Sivuston käyttötapa: Mobiili

Ammatilliset oppilaitokset

Kysymyksiä ja vastauksia

Täällä voit lukea kysymyksiä ja vastauksia opiskelun eri aloilta. Toivomme, että osiosta muodostuu arvokas tietopohja sinulle, jolla on kysymyksiä tai muita ajatuksia peruskoulun jälkeiseen kouluttautumiseen liittyen!


EtsiViimeisimmät kysymykset aiheesta: Ammatilliset oppilaitokset


08 helmi 2019
Koirien koulutusohjaajan koulutus tai vastaava?
Hei!

Kiinnostaisi esim. koirien koulutusohjaaja (Dog orientend tai Eläinkoulutuskeskus) kurssi tai vastaava ja olenko oikeutettu opintovapaaseen?

Ystävällisin terveisin,
Hanna

Vastaus

Hei Hanna,

Kiitos yhteydenotosta!  

Pääkaupunkiseudun kurssitarjonnasta löytyy Eläinkoulutuskeskuksen järjestämiä koirien koulutukseen liittyviä kursseja:


Dog Oriented Institute
puolestaan tarjoaa:


Pidempiä eläinkouluttajan tutkintoja / koulutuksia ovat mm.: Amiedun oppisopimuskoulutus, Pohjois-Savon opistosta eläintenkouluttajalinja, Ylä-Savon ammattiopiston eläintenhoidon ammattitutkinto

Yleisen ohjeen mukaan opintovapaata voi hakea, mikäli päätoiminen työsuhde on kestänyt vähintään vuoden yhdessä tai useammassa jaksossa. Viiden päivän opintovapaata voi hakea, jos päätoiminen palvelussuhde samaan työnantajaan on kestänyt vähintään kolme kuukautta yhdessä tai useammassa jaksossa. 

Yllä mainitut Suomen Eläinkoulutuskeskuksen ja Dog Oriented Instituten koulutukset ovat pääosin viikonlopuille sijoittuvia ja/tai verkko-opiskelupainoitteisia, joten koulutuksia voi käydä työnteon lomassa. Yhtenä ehtona opintovapaan myöntämiselle on myös opiskelu julkisen valvonnan alaisessa oppilaitoksessa, joten koulutuksen tarjoajalta kannattaa varmistaa, täyttyvätkö ehdot. 

Toivottavasti löydätte juuri teille sopivan koulutuksen!

Ystävällisin terveisin,
Marija / Studentum.fi

01 joulu 2018
Lukiokurssien hyväksilukeminen ja ammatillisen perustutkinnon keskeyttäminen
Hei!

Olen 17-vuotias toisen vuoden kaksoistutkinto-opiskelija liiketoiminnan perustutkinnossa. Olen tullut siihen tulokseen, että ala ei ole minulle oikea ja olenkin nyt miettinyt vaihtoehtojani. Haluaisin lähteä opiskelemaan lääkealaa tai hammastekniikkaa. Näistä ei kuitenkaan ole tietoa, että milloin ne tulevat jatkuvaan hakuun vai tulevatko ollenkaan. Seuraava mahdollisuus hakea näihin saattaa siis olla vasta yhteishaussa ja tällöin aloitus menee kauas ja jäljellä olisi nykyistä tutkintoa enää vuosi siinä vaiheessa. Olenkin nyt myös harkinnut koulun vaihtamista lähemmäksi kotia Omniaan ja liiketoiminnan perustutkinnon viemistä loppuun uudessa koulussa. Aloitus Omniassa olisi vasta maaliskuun puolessa välissä, jos pääsen sisään. Minusta tuntuu, että en jaksa opiskella nykyisessä koulussani enää ja siksi olen harkinnut nykyisestä koulusta eroamista. Haluaisin kuitenkin pitää opiskelusta kiinni edes jotenkin ja siksi ajattelin, että voisin tehdä lukion verkkokursseja Espoon aikuislukiossa aineopiskelijana sillä välin, kun olen ilman opiskelupaikkaa. Kysymyksenä olisi nyt se, että jos pääsen Omniaan jatkamaan liiketoiminnan kaksoistutkintoa, niin saanko hyväksiluettua verkkokursseina käydyt lukiokurssit?

Tai voinko hakea VALMAAN ja olla siellä vain sen aikaa kunnes saisin toisen opiskelupaikan?

Omnia painottaa jatkuvan haun valinnoissa muun muassa niitä, joilla ei ole tutkintoa. Jos eroan nykyisestä koulustani, niin olenko samassa asemassa niiden hakijoiden kanssa, joilla ei ole ollut tutkintoa vuosiin? Tai ovatko mahdollisuuteni huonommat, koska olen itse päättänyt erota ja hylätä opiskelupaikan samalta alalta? Vai onko sisäänpääsy todennäköisempää, jos syynä ei ole oppilaitoksen vaihtaminen vaan tutkinnon loppuun suorittaminen?

Kiitos jo etukäteen!

Vastaus

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi. Toisessa oppilaitoksessa suoritetut lukiokurssit voidaan hyväksilukea  osaksi opintojasi, mikäli niiden sisältö vastaa lukio-opetuksen opetussuunnitelmaa. Tällöin alkuperäisen oppilaitoksen antamat kurssiarvosanat säilyvät. Tämä kannattaa kuitenkin vielä varmistaa oppilaitokselta, eli tapauksessasi Omniasta. Muista myös pyytää hyväksilukemista ennen opintojesi aloittamista.

VALMA  kestää kaiken kaikkiaan noin lukuvuoden ja on tarkoitettu opiskelijoille, jotka eivät tiedä mitä peruskoulun jälkeen tekisi tai mikäli kaipaa lisää tietoa jatko-opintomahdollisuuksista. En valitettavasti osaa sanoa, olisiko VALMA tapauksessasi sopiva vaihtoehto, mikäli et halua opiskella siinä koko lukuvuotta. VALMAssa koulutus suunnitellaan henkilökohtaisten tarpeiden mukaan, mutta koulutukseen kuuluu sekä valinnaisia että pakollisia opintoja. Suosittelen sinua esimerkiksi kysymään suoraan VALMA opetusta tarjoavasta oppilaitoksesta, mikä heidän käytäntönsä on lyhytaikaisten oppilaiden suhteen.

Mikäli ymmärsin oikein, et ole suorittanut ennen nykyistä opiskelupaikkaasi muuta tutkintoa kuin peruskoulun. Jos jätät nykyisen koulusi kesken, et myöskään saa siitä tutkintotodistusta, ja koska hakusi ei koske korkeakoulua, entisen opiskelupaikkasi vastaanotto ei tulisi vaikuttaa sisäänpäsyyn. Näin sinun tulisi siis kuulua tasavertaisesti samaan hakijakuntaan yhdessä kaikkien kanssa joilla ei ole mitään aikaisempaa tutkintoa. 

Suosittelen sinua myös juttelemaan nykyisen oppialitoksesi  opinto-ohjaajan kanssa, hän varmasti osaa auttaa sinua näiden kysymysten kanssa. Mikäli sisäänpääsy ja haku Omniaan mietityttää, voit olla myös yhteydessä heidän hakijapalveluunsa.

Onnea tuleviin opintoihisi!

Ystävällisin terveisin,

Aurea, Studentum.fi

05 syys 2018
Hakemin AMK:hon vaikka ammattiopinnot kesken?
Hei!
Suoritan ammattikoulua viimeistä vuotta, valmistun siis keväällä 2019. Haen syksyn haussa jo ammattikorkeakouluun, ja mikäli saan paikan, voinko vastaanottaa sen, vaikka ammattikoulu vaatii läsnäoloa päivittäin? Pystyykö aloittamista lykätä puolella vuodella, jotta ehtisi valmistua ammattikoulusta ennen AMK:n aloitusta? Jos ei, niin mitä tapahtuu jos vain otan paikan vastaan, mutta en puoleen vuoteen käy ammattikorkean tunneilla, voinko sitten syksyllä siirtyä uusien aloittavien mukaan?

Vastaus

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi.

Et kerro, oletko jo aiemmin suorittanut loppuun jonkun ammatillisen tutkinnon tai lukio-opinnot. Oletan, että näin on, koska muuten AMK:hon haku ei onnistuisi tai sinun tulisi toimittaa heille tutkintotodistus valmistuttuasi. Tämän voisit tehdä vasta ensi keväänä, jolloin haku nyt syksyllä ei siis vielä onnistuisi.

Voit vastaanottaa AMK-paikan, vaikka ammattitutkintosi olisivat vielä kesken. Mikään ei estä kahden eri tutkinnon samanaikaista suorittamista. Ammattikoulun vaatima läsnäolo ei vaikuta siihen, voitko saada opiskelupaikan AMK:sta vai et.

Ammattikorkeakoululain mukaan ensimmäisenä lukuvuonna voi ilmoittautua poissaolevaksi ainoastaan näistä syistä:

  • suoritat asevelvollisuuslain (1438/2007), siviilipalveluslain (1446/2007) tai naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta annetun lain (194/1995) mukaista palvelua;
  • olet äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaalla; tai
  • olet sairautesi tai vammasi vuoksi kykenemätön aloittamaan opintojasi.

Voit tietysti tehdä niin, että otat paikan vastaan, mutta et käy tunnilla. Sinulla on kuitenkin tietty määräaika, jossa AMK:sta on valmistuttava ja opiskeluaikasi "juoksee", vaikka et kursseilla kävisikään. Näin ollen tuhlaat turhaa opiskeluoikeuttasi AMK:ssa.

Ammattikorkeakoulussa kursseja voi suorittaa joustavasti. Jos saat opiskelupaikan AMK:sta, mutta haluat suorittaa rauhassa ammattiopintosi loppuun, voit selvittää mahdollisuutta käydä joitain AMK:n kursseja etänä tai vaikka iltaopintoina. 

Jos saat opiskelupaikan, suosittelen sinua ottamaan pikimmiten yhteyttä kyseisen ammattikorkeakoulun hakijapalveluihin. Voitte yhdessä suunnitella parhaimman tavan suorittaa opinnot.

Ystävällisin terveisin,

Aino, Studentum.fi


Tilaa uutiskirje
Tilaa kuukausittain ilmestyvä uutiskirjeemme, niin saat ajankohtaista tietoa koulutusmaailmasta ja hakuajoista.