UKK – Lukio
Etsi
Aihealue
Kysymyksiä
Viimeisimmät kysymykset aiheesta: UKK – Lukio
Olen lukion ensimmäisellä, ja haluaisin työn luonnon- ja eläintensuojelun parissa. Työ, jossa saisin tehdä konkreettisia toimia luonnon ja eläinten hyväksi, esim. siivota rantoja ja metsiä, suojella uhanalaisia eläimiä, parantaa tuotantoeläinten oikeuksia tms., eli mahdollisesti myös kehittää ratkaisuja suuremmassa mittakaavassa. Pelkkä toimistotyö ei kiinnosta.
Mitkä olisivat tälläisiä ammatteja ja miten niihin pääsee opiskelemaan?
Olen suunnitellut kirjoittavani englannin, äikän ja matikan lisäksi biologian, mutta en ole varma kannattaako kemia vai maantiede viimeiseksi aineeksi?
Hei,
Kiitos kysymyksestä! Huippua, että olet löytänyt itseäsi kiinnostavan alan. 😊 Luonnon- ja eläintensuojelun parissa voi tehdä töitä monella eri ammattinimikkeellä, joista ainakin yleisluonteisimpia ovat luonnonsuojelija sekä eläintensuojelija. Luonnonsuojelussa työskennellään luonnon ja ympäristön suojelun parissa ja työtehtäviin kuuluu muun muassa ympäristön tilan tutkimusta ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämistä. Eläintensuojelussa voit työskennellä esimerkiksi eläinsuojelujärjestöissä, eläintieteilijänä tai lääkintäpuolella eläinlääkärinä. Lopullinen suuntautuminen on kuitenkin riippuvainen sinun mielenkiinnon kohteistasi. 😊
Opiskelun kannalta sinulla on monta vaihtoehtoa. Voit esimerkiksi suorittaa ympäristötieteisiin, biologian, ekologian tai metsätieteiden alaa käsittelevän korkeakoulututkinnon. Biologian opiskelu on suora tie moniin luontoon liittyviin työtehtäviin, ja biologia onkin laaja ala, johon kuuluu niin eläin- kuin kasvitieteetkin. Jos haluat erikoistua etenkin eläinten hoitoon tai suojeluun, niin esimerkiksi eläinlääkäriksi tai eläintenhoitajaksi kouluttautuminen voivat olla mahdollisia opintopolkuja. Eläinlääkäriksi kouluttaudutaan eläinlääketieteellisessä ja eläintenhoitajaksi voi kouluttautua eläintenhoitajan ammattitutkinnon suorittamalla. Myös kestävän kehityksen koulutusohjelmat voivat olla oiva reitti kouluttautua alan pariin.
Viimeinen valittava aine kannattaa miettiä sen mukaan, mikä itseäsi kiinnostaa eniten. Jos tarkoituksesi on hakea jatko-opintoihin ylioppilastodistuksella, kannattaa tosiaan miettiä myös aineen pisteiden painoarvoa hakukohteessa. Kummallakin aineella on omat paikkansa alalla; kemiasta voi olla hyötyä, jos sinua kiinnostaa esimerkiksi ympäristön saastumisen tutkimus, maantiede on taas hieman enemmän yhteydessä ympäristön tilan ja luonnonvarojen hallinnan tutkimukseen.
Voit myös keskustella oman lukiosi opon kanssa aiheesta. Hän osaa varmasti auttaa sinua jatko-opintoihin sekä ylioppilaksirjoituksiin liittyvissä kysymyksissä ja näin myös selkeyttämään kysymyksiäsi jatko-opintoihin liittyen! :)
Tsemppiä opintoihin!
