Sivuston käyttötapa: Mobiili

Ammattikoulut

Täällä voit lukea kysymyksiä ja vastauksia opiskelun eri aloilta. Toivomme, että osiosta muodostuu arvokas tietopohja sinulle, jolla on kysymyksiä tai muita ajatuksia peruskoulun jälkeiseen kouluttautumiseen liittyen!


EtsiViimeisimmät kysymykset aiheesta: Ammattikoulut


03 heinä 2018
Alan vaihto ennen opintojen alkua?
Hei!
Syksyllä minulla alkaisi kondiittorialalle opiskelu, mutta se ei minua ollenkaan kiinnostaisi, enkä sitä todellakaan työkseni haluaisi. Jouduin ottamaan alan vain sen takia, että aika loppui käsistä enkä silloin vielä tiennyt mitä oikeasti haluisin tehdä. Opiskelupaikan hyväksymiskirjeenkin olen lähettänyt. Onko mitään vaihtoehtoa esim. vielä perua paikka vai joudunko menemään 3 vuodeksi opiskelemaan alaa jota en halua tai ole motivaatiota, kun tiedän mitä sittenkin haluan tehdä?

Vastaus

Hei,

kiitos kysymyksestä, onpa kinkkinen tilanne!

Nyt suosittelen sinua ottamaan yhteyttä pikimmiten sen oppilaitoksen opinto-ohjaajaan, johon olet menossa opiskelemaan kondiittoriksi. Hän osaa varmasti auttaa sinua parhaiten.

Jos olet varma, ettei ala ole sinua varten, voi olla mahdollista, että saisit esimerkiksi vaihdettua alaa ennen opintojen alkua. Jos se ei onnistu, voit kysellä mahdollisuuksistasi vaihtaa alaa ensimmäisen vuoden opiskelujen aikana. 

Myös kymppiluokille voi löytyä vielä vapaita paikkoja, joten kannattaa olla yhteydessä oman paikkakunnan kymppiluokkiin. 

Missään tapauksessa et joudu opiskelemaan kolmea vuotta alaa, joka ei tunnu omalta.

Toivottavasti asiat järjestyvät pikaisesti!

Ystävällisin terveisin,

Aino, Studentum.fi

28 touko 2018
Kaksoistutkinnon vaihtaminen pelkkään lukioon
Hain yhteishauissa kaksoistutkinnolla alalle, jota nyt myöhemmin olen alkanut katua. Olen melko varma, että saan paikan, ja aloinkin miettiä, olisikohan mahdollista ennen koulujen alkua vaihtaa kaksoistutkinto pelkkään lukioon? Tai esimerkiksi vaihtaa kaksoistutkinnon alaa tmv.? Olen myös harkinnut Valmaa tai kymppiluokkaa, mutta minun päälle ysin keskiarvolla tuntuisi turhalta mennä sinne.

Vastaus

Moikka ja kiitos kysymyksestä!

Sinun ei tietenkään ole pakko vastaanottaa opiskelupaikkaa, mutta se ei välttämättä ole parhain vaihtoehto. Kaksoistutkinnon voi myös jättää kesken ja siirtyä suorittamaan vain toisen tutkinnoista kokonaisuudessaan. Lukioon siirtyminen lienee osaltasi helppoa, koska sinulla on noinkin hyvä keskiarvo.

Kaksoistutkinnon alaa voi olla melko hankala vaihtaa nyt, kun yhteishaku on jo ohi ja päätökset opiskelupaikoistakin tulevat kohta. Voit tietysti ottaa opiskelupaikan vastaan, ja pohtia sitten syksyllä vaihtoehtoja uuden koulusi opon kanssa yhdessä.

Vapaita paikkoja niin lukioon kuin kymppiluokalle tai Valmaan voi etsiä yhteishaun jälkeen lisähaun alkaessa Opintopolusta tai oppilaitosten omilta sivuilta. Nämä paikat on käytännössä tarkoitettu niille, jotka jäivät varsinaisessa yhteishaussa ilman opiskelupaikkaa.

Suosittelen kuitenkin juttelemaan nykyisen koulusi opon kanssa asiasta, sillä hän osaa varmasti auttaa parhaiten tilanteessasi.

Ystävällisin terveisin,

Aino, Studentum.fi

24 touko 2018
Sähköasentajaksi työn ohella
Hei!

Olen toiminut työelämässä tietojärjestelmäasiantuntijana sekä kopiokone-huoltoteknikkona kymmenisen vuotta, mutta olen viimevuosina kiinnostunut yhä enemmän sähköasentamisesta. Olen yrittänyt etsiä koulutusta sähköasentajaksi, jota voisin suorittaa nykyisen työni ohessa.
Mahtaako tämä olla edes mahdollista?

Kiitos!

Vastaus

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi. Sähköasentajaksi voi opiskella useimmissa ammatillisissa oppilaitoksissa. Opinnot on mahdollista suorittaa monimuotoisesti ja opinnot räätälöidään jo hankitun osaamisen perusteella. Työn ohella suoritetettavat opinnot ovat toki mahdollisia, mutta aikataulujen sovittaminen voi olla hiukan hankalaa, jos opinnot on suoritettava päiväopintoina. Iltaopinnot voivat sopia paremmin työn ohella suoritettaviksi. Mahdollisuuksista opiskella työn ohella kannattaa kysellä myös koulutusta järjestäviltä oppilaitoksilta.

Oppisopimuskoulutus on tietysti kohdallasi mahdollinen. Jos nykyisellä työnantajallasi ei ole mahdollista suorittaa oppisopimuskoulutusta, voi sopivan oppisopimuspaikan löytyessä hankkia sähköasentajan ammattipätevyyden tekemällä jo alan töitä.

Toivottavasti löydät itsellesi sopivan koulutuksen!

Ystävällisin terveisin,

Aino 

Studentum.fi


Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi