✨ Korkeakoulujen yhteishaku päättyy to 30.3. klo 15! ✨ Katso haussa olevat yliopisto- ja AMK-koulutukset 

Opintotuki on taas tapetilla

Opintotuki

KOULUTUSUUTINEN 27.2.2013


Opintotuki on taas tapetilla


Keskustelu opintotuen uudistamisesta ja opiskelijoiden toimeentulosta käy jälleen kiivaana. Uudessa hallitusohjelmassa opintotukea pyritään uudistamaan siten, että uusi malli kannustaisi opiskelijoita valmistumaan entistä nopeammin. Opiskelijat ja opiskelijajärjestöt iloitsevat hallitusohjelmaan kirjatusta lupauksesta opintotuen indeksiin sitomisesta. Samalla koulutukseen kohdistuvat leikkaukset ja uudet tiukennukset saavat kuitenkin ankaraa kritiikkiä.


Noin vuosi sitten perustettu opintotukea uudistava työryhmä ei ole vielä päässyt lopullisiin tuloksiin opintotukiasiassa. Työryhmän tavoitteena on vauhdittaa opiskelijoiden valmistumista ja pidentää työuria opintotukiuudistuksen kautta. Opintotukikeskustelussa esillä on ollut muun muassa ehdotus uudistuksesta, jonka mukaan opintojen loppuvaiheessa olevat opiskelijat saisivat opintorahan sijaan pelkkää lainaa. Myös opintotukikuukausien käyttöajan rajoittamista on ehdotettu. Uuteen hallitusohjelmaan on kirjattu myös lupaus opintotuen sitomisesta indeksiin syyskuussa 2014.

Keskustelu opintotukiuudistuksesta on aiheuttanut kiivaan vastaanoton opiskelijajärjestöjen keskuudessa.  Opiskelijat iloitsevat opintotuen sitomisesta indeksiin, mutta toivovat edelleen parannuksia toimeentuloonsa. Opiskelijajärjestöt ovatkin ilmaisseet vahvan kannanoton opintotuen tiukennuksia vastaan. Yhteensä 33 ylioppilas- ja opiskelijakuntaa on allekirjoittanut yhteisen opintotukea koskevan kannanoton sosiaalisessa mediassa.

Opiskelijajärjestöjen mukaan yksi syy opintojen viivästymiseen on se, että yhä useampi opiskelija joutuu tekemään opintojensa ohessa töitä rahoittaakseen opintonsa. Samaan aikaan yhä useampi opiskelija joutuu myös maksamaan nostamaansa opintotukea takaisin. Kelan tiedotteen mukaan vuonna 2011 noin 33 900 opintotuen saajan vuositulot ylittivät tulorajan. Määrä on kasvanut 16 prosenttia edellisestä vuodesta. Opintotukea sai vuonna 2011 noin 326 700 opiskelijaa.

Lähteet: Helsingin Sanomat 12.2.2013, Yle Uutiset 22.2.2013 ja Turun ylioppilaslehti 21.2.2013
Lue lisää koulutusuutisia Palaa lukemaan lisää koulutusuutisia

Viimeksi päivitetty: 27 helmi 2013

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi