Sivuston käyttötapa: Mobiili

Etkö oikein tiedä, mitä lähtisit opiskelemaan?🎓📚 Tule mukaan digitaalisille koulutusmessuille 17.-18.11. ja ota selvää!✨ Lue lisää tästä!

Ulkomaan opinnot

Täällä voit lukea kysymyksiä ja vastauksia opiskelun eri aloilta. Toivomme, että osiosta muodostuu arvokas tietopohja sinulle, jolla on kysymyksiä tai muita ajatuksia peruskoulun jälkeiseen kouluttautumiseen liittyen!


EtsiViimeisimmät kysymykset aiheesta: Ulkomaan opinnot


09 loka 2020
Ulkomaisen tutkinnon soveltuminen Kavaku-hakuun
Hei!
Olen kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista niin politiikan, konfliktien kuin rauhan tasolla. Haaveenani on valtio-opin opinnot ja mahdollinen diplomaatin ura. Haluaisin kuitenkin opiskella ulkomailla ja mietinkin, onko mahdollista suorittaa tutkinto ulkomailla ja palata sen jälkeen Suomeen ja hakea diplomaatin uralle kavaku haussa, vai onko vaatimuksensa Suomessa suoritettu tutkinto?

Vastaus

Hei,

kiitos kysymyksestäsi. Hienoa, että olet löytänyt oman kutsumuksesi! Diplomaattiuran muodolliset kelpoisuusehdot on määritelty asetuksessa ulkoasiainhallinnosta (256/2000). Kavakulle päästäkseen hakijan on täytettävä seuraavat ehdot:

  • Suomen kansalaisuus
  • Ylempi korkeakoulututkinto 
  • Säädetty kotimaisen kielen taito (erinomainen suomen kielen taito ja vähintään tyydyttävä ruotsin kielen taito)
  • Hyvä taito käyttää suullisesti ja kirjallisesti yhtä, ja lisäksi tyydyttävä taito käyttää suullisesti ja kirjallisesti toista seuraavista kielistä: arabia, englanti, espanja, japani, kiina, portugali, ranska, saksa, venäjä.

Tämän perusteella siis ulkomainen korkeakoulututkinto soveltuu Kavaku-hakuun, kunhan osoitat toisen kotimaisen kielen tarvittavan osaamisen esimerkiksi virallisella kielitutkinnolla. Ulkomaisesta tutkinnosta tulee myös esittää Opetushallituksen myöntämä rinnastustodistus Kavakuun hakiessa.

Lisätietoa vaatimuksista ja Kavaku-hausta voit lukea Ulkoministeriön sivuilta.

Hyvää syksyä!

Terveisin,

studentum.fi

23 syys 2020
Tukholman yliopistoon opiskelemaan kauppatieteitä
Hei!

Haluaisin hakea Tukholman yliopistoon opiskelemaan kauppatieteitä kansainväliseen kandidaattiohjelmaan. Minun lukion päättötodistuksen keskiarvo on kaikista aineista 8,1 ja ylioppilaskirjoituksissa kirjoitin yhteiskuntaoppi E, äidinkieli M, terveystieto M, pitkä matikka C ja pitkä englanti C. Onko minun arvosanoilla mahdollista päästä opiskelemaan?

Vastaus

Hei,

Kiitos viestistäsi!

Ruotsissa opiskelu on monen haaveena ja useat suomalaiset hakevatkin vuosittain Ruotsiin opiskelemaan. Hakuprosessi on varsin suoraviivainen ja helppo. Haku tapahtuu lukion päättötodistuksen ja ylioppilaskirjoitusten arvosanojen perusteella eikä pääsykoetta useinkaan ole.

Päättötodistuksesta huomioidaan kaikkien aineiden keskiarvo ja ylioppilastodistuksen arvosanat pisteytetään tietyn kaavan perusteella. Oman suuntaa-antavan pistearvonsa voi laskea Antagning.se:n sivuilta löytyvällä ohjeistuksella. Jos tästä ei ole apua, kannattaa kääntyä sen yliopiston puoleen, jonne suunnittelee hakevansa opiskelemaan.

