Naprapaatin koulutus
Naprapaatiksi voi opiskella ammattikorkeakoulussa suorittaen alan ammattikorkeakoulututkinnon. Opinnot kestävät neljä vuotta. Suomessa naprapaatin koulutusta järjestetään ainoastaan Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa.
Naprapaatin koulutus sisältää anatomian ja fysiologian perusteita, lääketieteellistä perusosaamista sekä tuki- ja liikuntaelinsairauksian tutkimus- ja hoitomenetelmiä. Naprapaatin koulutukseen kuuluu käytännön harjoittelua, joissa opinnoissa opitut taidot laitetaan käytäntöön.
Tehdäkseen oikeain diagnoosin, naprapaatin tulee osata tehdä lääketieteellisiä, fyysisiä ja toiminnallisia tutkimuksia ja neurologisia ja ortopedisia testejä. Tulosten perusteella naprapaatti päättää itsenäisesti jatkohoidosta. Naprapaatin koulutus perustuukin matemaattis-luonnontieteen, lääke- ja urheilulääketieteen sekä liikuntafysiologian osaamiseen.
Naprapaatti työelämässä
Naprapaatti on erikoistunut tuki- ja liikuntaelinvaivojen tutkimiseen, hoitoon ja ennaltaehkäisyyn. Hoidon tavoitteena on normalisoida nivelten liikkuvuutta, jos liikkuvuus on syystä tai toisesta häiriintynyt.
Naprapaatin on tunnettava oma alansa ja pidettävä huolta, että omat taidot ja tiedot eivät pääse ruostumaan. Naprapaatin koulutus on perusteellista ja sisältää paljon käytännön oppimista, mutta työelämä ja erilaiset potilastapaukset tekevät naprapaateista huippuosaajia.
Naprapaatille tyypillisiä työpaikkoja ovat yksityisvastaanotot, lääkäriasemat, fysikaalinen hoitolaitos tai kuntoutuspuolen toimijat. Naprapaatit toimivat usein myös yrittäjinä. Naprapaatit voivat toimia myös kouluttajina tai konsultteina terveydenhuollon alalla.
Työn vaatimukset
Työ pohjautuu eri tieteenalojen laajaan osaamiseen, joten jatkuva kouluttautuminen on usein tarpeellista. Teoriaa on osattava muuttaa käytäntöön, jotta potilas saa parasta mahdollista hoitoa.
Työ on itsenäistä ja päätöksiä on osattava tehdä itsenäisesti, joskin yhteistyötä tehdään esimerkiksi lääkäreiden kanssa. Hyvät vuorovaikutustaidot ovat välttämättömiä, sillä naprapaatin on osattava luoda hyvä suhde potilaaseen.
Työtä tehdään käsillä, mutta voimaa ei tarvita – tekniikka on tärkeämpää. Hyvä fyysinen kunto on kuitenkin eduksi.
Naprapaatti on nimikesuojattu ammattihenkilö. Kun naprapaatin koulutus on suoritettu hyväksytysti, Valvira myöntää oikeuden käyttää ammattinimikettä.
Lähteet: XAMK, ammattinetti.fi
Oletko miettinyt EU-vaihtoa tai opiskelua toisessa EU-maassa? Tai kiinnostaisiko sinua tehdä vapaaehtoistyötä EU:ssa?
Mitä eri ammatteja on olemassa, ja mitä niissä voi tienata? Entä miten eri aloille voi kouluttautua?