Opiskelu ulkomailla

Vain taivas on rajana

Tekisikö mieli pakata kimpsut ja kampsut kasaan ja suunnata ulkomaille opiskelemaan? Voit opiskella Euroopassa tai sen ulkopuolella, lähteä vaihto-oppilaaksi tai suorittaa jatko-opintoja. Uskalla heittäytyä!
Näyttää 1-20 koulutusta 262 tuloksesta
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
Näyttää 1-20 koulutusta 262 tuloksesta
1
2
3
4
...
14

Opiskelu ulkomailla

Ulkomaille opiskelemaan voi lähteä sekä itsenäisesti että erilaisten ohjelmien kautta eri elämäntilanteissa. Opintojen tavoitteet, järjestelyjen vaatima omatoimisuus sekä ulkomailla oleskelun pituus ja kustannukset vaihtelevat paljon, vaihto-opiskelusta koko tutkinnon opiskeluun. 

Uuteen kulttuurin sopeutuminen vaatii oman aikansa ja työnsäkin. Kulttuurilla on huikea vaikutus ihmisen persoonallisuuden muodostumiseen ja käyttäytymiseen. Opiskelu ulkomailla avaa omaa maailmankuvaa ja oman maan kulttuurin ymmärtämistä.

Voit hakea apurahaa opintoihisi, jolloin sinun ei tarvitse itse rahoittaa kokonaan omia opintojasi. Suomalaiset korkeakouluopiskelijat ja nuoret tutkijat voivat hakea CIMOn kautta apurahoja opintoihin ja tutkimustyöhön ulkomailla. Apurahaa voi hakea myös yksityisiltä säätiöiltä.

Ulkomailla opiskelu – suorita koko tutkinto

Suurin osa ulkomailla koko tutkintoa suorittavista suomalaisista opiskelee korkeakoulutason tutkintoa. Ulkomailla on mahdollista suorittaa myös jatkotutkinto kotimaisten korkeakouluopintojen jälkeen. Jatko-opinnolla tarkoitetaan Suomessa normaalisti ylemmän eli maisteritasoisen korkeakoulututkinnon jälkeisiä tohtoritason opintoja. Joissakin maissa jatko-opiskelijaksi lasketaan myös kandidaatin tutkinnon suorittanut maisteritason opiskelija.

Pääsyvaatimuksista tulee aina ottaa selvää tapauskohtaisesti. Opiskelu ulkomailla poikkeaa usein paljonkin omassa maassa opiskelusta. Muissa maissa ei välttämättä ole selkeästi eroteltu ammattikorkeakouluja ja yliopistoja. Vain harvoissa maissa on myös täysin Suomen ammattikorkeakouluja vastaavaa opetusjärjestelyä ja muualla saatetaankin antaa esimerkiksi yliopistotutkintoina Suomen ammattikorkeakoulun vastaavia tutkintoja.

Kansainväliset työmarkkinat

Pohjoismaiset opiskelijat ovat nykyään kansainvälisesti maailman halutuimpia. Ulkomailla arvostetaan nimittäin vahvaa englannin kielen taitoa, korkeaa motivaatiota ja kypsyyttä. Mikäli olet suorittanut tutkintosi ulkomailla on sinulla myös hyvät mahdollisuudet jäädä ulkomaille ja aloittaa kansainvälinen ura. Työskentely ja opiskelu ulkomailla kehittävät joustavuutta ja itsenäisyyttä sekä kykyä tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa ja mukautua uusiin tilanteisiin. Euroopan unionin myötä työskentely Euroopassa on helpottunut huomattavasti, sillä kaikki EU-maat kuuluvat vapaan liikkuvuuden alueeseen.

Kielitaito – avain menestykseen!

Kielitaito rajoittaa valintaa opiskelupaikan suhteen. Mitä harvinaisempia kieliä osaat, sitä laajempi valikoima eri maita ja oppilaitoksia on tarjolla. Useissa ulkomaalaisissa oppilaitoksissa on kuitenkin myös englanninkielisiä opiskelulinjoja, esimerkiksi yliopistoissa maisteriohjelmia.

Kielten opiskelusta on erityisesti hyötyä työskenneltäessä kansainvälisessä ympäristössä, kuten media-alalla, politiikassa, elokuva-alalla, julkaisutoiminnassa, muotiteollisuudessa ja urheilun parissa. Kielten opiskelu ja kielikurssit kannattaakin aloittaa jo varhain opintojen alkuvaiheessa. Kielitaidosta on hyötyä myös työelämässä, sillä eurooppalaisilta yrityksiltä jää usein hyviä sopimuksia tekemättä ja mahdollisuuksia käyttämättä kielitaidon ja monikulttuurisen kompetentin puutteellisuuden vuoksi.

