Merkonomiksi Espanjan auringossa

Mäntän seudun koulutuskeskusMäntän seudun koulutuskeskus

Haastattelussa: Jenni Lähteenmäki
Oppilaitos: Mäntän seudun koulutuskeskus
Koulutusohjelma: Liiketalouden perustutkinto
Opintomuoto: Verkko-opinnot

Merkonomiksi Espanjan auringossa


Liiketalouden opinnot Mäntän seudun koulutuskeskuksessa olivat Espanjaan haikailevalle Jennille ideaali vaihtoehto, sillä koulutuksen lähiohjaustapaamiset järjestetään Suomessa ja Espanjassa. R-kioskissa työskennellyt Jenni tiesi asiakaspalvelun olevan omaa alaansa, minkä vuoksi hän lähti opiskelemaan asiakaspalvelua ja myyntiä. Merkonomin opinnot Espanjan Aurinkorannikolla osoittautuivat Jennille hyvin sopivaksi vaihtoehdoksi.

Liiketalouden opinnot Espanjassa

Mäntän seudun koulutuskeskuksessa liiketalouden perustutkinto on mahdollista suorittaa ajasta ja paikasta riippumattomina verkko-opintoina. Opinnot kestävät noin kaksi vuotta ja niihin kuuluu verkko-opintojen lisäksi 4-6 opettajan ja oppilaan lähiohjaustapaamista vuodessa, jotka voidaan järjestää Suomessa tai Espanjassa.

– Lähtökohtanani oli löytää opiskelupaikka Espanjasta, sillä asuin siellä aiemmin ja halusin kesän jälkeen palata Aurinkorannikolle. Tutustuin Espanjassa oleskelun aikana pariin Mäntän seudun koulutuskeskuksessa merkonomin tutkintoa opiskelevaan tyyppiin ja innostuin ajatuksesta; etäopiskelua Espanjan mantereella suomen kielellä koulussa, joka sijaitsee Tampereen vieressä. Vaihtoehtoina koulussa olivat datanomin ja merkonomin tutkinnot, joista merkonomin tutkinto kiinnosti minua enemmän. Olin aikaisemmin tehnyt kesän verran töitä R-kioskin kassalla, jossa työskennellessäni vakuutuin asiakaspalvelun olevan omaa alaani. Lisäksi pohdin saavani liiketalouden perustutkinnosta hyvää yleishyödyllistä jatkoa ylioppilastutkinnon rinnalle.

Mäntän seudun koulutuskeskus

Verkko-opintojen tarjoama vapaus – opintojen suorittaminen omassa tahdissa

Aamuherätyksistä ja luennoilla istumisesta pitämätön Jenni on ollut tyytyväinen verkko-opintojen tarjoamaan vapauteen. Verkko-opinnot ovat mahdollistaneet opintojen suorittamisen omalla tahdilla.

– Antoisinta ja haastavinta on ollut opiskelu oman aikataulun mukaan. Opiskelijat saavat pääosin suunnitella itsenäisesti missä ja milloin haluavat opiskella, lukuunottamatta verkkoluentoja ja muutamia lähiopetustunteja. Toisaalta juuri nämä lähiopetustunnit ovat jääneet mieleeni, sillä ne muistuttivat opiskelemaan tosissaan. Nauhoitetut verkkoluennot olivat loistavia, sillä niissä pystyi vaikeita asioita kelaamaan alusta yhä uudelleen ja uudelleen kun taas helpot jutut pystyi hyppimään yli. Jollain tavalla tuntui, että aikaa säästyi tai ainakin se kohdentui oikein.Toisinaan esimerkiksi ryhmätehtävät tuntuivat hankalilta, sillä oli hankala yhdistää kaikkien aikataulut eri puolella maailmaa. Lisäksi kaikenlaiset tietotekniset ongelmat osuivat joskus todella huonoihin kohtiin. Välillä kaipasin myös luokassa istumista sekä ryhmäytymistä; en ole edelleenkään varma ketkä opiskelivat luokallani, saatika ketkä sieltä valmistuivat.

– Kieltämättä toisinaan rantahiekalla makoillessa oppikirja kädessä mietti, miten hyvän kouluvalinnan teki! Olen myös aiemmin espanjaa lukeneena erittäin kiitollinen että koulu tarjosi espanjan kurssin, jossa paneuduttiin taloussanaston lisäksi kielioppiin. Tunsin että sain rauhassa paneuduttua uudelleen niihin kohtiin, jotka lukiossa jäivät kiireessä vähäisemmälle huomiolle. Yhtenä antoisana puolena mainittakoon vielä joustavuus, siitä iso iso kiitos koululle!

Opittujen asioiden soveltaminen käytännön työtehtävissä

Jenni suoritti kolme työssäoppimisjaksoa monipuolisissa harjoittelupaikoissa. Työssäoppimisjaksojen pohjalta muodostui selvä käsitys siitä, millaisiin työtehtäviin koulutus tarjoaa valmiudet.

– Ensimmäisen työssäoppimisjaksoni suoritin Centro Finlandiassa infotiskillä, kirpputorilla ja luontaistuoteliikkeessä. Toinen ja kolmas jakso kuluivat hiukan erilaisissa tehtävissä Boardsport-skeittiliikkeessä, ensin kassalla ja myöhemmin maahantuontipuolella yritysmyynnissä. Etenkin yritysmyynnin työssäoppimisjaksolla tunsin koulutuksesta olleen suuresti hyötyä. En usko että olisin selvinnyt harjoittelujaksosta myyntiedustajan tehtävissä ilman koulutusta. 

Oppilaitosta Jenni kiittää saamastaan tuesta opintojen aikana. Jenni valmistui merkonomiksi kahdessa ja puolessa vuodessa, mutta painottaa oman ajankäytön hallintaa verkko-opinnoissa.

– Voin vain kuvitella miten paljon enemmän aikaa opettajilta menee vastata opiskelijoiden kysymyksiin sähköpostilla, kuin jos koko ryhmä olisi yhdessä luokassa. Näin ollen samaan kysymykseen riittäisi yksi vastauskerta.Turhan moni luovutti opinnot kesken kun tehtävät ja harjoittelujaksot alkoivat kasaantua tai kun opiskelun vakavuus unohtui. Tehtäviä ei todellisuudessa ole nimeksikään verrattuna esimerkiksi lukioaikoihin, mutta laiskistuminen on helppoa etenkin asuinpaikan ollessa Espanjan rannikko. Itsekin venytin opintojani puolella vuodella kun en saanut aikaiseksi järjestää harjoittelupaikkaa ajoissa. Aikataulusta on siis hyvä pitää kiinni.

Työelämä ja tulevaisuuden haaveet

Joulukuussa 2013 valmistunut Jenni työskentelee tällä hetkellä Levillä K-Supermarketissa. Töitä Jennin mukaan merkonomeille riittää etenkin, jos on valmis sitoutumaan työpaikkaan.

– Parhaimpina puolina kassatyössä pidän asiakaspalvelua. Olen huomannut miten iloinen kassatäti tai -setä voi piristää päivää ja haluan pyrkiä omassa työssäni samaan. Rakastan tavata uusia ihmisiä ja tässä työssä heitä tapaa päivittäin, välillä vähän liiankin paljon. Haastavina puolina työssäni pidän tarkkuutta rahojenkäsittelyssä ja yksitoikkoisuutta työpäivissä. Levillä on nyt sesonki aluillaan, mikä tarkoittaa kovaa kiirettä ja jatkuvaa härdelliä. Tämän vuoksi kukaan ei ehdi opastamaan tehtävissä ja omaa harkintaa tulee käyttää jatkuvasti. 

– En ole koskaan osannut suunnitella elämääni kauhean pitkälle, mutta haluaisin opiskella vielä lisää, mahdollisesti jotain visuaalista alaa. Tradenomiksi en ajatellut lukea, sillä pidän kaupan alasta tällaisella simppelimmällä tasolla ja tulevaisuudessa varmasti tavalla tai toisella tulen yhdistämään sen ammattiini. 

Mäntän seudun koulutuskeskus

» Takaisin liiketalouden perustutkinnon koulutusesittelyyn
Lue lisää Liiketoiminnan perustutkinto | merkonomi

Ota yhteyttä


Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää oppilaitoksesta Sasky Mäntän seudun koulutuskeskus? Täytä yhteystietosi, niin oppilaitos ottaa sinuun yhteyttä.

reCAPTCHA logo Tämä sivusto on suojattu reCAPTCHA:lla, ja Googlen tietosuojakäytäntö ja käyttöehdot ovat voimassa.