Korkeakoulujen yhteishakuun ja opiskeluoikeuteen muutoksia

Korkeakoulujen yhteishakuun ja opiskeluoikeuteen muutoksia

KOULUTUSUUTINEN 31.03.2015

Korkeakoulujen yhteishakuun ja opiskeluoikeuteen muutoksia

Tänä keväänä vahvistetaan syksyllä 2015 ja 2016 voimaan tulevat uudet säännökset koskien korkeakoulujen opiskelijavalintoja ja opiskeluoikeutta. Merkittävimmät muutokset ovat korkeakoulujen opiskelupaikkojen varaamisessa niille henkilöille, joilla ei ole aiempaa korkeakoulututkintoa ja poissa olevaksi ilmoittautumisen tiukentuminen.

Jatkossa yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen on varattava osa opiskelupaikoista niille, jotka eivät ole aiemmin suorittaneet korkeakoulututkintoa tai vastaanottaneet korkeakoulututkintoon johtavaa opiskeluoikeutta. Lisäksi opiskelija voi ottaa vastaan vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskeluoikeuden lukukautta kohti. Säännökset koskevat syksyllä 2016 koulutuksensa aloittavia opiskelijoita.

Yliopiston tai ammattikorkeakoulun opiskelija voi jatkossa ilmoittautua ensimmäisenä opiskeluvuonna poissa olevaksi vain, jos hän suorittaa asevelvollisuuslain, siviilipalveluslain tai naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta annetun lain mukaista palvelua, on äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaalla tai on oman sairauden tai vamman vuoksi kyvytön aloittamaan opintojaan.

Näiden lisäksi yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen opiskeluoikeutta koskevia säännöksiä samankaltaistetaan. Poissaoloaikaa lasketaan kahdesta lukuvuodesta yhteen lukuvuoteen, johon ei kuitenkaan lasketa lakisääteisiä poissaoloja (esimerkiksi asevelvollisuus, vanhempainvapaa). 

Uudistuksilla pyritään tarjoamaan opiskelupaikkoja ensikertalaisille ja yhä useammalle korkeakouluopinnoista kiinnostuneelle. Muutoksilla tähdätään lisäksi työurien pidentämiseen, kun opiskelijat valmistuvat ja siirtyvät työelämään entistä nopeammin.

Lähde: Opetus- ja kulttuuriministeriö

» Palaa lukemaan koulutusuutisia

Viimeksi päivitetty: 26 kesä 2018

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi