Aikuiskoulutus

Täällä voit lukea kysymyksiä ja vastauksia opiskelun eri aloilta. Toivomme, että osiosta muodostuu arvokas tietopohja sinulle, jolla on kysymyksiä tai muita ajatuksia peruskoulun jälkeiseen kouluttautumiseen liittyen!

Etsi

Viimeisimmät kysymykset aiheesta: Aikuiskoulutus

Aikuiskoulutustuki ja opintotuki
Hei,
Olen vakituisessa työssä oleva korkeakoulutettu aikuinen. Suunnitelmissa olisi jäädä opintovapaalle ja hakea aikuiskoulutustukea vielä viimeisenä mahdollisena hetkenä. Jos saan opiskelupaikan ammattiopistossa jatkuvalla haulla aloitan opiskelun monimuoto-opiskeluna alkaen 31.7.2024 ja haen omasta työstäni opintovapaata ja aikuiskoulutustukea 15 kuukaudeksi.

Olen osallistunut myös kevään toiseen yhteishakuun, ja olen edennyt AMK:n taidealan monimuotokoulutuksessa pääsykoevaiheeseen asti. Tulokset tästä hausta tulevat vasta heinäkuussa. Tämä AMK opiskelu alkaisi vasta elo-syyskuussa 2024 eli ymmärtääkseni tähän opiskeluun en voisi edes hakea aikuiskoulutustukea. Mikäli tulen hyväksytyksi molempiin koulutuksiin, voinko opiskella niitä yhtäaikaa niin että haen vain toisesta aikuiskoulutustukea tai opintotukea? Toinen koulutus on siis ammattikorkeakoulussa ja toinen ammattiopistossa (ammatillinen perustutkinto).
Vastaus

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

On totta, että elokuussa alkaviin opintoihin ei ole enää mahdollista saada aikuiskoulutustukea. Jotta aikuiskoulutustukea voi vielä saada, tulee opintojen ja myös tukikauden alkaa viimeistään 31.7.2024.

Aikuiskoulutustukea ja opintotukea ei voi saada samaan aikaan. Voisit siis saada joko aikuiskoulutustukea tai opintotukea. Myöskään opintotukea et voi saada kahteen eri tutkintoon samaan aikaan.

Voit siis kyllä opiskella samaan aikaan molempia tutkintoja, mutta saat vain toiseen aikuiskoulutustukea tai opintotukea. Juuri niin kuin sanoitkin!

Tsemppiä opintoihin!

Ystävällisin terveisin

Aino, studentum.fi

Aikuiskoulutustuen saaminen
Hei!

Opiskelen amk:ssa ja aion hakea myös yliopistoon. Haluan valmistua molemmilta linjoilta. Voinko opiskella kouluissa samaan aikaan ja saada aikuiskoulutustukea yhä amk opintoihini vaikka ottaisinkin eri vuonna saadun yliopistopaikan vastaan?
Vastaus

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Lukemani tiedon perusteella en näe mitään syytä miksi et voisi saada aikuiskoulutustukea AMK-opintoihisi, vaikka opiskelisitkin yliopistossa toista tutkintoa samanaikaisesti. Aikuiskoulutustuki-sivustolla lukee vain, että voi saada aikuiskoulutustukea yksiin tai useampiin opintoihin yhteensä 15 tukikuukautta, yhdessä tai useammassa erässä.

Voit tutustua tarkemmin aikuiskoulutustukeen täällä

Ystävällisin terveisin

studentum.fi

Aikuiskoulutustuki
Aikuiskoulutustuen saaminen ensi lukuvuonna mahdollisesti alkavaan amk-koulutukseen ei ole enää luultavimmin mahdollista.
Onko ammattikorkeakouluilla joitain keinoja, joilla voisi aloittaa opinnot jo ennen 1.8.2024 (jos tulee valituksi)? Eli mietin, että miten vielä saisin aikuiskoulutustuen.
Voinko esim. hakea nyt kyseisen alan perustutkintoon ammattiopistoon ja tehdä siellä minimiopinnot (4 osp/kk) ja jos pääsen amk-opintoihin, niin teen siellä etä-monimuoto-opinnot yhtäaikaa? Onko tällainen mahdollista?
Vastaus

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

On totta, että aikuiskoulutustukea on esitetty lakkautettavaksi elokuussa 2024, jonka vuoksi 31.7.2024 jälkeen alkaviin opintoihin tukea ei enää saisi. Ammattikorkeakouluissa syyslukukausi alkaa yleensä elokuussa, jonka vuoksi en usko, että opintoja olisi mahdollista aloittaa aikaisemmin. Oppilaitokset osaavat kuitenkin itse vastata tähän paremmin, joten kannattaa kysyä asiaa suoraan sinua kiinnostavilta oppilaitoksilta.

Hallituksen esityksen mukaan aikuiskoulutustukea voidaan myöntää, jos opinnot ja tukikaudet alkavat viimeistään tuolloin 31.7.2024. Aikuiskoulutustuki-sivustolla lukee, että tuen lakkauttamisella ei ole vaikutuksia henkilöön, joka saa jo ennen lakkauttamista tukea ja joka jatkaa samojen opintojen opiskelua. Samoiksi opinnoiksi luetaan tässä yhteydessä saman tutkinnon jatkaminen tai saman aineen perusopinnoista aineopintoihin siirtyminen.

Tämän perusteella siis sanoisin, että voit hakea ensin perustutkintoon ja jatkaa siitä saman alan ammattikorkeakoulututkintoon. Tällöin voisit mahdollisesti saada aikuiskoulutustukea vielä siirtymäajan eli vuoden 2025 loppuun asti. Kannattaa tutustua asiaan lisää aikuiskoulutustuki-sivustolla.

Ystävällisin terveisin

Aino, studentum.fi

Näyttää 1-3 kysymystä 239 tuloksesta
1
2
3
4
...
80

Mainokset