Älykkään ja kestävän muotoilun koulutus | artenomi | päivätoteutus
-
Hämeenlinna
-
Lähiopetus
Vaatesuunnittelijan koulutus
Vaatesuunnittelijan koulutusvaihtoehdot
Aalto-yliopistossa muodin pääaineessa opiskelija perehtyy muodin, vaatteiden, vaatetusmateriaalien ja mallistojen suunnitteluun. Muodin pääaineesta valmistunut taiteiden kandidaatti voi työskennellä vaatetus-, tekstiili- ja muotisuunnittelun sekä konseptisuunnittelun avustavissa tehtävissä. Opiskelijat voivat jatkaa maisteriopintoihin Muotoilun laitoksen maisteriohjelmissa.
Lapin yliopiston vaatetussuunnittelun koulutusohjelmassa teoria ja käytäntö yhdistyvät vaatetusalan laaja-alaiseksi osaamiseksi. Koulutuksen tavoitteena on luoda edellytykset vaatetussuunnittelulle ja tuotekehitykselle, jossa käyttäjälähtöisyys ja kestävän kehityksen periaatteet yhdistyvät arktisen, kylmän ilmaston kontekstiin ja globaaleihin muotivirtauksiin.
Metropoliassa voi suorittaa vaatetusalan vestonomitutkinnon (AMK). Opinnot sisältävät vaatetusalan liiketoiminnan keskeiset periaatteet, mallisto- ja valikoimasuunnittelun, muodon- ja laadunhallinnan, tuotekehityksen sekä materiaalihallinnan ja vastuullisuuden osa-alueet.
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkissa voi opiskella muotoilijaksi (AMK) erikoistumisella muotiin ja puvustukseen. Valmistunut muotoilija voi työskennellä moninaisissa tehtävissä muodin ja puvustuksen alalla. Muodin puolella voi toimia vaate- tai muotisuunnittelijana, stailaajana, muotinäytösten tai tapahtumien järjestäjänä, muotitoimittajana tai muotikuvien stailaajana.
Ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa tekstiili- ja muotialan perustutkinnossa vaatetusalan opinnot. Tekstiili- ja muotialan perustutkinnossa opiskelija saa valmiudet suunnitella, kaavoittaa ja valmistaa asiakaslähtöisiä vaatteita yksilöllisesti. Tutkinto antaa valmiudet toimia valmistus-, stailaus-, myynti-, neuvonta- tai ohjaustehtävissä vaatetusalan yrityksissä.
Vaatesuunnittelija työ
Vaatesuunnittelija suunnittele ja muotoilee vaatetusyrityksen tai asiakkaan tarpeisiin soveltuvia yksittäisiä tuotteita, mallistokokonaisuuksia ja konsepteja. Monet vaatesuunnittelijat toimivat freelancereina ja tekevät töitä usealle eri valmistajalle.
Vaatesuunnittelijan työhön kuuluu suunnitelmien hahmottelua paperille tai tietokoneella, malli-, kuosi-, tekniikka- ja materiaaliehdotusten tekemistä sekä tilaajan tai tuotantolaitoksen edustajien kanssa neuvottelua valmistukseen liittyvistä seikoista.
Vaatesuunnittelija työskentelee usein toimistomaisessa ympäristössä. Työajat ja työtahti vaihtelevat. Vaatesuunnittelijat matkustavat paljon, sillä suunnittelun taustalla vaikuttavat kansainväliset muotisuunnat. Työmatkoja tehdään messuille, muotikeskuksiin ja tuotantolaitoksiin.
Vaatesuunnittelijan työn vaatimukset
Vaatesuunnittelijan työssä tarvitaan erityisesti hyvää visuaalista silmää ja luovuutta. Työskentely edellyttää mm. muotokielen, materiaalien ja värien hallintaa sekä erilaisten valmistustekniikoiden tuntemusta. Myös tietotekniikan käyttötaidot ovat työssä tarpeen.
Vaatesuunnittelijan ammatissa on tärkeää tuntea kuluttajien tarpeet sekä seurata muotivirtauksia. Lisäksi vaatesuunnittelijan tulee olla yhteistyötaitoinen, oma-aloitteinen ja kielitaitoinen. Eri kulttuurien tunteminen on eduksi.
Vaatesuunnittelijan työssä myös stressinsietokyky on tarpeen, sillä ammattia leimaa kova kilpailu. Alan työkokemus ja näytöt menestyneistä mallistoista auttavat eteenpäin.
Lähteet: Ammattinetti, Marbella Design Academy, Xamk, Metropolia, Aalto-yliopisto, Lapin yliopisto