentum.fi

Uuteen ammattiin kouluttautuminen?
Hei,

Olen kohta 40-v henkilö ilman ammattia. Olen aikanaan opiskellut pätkissä Yliopistossa sosiaalityötä 215op käyden mm. kaikki harjoittelut. Kandin työkin tuli tehtyä ja gradu saatettua pitkälle, joskin syventäviä ja kieliopintoja jäi uupumaan. Kandin tutkinnosta jäi uupumaan mm. kieli- ja menetelmäopintoja.

Tie vei kesken opiskelujen työelämään kahdeksaksi vuodeksi. Töitä tein ohjaajana päihdeyksiköissä ja kriminaalihuolloissa. Alan koulutuksia tuli kriisi- ja päihdetyöstä väkivaltatyöhön. Sosiaalialan työt jätin muuan vuosi sitten (töissä liikuntapuolella ja luontaistuotteiden parissa viime vuoteen) ja opiskeluoikeuttakaan ei enää ole.

Nyt olisi tavoitteena saada turvaksi ammatti nopeasti ja joustavasti, ehkäpä sosiaali- ja terveysalalta, mutta en tiedä alan vaihtoehtoja. Asteella tai opiskelutavalla ei ole väliä. Olen miettinyt, olisiko joku polku, jossa saisin hyväksi lukuja tms. niin, että vanhasta kokemuksesta ja osaamisesta olisi hyötyä mahdollisimman pitkälle. Sosiaaliala tai ihmisten kanssa työskentely muutoin kiinnostaa edelleen, mutta pitkäaikainen opiskelu ei tässä kohtaa mahdollistu. Ehkä vielä myöhemmin.
Vastaus

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Sinulla onkin takana jo monipuolinen ja vaiheikas työura!

Mainitset, että opiskeluoikeutesi sosiaalialan opintoihin on jo päättynyt – opintoikeuteen voi hakea pidennystä, mutta ehkä kohdallasi kyse on jo vuosikymmenten takaisista opinnoista, eikä tämä ole vaihtoehto?

Välttämättähän sinulla ei tarvitse olla jotain tiettyä tutkintoa suoritettuna työllistyäksesi alan tehtäviin (kuten työtaustasi jo todistaakin).

Jos sosiaaliala edelleen kiinnostaa, voisivatkohan esimerkiksi korkeakoulujen tarjoamat alan erikoistumiskoulutukset olla sinulle kiinnostavia vaihtoehtoja?

Et kertonut toivetta opintojen sijainnista, mutta tässä muutamia vaihtoehtoja:

Ammatillisiin opintoihin puolestaan voi hakeutua ympäri vuoden, ja opintosuunnitelma suunnitellaan jokaiselle opiskelijalle henkilökohtaiseksi. Tarjonnasta löytyy esimerkiksi Mielenterveys- ja päihdetyön ammatti & erikoisammattitutkinnot – voisivatko ne olla sinulle kiinnostavia vaihtoehtoja?

Kannattaa myös olla suoraan yhteydessä sinua kiinnostaviempien oppilaitosten hakuneuvontaan, sillä sieltä saatat saada hyviä täsmävinkkejä oman opintopolun rakentamiseen.

Tsemppiä uusien opintojen valintaan ja opintoihin!

Ystävällisin terveisin
Emma, studentum.fi

Vankilapsykologiksi kouluttautuminen
Hei!

Minua kiinnostaa työ vankilapsykologina. Onko mahdollista, että lähden opiskelemaan yliopistoon oikeustieteen maisteriksi (opiskelen siellä myös lisänä 30op psykologiaa) ja sen jälkeen oikeuspsykologiaa. Pääseekö tällä koulutuksella kyseiseen ammattiin?
Vastaus

Hei!

Käsittääkseni vankilapsykologin työtehtäviin vaaditaan psykologian tutkinto ja psykologin pätevyys.

Oikeustieteen alalla järjestetään kuitenkin esimerkiksi oikeuspsykologian erikoistumiskoulutusta, joka on suunnattu pääasiassa psykologian ammattilaisille täydennyskoulutukseksi.

Suosittelisin sinua kuitenkin olemaan vielä yhteydessä sinua kiinnostavan yliopiston hakijapalveluihin ja kysymään sinulle sopivasta koulutuspolusta sekä psykologian ja oikeustieteen opintojen yhdistämisestä.

Ystävällisin terveisin

Emma, studentum.fi

Floristin ammattitutkinnon täydentäminen kukkiensidonnan kurssilla
Hei
Olen opiskellut floristksi 2010.
En ole tehnyt floristin töitä, mutta ala kiinostaa edelleen . Onko mahdollista etäopiskelua mm. Morsiussidonnasta?
Olisiko jotain maksullista kurssia esim.
Vastaus

Moi ja kiitos viestistä!

Kiva kuulla, että olet kiinnostunut floristin töitä tukevista kursseista.

En valitettavasti löytänyt etänä järjestettäviä kukkasidonnan kursseja. Näyttää siltä,että useat kukkasidonnan kurssit toteutetaan lähiopetuksena. Sinua voisi kiinnostaa seuraavat lähiopetuksena toteutettavat maksulliset kurssit:

Myös jotkut kukkakaupat saattavat järjestää morsiussidonnan kursseja, joten suosittelisin sinua kysymään kursseista sinua lähimpänä olevilta kukkakaupoilta.

Aurinkoista kesää! :)

Ystävällisin terveisin,

Studentum.fi

Näyttää 1-10 kysymystä 19 tuloksesta
1
2

Mainokset