Hevostenhoitajaksi ruotsinkielisessä koulutuksessa – oikoreitti kielitaitoon

HAASTATTELU: HEVOSTENHOITAJA SALLA-MARI KETOKOSKI

Kielitaito ja tulevaisuuden suunnitelmat kuntoon yhdellä koulutuksella

Hevostenhoitajaksi valmistunut Salla-Mari Ketokoski päätti tehdä rakkaasta harrastuksestaan ammatin ja lähti opiskelemaan hevosalaa koulutuskeskus Axxelliin ruotsinkieliseen koulutusohjelmaan. Nyt hän suorittaa jatko-opintojaan yliopistossa Ruotsissa.

Axxell Opiskelijahaastattelu: Salla-Mari KetolaHarrastuksesta ammatti

Salla-Marin tulevaisuuden suunnitelmat olivat ylioppilaskirjoitusten jälkeen vielä hieman epäselvät. Korkeakouluopinnot kiinnostivat, mutta oma ala ei ollut vielä täysin varmistunut. Idea opiskelun aloittamisesta hevosalalla lähti lopulta Salla-Marin harrastuksien kautta kasvaneesta kiintymyksestä hevosiin sekä mahdollisuudesta parantaa kielitaitoa siinä samalla.

– Kiinnostukseni hevosiin ja ruotsin kieleen sai minut hakemaan Axxelliin. Hain Axxelliin lukion jälkeen, koska en tiennyt, mitä haluaisin jatkossa opiskella. Silloin toisen asteen koulutus ruotsin kielellä tuntui oikealta vaihtoehdolta. Tiesin pääseväni samalla  syventämään osaamistani hevosten parissa, mikä oli suuri plussa koulutukseen hakiessani.

Lyhyen ruotsin lukijasta kielikonkariksi

Salla-Mari ei ollut opiskellut kuin suomen kielellä ennen opintojensa aloittamista Axxell Brusabyssä. Opiskelukielen vaihto ei ollut itsestäänselvyys, mutta itsensä haastaminen  houkutteli. Haasteen vastaanottaminen palkitsi, ja nyt ruotsi taittuu jo täysin sujuvasti.

–  Opintojen alkuvaihe oli todella haastava. Olin opiskellut ruotsia kyllä yläasteelta lähtien, mutten ollut varsinaisesti käyttänyt kieltä arkielämässä niin runsaasti.  Muistan, että puheen tuottaminen ja ylipäänsä kommunikointi muiden opiskelijoiden kanssa oli silloin vielä erittäin hankalaa. Hevosalan sanasto oli minulle myös melko tuntematon vieraalla kielellä. En juurikaan valmistautunut kielen vaihtoon ennen opintojen aloittamista, ja niinpä ensimmäinen lukukauteni Axxellissa olikin todellinen kielikylpy.

Hevoset tutuiksi rutiininomaisin ottein

Hevostenhoitajan tutkinnossa syvennetään opiskelijoiden tietoutta hevosalalta sekä teoreettiselta kannalta että käytännön tilanteissa. Opinnot ovat myös läheisissä kytköksissä alan työelämän kanssa, ja oppimiaan asioita pääsee jo hyvin nopeastikin testaamaan tositoimissa, sillä oppilaitoksella on oma hevostila.

–  Parasta opinnoissa oli ehdottomasti se, että ne tarjosivat kokonaisvaltaisen ja monipuolisen tutkinnon hevosista. Kävimme koulutuksen aikana läpi muun muassa hevosen anatomiaa, ruokintaa, jalostusta, kasvatusta ja kaikkea näiden aiheiden väliltä. Kaiken tämän lisäksi oli mahtavaa, että huomaamattani opin tämän kaiken vielä ruotsiksi! Koko tutkinnon haastavin osuus oli varmaankin ihan opintojen alkuvaihe, kun kielelliset taitoni eivät olleet vielä niin kehittyneet. Silloin tehtävien teko ja toisten kanssa kommunikointi tuntui vielä hieman haastavalta.

Hevosalan opiskelijat viettävät suuren ajan opiskeluajastaan koulutuskeskuksen oman tallin yhteydessä ja pääsevät samalla sekä kouluttamaan että hoitamaan tilan hevosia. Hevostenhoitajan opintoihin kuuluu toisinaan myös tallipäivystyksien tekeminen. Salla-Mari kuvaileekin arkeaan Axxellissa melko järjestelmälliseksi.

– Opiskelijan elämä on hyvin rutiininomaista. Hevosalan opiskelijana oppii tietynlaisen jämäkkyyden ja taidon kantaa vastuuta, koska ratsastuskeskuksen hevosten hoitaminen oli osittain myös meidän harteillamme.  Rakastamastaan hevosesta tietenkin täytyy ja tahtoo pitää huolta, joten pakolliset tallipäivystyksetkään eivät tuntuneet raskailta. Opintoihin kuului myös kaksi työssäoppimisjaksoa koulutuskeskuksen oman tallin ulkopuolella. Ne suoritin kahdella yksityisellä tallilla viimeisenä opiskeluvuotenani.

Henkilökohtaista opetusta rauhallisessa ympäristössä

Salla-Mari kuvailee Kemiötä ja Axxell Brusabytä luonnonläheiseksi ja monipuoliseksi koulutuskeskukseksi. Turun saaristossa sijaitsevassa oppilaitoksessa järjestetään myös eläintenhoitajan, maanviljelijän sekä metsänhoitajan perustutkintoja.  

–  Axxell Brusaby on pieni ja rauhallinen opiskelupaikka. Tutkintoa suorittaessani meillä oli hyvät opettajat, toimiva lukujärjestys ja selkeät tavoitteet opintojen suhteen.  

Tulevaisuus hevosalalla

Salla-Marin suunnitelmissa on jatkaa uraansa hevosten parissa tulevaisuudessakin. Hevosalan opiskelu yliopistotasolla ei kuitenkaan ollut mahdollista Suomessa. Niinpä hän päättikin kohentuneesta kielitaidostaan innostuneena jatkaa opintojaan naapurimaan puolella.

–  Opiskelen tällä hetkellä Ruotsin maatalousyliopistossa ja valmistun sieltä keväällä hippologiksi, eli yliopistotasoiseksi hevosalan ammattilaiseksi.  Axxell Brusabystä sain siis tuulen siipieni alle ja päätin jatkaa hevosalan opiskelua  vielä syvemmällä tasolla, edelleen ruotsiksi. Olen jo valmistunut ratsastuksenopettajaksi  tehdessäni yliopiston kandidaatin tutkinnon, ja nyt opintoja olisi tarkoitus jatkaa korkeimman tason ratsastuksenopettajaksi.

Minkälaisia vinkkejä Salla-Mari antaisi alasta kiinnostuneille opiskelijoille?

–  Jo kielikylvyn kannaltakin kannattaa ehdottomasti hakea Axxelliin! Ja jos hevonen on rakastamasi eläin, niin älä epäröi lähettää hakemusta. Axxellista saat sellaiset eväät mukaasi, joilla tulet aivan varmasti pärjäämään hevosalalla myös tulevaisuudessa.



Lue lisää Axxell

Ota yhteyttä


Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää oppilaitoksesta Axxell? Täytä yhteystietosi, niin oppilaitos ottaa sinuun yhteyttä.

reCAPTCHA logo Tämä sivusto on suojattu reCAPTCHA:lla, ja Googlen tietosuojakäytäntö ja käyttöehdot ovat voimassa.