Sivuston käyttötapa: Mobiili

Ulkomaan opinnot

Kysymyksiä ja vastauksia

Täällä voit lukea kysymyksiä ja vastauksia opiskelun eri aloilta. Toivomme, että osiosta muodostuu arvokas tietopohja sinulle, jolla on kysymyksiä tai muita ajatuksia peruskoulun jälkeiseen kouluttautumiseen liittyen!


EtsiViimeisimmät kysymykset aiheesta: Ulkomaan opinnot


22 loka 2018
Hammaslääketieteen opinnot ulkomailla
Hei,

Olen vuoden 2018 ylioppilas, ja jäin lukion jälkeen viettämään välivuotta opinnoistani. Olen nyt erittäin kiinnostunut hammaslääketieteen opinnoista, mahdollisesti Suomen lisäksi myös Ruotissa tai Virossa. Kuitenkin ylioppilaskirjoitukseni menivät huonosti, enkä kirjoittamillani arvosanoilla voisi päästä opiskelemaan alaa minnekään. Päättötodistukseni kuitenkin on ihan hyvä, ja voisin sitä vielä mahdollisesti parantaa, ja mietinkin että onko hammaslääketiedettä mahdollista päästä opiskelemaan pelkän päättötodistuksen avulla jonnekin? Suomessa minua pelottaa vaativa koe, ja ylioppilastodistuksen merkityksen kasvaminen. Kuinka paljon ylioppilastodistuksella on muissa maissa painoarvoa?

Ystävällisin terveisin,
Iida

Vastaus

Hei!

Kiitos viestistäsi.

Suomessa hammaslääketiedettä haetaan tosiaan opiskelemaan pääsykokeen sekä ylioppilastodistuksen perusteella, eikä lukion numeropäättötodistusta juurikaan katsota. Hammaslääkäriksi voi kuitenkin opiskella myös ulkomailla, sekä Virossa että Ruotsissa.

Ruotsalaisiin yliopistoihin ei pääsääntöisesti järjestetä pääsykokeita vaan koulutuksiin haetaan suoraan joko ylioppilastutkintotodistuksella sekä lukion päättötodistuksella, tai niin sanotulla högskoleprovetilla. Valinnassa huomioidaan päättötodistuksen kaikkien aineiden keskiarvo ja ylioppilastodistuksen arvosanat. Pakollisten kokeiden yo-arvosanat otetaan huomioon aina. Valinnaisten kokeiden arvosanat otetaan huomioon, jos ne korottavat keskiarvoasi.

Högskoleprovet on korkeakouluvalmiutta mittaava sopivuustesti, jonka voi suorittaa kahdesti vuodessa. Koe ei ole pakollinen eikä sinun siis tarvitse sitä suorittaa mutta sen suorittaminen voi parantaa sisäänpääsymahdollisuuksiasi.Tästä linkistä löydät lisää tietoa ruotsissa opiskelusta. Ruotsin korkeakouluihin haetaan sähköisesti yhteishaussa. Suosittelen sinua pohtimaan, missä päin Ruotsia tahtoisit opiskella ja ottamaan selvää kiinnostavista yliopistoista. Kun olet päättänyt yliopiston muista seurata heidän nettisivuiltaan tarkempia ohjeita hausta.

Myös Virossa voi opiskella hammaslääkäriksi, ja yksi suomalaistenkin suosiossa oleva yliopisto on esimerkiksi Tarton yliopisto. Virossa ei ole yhteishakua, vaan hakeminen tapahtuu sähköisesti oppilaitoksen sivuilta. Useimpiin koulutuksiin vaatimuksena on korkeakoulukelpoisuus sekä hyvä englanninkielen taito. Lisäksi joihinkin koulutuksiin voi olla erityisvaatimuksia kuten motivaatiokirje tai haastattelu. Tartossa lääketieteelliseen hakiessa vaaditaan myös tietyn biologian kokeen suorittaminen. Tästä löydät lisää tietoa oppilaitoksen nettisivuilta.

Toivottavasti tästä on apua, ja onnea opintoihisi!