Jos todistusvalinta ei ole itselle suosiollinen, hakea voi myös suorittamalla yleisen korkeakouluvalmiutta mittaavan kokeen (Högskoleprov). Tällöin voi hakea korkeakoulukiintiössä.

Lue lisää aiheesta tästä artikkelista: Miten ja milloin Ruotsiin voi hakea opiskelemaan?

Lisätietoja voit etsiä myös studentum.se:n verkkosivuilta.

Tsemppiä hakuprosessiin!

Ystävällisin terveisin,

studentum.fi

13 elo 2020
Lääketieteen opinnot ulkomailla
Hei,

Olen valmistunut terveydenhoitajaksi 2019. Olen opiskellut fysiikkaa, kemiaa, matikkaa ja biologiaa Ruotsissa nyt viimeisen vuoden. Minulla on enää jäljellä viimeinen fysiikkaa ja kemiaa kurssi. Tarkoituksena oli hakeutua lääkäriopintoihin Ruotsiin mutta ”högskoleprovet” peruutettiin huhtikuussa. Nyt syksyn ”högskoleprov” peruutettiin myös. Olen vähän perehtynyt opintomahdollisuuksiin ulkomailla. On kuitenkin jäänyt muutamia asioita epäselväksi:

- onko mahdollista esim. Riiassa/Vilniuksessa tai Tallinnassa opiskella ilman yliopisto vuosimaksua jos tiettyä opintopistemääriä suoritetaan vai onko se aina 10 - 12 000€/vuosi.
- Voinko päästä näihin kouluihin jos olen suorittanut lukion ja YO tutkinnot 2015
- Voiko tehdä viimeiset fysiikka/kemia -kurssit (Ruotsissa fysik 2 ja kemi 2) etänä Suomessa kun olen töissä arkisin?
- Onko se hyödyksi että olen jo suorittanut terveydenhoitajan tutkinnon?
- Minkälaisia muita mahdollisuuksia on nyt päästä Ruotsiin opiskelemaan kun syksyn ”högskoleprov” peruutettiin?

Toivottavsti pystytte vastaamaan näihin (monta monta) kysymyksiin. Kiitos avusta!

Yst.terv. Cecilia

Vastaus

Hei Cecilia!

Kiitos viestistäsi. Todella kurja tilanne, että myös tuo syksyn högskoleprovet on nyt koronatilanteen takia peruttu. Toivottavasti löytyisi kuitenkin sinulle sopiva opiskeluvaihtoehto.

  • Käsittääkseni lukukausimaksut tulee suorittaa, vaikka ei opiskelisikaan koko tutkintoa. Varmuuden asiaan saat olemalla suoraan yliopistoihin yhteydessä ja kysymällä opintomaksuista ( Riga Stradiņš University (RSU)University of Latvia (LU), Tarton yliopisto)-
  • Yo-tutkinto vuodelta 2015 on hakukelpoinen näihin oppilaitoksiin
  • Ole yhteydessä oppilaitokseesi ja tiedustele mahdollisuutta suorittaa opinnot etänä valmiiksi. 
  • Terveydenhoitajan tutkinnoista on varmasti hyötyä hakiessa ja opinnoissa, sillä sinulla on jo osaamista alalta. Suoraa hyötyä et tutkinnosta kuitenkaan käsittääkseni hakiessa/valintaprosessissa saa.
  • Suosittelisin sinua olemaan yhteydessä suoraan niihin Ruotsin yliopistoihin, joihin haluaisit hakea opiskelemaan lääketiedettä. Kysy heiltä hakemisesta nykytilanteessa, niin saat varmasti ajantasaisen tiedon hakukriteereistä ja -menettelyistä. Voit halutessasi myös kysyä apua ruotsalaisilta kollegoiltamme täältä). 

Pahoittelut, etten osaa vastata paremmin kysymyksiisi. Kannattaa olla rohkeasti yhteydessä eri oppilaitoksiin ja kysyä lisää! :-)

Ystävällisin terveisin

Emma, studentum.fi


Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi