Monipuolisesti ammattiin Hyriasta!

HAASTATTELU

Nimi: Janica Kock
Ikä: 17 vuotta
Oppilaitos: Hyria koulutus


Hyria KoulutusTurvallisuusvalvojaksi ja ylioppilaaksi samalla kertaa

Janica Kock suorittaa Hyriassa kolmevuotista kaksoistutkintoa, johon kuuluu turvallisuusvalvojan perustutkinto sekä ylioppilastutkinto eli hän valmistuu siis sekä turvallisuusvalvojaksi että ylioppilaaksi.

– Hain Hyriaan siksi, koska en halunnut lähteä pelkästään lukioon, vaan halusin myös ammatin itselleni. Lähdin tälle alalle, koska turvallisuus alana kiinnostaa minua. Alunperinkin tarkoitukseni oli hakea kaksoistutkintoon, joten päätös oli aika helppo.

Janican oli aluksi vaikea päättää minne hakea yhteishaussa ensimmäisenä vaihtoehtona, minne toisena ja niin edespäin. Hän kannustaakin kaikkia opiskelupaikkaa hakevia miettimään ja seuraamaan eri vaihtoehtoja. Janica sai myös opettajilta ja opinto-ohjaajalta hyviä vinkkejä siitä, minne voisi hakea ja minkälaisia keskiarvoja tarvitaan minnekin.

Haaveena poliisin ammatti

Janican haaveammatti pienenä oli ratsupoliisi. Tälläkin hetkellä Janica haaveilee poliisin ammatista, sillä hän haluaa työn, jossa mikään päivä ei välttämättä ole samanlainen.

– Olen suunnitellut hakevani poliisikouluun tämän tutkinnon jälkeen, mutta jos sinne en pääse, hakeudun varmastikin työelämään. Jossakin vaiheessa jatkan opintojani jollakin tavalla, mutta vielä en ole varma että miten. On niin monia paikkoja minne pystyisin hakemaan jatko-opiskelemaan! Mutta tietysti voi olla, että mieleni muuttuu ja lähden suoraan opiskelemaan lisää. Parasta on minun mielestäni se, että tästä pystyn jatkamaan todella moneen suuntaan. Turvallisuusala on niin laaja, että vaikka ei vartijan ammatti suoraan kiinnostaisikaan, on mahdollisuuksia silti monia. Turvallisuusalalla työllistymismahdollisuudet ovat mielestäni hyvät. Ala on kasvanut paljon viime vuosina, mikä on lisännyt työpaikkojen määrää. Ammattitaitoisille ihmisille löytyy varmasti aina töitä.

Aherrus palkitaan

Janican mielestä opiskelussa on mukavaa se, että saa opiskella sellaista alaa mikä kiinnostaa. Hän on saanut luokkatovereista paljon uusia ystäviä ja lisäksi kouluttajat osaavat opettaa asiat niin että kaikki ymmärtävät, mutta heidän kanssaan voi rupatella myös niitä näitä. Välillä opintoihin on tuonut haastetta opiskelumotivaation löytäminen, mutta Janican kohdalla sekin on mennyt yleensä ohitse.

–  Yleensä saan itseni opiskelemaan kun ajattelen, että teen sen vain itseäni varten, en ketään muuta. Lisäksi tämä kolme vuotta (mitä suurin osa toisen asteen tutkinnoista kestää), on oikeasti todella lyhyt aika! Jos jaksaa panostaa kunnolla tämän ajan, niin itse ainakin olen ollut ylpeä itsestäni kun olen saanut todella hyviä arvosanoja. Kyllä se aherrus palkitaan jossain vaiheessa! Isompiin töihinkään ei ole tarvinnut motivaatiota etsiä, sillä pidän töistä missä saa näyttää oman osaamisensa ja käyttää omaa luovuuttaan hieman. Olen nähnyt ihmisiä, jotka menevät ”sieltä mistä aita on matalin”, ja valitettavasti suurimmalla osalla on tutkinto jouduttukin pidentämään siihen neljään vuoteen.