🌞 Kesän lisähaku kokoaa yhteen haussa olevia koulutuksia »

Kansanopistot

Täällä voit lukea kysymyksiä ja vastauksia opiskelun eri aloilta. Toivomme, että osiosta muodostuu arvokas tietopohja sinulle, jolla on kysymyksiä tai muita ajatuksia peruskoulun jälkeiseen kouluttautumiseen liittyen!

Etsi

Viimeisimmät kysymykset aiheesta: Kansanopistot

Musiikkiterapian koulutus
Hei! Missä kaikissa kouluissa voi tällä hetkellä opiskella musiikkiterapeutiksi, ja onko se jokaisessa oppilaitoksesa maksullista? Ilmeisesti musiikkiterapeutti ei voi työskennellä psykoterapeuttina, joten voiko psykoterapeutiksi opiskellessa saada jotain hyväksilukua musiikkiterapeuttiopinnoista?
Vastaus

Hei,

Kiitos viestistäsi. Musiikkiterapian koulutusta järjestetään useissa eri oppilaitoksissa Suomessa niin kansanopistoissa, avoimessa yliopistossa kuin kesäyliopistoissakin. Näissä opiskelu on maksullista. 

Musiikkiterapian opinnot ovat osa psykoterapeutin koulutusta. Mikäli haet myöhemmin psykoterapeutin koulutukseen, voit saada musiikkiterapeutin opinnot hyväksiluettua aiempien opintojen perusteella. Tästä on kuitenkin keskusteltava opetusta järjestävän tahon kanssa erikseen.

Musiikkiterapian kandiksi voi opiskella ainakin Jyväskylän yliopistossa.

Ystävällisin terveisin,

studentum.fi

Vaihtoehto B: Kansanopisto-opinnot
Hei!

Olen ajatellut hakea nyt yhteishaussa opiskelemaan yliopistoon joko kasvatustieteitä tai media- ja kulttuurialan opintoja, kuten mediatutkimusta Turun yliopistossa. Olen kiinnostunut ajatuksesta, että työskentelisin tulevaisuudessa kulttuuri-/mediakasvatuksen parissa esimerkiksi opettajana ja siksi mielessäni onkin käynyt näiden osa-alueiden yhdistäminen. Lapin yliopistossa olisi ihan sellaisenaan tarjolla mediakasvatusta, mutta haluaisin hakea opiskelupaikkaa myös lähempänä pääkaupunkiseutua, jolloin mahdollisuudeksi jäävät vain pääaine+sivuaine-yhdistelmät.

Kysymykseni onkin, että kumpi on järkevämpää; hakea pääaineopiskelijaksi lukemaan kasvatustieteitä ja yhdistää siheen eri sivuaineina kulttuuri- ja mediaopintoja vai valita pääaineeksi esimerkiksi tuo Turun yliopistossa tarjolla oleva mediatutkimus ja liittää siihen sivuaineeksi kasvatustieteet? Vai onko yhdistelmän järjestyksellä loppujen lopuksi mitään merkitystä?

Lisäksi olen miettinyt jo mahdollisuutta, että jos tämän yhteishaun merkeissä ei opiskelupaikka vielä aukene, niin suunnitelma B:nä olen tutkinut pääkaupunkiseudun kansanopistoja. HEO Kansanopistossa olisi suunnitelmieni tueksi tarjolla vain kasvatustieteet, mutta Työväen Akatemiassa sen sijaan tuntuisi löytyvän moniakin mahdollisuuksia (psykologia ja kasvatustiede sekä humanistiset opinnot). Haluaisin kuitenkin kysyä, että mikä periaate kansanopisto-opinnoissa on eli kuinka vapaasti koulutustarjonnasta voi valita? Jos hakeudun humanistisiin opintoihin, onko mahdollista ottaa jo kansanopistovuotena kasvatustieteitä opintojen tueksi? Vai tukisiko suunnitelmiani paremmin opiskelu avoimessa yliopistossa?

Kiitos paljon vastauksestanne!
Vastaus

Hei,

Kiitos viestistäsi ja hyvästä kysymyksestä. Kevään yhteishaku on valitettavasti jo ehtinyt päättyä ennen kuin pystyimme vastaamaan sinulle. Toivottavasti kuitenkin valintasi yhteishaussa onnistuivat. Kummatkin suunnittelemasi valintayhdistelmät kuulostavat erittäin järkeviltä. Valitessasi pääainetta, suosittelemme sinua tutustumaan tarkemmin opintosisältöihin ja kurssikuvauksiin sekä hakemaan ensisijaisesti siihen hakukohteeseen, joka tuntuu sisällöltään sinua eniten kiinnostavalta ja tulevaisuuden suunnitelmiasi tukevalta. Jos voisit kuvitella työskenteleväsi opetus- ja kasvatusalalla muutoinkin kuin mediakasvatuksen

Kansanopisto-opinnot ovat loistava vaihtoehto, jos jäät ensimmäisellä hakukerralla ilman toivomaasi opiskelupaikkaa. Useissa kansanopistoissa on mahdollista suorittaa vuoden kestävän opintolinjan aikana myös avoimen yliopiston opintoja. Kansanopisto-opiskelussa on etuna, että vuoden kestävillä opintolinjoilla opiskeluun on mahdollista saada opintotukea. Kansanopistolinjalla suoritetut avoimen yliopiston opinnot voidaan usein huomioida suoraan jatko-opinnoissasi. Useilla kansanopistolinjoilla järjestetään myös pääsykoevalmennusta. Suosittelen sinua ottamaan yhteyttä suoraan siihen oppilaitokseen, jonka koulutuksista olet kiinnostunut. He auttavat varmasti sinua mielellään opintojesi suunnittelussa.

Tsemppiä yhteishakuun ja koulutuksesi etsintään!

Studentum.fi

Opettajakoulutus sekä musiikin ja kuvataiteen opinnot
Moi,

Haluaisin tietoa opettaja- ja lastentarhaopettajakoulutuksesta, sekä musiikin ja kuvataiteen opinnoista.

Vastaus

Hei, 

Kysymyksesi on melko laaja, joten tällä sinulla monipuolinen linkkilista, josta saat perustietoa eri koulutuksista. Voit opiskella opettajaksi ja lastentarhanopettajaksi yliopistoissa – musiikki- ja kuvaitadeopintoja tarjoavat yliopistojen lisäksi kansanopistot ja ammatikorkeakoulut. 

Toivottavasti pääset näillä eteenpäin! Autamme sinua mielellään jos haluat kysyä tarkemmin jostain tietystä aiheesta.

Terveisin,
Studentum.fi

Ympäristö- ja luontoalan opinnot
Hei! Kannattaako ympäristöalan opiskelu? Onko alalla jo liikaa tarjontaa? Olen tässä jonkun aikaa miettinyt mitä opiskelisin ja ympäristö- ja luontoala kiinnostaisi kovasti. Toinen minua kiinnostava asia on taide, onko jotain ammatteja missä käsillä tekemisen taitoa voisi hyödyntää? Esimerkiksi hammasteknikko?
Vastaus

Hei!

Ympäristökoulutus on nyt erittäin ajankohtaista ja ympäristö asiantuntijoiden tarve on kasvamassa tulevaisuudessa. Oppiaineiden välillä on toki selkeitä eroja, mutta kaikkia yhdistää ympäristöongelmien luonnontieteelliseen perustaan tutustuminen. Yhteiskunnassa tarvitaan ympäristöasiantuntijoita, joilla on laaja näkemys ympäristöongelmien syistä, seurauksista ja ennaltaehkäisystä.

Ympäristöön liittyviä oppiaineita voi opiskella niin kansanopistoissa, ammattikorkeakouluissa kuin yliopistoissakin. Suuntautumismahdollisuuksia löytyy useita.

Ympäristö asiantuntijat voivat sijoittua työelämässä julkisen sektorin, elinkeinoelämän tai järjestöjen palvelukseen. Työtehtäviä löytyy muun muassa tutkimuksessa, hallinnossa, kasvatuksessa, koulutuksessa, opetuksessa ja tiedotuksessa.

Käsillä tekemisen taitoa voi hyödyntää monessakin ammatissa. Suuntautuminen riippuu pitkälti myös omista kiinnostuksen kohteistasi.

Ympäristö- ja luontoalan koulutuksia voit selailla täällä.
Esimerkiksi muotoilu- ja käsityöalan koulutuksia pääset selailemaan täällä.

Onnea koulutuksen etsintään!

Terveisin, Studentum.fi

Ikäraja kansanopisto-opintoihin
Onko Joensuun Niittylahden kansanopistossa jotain ikärajaa?
Vastaus

Hei,

Opiskelu kansanopistoissa on pääsääntöisesti avointa kaikille opinnoista kiinnostuneille. Joidenkin kansanopistolinjojen tai kansanopistoissa järjestettävän ammatillisen koulutuksen kohdalla ikäraja voi kuitenkin olla 18 vuotta. Pääsyvaatimuksena on usein myös perusasteen suorittaminen tai joissain tapauksissa ylioppilastutkinnon suorittaminen. Kansanopistojen pääsyvaatimukset vaihtelevat aina oppilaitos- ja linjakohtaisesti ja parhaiten asia selviääkin, kun varmistat epäselvissä tilanteissa asian suoraan opistolta, jonka koulutuksista olet kiinnostunut.

Pohjois-Karjalan opisto ja ammattiopisto Niittylahti tarjoaa sekä avoimia kansanopistolinjoja että ammattiin tai jatko-opintoihin valmentavaa koulutusta. Pääsyvaatimukset vaihtelevat linjoittain. Esimerkiksi avoimen yliopiston linjalle vaaditaan 18-vuoden ikää ja nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen perustutkintoon valmistavaan koulutukseen tai terveysliikunnan ohjaajakoulutukseen hakeutuessasi sinulla tulee olla vähintään perusasteen koulutus suoritettuna. Tarkemmat tiedot kunkin koulutusohjelman pääsyvaatimuksista löydät koulutusesittelyjen yhteydestä kohdasta Hakeminen ja kelpoisuus.

Aurinkoa syksyyn!

Terveisin,

Studentum.fi

Näyttelijän koulutus
Olen 15vuotias tyttö Konneveden ysilluokalta ja olen 7vuotiaasta asti haaveillut näyttelijän alasta. Olen myös Konneveden Näytelmä-kerhossa ensimmäistä vuotta. Muutan ensikesänä Tampereelle. Miten pääsisin opiskelemaan ysin jälkeen Tampereelle näyttelijä-alaa? ja mitä kaikkia paikkoja siellä olisi missä opiskella sitä?
Vastaus

Teatteritaiteen kandidaatti- ja maisteritutkinnon voi suorittaa Helsingissä Teatterikorkeakoulussa sekä Tampereen yliopistossa. Teatterikorkeakoulun teatteritaiteen tutkintoa suorittamaan voidaan hyväksyä henkilö, joka valintakokeissa on osoittanut taiteellisen lahjakkuutensa ja soveltuvuutensa alalle ja joka on suorittanut

- Ylioppilastutkinnon
- ammattikorkeakoulun, ammatillisen korkea-asteen, ammatillisen opistoasteen, vähintään kolmivuotisen ammatillisen tutkinnon tai
- vastaavan ulkomaisen tutkinnon

Tampereen yliopistossa voit opiskella teatterityön koulutusohjelmassa, joka valmistaa sinut näyttelijän ammattiin, mutta tähänkin koulutukseen sinulla tulee olla suoritettuna toisen asteen koulutus.

Useat kansanopistot järjestävät näyttelijä- ja teatterilinjoja. Kansanopistolinjalta ei kuitenkaan valmistu näyttelijänammattiin. Valitettavasti suurimpaan osaan kansanopintojen näyttelijälinjoista on pääsyvaatimuksena 18 vuoden ikä.

Valitettavasti peruskoulupohjaiselle vaihtoehdot ovat siis melko rajalliset. Toki voisit ottaa yhteyttä eri teatterikerhoihin Tampereella, mutta opiskellaksesi teatterialaa, sinulla olisi hyvä olla pohjakoulutuksena lukio tai muu toisen asteen koulutus. Oletko miettinyt vaihtoehtona esimerkiksi jotain ilmaisutaidonlukiota, jonka suoritettuasi hakisit jatko-opintoihin esimerkiksi yliopistoon tai Teatterikorkeakouluun?

Täydennyshaku 2013
Hei! Haluaisin kysyä tulevista täydennyshauista, kuinka paljon paikkoja tulee ja millaisia näkymiä on Porin ja Kankaanpään alueella?
Vastaus

Tarkempia tietoja täydennyshausta löydät täältä. Lisäksi kannattaa seurata oppilaitosten omia nettisivuja, sillä useat koulut ilmoittavat vapaista opiskelupaikoista nettisivuillaan.

Täydennyshaku 2013
Hei!
Lukio-opintoni jäivät hieman kesken kolme vuotta sitten. Sen jälkeen työelämään tutustuneena opiskelu taas kiinnostaisi(määrä-aikainen työsopimus 30.9.13 asti). MItä vaihtoehtoja Turussa on täydennyshakuun liittyen? Oppisopimuskoulutus kiinnostaisi ehkä eniten, mutta mistä tietoa ja opastusta olisik mahdollista saada?
Vastaus

Täydennyshakuun tulevia koulutuksia voit seurata esimerkiksi täällä.

Lisäksi suosittelisin sinua vierailemaan oppilaitosten omilla nettisivuilla, sillä oppilaitokset ilmoittavat aktiivisesti vapaista opiskelupaikoistaan myös nettisivuillaan.

Miten päättää minne lähteä opiskelemaan?
Moi!
Olen käynyt lukion ja pidän nyt välivuotta. Haluaisin aloittaa opinnot ensi syksynä. Mielenkiintoa ja motivaatiota on kertynyt lomaillessa eikä toinen välivuosi kiinnostaisi tippaakaan. Ongelmana onkin se, että mihin haen. En tiedä yhtään mikä minua kiinnostaa. Olen lukenut paljon eri ammateista ja opinnoista, mutta mikään ei nappaa yhtään. En edes tiedä haluanko ammattikouluun, amk:kkiin vai yliopistoon. Kolmannen asteen koulu kiinnostaisi, mutten osaa arvioida mihin taitoni riittäisi. Kirjoitin ok:sti, keskitasoa huonommin ja kielipääni on mitä surkein. Olen aivan umpikujassa. Kaikki kiinnostaa, mutta mikään ei taas kiinnosta.
Osaatteko auttaa? Mikä olisi järkevää, hakea vain johonkin ja kokeilla, vai avoin yliopisto tms. (ei tietääkseni saa kylläkään opintotukea siihen)?
Vastaus

Oletko tehnyt sivuillamme olevan ammatinvalintatestin? Kenties tästä voisi olla jotain apua ja saisit hieman vinkkiä, mikä ala voisi olla juuri sinulle sopiva.

Kiinnostaisiko sinua enemmän käytännönkautta oppiminen vaiko teoriapohjainen opiskelu? Yliopisto-opiskelu on useimmiten melko itsenäistä ja lukupainotteista (huom. poikkeuksia toki on!) kun taas AMK:ssa opiskeluun kuuluu mukaan esimerkiksi pakolliset työssäoppimisjaksot.

Lisäksi kannattaa miettiä, millaista tutkintoa haluaisit lähteä opiskelemaan - olisiko sinulla motivaatiota opiskella yliopistotutkinto vaiko hieman lyhyempi amk-tutkinto.

Millaisia harratuksia sinulla on? Voisiko niistä löytyä jotain suuntaa tuleviin opintoihin? Tai olisiko sinulla jotain ammattia, jonka koet mielenkiintoiseksi? Kannattaa lähteä näistä muutamista kysymyksistä liikkeelle ja sen jälkeen selailla vaihtoehtoja.

Kannattaa myös selailla sivuillamme esimerkiksi etusivuilla olevia esittelyjä tai lukea koulutusesittelyjä, joista löytyy myös opiskelijahaastatteluja!

Opiskelemaan suoraan ylioppilastutkinnon perusteella
Hei, mihin kaikkialle aloille voidaan valita todistusvalinnalla tai siis pelkän ylioppilastulosten perusteella? Onko mahdollista nähdä missään listaa koko maan yliopistoista joissa tällainen mahdollisuus (myös ruotsinkieliset)?
Vastaus

Valitettavasti tällaista listausta ei ole saatavilla.

Itse kuitenkin suosittelisin sinua ensimmäisenä etsimään sinua kiinnostavan alan, ja sen jälkeen tutkimaan, miten koulutusohjelmiin haetaan opiskelemaan ja millaisia hakureittejä on tarjolla.

Melko monet yliopisot tarjoavat koulutusohjelmia, joihin voi päästä opiskelemaan suoraan ylioppilastutkinnon perusteella. Nämä ovat kuitenkin yliopistokohtaisia. Kannattaa siis ensin tutkia itseä kiinnostava ala ja sen jälkeen lähteä tutkimaan eri vaihtoehtoja ja hakukriteereitä.

Tsemppiä koulutuksen hakuun!

Näyttää 1-10 kysymystä 39 tuloksesta
1
2
3
4

Mainokset