🌞 Kesän lisähaku kokoaa yhteen haussa olevia koulutuksia »

Suodata
Koulutusala
Koulutustyyppi
Toteutustapa
Ruotsi
Näytä kaikki suodattimet
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
Näyttää 1-20 koulutusta 24 tuloksesta
1
2
Mainokset

Suositut koulutusalat

Samankaltaiset sijainnit

Opiskelijoiden kokemuksia alalla Ruotsi

Opiskele Ruotsissa

Innostu ja inspiroidu opiskelusta Ruotsissa!

Yleistä opiskelusta Ruotsissa

Ruotsi on yksi suosituimmista maista Suomesta ulkomaille opiskelemaan lähtevien keskuudessa. Ruotsissa toimiikin lukuisia suomalaisten opiskelijoiden järjestöjä, joiden toimintaan opiskelija voi osallistua. Järjestöt järjestävät esimerkiksi illanviettoja, juhlia, matkoja sekä muita tapahtumia. Uuteen maahan muuttaessa vertaistuki onkin tärkeässä roolissa – älä siis epäröi mennä mukaan tapahtumiin!

Lukukausimaksut ovat ainoastaan EU-alueen ulkopuolelta tuleville opiskelijoille. Siten siis suomalaisen ei tarvitse maksaa yliopisto- ja korkeakouluopinnoistaan lukukausimaksua. Yksityisten oppilaitosten kohdalla lukukausimaksu kannattaa tarkistaa oppilaitoskohtaisesti. Pohjoismaiden kansalaiset eivät myöskään tarvitse erillistä oleskelu- tai työlupaa Ruotsissa.

Ruotsissa toimii 47 yliopistoa ja korkeakoulua, joilla on oikeus antaa ruotsalaisia tutkintoja. Ilmoittautuminen ja haku lähes kaikkiin koulutusohjelmiin ja kursseihin tapahtuu yhteishaussa. Sähköinen hakulomake täytetään osoitteessa antagning.se ja lista kaikista yliopistosta ja korkeakouluista löytyy muun muassa osoitteesta studera.nu. Haku ruotsinkielisiin koulutusohjelmiin järjestetään kaksi kertaa vuodessa, keväisin ja syksyisin. Tarkat hakuajat kannattaa kuitenkin tarkistaa oppilaitoskohtaisesti. Oppilaitoksia ja koulutusohjelmia on siis tarjolla hyvin monipuolisesti – kannattaakin varata riittävästi aikaa, jotta omia toiveita ja odotuksia vastaava koulu ja koulutusohjelma löytyvät. Hyvää ja monipuolista tietoa opiskelumahdollisuuksista, kouluista ja koulutuksista löydät osoitteesta www.studentum.se.

Kelpoisuus opintoihin Ruotsissa

Ruotsalaisessa korkea-asteen oppilaitoksessa opiskelu edellyttää yleisen korkeakoulukelpoisuuden täyttymistä. Tämä kelpoisuus täyttyy, jos hakijalla on korkeakoulukelpoisuus Suomessa ja jos hän on suorittanut vähintään kolmen vuoden lukio-opinnot ruotsin kielessä.

Tämän lisäksi hakijan tulee olla suorittanut hyväksytysti vähintään kuusi englannin kielen kurssia A-kielenä tai B1/B2-kielenä vähintään seitsemän kurssia. Opiskelijalla voi olla myös muuta kautta saavutettu kielitaso, joka vastaa edellä mainittuja kriteerejä. Nämä vaatimukset koskevat kaikkea korkea-asteen koulutusta Ruotsissa.

Joihinkin oppilaitoksiin on myös erityisiä pääsyvaatimuksia. Näillä tarkoitetaan eri yliopistojen ja korkeakoulujen koulutusohjelmiin sidottuja kelpoisuusvaatimuksia. Englanninkielisten koulutusohjelmien pääsyvaatimukset kannattaa useimmiten selvittää suoraan kyseisestä koulusta.

Opintojen rahoitus ja opintotuki Ruotsissa opiskeluun

Suomalaisen opiskelijan on mahdollista saada opintotukea myös ulkomaille. Tukea voi saada ulkomaisiin opintoihin, jotka sisällytetään suomalaiseen tutkintoon – esimerkiksi kun opiskelija lähtee opiskelijavaihtoon ulkomaille. Lisäksi Kelan myöntämää opintotukea voi tietyin ehdoin saada koko tutkinnon suorittamiseen – ehdot ovat, että opiskelu on tutkintoon johtavaa, opinnot tapahtuvat julkisen valvonnan alaisessa oppilaitoksessa sekä opintojen tulee vastata Suomessa tuettavia opintoja.

Elantoa voi myös hankkia itse – suomalaisella opiskelijalla on nimittäin mahdollisuus työskennellä Ruotsissa rajoituksetta. Kokonaan opintojen rahoitusta ei kuitenkaan kannata laskea palkkatyön varaan – kuten sanottu, opiskelukin on täysipäiväistä työtä ja siten muulle työskentelylle ei välttämättä jää aikaa. Osa-aikatyö onkin hyvä ja joustava vaihtoehto opiskelijalle.

Asuminen Ruotsissa

Opiskelijalle löytyy monenlaisia asumisvaihtoehtoja Ruotsissa. Omistus- ja vuokra-asuntojen lisäksi muutamat säätiöt ja yritykset järjestävät opiskelija- ja työsuhdeasuntoja. Vaihtoehtoihin kannattaakin tutustua huolella, hyvissä ajoin ennen muuttoa. Lisäksi kannattaa ottaa huomioon, että asuntojen hinta ja saatavuus vaihtelee huomattavasti eri puolilla Ruotsia.

Hyvät tiet etsiä asuntoa ovat esimerkiksi ylioppilaskuntien tarjoamat asunnonvälityspalvelut, lehti-ilmoitukset sekä internet-sivustot. Ensimmäisen asunnon kanssa ei kannata kuitenkaan olla turhan nirso – nappaa itsellesi ensimmäinen hyvä asunto, joka sinulle tarjontaan. Paikan päältä on huomattavasti helpompi etsiä itselle mieleistä asuntoa. Kimppakämppä on myös hyvä vaihtoehto, kun kyseessä on uuteen maahan muutto.

Elinkustannukset Ruotsissa

Elinkustannukset vaihtelevat paikkakunnan ja henkilökohtaisten kulutustottumusten mukaan. Siten elinkustannukset Ruotsissa eivät juuri poikkea suomalaisista – suurimmissa kaupungeissa on kalliimpaa ja pienemmillä paikkakunnilla halvempaa. Opiskelijoiden kannattaa ottaa huomioon erityisesti se, että Ruotsin valtio ei tue opiskelijaruokailua. Useimmilla oppilaitoksilla on kuitenkin omat kahvilansa ja ravintolansa, joista opiskelijan on mahdollista ostaa esimerkiksi lounasta hieman edullisempaan hintaan.

Lähteet: maatieto.net, VisitSweden, Maailmalle.net