🌞 Kesän lisähaku kokoaa yhteen haussa olevia koulutuksia »

Suodata
Koulutusala
Koulutustyyppi
Toteutustapa
Paikka
Näytä kaikki suodattimet
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
Näyttää 1-2 koulutusta 2 tuloksesta
Mainokset

Raitiovaununkuljettaja

Raitiovaununkuljettajaksi voi toistaiseksi opiskella vain Helsingissä. Raitiovaunulinja on valmistumassa myös Tampereelle, joten koulutusmahdollisuuksia sillä alueella kannattaa pitää silmällä. Jotta opiskelemaan pääsee, on oltava vähintään 21-vuotias ja hallussa on oltava vähintään B-luokan ajokortti. Kielitaito sekä kokemus asiakaspalvelutyöstä ovat eduksi.

Koulutuksen toteutus

Raitiovaununkuljettajan koulutusta järjestää pääkaupunkiseudulla Stadin ammatti- ja aikuisopisto yhdessä Helsingin kaupungin liikennelaitoksen (HKL) kanssa. Raitiovaununkuljettajan koulutus kestää puoli vuotta ja se toteutetaan oppisopimuskoulutuksena, josta maksetaan oppisopimuskoulutuksen mukaista 90% raitiovaununkuljettajan palkkaa.

Koulutus koostuu kahden kuukauden mittaisesta lähiopetusjaksosta, jonka jälkeen suoritetaan neljän kuukauden mittainen työssäoppimisjakso. Koulutuksessa opiskelija oppii ajamaan raitiovaunulla turvallisesti. Työssäoppimisjaksolla opiskelija ajaa itsenäisestä raitiovaunua, jolloin työvuorot ovat normaaleja kuljettajan työvuoroja. 

Kurssin suoritettua opiskelijat saavat raitiovaununkuljettajan työpaikan HKL:ltä.

Työn vaatimukset

Raitiovaununkuljettaja tekee asiakaspalvelutyötä, joten sinun tulisi olla asiakaspalveluhenkinen. Työt ovat vuorotöitä, joita on myös viikonloppuisin. Ajaminen ruuhkassa vaatii ammattimaisuutta sekä paineensietokykyä.

Helsingin kaupungin tuntemus on etu, sillä raitiovaununkuljettaja ei saa eksyä reitiltä. Jotta liikenteessä pystyy toimimaan turvallisesti ja viestintä eri tahojen välillä on täsmällistä, hyvä suomen kielen taito on tärkeää.

Työ on istumatyötä, joten terveydentilan on sallittava sellaisen työn tekeminen. Menneisyydessä ei saa olla vakavia liikennerikkomuksia, jotta koulutukseen voitaisiin hyväksyä.

Työssä on pystyttävä olemaan tarkkana kaikissa olosuhteissa ja myös ruuhkissa. Ennakoiva ajotapa on vahvasti läsnä koulutuksessa. Joustava asenne on tärkeä kriteeri, sillä raitiovaunun ohjaaminen ei ole yhtä helppoa kuin vaikkapa henkilöauton, vaikka niin voisikin helposti luulla.


Palaa sivun alkuun

Lähteet: Helsinki.fi, Liikenneturva