Sivuston käyttötapa: Mobiili

Korkeakoulujen yhteishaku on käynnissä 18.3.–1.4.2020. Tutustu haussa oleviin koulutuksiin ja hae kevään yhteishaussa!    Selaa koulutuksia

Ulkomaan opinnot

Täällä voit lukea kysymyksiä ja vastauksia opiskelun eri aloilta. Toivomme, että osiosta muodostuu arvokas tietopohja sinulle, jolla on kysymyksiä tai muita ajatuksia peruskoulun jälkeiseen kouluttautumiseen liittyen!


EtsiViimeisimmät kysymykset aiheesta: Ulkomaan opinnot


12 joulu 2019
Lukion aloittaminen Tanskassa
Moi! Opiskelen tällä hetkellä Suomessa yhdeksännellä luokalla. Kesän jälkeen olemme muuttamassa Tanskaan eli siellä menisin lukioon. Todennäköisesti aloittaisin lukiota suomessa ja vaihtaisin kesken Tanskaan. Miten tälläiset vaihtamiset käytännössä tapahtuvat? Mietin myös että miten Tanskassa ylipäätään haetaan Englanninkielisiin/kansainvälisiin lukioihin?

Vastaus

Heippa!

Kiitos kysymyksestäsi.

Suosittelen kyselemään lukion vaihdosta lisää sen lukion opolta, jossa aiot aloittaa lukion. Tanskassa voi tosiaan suorittaa kansainvälisen lukion eli IB-lukion. Tältä sivulta voit tutkailla kansainvälisiä lukiovaihtoehtoja Tanskassa kaupungeittain. Suosittelen tutustumaan näihin, ja ottamaan yhteyttä johonkin sopivaan lukioon. Haku saattaa useimmiten onnistua lukion verkkosivujen kautta, tai ottamalla yhteyttä heidän opintoneuvojaansa tai hakupalveluihinsa. 

Tsemppiä muuttoon ja lukio-opintoihin Tanskassa!

Parhain terveisin,

studentum.fi

20 elo 2019
Yliopisto-opinnot Yhdysvalloissa
Hei! Opiskelen tällä hetkellä Australiassa raamattukoulussa, mutta haluaisin tämän jälkeen lähteä opiskelemaan psykologiaa ja erityisesti avioliitto-perhe terapeutiksi. Olen kuitenkin muuttamassa Amerikkaan näiden opiskelujeni jälkeen, ja mietin, että onko mahdollista tehdä suomalaista yliopistoa ulkomailta käsin? Esimerkiksi avoimen yliopiston kautta tai mitä muita vaihtoehtoja voisi olla tarjolla? Ehkä jopa vaihtoon meneminen yliopistosta?

Vastaus

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi. Kiva kuulla, että olet löytänyt itseäsi kiinnostavan koulutusalan :)

Yliopisto-opinnot ovat usein itsenäisempiä kuin esimerkiksi ammattikorkeakoulussa suoritettava tutkinto. Luentoja ei välttämättä ole joka päivä tai edes joka viikko, eikä luennoilla aina ole läsnäolopakkoa. Digitaaliset alustat saattavat mahdollistaa luentojen seuraamisen myös etäyhteydellä. Kokonaisen tutkinnon suorittaminen etänä yliopistossa lienee melko epätavallista – ja joissakin tapauksissa jopa mahdotonta. Yliopistoissa kuitenkin on myös kursseja, luentoja, ryhmäprojekteja sekä tenttejä, joita ei voi etänä suorittaa. 

Suosittelenkin lähestymään psykologian opintoja järjestäviä yliopistoja ja kysymään heidän hakijapalveluista mahdollisuuksistasi suorittaa opinnot etänä ulkomailta käsin. Jos suoritat tutkinnon kokonaan etänä, et myöskään saa suomalaista opintotukea. Lisätietoja opintotukiasioista löydät Kelan sivuilta.

