🌞 Kesän lisähaku kokoaa yhteen haussa olevia koulutuksia »

Suodata
Koulutusala
Koulutustyyppi
Toteutustapa
Paikka
Näytä kaikki suodattimet
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
Näyttää 1-1 koulutusta 1 tuloksesta
Mainokset

Hammaslaborantin koulutus

Hammaslaborantti on hammashoidon ammattilainen, joka valmistaa hammasproteeseja sekä purennan ja oikomisen hoitamiseen tarkoitettuja laitteita. Hammaslaborantin ammatissa tarvitaan perinteisiä kädentatoja, teknologioiden hallintaa, tarkkaavaisuutta sekä tiimityötaitoja.

Opiskelu hammaslaborantiksi

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suoritaa hammastekniikan perustutkinnon, hammaslaborantti. Koulutus kestää 2-3 vuotta ja sen voi suorittaa päiväopiskeluna tai työelämälähtöisesti oppisopimuskoulutuksena tai näyttötutkintona.

Toisen asteen ammatillisen koulutuksen suorittaminen antaa yleisen hakukelpoisuuden kolmannen asteen oppilaitoksiin. Hammaslaborantti voi jatkokouluttautua hammasteknikoksi ammattikorkeakoulussa ja työkokemuksen kartuttua jopa erikoishammasteknikoksi.

Hammaslaborantti työelämässä

Hammaslaborantti työskentelee tyypillisesti yksityisessä hammaslaboratoriossa yhdessä hammasteknikon, erikoishammasteknikon ja muiden hammaslaboranttien kanssa. Hammaslaborantti saa lääkäriltä tai hammasteknikolta tarkat toimeksiannot, joiden pohjalta tuotteet valmistetaan.

Työn tuloksena valmistuu sekä irrotettavia että kiinteitä osa- ja kokoproteeseja, jotka on suunniteltu ja valmistettu potilaan yksilöllisten tarpeiden mukaisesti. Proteesien tekemiseen sisältyy proteesin kiinnittävien osien valmistusta, akrylointia muottitekniikalla, metallista valettujen rakenteiden valmistusta sekä viimeistelytyötä.

Esteettisen hammashoidon kysyntä on kasvanut, minkä seurauksena hammasteknikot valmistavat esteettisiä asentovirheitä korjaavia hoitokojeita, kuten hammasrautoja ja purentakiskoja. Työhön sisältyy myös proteesien ja kojeiden muutos- ja korjaustyötä. Työtilojen ja -välineiden puhdistus ja päivittäishuolto kuuluvat hammaslaborantin arkisiin toimiin.

Laboratoriotyön lisäksi hammaslaborantit työllistyvät erikoishammasteknikoiden ja hammaslääkäreiden vastaanotoille sekä myynti- ja konsultointitehtäviin hammastarvikeliikkeisiin ja maahantuontiyrityksiin.


Palaa sivun alkuun

Lähteet: ammattinetti.fi, hel.fi, 100ammattiosaajaa.fi