Valtteri / Valtio-oppi

Parasta ÅA:ssa on pääainetarjonta sivuainemahdollisuuksineen sekä kuin itsestään kehittyvä kielitaito

"Olen kotoisin Haukiputaalta, joka on suomenkielinen paikkakunta Oulun pohjoispuolella. Kuulin Åbo Akademista ensimmäisen kerran 7.-luokan ruotsin tunnilla, vaikka kotiseudullani ei tarvinnut ajatella asiaa nimeltä suomenruotsalaisuus. Åbo Akademi jäi kuitenkin silloin muhimaan mielen perukoille useaksi vuodeksi.

Åbo-Akademi-Valtteri

Muistan ajatelleeni, etten uskaltaisi aloittaa ruotsin kielen opiskelua, jos se olisi vapaaehtoista, koska suomenkielisellä pikkupaikkakunnalla ei kyseistä kieltä oikein ymmärretty. Kouluruotsi osoittautuikin helpoksi ja siitä tuli suosikkiaineeni aina lukion loppuun asti. Lukioaikoinakaan ei Oulussa ruotsia kuullut muualla kuin oppitunneilla ja Stockmannilla (joka tosin on nyttemmin Oulun putiikkinsa sulkenut).

Lukion jälkeen tein pari kertaa yhteishaun vain huvin vuoksi, koska minulla ei ollut mitään unelmieni alaa, mutta sen sijaan hyvä työpaikka kyllä.

Toisen välivuoden aikana kypsyi kuitenkin ajatus kouluun hakemisesta. Ruotsi oli aina ollut minulle helppoa ja mielenkiintoista, joten hain opiskelemaan ruotsin kieltä Åbo Akademiin. Tein yhteishaun tietämättä Åbo Akademista mitään, mutta viihdyin silti heti alusta alkaen. Fuksivuoden jouluna huomasin kuitenkin pohtivani, oliko ala minulle oikea. Jo seuraavan kevään yhteishaussa hain yhteiskuntatieteisiin ja pääsin sisään.

Yhteiskuntatieteiden pääainetarjonta on mielestäni erittäin houkutteleva. Fuksisyksyn pakollisten peruskurssien jälkeen iski valinnanvaikeus, koska tarjolla oli niin juridisia aineita, valtio-oppia kuin taloustiedettäkin (ja tässä vain muutama esimerkki). Tällä hetkellä opiskelen valtio-oppia ja julkishallintoa, ja viihdyn omalla alallani ja ÅA:ssa erittäin hyvin. Ruotsin kieli on mielestäni opintojeni paras osa: on ollut hienoa oppia, miten (äidin)kieli vaikuttaa ajattelemiseen ja kääntämiseen, sekä tajuta että vasta tämän tiedostettuaan voi toisen kielen oppia täydellisesti (tai edes jokseenkin). Esseitä kirjoittaessa tuntuu kuin kieli ja kielioppi olisivat matematiikkaa, jota on kiva käyttää monipuolisesti.

Parasta Åbo Akademissa on pääainetarjonta sivuainemahdollisuuksineen sekä kuin itsestään kehittyvä kielitaito. Kaiken lisäksi Suomi ja suomalaisuus avautuvat minulle uudella, laajemmalla tavalla."

Valtteri, valtio-oppi


Mainokset