✨ Korkeakoulujen yhteishaku päättyy to 30.3. klo 15! ✨ Katso haussa olevat yliopisto- ja AMK-koulutukset 

Koulutus vaikuttaa elinikään

SYKSY 2012

Koulutus vaikuttaa elinikään

Korkeampi koulutus – korkeampi elinikä?

OECD-maiden julkaiseman tilastoraportin mukaan koulutuksella on selkeä yhteys elinikään

Kaikissa tutkimuksessa vertailluissa 15 maassa 30-vuotiaan korkeakoulututkinnon suorittaneen henkilön odotettiin elävän keskimäärin 83-vuotiaaksi. Perusopetuksen suorittaneiden keskimääräinen elinikä oli puolestaan 77 vuotta. Miehillä koulutus vaikutti enemmän eliniänodotukseen kuin naisilla.

Suomessa perusopetuksen suorittanut 30-vuotias mies voi kuitenkin odottaa elävänsä keskimäärin 75-vuotiaaksi. Korkeakoulututkinnon suorittaneen miehen eliniän odote oli sama kuin OECD-maissa keskimäärin, eli 83 vuotta. Peruskoulutuksen suorittaneet suomalaiset naiset elävät raportin mukaan 82-vuotiaiksi ja korkeakoulututkinnon suorittaneet 85-vuotiaiksi.

Kuinka korkeaa koulutuksen on oltava?

Tutkimuksessa ei kuitenkaan selvitetty sitä, onko jatkokoulutuksen aina oltava korkeakoulututkintoon johtavaa ja onko korkeakouluasteella väliä, jotta koulutus erityisesti vaikuttaisi positiivisesti eliniänodotteeseen.

Kaikella koulutuksella on varmasti oltava edes pieni positiivinen vaikutus eliniänodotteeseen, sillä ainakin aivot muodostavat jatkuvasti uusia yhteyksiä hermosolujen välille, vaikka uusia soluja ei vanhemmiten enää synnykään. Virkeä mieli on pitkän iän avain.

Lähteet: Opetus- ja kulttuuriministeriö & muistiliitto.fi 10.09.2012

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD (Organisation for Economic Cooperation and Development) on kehittyneiden markkinatalousmaiden oma yhteistyöjärjestö. OECD:n korkein päättävä elin on neuvosto ja siihen kuuluu tällä hetkellä yli 40 jäsenmaata. (oecd.org)

Palaa lukemaan lisää koulutusuutisia

Viimeksi päivitetty: 25 kesä 2018

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi