Kosmetologikoulutus iltaopiskeluna

Mäntän seudun koulutuskeskus

Mäntän seudun koulutuskeskus

Haastattelussa: Saila Häyhänen
Oppilaitos: Mäntän seudun koulutuskeskus
Koulutusohjelma: Kauneudenhoitoalan perustutkinto
Opintomuoto: Iltaopinnot

Käytännönläheinen kosmetologikoulutus


Saila Häyhänen opiskelee iltaopintoina kauneudenhoitoalan perustutkintoa Mäntän seudun koulutuskeskuksessa. Laboranttina työskentelevä Saila päätti kouluttautua kosmetologiksi, sillä kauneuteen liittyvät asiat ovat aina tuntuneet hänestä kiinnostavilta. Päätös uudelleenkouluttautumisesta kypsyi pikkuhiljaa, mutta ratkaisu on tuntunut oikealta. Tulevaisuudessa Saila toivoisi voivansa perustaa oman kauneudenhoitoalan yrityksen.

Monipuolista ja käytännönläheistä opiskelua

Ylioppilaaksi valmistumisen jälkeen välivuoden pitänyt Saila yritti miettiä, mikä olisi hänen unelmiensa ammatti. Saila aloitti välivuoden jälkeen opinnot ammattikoulussa ja suoritti laboratorioalan perustutkinnon. 12 vuotta paperitehtaan laboratoriossa työskennellyt Saila aloitti kosmetologin opinnot pitkän harkinnan jälkeen. Työllisyystilanne paperiteollisuudessa alkoi tuntua epävarmalta, joten Saila päätti uskaltaa hakeutua kauneudenhoitoalan koulutukseen.

– Paperiteollisuus on nykyään niin epävarmaa ja olin jo pitkään miettinyt uudelleenkouluttautumista. Hain kouluun, kävin haastattelussa ja kun sain kuulla tulleeni valituksi, anoin opintovapaan ja tässä sitä nyt ollaan koulun penkillä.

Mäntän seudun koulutuskeskuksessa ilta- ja monimuoto-opintoina suoritettava kosmetologin tutkinto on mahdollista suorittaa noin kahdessa vuodessa, riippuen opiskelijan aikaisemmasta tutkinnosta ja työkokemuksesta. Koulutus toteutetaan iltaisin neljänä lähiopetuspäivänä viikossa ja opetukseen kuuluu myös etä- ja verkko-opintoja.
Kosmetologin opintoja Saila suosittelee erityisesti käytännönläheisestä opiskelusta haaveileville. Kahtena päivänä viikossa opinnot konkretisoituvat oikeissa asiakaspalvelutilanteissa ja myymälänhoitotehtävissä.

– Antoisinta opinnoissani on ehdottomasti se, että kaikki työt opetellaan niin käytännönläheisesti. Tässä iässä, ja muutenkin, turhautuisin pelkkää teoriaa kuunnellessani. Lisäksi meillä on aivan mahtava opettaja. Asiakaspalvelussa teemme asiakkaille kasvo-, jalka-, käsi- ja vartalohoitoja. Lisäksi ohjaamme asiakasta ihonhoidossa ja ehostuksessa. Tehtäviimme kuuluu myös myymälän hoito sekä työvälineiden ja työympäristömme puhtaanapito.

Mäntän seudun koulutuskeskus


Iltaopiskelun mahdollisuudet ja haasteet

Sailan arkeen kuuluu opintojen lisäksi mies ja kaksi pientä lasta, minkä vuoksi iltaopinnot ovat osoittautuneet loistavaksi vaihtoehdoksi. Opintojensa haasteeksi Saila mainitsee pitkät päivät, jotka koostuvat kahden eri tutkinnon suorittamisesta samanaikaisesti. Opintoihinsa Saila kertoo saaneensa tukea oppilaitokselta aina tarvittaessa ja asiakaspalvelutilanteetkin ovat sujuneet opintojen käytännönläheisyyden vuoksi hyvin.

– Perheenäitinä iltaopinnot ovat sopineet minulle todella loistavasti. Iltaopintojen ansiosta minulla on aikaa hoitaa lasten asioita ynnä muita juoksevia asioita virka-aikaan eikä päiväkotipäiviä kulu kuin kymmenen kuukaudessa. Iltaopinnot mahdollistavat myös toisen tutkinnon suorittamisen, sillä pystyn opiskelemaan päivisin. Innostuin suorittaman kosmetologiopintojeni ohessa hiusalan opintoja, sillä ne täydentävät mukavasti toisiaan ja ajattelin molemmista tutkinnoista olevan minulle hyötyä tulevaisuudessa. Haastavinta oikeastaan on sovittaa perhe-elämä opintoihin. Meillä eletään nyt melko iltapainotteista elämää.

– Olen mielestäni saanut apua ja tukea oppilaitokselta kun olen sitä pyytänyt. Muutoin pitää olla todella oma-aloitteinen, itsenäinen ja päättäväinen. Koulutus on tukenut minua hoitotilanteissa hyvin, sillä opetus on todella käytännönläheistä. Tätä ammattia ei oikein opi muutoin kuin tekemällä.

Tulevaisuus kosmetologin ammatissa

Työnsä parhaana puolena Saila pitää tyytyväistä asiakasta ja ammatin haasteeksi hän kokee asiakaspalvelutilanteiden jännittämisen.

– Parasta on se kun luotasi lähtee tyytyväinen asiakas ja työsi tulos on konkreettisesti nähtävillä. Haastavinta on tietenkin se, että alkuun asiakkaita ja tilanteita saattaa jännittää. Haasteena on myös, että tässä työssä on todellakin yritettävä tulla kaikkien kanssa toimeen.

Tulevaisuudensuunnitelmat ovat Sailalla vielä hieman auki, mutta haaveet ovat selkeät. Haaveilun kohteena Sailalla on oma yritys.

– Paikkakunnallani on monta kauneushoitolaa, joten alkuun otan varovasti ja tunnustelen tilannetta. Todennäköisesti katson "korttini loppuun" nykyisessä työpaikassani laboratoriossa. Toki haaveilen oman yrityksen perustamisesta. Sehän vaatii vain sitä uskallusta! Ehkäpä minulle vielä tässä toisen vuoden aikana muovautuu selkeämpi visio tulevaisuudestakin. Suosittelen alaa lämpimästi. Mielestäni tämä on aivan ihana ala. Harmi, että minulla kesti näin kauan löytää oma unelma-ammattini. Kosmetologin opinnot ovat yllättäneet minut laajuudellaan. Pitää tietää asioista uskomattoman laajasti, mutta yllätys on ollut ehdottomasti positiivinen.

» Takaisin kauneudenhoitoalan perustutkinnon koulutusesittelyyn
Lue lisää Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinto | kosmetologi

Ota yhteyttä


Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää oppilaitoksesta Sasky Mäntän seudun koulutuskeskus? Täytä yhteystietosi, niin oppilaitos ottaa sinuun yhteyttä.

reCAPTCHA logo Tämä sivusto on suojattu reCAPTCHA:lla, ja Googlen tietosuojakäytäntö ja käyttöehdot ovat voimassa.