Avoimen yliopiston kautta voit suorittaa vain yksittäisiä opintoja, mutta et voi suorittaa kokonaista tutkintoa tai saada pätevyyttä. Avoimen yliopiston opintoja on toki mahdollista suorittaa etänä. Voit hakea tutkinto-opiskelijaksi yliopistoon avoimen väylän kautta, jolloin avoimessa yliopistossa suoritetut opinnot hyväksytään osaksi suoritettavaa tutkintoa.

Mikäli muutat pysyvästi asumaan Yhdysvaltoihin, sinulla on toki mahdollisuus hakea paikallisiin yliopistoihin opiskelemaan. Yhdysvaltojen maaoppaasta voit lukea enemmän maassa opiskelusta.

Yhdysvalloissa suoritettavat yliopisto-opinnot voivat olla hyvin kalliita. Erilaisia apurahoja ja stipendejä on tietysti mahdollista hakea. Ulkomailla opiskelevalle maksetaan korotettua opintotukea, joka koostuu opintorahasta, asumislisästä ja opintolainasta. Tarkempia tietoja opintotuesta löydät Kelan sivuilta

Vaihtoon voit lähteä suomalaisesta yliopistosta Yhdysvaltoihin tai yhdysvaltalaisesta yliopistosta Suomeen. Tällöin sinun on luonnollisesti oltava tutkinto-opiskelija jommassa kummassa maassa.

Lisätietoja ulkomailla opiskelusta löydät Opiskelu ulkomailla -osiostamme, josta löydät muun muassa kattavan oppaan ulkomailla opiskeluun sekä laulaja Ida Paulin haastattelun koskien hänen opiskelujaan Harvardin yliopistossa Bostonissa.

Tsemppiä jatko-opintojen suunnitteluun!

Terveisin,

Studentum.fi

02 elo 2019
Opintotuki kaksoiskansalaiselle Belgiaan
Lapsenlapseni on suorittanut IB-lukion Belgiassa ja nyt hänet on hyväksytty opiskelemaan Leuven yliopistoon. Hänellä on kaksoiskansalaisuus, Suomessa asuvan äidin mukaan ja isän mukaan Belgian kansalaisuus. Kysyn, onko hänellä oikeutta saada opintotukea ja mahdollisesti asumistukea Suomesta?

Vastaus

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi!

Lapsenlapsesi voi saada suomalaista opintotukea (opintoraha + asumislisä), jos opinnot ovat päätoimisia ja vastaavat Suomessa tuettavia opintoja. Lisäksi oppilaitoksen on oltava julkisen valvonnan alainen.

Koska lapsenlapsesi on myös Suomen kansalainen, hän voi saada suomalaista opintotukea seuraavin ehdoin:

  • Lapsenlapsellasi on ollut kotikunta Suomessa vähintään kaksi vuotta opintojen alkamista edeltäneen viiden vuoden aikana. Toisin sanoen hänen on aloitettava opinnot alle kolmen vuoden kuluessa siitä, kun hän on muuttanut ulkomaille asumaan.

TAI

  • Lapsenlapsellasi on elinolosuhteiden perusteella muuten kiinteä yhteys Suomeen. Tällöin otetaan huomioon perhesuhteet, toimeentulo, ammatillisiin olosuhteisiin tai muihin vastaaviin elinolosuhteisiin liittyvät asiat.

(Tiedot: Kela / Jos opiskelet ulkomailla)

Lisätietoja kannattaa kysyä Kelasta, sillä sieltä myönnetään opintotukia. Puhelinnumero Kelan ulkomailla opiskelevien puhelinpalveluun: 020 634 6630

Asumislisä määräytyy samoin ehdoin kuin opintoraha, mutta asiasta kannattaa niin ikään kysyä Kelasta. Lapsenlapsesi on asuttava vuokra-asunnossa, jotta hän voisi saada asumislisää.

Opintolainaa ulkomailla opiskeleva voi saada 800 € / kuukausi. Opintolainan nostamisesta on keskusteltava oman pankin kanssa.

Ystävällisin terveisin,

Studentum.fi


Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi