Kajaanista pelialan ammattilaiseksi

Kajaanin ammattikorkeakoulu

Kajaanin AMK:n pelialan opiskelija Aku Mähönen

Nimi: Aku Mähönen

Ikä:
21 vuotta

Oppilaitos:
Kajaanin ammattikorkeakoulu

Koulutusohjelma:
Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma, suuntautumisena peliala ja pelisuunnittelu


Miksi valitsit juuri pelialan? Löytyikö opiskeluala harrastuspohjalta?

Valitsin pelialan vanhan innostuksen pohjalta. Pienenä tuli pelattua paljon pelejä ja tuli muutamaan otteeseen kokeiltua pelinteko-ohjelmilla omienkin pelien tekoa.

Lukion loppuvaiheissa ajatukset pelialalla työskentelystä olivat jääneet jo lapsuuden haaveiksi, mutta sitten kuulin veljeltäni mahdollisuudesta opiskella pelialaa Kajaanissa. Lähdin kokeilemaan josko vanha kipinä peleihin syttyisi uudelleen ja samalla tiellä ollaan edelleen.


Minkälaista opiskelu on ollut ja onko koulutus vastannut odotuksiasi?

Opiskelu on ollut mukavaa, joskin todella poikkeavaa aiemmista opinnoista. Meillä on alkuviikosta kaksi teoriapäivää, jolloin on normaaleja kursseja ja loppuviikosta kolme projektipäivää, jolloin tehdään määritetyllä ryhmällä pelejä. Kun tulin kouluun, niin en ajatellut opiskelun olevan tällaista, lähinnä mielessä oli tuttu opiskelumalli peruskoulusta ja toiselta asteelta sekä itsenäisesti opiskeltavat tehtävät. Tämä on kuitenkin ollut omasta mielestäni paras koulutusmalli, koska joka viikon aikana tulee opiskeltua asioita sekä teoriassa että käytännössä, yksin ja ryhmässä.

Mikä on ollut parasta opinnoissasi? Mikä on ollut haastavinta?

Parasta opinnoissani on ollut verkostoitumismahdollisuudet ja julkaistut projektit. Opintojen aikana on tullut tutustuttua lukemattomiin uusiin ihmisiin, ja pelialan ammattilaisten kanssakin on tullut keskustelua hieman. On myös ollut hienoa seurata, kun kaverit, tutut tai jopa ventovieraat innostuvat meidän tekemistämme peleistä ja kehuvat niitä pelien lataussivuilla ja kertovat ideoita ja mielipiteitään.

Haastavinta on ollut aikatauluttaminen. Projekteissa työskenteleminen on ollut todella mukavaa, mutta aika pitää jakaa projektien lisäksi myös teoriaopintojen suorittamiseen. Välillä tuleekin työskenneltyä koulussa melko myöhään.

Millainen on tavallinen kouluviikkosi?

Maanantaina ja tiistaina käyn teoriatunneilla. Niihin lukeutuvat mm. bisnesruotsi ja -englanti, kenttäsuunnittelu, yritystalous ja pelituotannon perusteet. Kielten opiskelu on aika lailla samanlaista kuin toisella asteella, mutta esimerkiksi pelituotannon perusteissa kävimme koko ryhmällä keskustelua peleistä ja kävimme läpi vanhempia tunnettuja ja vähemmän tunnettuja pelejä sekä käsittelimme pelituotannon vaiheita.

Kajaanista pelialan ammttilaiseksiProjektipäivinä rupean tekemään dokumentteja, keskustelen ryhmän jäsenten kanssa pelin toteutuksesta ja hiomme yhdessä pelin sisältöä ja rakennetta. Pelin tuotantovaiheesta riippuen suunnitteluun kuuluu dokumentoimista, mekaniikkojen luomista ja hiomista, testauttamista, kenttien tekemistä tai aivan jotain muuta. Jokaisena päivänä tulee kuitenkin juteltua paljon ryhmän jäsenten kanssa, keskustellen pelin suunnasta, mahdollisista ratkaisuista ja ylipäätään pelistä.

Millaisia mahdollisuuksia koulutus tarjoaa työelämässä ja millaisia suunnitelmia sinulla itselläsi on?

Koulutus antaa mielestäni hyvää pohjaa pelialalle, koska se rikkoo ennakkoluuloja pelialalla työskentelystä, antaa hyvät mahdollisuudet verkostoitumiselle, lisää opiskelijoiden taitoja ja antaa ympäristön, jossa voi työskennellä ryhmässä.

Ryhmässä työskentely mahdollistaa suuntautumisen tiettyyn osa-alueeseen, kuten ohjelmointiin, suunnitteluun tai grafiikkaan, jolloin opiskelijalla on paremmat valmiudet omalta suuntautumisvaihtoehdoltaan. On kuitenkin helpompi päästä töihin, jos osaa tehdä esimerkiksi grafiikkaa todella hyvin kuin että osaa tehdä vain vähän kaikkea.

Itselläni on paljon suunnitelmia, mutta aika näyttää mihin sitä loppujen lopuksi päätyy. Kesästä eteenpäin meillä on mahdollisuus lähteä työharjoitteluun, joten sinne tulee ensiksi lähdettyä. Sen jälkeen kaikki onkin auki, oli se sitten työllistyminen alalle harjoittelupaikan kautta tai oman yrityksen perustaminen opintojen jälkeen.

Minkälainen Kajaani on opiskelukaupunkina?

Mielestäni Kajaani on sopivan pieni kaupunki, jossa kaikki löytyy läheltä. Urheilu- ja liikuntamahdollisuuksia löytyy paljon, KAMO järjestää opiskelijatapahtumia, on elokuvateatteri, kahviloita, ravintoloita, ylipäätään kaikkea. Tapahtumia ja tekemistä riittää siis ja ihmisiin tutustuu nopeasti. Itselläni ei ole aika kerennyt käymään pitkäksi!

Mitä vinkkejä antaisit pelialasta kiinnostuneille ja uusille opiskelijoille?

Pelialasta kiinnostuneiden kannattaa käydä katsomassa koulun sivuilta lisää tietoa tai ottaa yhteyttä hakutoimistoon. Täällä on hyvät puitteet, joihin voi myös käydä tutustumassa esimerkiksi Avoimet ovet -tapahtuman aikaan. Jos luova ja monipuolinen ala kiinnostaa, hakekaa rohkeasti!

Kajaanista pelialan ammattilaiseksiLue lisää Kajaanin ammattikorkeakoulu

Ota yhteyttä


Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää oppilaitoksesta Kajaanin ammattikorkeakoulu? Täytä yhteystietosi, niin oppilaitos ottaa sinuun yhteyttä.

reCAPTCHA logo Tämä sivusto on suojattu reCAPTCHA:lla, ja Googlen tietosuojakäytäntö ja käyttöehdot ovat voimassa.