Ystävällisin terveisin
Linda, studentum.fi
Hei,
Kiitos kysymyksestä! 😊 Kaksoistutkinto on mahdollista jättää kesken ja siirtyä suorittamaan vain toisen tutkinnoista kokonaisuudessaan, eli sinun on mahdollista vaihtaa lukioon. Vapaita paikkoja lukioon voi etsiä joko yhteishaussa tai yhteishaun jälkeen lisähaun alkaessa Opintopolusta tai oppilaitosten omilta sivuilta.
Suosittelen juttelemaan nykyisen koulusi opon kanssa asiasta lisää, sillä hän osaa varmasti auttaa ja neuvoa parhaiten tilanteessasi!
Ystävällisin terveisin
Linda, studentum.fi
Hei,
Kiitos kysymyksestä! 😊 En valitettavasti löytänyt täysin suoraa vastausta tilanteeseesi, mutta sanoisin kuitenkin, että sinun on mahdollista vaihtaa takaisin lukioon. Sinun kannattaa olla suoraan yhteydessä siihen lukioon, johon haluaisit siirtyä, ja kertoa tilanteestasi sekä kysyä heiltä mahdollisuudesta vaihtaa takaisin lukioon. Lukion henkilökunta, etenkin rehtori tai opinto-ohjaaja, pystyy neuvomaan, kuinka sinun tulee tilanteessasi toimia ja mitkä ovat seuraavat askeleet lukioon vaihtaessa.😊 Lisäksi nykyisen oppilaitoksesi henkilökunta osaa varmasti auttaa, ja kannattaakin kysyä myös heiltä, onko siirtyminen mahdollista!
Tsemppiä opintoihin!
Ystävällisin terveisin
Linda, studentum.fi
Hei,
Kiitos kysymyksestä! Sinun kannattaa olla suoraan yhteydessä siihen TUVA-koulutusta järjestävään oppilaitokseen, jossa opinnot ovat kesken, ja selvittää heiltä tilannettasi. Voit myös olla yhteydessä niihin lukioihin, joihin haluaisit opiskelemaan, ja kysyä tilanteesta. Valitettavasti en löytänyt tarkempaa tietoa asian tiimoilta, mutta en usko, että lukioon pääsy vaikeutuu, jos kuitenkin olet suorittanut opinnot hyväksytysti.
Tsemppiä tuleviin opintoihin! 😊
Ystävällisin terveisin
Linda, studentum.fi
Hei,
Kiitos kysymyksestä! 😊 En näe syytä sille, miksi et voisi siirtyä kaksoistutkintoon. Koska kuitenknin olet jo aikuislukiossa, sinun täytyy mahdollisesti siirtyä ammatilliseen oppilaitokseen, sillä kahden tutkinnon opiskelijaksi haetaan aina ammatillisen oppilaitoksen kautta. Suosittelisin sinua olemaan yhteydessä aikuislukiosi opinto-ohjaajaan tai muuhun henkilökuntaan, sillä he voivat antaa sinulle tarkempia ohjeita prosessiin liittyen. 😊
Tsemppiä opiskeluihin!
Ystävällisin terveisin
Linda, studentum.fi
Hei,
Kiitos kysymyksestä! 😊 Jos olet oikeutettu oppivelvollisuuslain mukaiseen maksutomaan koulutukseen, voit suorittaa ylioppilastutkinnon kokeita ilman maksua. Tällöin voit kuitenkin tosiaan suorittaa maksuttomasti vain viisi ensimmäistä koetta, eli viidennen kokeen jälkeen sinun tulee maksaa kunkin ylimääräisen kokeen kohdalla koekohtainen maksu, joka on 38€/koe. Oikeus maksuttomiin kokeisiin päättyy kuitenkin viimeistään sen kalenterivuoden lopussa, jolloin täytät 20 vuotta. Tämän jälkeen kaikkiin kokeisiin tulee koekohtainen maksu (eli 38€/koe).
Jos sinulla on kysymyksiä maksuttomuuteen tai maksullisuuteen liittyen, voit olla asian tiimoilta yhteydessä omaan lukioosi. 😊 Myös ylioppilastutkintolautakunnan sivuilta löytyy kattavasti lisää tietoa aiheesta.
Tsemppiä opiskeluihin!
Ystävällisin terveisin
Linda, studentum.fi
Hei,
Kiitos kysymyksestä! 😊 IB-linja voi tarjota hyviä valmiuksia yliopisto-opintoihin, erityisesti kansainvälisesti suuntautuneisiin ohjelmiin, kuten lääketieteeseen. IB-linja ei kuitenkaan välttämättä se paras vaihtoehto. IB-ohjelma tarjoaa laajan ja kansainvälisesti arvostetun koulutuksen, joka voi valmistaa sinua hyvin yliopisto-opintoihin, mutta toisaalta myös normaali lukio valmistaa sinua lääketieteen opintoihin, erityisesti jos valitset sopivia kursseja, kuten biologiaa, kemiaa ja matematiikkaa.
Vaihtomahdollisuudet riippuvat kuitenkin koulustasi ja sen käytännöistä. Suosittelenkin keskustelemaan asiasta esimerkiksi opinto-ohjaajasi kanssa, jotta saat tarkkaa tietoa siitä, onko vaihto mahdollista ja mitä mahdollisia vaatimuksia siihen liittyy.
IB-linja ei siis välttämättä ole parempi vaihtoehto kuin tavallinen lukio, mutta jos tavoitteesi on esimerkiksi kansainväliset opinnot tai lääketieteen opiskelu ulkomailla, voi IB-linja tukea näitä hieman enemmän.
Tsemppiä opiskeluihin! 😊
Ystävällisin terveisin
Linda, studentum.fi
Hei,
Kiitos kysymyksistä! Useimmiten voit hakea samaan oppilaitokseen, josta sinut on erotettu. Tämä voi kuitenkin riippua koulun käytännöistä ja siitä, millaisia ehtoja erottamiselle on asetettu. Tilanteessasi en usko uudelleen hakemiselle olevan esteitä, mutta suosittelisin sinua silti ottamaan yhteyttä esimerkiksi koulun opinto-ohjaajaan. Hän voi antaa tarkempia ohjeita ja kertoa, mitä sinun kannattaa tilanteessasi tehdä.
Jos haluat jatkaa opintojasi joko samassa koulussa tai toisessa koulussa, sinun tulee hakea opiskelemaan uudestaan. Erottaminen ei siis ole este kouluun hakemiselle, eikä sen pitäisi vaikuttaa sisäänpääsyyn. Aiheesta voit lukea lisää esimerkiksi opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilta. 😊
Ystävällisin terveisin
Linda, studentum.fi
Hei,
Kiitos kysymyksestä! :)
Ylioppilaslautakunnan ohjeistuksessa sanotaan, että uusinta tulisi tehdä siinä lukiossa, jossa on aikoinaan tutkinnon suorittanut tai asuinpaikkaasi lähimpänä olevassa lukiossa. Kokeen voi siis myös tehdä toisessa lukiossa.
Lisätietoja kannattaakin kysellä asuinpaikkakuntasi lukioista ja tiedustella heiltä, miten ilmoittaudut kokeisiin korottamista varten. Mahdollisten lisäkysymysten kanssa kannattaa myös olla yhteydessä Ylioppilaslautakuntaan! :)
Ystävällisin terveisin
Linda, studentum.fi
Hei,
kiitos kysymyksestä! Lukiossa opintopisteitä tulee suorittaa vähintään 150, joihin sisältyvät kaikki pakolliset opinnot sekä vähintään 20 opintopistettä valtakunnallisia valinnaisia opintoja. Ylärajaa opintopisteiden suorittamiselle ole määritelty, joten voit siis halutessasi suorittaa esimerkiksi tuon 175 opintopistettä. 😊
Tsemppiä opiskeluihin!
Ystävällisin terveisin
Linda, studentum.fi