Ystävällisin terveisin,

Aurea, Studentum.fi

31 elo 2018
Verkko-opinnot ulkomaisessa yliopistossa ja opintotuki?
Hei! Olen ajatellut suorittaa tutkinnon Yhdysvaltojen yliopistossa, mutta verkkokurssina. Eli opiskelisin Suomesta käsin. Onko tämä kanditutkinto Suomessa pätevä ja onko sellaiseen saatavissa opintotukea?
Kiitos!

Vastaus

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi. 

Jos opinnot suoritetaan kokonaan etäopintoina ulkomaisessa oppilaitoksessa, opintotukea ei voida myöntää. Opintotuki voidaan myöntää siinä tapauksessa, jos opintoihin liittyy myös lähiopiskelua ja jos oppilaitos on julkisen valvonnan alainen. 

Opintotukiasioissa kannattaa aina kääntyä Kelan puoleen, sillä he osaavat neuvoa parhaiten eri tilanteissa. Heillä on paljon tietoa opintotuesta ulkomailla opiskellessa.

Tutkinnon pätevyydestä en osaa sanoa, koska se riippuu muun muassa siitä, minkä alan tutkinnosta on kyse.

Ystävällisin terveisin,

Aino, Studentum.fi

09 elo 2018
Lääkikseen ulkomaille kaksoistutkinnon jälkeen
Hei, lähiaikoina lääketiede on alkanut olla itselleni kiinnostava.
Suoritin lähihoitajakoulutuksen kaksoistutkintona ja olen työskennellyt 2-3v sairaalassa.
Tykkään työstä, mutta työ on samalla rankkaa. En varmaan jaksaisi tehdä rankkaa työtä eläkeikään asti.

Lähihoitajakoulutuksen aikana ei tullutkaan mieleen, että hakisin lääkikseen jatkossa. Oletetusti en ole kirjoittanut mitään lääkikseen liittyviä aineita (fy, ke, bi) enkä panostanut lukion suorituksiin ja taso jäi tyydyttävään. Kuitenkin päädyin kokeilemaan lääkistä.
Ajattelin aloittaa iltalukiossa fysiikan, kemian ja biologian opiskelun työn ohella.

Kysymyksenä vaan..
- Kelpaako kaksoistutkinnon lukion päättötodistus (+fy, ke, bi arvosanat iltalukiosta) ulkomaille opiskeluun hakemiseen? (Olen enemmän kiinnostunut ulkomailla opiskelemista, kun Suomessa yliopistoon pääseminen on jo vaikeaa lahjakkaille henkilöillekin, joita itse tunnen..)

Vastaus

Hei,

kiitos kysymyksestä. Hienoa, että olet kiinnostunut lääketieteen opiskelusta!

Ulkomailla yliopistojen pääsyvaatimukset saattavat vaihdella maittain ja jopa kouluittain. Siksi en osaa sanoa suoraan, ovatko mainitsemasi kriteerit riittäviä sisäänpääsyyn. Fysiikan, kemian ja matematiikan osaaminen on joka tapauksessa tärkeää, jos haluaa päästä opiskelemaan lääkäriksi. 

Aloittaaksesi lääketieteen opinnot ulkomailla sinun tulee olla koulutukseltasi vähintään ylioppilas. Osa oppilaitoksista järjestää hakijoille pääsykokeen, ja merkittävä osa vaatii ulkomailta tulevilta hakijoilta virallisen kielitestin suorittamista. Lue lisää lääketieteen opiskelusta ulkomailla.

Suomessa hakijat voivat pyrkiä koulutusohjelmiin joko pääsykokeen ja ylioppilastutkinnon yhteispisteillä tai pelkillä pääsykokeista saatavilla pisteillä. Yhteispisteissä otetaan huomioon pääsykoepisteet sekä neljän yo-kokeen arvosanat.

Jos haluat ulkomaille lääkikseen, kannattaa tutustua vaihtoehtoihin ja löydettyäsi itsellesi sopivan vaihtoehdon, kannattaa kysyä pääsyvaatimuksista suoraan yliopistolta. 


Tilaa uutiskirje
Tilaa kuukausittain ilmestyvä uutiskirjeemme, niin saat ajankohtaista tietoa koulutusmaailmasta ja hakuajoista.