Sivuston käyttötapa: Mobiili

Aikuiskoulutus

Kysymyksiä ja vastauksia

Täällä voit lukea kysymyksiä ja vastauksia opiskelun eri aloilta. Toivomme, että osiosta muodostuu arvokas tietopohja sinulle, jolla on kysymyksiä tai muita ajatuksia peruskoulun jälkeiseen kouluttautumiseen liittyen!


EtsiViimeisimmät kysymykset aiheesta: Aikuiskoulutus


15 helmi 2018
Päihdeterapeutin nimike
Kuka voi, vai voiko sosionomi, lähihoitaja käyttää päihdetyössä nimikettä päihdeterapeutti, koska opinnot eivät täytä paljon psykologian opintoja.
Valvooko Valvira tällaista?
Yt. Sosiaaliohjaaja

Vastaus

Hei,

kiitos kysymyksestäsi!

Päihdeterapeutti on päihdehoitoon erikoistunut terveydenhoitoalan työntekijä. Sosionomeille on paljon mahdollisuuksia erikoistua esimerkiksi juurikin päihdetyöhön. Myös maksullisia erikoisammattitutkintoja sekä asiantuntijakoulutuksia järjestetään ympäri Suomen. Esimerkiksi päihde- ja mielenterveystyön erikoisammattitutkinto on mahdollista suorittaa oppilaitoksessa työn ohella tai oppisopimuksella alan työpaikassa. Tutkinnon voi suorittaa myös ilman valmistavaa koulutusta näyttötutkintona.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira myöntää oikeuden harjoittaa sosionomin ammattia laillistettuna ammattihenkilönä. Vaatimuksena tähän on, että henkilö on suorittanut sosiaalialalle soveltuvan ammattikorkeakoulututkinnon Suomessa. Valvira ei valvo päihdeterapeutin nimikettä.

Terveisin,

Aino, Studentum.fi

10 tammi 2018
Dieettikokin erikoisammattitutkinnon täydentäminen
Olen suorittanut Dieettikokin-erikoisammattitutkinnon. Haluaisin täydentää opintojani. Olen vielä jokusen vuoden työtä jäljellä, ennen eläköitymistäni. Halu oppia lisää. Takana 43 v ammattiia nissestä esimiesteh.täviin. Olisiko jotain mitä voisin tehdä etänä valtaosin netin kautta.
Työt täällä pohjoisessa ovat kausityöt ainoiaita tilaisuuksia ansaita leipänsa.

Vastaus

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi! Kiva kuulla, että olet innokas opiskelemaan. Etäopiskelu on todella joustava mahdollisuus itsensä kehittämiseen työn ohella. Kannattaa aloittaa pohtimalla, minkälaista koulutusta tai lisäosaamista tarvitset. Yksi mahdollisuus on suorittaa erikoisammattitutkinto joltakin toiselta osaamisalalta, esimerkiksi suurtalouskokin erikoisammattitutkinto. Yksi vaihtoehto on korkeakouluopiskelu, tosin korkeakouluopinnot kestävät useamman vuoden. Vai haluaisitko ehkä täydentää osaamistasi esimerkiksi kaupallisen alan tai johtamisen opinnoilla?

Tärkeää on miettiä, mitä haluat opiskella ja minkälaisessa aikataulussa ja haluatko suorittaa tutkinnon vai yksittäisen kurssin. Suosittelen sinua hyödyntämään Studentum.fi:n ja Koulutus.fi:n koulutushakukoneita, joiden avulla voit etsiä ja vertailla erilaisia koulutuksia keskenään.

Tsemppiä oikean koulutuksen etsintään!

Terveisin,
Studentum.fi

15 syys 2017
Anniskeluvastaavan pätevyys
Hei, olen valmistunut Perhosta v.2015 Ravintola-alan perustutkinnon kokin koulutusohjelmalla. Kuitenkin koen baarityöskentelyn lähemmäksi ja nykyään joka paikassa vaaditaan tuo vastaavan pätevyys. miten voisi suorittaa tuon tarjoilija tutkinnon lisänä ns näyttötutkintona? Tämä riittäisi AVI:nmukaan, että minulla olisi vastaavan pätevyys. Onko oppisopimuspaikka ainoa mahdollinen tapa? Vai voinko mennä esimerkiksi ns .harjoittelijana johonkin ravintolaan ilman palkkaa, aivan samalla tavalla kuin tuossa kokin koulutuksessa tehtiin? Ja suorittaa kuitenkin esim Perhossa tarvittavat opiskelut ym.
Kiitos.

Vastaus

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi!

Anniskelupaikan vastaavan hoitajan pätevyyden voi todistaa käytännössä kahdella eri tavalla: koulutuksella+siihen sisältyvällä harjoittelulla tai työkokemuksella+anniskelupassilla. Koulutuksen kautta hankittu riittävä ammattitaito edellyttää vähintään yhden vuoden päätoimista ravitsemisalan koulutusta, jos opetusohjelmaan sisältyy alkoholijuomien anniskeluun liittyvää opetusta ja käytännön harjoittelua.

Työkokemuksen kautta hankittu riittävä ammattitaito edellyttää vähintään kahden vuoden päätoimista työskentelyä alkoholijuomien anniskelussa ja ravitsemisalan oppilaitoksen antamaa todistusta (anniskelupassi) siitä, että henkilö hallitsee alkoholijuomien anniskelua koskevat säännökset.

Mikäli siis kokkikoulutukseesi on sisältynyt anniskeluun liittyvää opetusta sekä vähintään 1kk harjoittelu anniskeluliikkeen salipuolella eli tarjoilijana, sinulla on riittävä pätevyys anniskeluliikkeen vastaavana hoitajana toimimiseen. Anniskeluopetus ja harjoittelu on oltava näkyvillä tutkintotodistuksessasi.

Mikäli kokkiopintoihisi ei kuulunut edellä mainittuja osia, on vastaavan pätevyys mahdollista hankkia kahden vuoden työkokemuksella sekä alkoholipassin suorittamisella. Perhossa voit suorittaa alkoholilainsäädännön kurssin, jonka läpäistyäsi saat alkoholipassin. Kurssista löydät lisätietoa täältä. Tämän lisäksi tarvitset kuitenkin kaksi vuotta työkokemusta anniskeluliikkeestä saadaksesi vuorovastaavan pätevyyden.

Yksi mahdollisuus pätevöityä anniskelupaikan vastaavaksi hoitajaksi on suorittaa mainitsemasi tarjoilijan tutkinto näyttötutkintona. Näyttötutkinto voisi sopia hyvin sinulle, sillä näyttötutkinnossa jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opetussuunnitelma, jossa huomioidaan aikaisempi osaaminen ja työkokemus. Lisätietoa Perhon järjestämästä koulutuksesta löydät oppilaitoksen verkkosivuilta.

Näyttötutkinto on mahdollista suorittaa myös oppisopimuksena, mikäli sinulla on sopiva alan työpaikka valmiina.  

Suosittelen ottamaan yhteyttä Perhoon ja kysymään lisää näyttötutkintona järjestettävästä tarjoilijakoulutuksesta.

Tsemppiä jatkokouluttautumiseen!

Terveisin, Studentum.fi


Tilaa uutiskirje
Tilaa kuukausittain ilmestyvä uutiskirjeemme, niin saat ajankohtaista tietoa koulutusmaailmasta ja hakuajoista.