Välittäjän avulla vai omatoimisesti?

Jos et vielä opiskele tai oppilaitoksesi ei osallistu haluamiisi vaihto-ohjelmiin, on sinulla kaksi vaihtoehtoa. Voit joko matkustaa koulutuksenjärjestäjän kautta tai järjestää opiskelupaikkasi omatoimisesti. Suomessa toimii suuria organisaatioita jotka voivat auttaa sinua löytämään sinulle sopivan koulutuksen ulkomailta. Näillä koulutusten välittäjillä on yhteistyötä eri oppilaitosten kanssa ympäri maailmaa ja he omaavat ammattitaidon auttaa ulkomaanopintoihin liittyvissä kysymyksissäsi.

Voit järjestää opiskelupaikan myös itse, mikäli et löydä oppilaitoksesi tai vaihto-ohjelmien kautta sopivaa vaihtopaikkaa. Tällöin hoidat myös kaikki matkaan liittyvät järjestelyt omatoimisesti. Mahdollisiin lukukausimaksuihin kannattaa myös varautua. Kuten vaihto-ohjelmien kautta ulkomaille lähtevien, myös itsenäisesti liikkuvien opiskelijoiden on aina sovittava oman oppilaitoksensa kanssa etukäteen ulkomaanopintojen hyväksilukemisesta tutkintoon.

Koko tutkinto ulkomailla

Tuhannet suomalaiset suorittavat tutkintoaan ulkomailla, et siis ole yksin miettiessäsi tätä mahdollisuutta. Liikkeelle kannattaa lähteä omista motiiveista ja toiveista, sillä tutkinnon suorittaminen ulkomailla on pitkälle tulevaisuuteesi vaikuttava päätös. Jotta kaikki onnistuisi mahdollisimman hyvin, tarvitaan vähintään vuosi tiedon etsimiseen ja oppilaitokseen hakeutumisprosessiin. Suurin osa ulkomailla opiskelevista suomalaisista opiskelee korkeakoulutason tutkintoa, mutta myös toisen asteen opinnot lukiossa tai ammatillisessa oppilaitoksessa ovat mahdollisia.

Muut vaihtoehdot

Jos et halua suorittaa koko tutkintoa ulkomailla eikä opiskelijavaihtokaan ole sinulle sopiva vaihtoehto, voit silti lähteä ulkomaille lyhyeksi aikaa opiskelemaan. Voit lähteä esimerkiksi kielikurssille, täydennyskoulutukseen tai yksittäiselle omiin opintoihisi, työhösi tai harrastuksiisi liittyvälle kurssille. Kurssityyppinen koulutus on yleensä maksullista ja opinnot rahoitetaan lähes aina itse, voit kuitenkin aina tiedustella mahdollisia apurahoja mm. Suomen ylioppilaskuntien liiton Apurahat ja stipendit -tietokannasta tai Suomen kulttuurirahaston sivuilta sekä myös opiskeltavaan alaan liittyviltä järjestöiltä tai eri maiden ystävyysseuroilta.

Ulkomaan opintojen etuja

  Muutto uuteen maahan tarkoittaa uutta kulttuuria ja kieltä, ja voi olla sekä jännittävää että myös pelottavaa. Tulet joka tapauksessa kasvamaan ja itsenäistymään paljon viettäessäsi aikaa poissa tutusta Suomesta. Opiskelijana sinulla on ainutkertainen mahdollisuus asua tietty aika ulkomailla ja elää paikallisen kulttuurin mukaan. Samanlaista mahdollisuutta et ehkä saa myöhemmin elämässä vakiintumisen ja vastuiden myötä.

  Kaikkia koulutusmahdollisuuksia ei löydy Suomesta ja parhaassa tapauksessa haluamasi koulutus sijaitsee unelmamaassasi. Valitsemalla opiskelun joko kokonaan tai osittain ulkomailla, saat samalla enemmän näkemystä kuin opiskelemalla vain kotimaassa. Työmarkkinat kansainvälistyvät jatkuvasti ja sekä tutkimukset että käytäntö osoittavat työnantajien arvostavan ulkomaankokemusta ja kielitaitoa korkealle.

  Palaa sivun alkuun

  Apua opiskelupaikan valintaan?
  Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
  Vertaile koulutuksia
  Työ & palkka

  Mitä eri ammatteja on olemassa, ja mitä niissä voi tienata? Entä miten eri aloille voi kouluttautua? 

  Tutustu osioon!