Sivuston käyttötapa: Mobiili

Lukio

Täällä voit lukea kysymyksiä ja vastauksia opiskelun eri aloilta. Toivomme, että osiosta muodostuu arvokas tietopohja sinulle, jolla on kysymyksiä tai muita ajatuksia peruskoulun jälkeiseen kouluttautumiseen liittyen!


EtsiViimeisimmät kysymykset aiheesta: Lukio


05 tammi 2021
Taidelukioon vaihtaminen kesken lukion
Lukion vaihtaminen peruslinjalta erikoislinjalle
Olen tällä hetkellä lukion ykkösvuodella peruslukiossa, mutta haluaisin vaihtaa Kuopion Lumit lukion tanssilinjalle. Asun eri paikkakunnalla. Lukioon on pääsykokeet, ja vuodessa sinne ei oteta montaa opiskelijaa. Mitä minun kannattasi tehdä? Haenko yhteishaussa sinne vai mikä olisi paras vaihtoehto? Suunnitelmana olisi siis, että jatkaisin siellä kaksosvuotena. Ja vielä hyväksytäänkö käymäni kurssit jos vaihdan?
Kiitos:)

Vastaus

Hei,

kiitos kysymyksestäsi. Lukiota vaihtaessa kannattaa aina ihan ensimmäiseksi olla yhteydessä omaan opinto-ohjaajan ja uuden lukion rehtoriin, sillä heiltä saat tarkemmat neuvot siitä, miten kyseisissä lukioissa toimitaan koulun vaihdossa.

Kuopion taidelukion Lumitin tanssilinjalle päästäkseen pitää tosiaan suorittaa pääsykoe, joten voi olla, että sinun pitää hakea kyseiselle linjalle kevään yhteishaun kautta. Asia kannattaa kuitenkin varmistaa suoraan lukion rehtorilta ja samalla kysyä aiemmin käytyjen kurssien hyväksiluvusta. Todennäköisesti saisit hyväksiluettua ainakin pakolliset lukiokurssit, jotka ovat yleensä valtakunnallisia, eivätkä koulukohtaisia.

Onnea lukion vaihtoon!

Ystävällisin terveisin,

studentum.fi

11 joulu 2020
Ilmoittautuminen ylioppilaskokeeseen
Hei!
Jossain halua korottaa YO kokeessa matikkaa keväällä 2021 myöhästyinkö jo ilmoittautumisesta?
Olen valmistunut YO keväällä 2019.

Vastaus

Hei,

kiitos kysymyksestäsi. Kevään ylioppilaskirjoituksiin ilmoittaudutaan viimeistään edellisen vuoden marraskuun 23. päivään mennessä, joten valitettavasti myöhästyit kevään 2021 ilmoittautumisesta. Jos haluat ilmoittautua syksyn 2021 ylioppilaskirjoituksiin, se tulee tehdä viimeistään 5.6.2021 mennessä siihen lukioon, josta olet valmistunut.

Tsemppiä arvosanan korottamiseen!

Terveisin,

studentum.fi

23 marras 2020
Maantiedon opettajaksi?
Hei

Valmistuin lukiosta keväällä ja sain opiskelupaikan, mutta en ottanut sitä vastaan mielenkiinnon katoamisen vuoksi. Tämän jälkeen olen epätoivoisesti yrittänyt valita tulevaa ammattiani.

Yksi vaihtoehto on opettaja, mutta ainoa aine jossa osaamiseni on tarpeeksi hyvä päästä opettajaksi ovat kielet, enkä halua kielten opettajaksi. Maantiede, yhteiskuntaoppi ja historia ovat kiinnostavia aineita joita haluaisin päästä opettamaan, mutta en ottanut tarpeeksi maantieteen kursseja kirjoittaakseni sitä, eikä yhteiskuntaopin yo-arvosanani ole tarpeeksi hyvä.

Onko lukiosta valmistumisen jälkeen mahdollista käydä jonkin aineen kursseja jota ei kirjoittanut ja sitten kirjoittaa sen?

Ja jos tämä on mahdollista, mitä minun täytyy yliopistossa opiskella että pääsisin esim. maantiedon opettajaksi lukioon?

Vastaus

Hei,

kiitos kysymyksestäsi. Lukiosta valmistumisen jälkeen on mahdollista käydä lukion kursseja lisää aikuislukiossa. Voit siis hyvin opiskella ja kirjoittaa ylimääräisiä aineita tai korottaa jo kirjoitettuja aineita vaikka välivuoden aikana ja hakea lukemaan niitä yliopistoon myöhemmin. Kannattaa muistaa, että yliopistot järjestävät myös pääsykokeita, jolloin sisäänpääsyssä ei katsota ylioppilaskokeen arvosanoja, vaan pääsykokeessa menestymistä.

Maantiedon opettaja toimii lukiossa aineenopettajana. Lukion aineenopettajaksi haluavan täytyy suorittaa oman aineensa kandidaatin ja maisterin tutkinnot (esim. maantiedossa) sekä opettajan pedagogiset opinnot, jotka ovat suuruudeltaan 60 opintopistettä. Riippuen yliopistosta haet joko suoraan aineenopettajan linjalle oman aineesi haussa, jolloin saat automaattisesti oikeudet suorittaa opettajan opinnot, tai haet oikeutta opettajan opintoihin yliopisto-opintojen aikana.

Näistä linkeistä voit lukea lisätietoja aikuislukiosta ja opettajan opinnoista:

Menestystä opintoihin!

Ystävällisin terveisin,

studentum.fi


Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi